Nie idź na randkę - unikniesz gwałtu. (Teresse)
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Nie idź na randkę - unikniesz gwałtu. (Teresse)
Sprawdziłem w wyszukiwarce, ale nie znalazłem tematu jako tako poświęconego tylko gwałtowi.
Tymniemniej w temacie trafiłem na wypowiedź użytkowniczi Teresse:
Cytuj: większość gwałtów to tzw. date rape- czyli najlepiej po prostu nie chodzić na randki Chciałem więc zapytać się autorki tego kuriozalnego stwierdzenia, co poleci kobietom, żeby nie być zgwałconą... Poczekaj Teresse, postaram się wyciągnąć wnioski z Twoich poprzednich postów: 1. Chodzić w workach pokutnych. 2. Nie pokazywać się nigdzie samemu. 3. Po 22 nie pojawiać się poza domem bez męża/brata/ojca. 4. Nie chodzić na randki/dyskoteki/imprezy. Pomysliłem się odnośnie tego? Jeśli tak to mnie popraw. A teraz chciałem Ci napisać coś, co już pisałem w innym temacie: Moja przyjaciółka w wieku 15-stu lat została zgwałcona o godzinie 14 w lecie, wracając z ogólniaka. Idź, powiedz jej to. Na studiach w Szczecinie w parku koło mojego akademika zgwałcono 35-cio letnią kobietę. Wracała z zakupów. Idź, powiedz im swoją teorię o "date rape". No proszę. Wykaż się swoją odwagą, jeśli podobną bzdurę potrafisz napisać na forum. Co jeszcze powiesz? Że to kobieta ponosi winę za gwałt? Że skusiła mężczyznę swoim frywolnym zachowaniem, że go sprowokowała... BZDURA!Cytuj: Według statystyk Komendy Głównej Policji, w 2003 roku stwierdzono 2 322 gwałty (2002 r. - 2 345; 1993 r. - 1 106). O dokonanie gwałtu podejrzanych było 1 445 osób (2003 r.) (1 476 - 2002 r., 1 381 - 1993 r.). W 2003 r. w 237 przypadkach były to czyny nieletnich (2002 r.- 118).
Wykrywalność sprawców gwałtu sięga 85 proc. i statystyka ta ulegała w ostatnich latach jedynie niewielkim wahaniom.
To gwałciciel jest winny!
Kobieta nie jest odpowiedzialna za gwałt. Ludzie często mylnie twierdzą, że kobieta mogła go uniknąć poprzez unikanie niebezpiecznych miejsc, inny ubiór lub bardziej stanowczy opór. A przecież nie ma znaczenia, co kobieta robiła przed gwałtem - to gwałciciel jest całkowicie odpowiedzialny za przestępstwo. Tylko otwarte mówienie o tym problemie może zmienić nastawienie do problemu. bez tego nadal bedzie dochodziło do kuriozalnych przypadków wyroków sądów, które orzekają o niskiej szkodliwości społecznej gwałtu, czy pozwalają oprawcy na pozwanie ofiary, bo zaraził się od niej chorobą przenoszoną drogą płciową.
Towarzystwo Rozwoju Rodziny wraz z Centrum Praw Kobiet i Komendą Główną Policji przygotowuje program opieki nad ofiarami gwałtu. Jednym z elementów programu jest akcja informacyjna skierowana do zgwałconych kobiet. Ulotki i plakaty z numerami telefonów i adresami miejsc, gdzie ofiary gwałtu mogą uzyskać pomoc, będą dostępne w komendach i komisariatach policji, w prokuraturze, placówkach służby zdrowia i ośrodkach pomocy społecznej.
Dzięki współpracy z KGP zgwałcone kobiety, które zgłoszą się na policję, będą mogły trafić do odpowiednich placówek, gdzie uzyskają pomoc prawną i medyczną, a w razie potrzeby - także pomoc terapeutyczną. W uzasadnionych przypadkach będą mogły także bezpłatnie otrzymać środki antykoncepcji postkoitalnej.
