mamy ojców ktorzy nie są Ojcami, mamy mistrzów którzy nie są Mistrzami, mamy nauczycieli którzy nie są Nauczycielami, mamy świętych którzy nie są Świetymi......
agni - skoro wolisz bawić się w słówka a nie dotykać istoty - Twoja sprawa ....
No własnie... pomieszanie z poplątaniem....
Ja mam jednego ojca który jest ojcem, mam nauczycieli którzy sa nauczycielami i mistrzów, którzy sa mistrzami.
Cz cze 03, 2004 12:16
Anonim (konto usunięte)
Re: relikwie
Teofil, Jan napisał(a):
Cytuj:
Relikwie - pamiątki szczególnie drogie sercu ze względu na wspomnienia, np drobiazgi, które należały do ludzi kochanych, znanych lub szanowanych
. [SŁOWNIK WYRAZÓW OBCYCH - PIW Warszawa 1965]. A więc skrwawiony pas Ojca Świętego - co jest ze wszech miar racjonalne - może być traktowany jako relikwia, albowiem Jan Paweł II jest umiłowany przez liczne rzesze katolików a także wiele osób nie należących do Kościoła Katolickiego. Pax et bonum!
Brawo Teofilu, napisałeś pierwszą sensowną odpowiedź w tym temacie. Przy takim rozumieniu słowa "relikwia" wszysko jest wyjasnione.
Ja posłuzyłam się słownikiem z Opoki, przeczytaj, tam pisze trochę inaczej.
Cz cze 03, 2004 12:19
Anonim (konto usunięte)
ddv163 napisał(a):
W obecnej chwili modlimy się za Papieża do Boga.
Kanonizacja: Uroczyste orzeczenie Kościoła, mówiące o tym, że jakiś zmarły słusznie dostępuje czci jako święty (...) (słownik Opoki)
Kanonizacja jest więc orzeczeniem Kościoła.
Do kogo więc wznosi się prośbę na Mszach w intencji "szybkiej kanonizacji"?
Cz cze 03, 2004 15:25
Anonim (konto usunięte)
Zadałaś pytanie na które już dostałaś odpowiedź ...
Zatem - pomyśl i odopowiedz sobie sama, Agni ....
Chyba że Ty, jako ateistka "i tak wiesz lepiej" od nas, od ludzi wierzących ...
A na taką postawę nie pomogą żadne tłumaczenia ...