Źródło:
Kobiety kobietom
A może w imię tego co napisałaś niedługo przestaniemy nosić przy sobie wartościowe rzeczy? W końcu jak nie będziemy mieli kasy to nie skusimy złodzieja.
A może przestaniemy przechodzić przez jezdnię? W końcu unikniemy potrącenia.
Jaką jeszcze bzdurę zaserwujesz nam Teresse?
Crosis
|
Śr lis 14, 2007 18:58 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Crosis, to co napisałeś w żaden sposób nie przeczy temu co napisała Teresse. Nie podałeś żadnych statystyk badających okoliczności gwałtów.
Oczywiście, że kobieta nie jest winna a gwałciciel, ale to nie znaczy, że kobieta nie może pomóc gwałcicielowi. Może stworzyć okazję. I niestety takich gwałtów jest mnóstwo. Niestety, gdyby dziewczyny były rozsądniejsze, to by się nie zdarzyły. To jest fakt i trzeba uczulać młode dziewczyny, żeby na siebie uważały.
Ja nigdy sama z facetem nie wyszłabym z baru, nie dałabym się odprowadzić, wieczorem, na imprezach przebywam albo w grupie, albo chociaż z jedną osobą towarzyszącą. Co nie znaczy, że nie zostanę nigdy zgwałcona, ale przynajmniej nie ułatwiam nikomu skrzywdzenia mnie. I myślę, że to jest rozsądne.
Wiem, że chodziło Ci o skrytykowanie, rzeczywiście głupiego stwierdzenia Teresse. Ale doszłam do wniosku, że twój post propaguje w pewien sposób lekkomyślność.
Dlatego: randki tak, ale nie w ciemno. Uważajmy na siebie!
Pozdrawiam
|
Śr lis 14, 2007 19:17 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Artykuły zawierające statystyki:
http://wiadomosci.o2.pl/?s=512&t=7839
http://survivors.pl/index.php?dzial=gwalt2
Cytuj: Oczywiście, że kobieta nie jest winna a gwałciciel, ale to nie znaczy, że kobieta nie może pomóc gwałcicielowi. Może stworzyć okazję. I niestety takich gwałtów jest mnóstwo. Niestety, gdyby dziewczyny były rozsądniejsze, to by się nie zdarzyły. To jest fakt i trzeba uczulać młode dziewczyny, żeby na siebie uważały. Czy sądzisz, że to w jakikolwiek sposób umniejsza wine gwałciciela? [quoteJa nigdy sama z facetem nie wyszłabym z baru, nie dałabym się odprowadzić, wieczorem, na imprezach przebywam albo w grupie, albo chociaż z jedną osobą towarzyszącą. Co nie znaczy, że nie zostanę nigdy zgwałcona, ale przynajmniej nie ułatwiam nikomu skrzywdzenia mnie. I myślę, że to jest rozsądne. [/quote] Ze statystyk wynika, że gwałty najczęściej jednak popełniane są przez osoby, które kobieta już zna... na przykład przez mężczyznę, z którym widziała się już wielokrotnie. Nie jest już nieznajomym. Dla mnie stwierdzenie, że kobieta może "stworzyć okazję" jest conajmniej kuriozalne. Czy to znaczy, że jest w jakiś sposób winna? Że gwałciciel jest przez to mniej winny? I w ogóle co rozumiesz przez "stworzenie okazji"? Oczywiście, spacerowanie nocą po parku samemu nie jest mądre. Oczywiście, dawanie się odprowadzać każdemu spotkanemu gdzieś nieznajomemu też nie należy do dobrych pomysłów. Ale paradoksalnie takich gwałtów nie jest przeważająca ilość. A czy mężczyzna to przepraszam zwierzę? Nie może się powstrzymać, nawet kiedy widzi prowokująco ubraną kobietę? W artykule jest napisane: Cytuj: Gwałty notowane są zarówno zimą, kiedy chodzimy opatuleni w grube płaszcze, jak i latem, gdy wysokie temperatury zachęcają do wystawienia ramion i nóg. Na jednym z forów xaxa pisze: Jeżeli jesteście takimi zwierzętami, które powstrzymać się nie mogą na widok trochę odsłoniętej nogi albo brzucha, to powinno was się od razu do klatek zamknąć!
Ja się zgadzam z xaxą. Niezależnie od tego, gdzie miał miejsce gwałt, jakkolwiek prowokacyjnie ubrana była kobieta, jakkolwiek "pomogła gwałcicielowi", cokolwiek to znaczy, nie umniejsza to faktu, że dopuścił się on gwałtu. I wcale nie umniejsza jego winy, ani nie czyni jej winną.
Crosis
|
Śr lis 14, 2007 19:28 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
yo-yo, to ja glupia Teresse...
Crosis napisałam tylko, że większość gwałtów to tzw. date rape, czyli dokonane podczas randek- niegdzie nie napisalam, ze kobieta jest winna...nie jest winna- ale jeśli chce uniknąć gwałtu powinna uwaznie dobierać kandydatów do randek...po prostu...
chyba, ze chce być zgwałconą, ale niewinną...
Rito, dlaczego moje twierdzenie jest głupie??
p.s. Crosis - Jak to miło, że rozpowiadasz o czyimś zgwałceniu, ciekawe czy te osoby sobie tego zyczą. 
|
Śr lis 14, 2007 19:35 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Teresse, a czy Ty w ogóle wiesz, jak te osoby się nazywają? Potrafisz je wskazać na ulicy?
To są tylko fakty, swego czasu podane też w gazetach.
Wiem, że jak już nie wiesz co napisać, to piszesz co Ci ślina na język przyniesie, ale forum to nie miejsce na to.
Crosis
|
Śr lis 14, 2007 19:46 |
|
|
|
 |
Rojza Genendel
|
Teresse napisał(a): Crosis - Jak to miło, że rozpowiadasz o czyimś zgwałceniu, ciekawe czy te osoby sobie tego zyczą. 
A uważasz że powinny się schować w ciemny kąt i ukrywać przed wszystkimi bo to straszny wstyd i hańba że pozwoliły się zgwałcić?
_________________ Jestem panteistką. "Nasze ciała są zbudowane z pyłu pochodzącego z gwiazd (...) Jesteśmy dziećmi gwiazd, a gwiazdy są naszym domem. Może właśnie dlatego zachwycamy się gwiazdami i Drogą Mleczną." (Carl Sagan)
|
Śr lis 14, 2007 19:48 |
|
 |
Mieszek
|
Teresse, Crosis nie podał danych osobistych. Tak samo powiedział jak mówią księża na kazaniach o osobach które spowiadają. Ukrył personalia.
Crosis! Zaraz, zaraz! Czy ty twierdzisz, że człowiek tzn tutaj podajesz, iż mężczyzna, to nie jest zwierzę? A teoria ewolucji? Co z nią? Porzucasz?
Nie tylko kobiety są gwałcone. Pamiętajmy o homoseksualizmie oraz o biseksualistach, pedofilach, sodomitach... jest tego sporo do rozróżnienia ze względu na czyn. Mężczyźni choć to się może niektórym wydać śmieszne również są gwałceni przez kobiety.
_________________ Niech żyje cywilizacja łacińska !!!
więc śpiewaj duszo ma... BÓG JEST MIŁOŚCIĄ...
|
Śr lis 14, 2007 19:58 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
nie, ale uważam, że powinny same decydować o tym, komu powiedzieć o gwałcie- a nie, ze osoba której się zwierzyły pisze o tym na forum...
Myslę, ze nie byloby trudne dla kręgu naszych znajomych odkryć, ze to my- zwłaszcza jesli daliśmy tutaj swoją fotkę...A nigdy nie jest tak, że o gwałcie na pani X, wie 100 % naszych znajomych...nie wszyscy czytają gazety, zwłaszcza lokalne...
Ja uważam, że pewnych rzeczy się po prostu nie przekazuje dalej ...
to ty Crosis dyskutujesz na zenującym poziomie i chyba na tym zakonczy się dyskusja między nami na tym forum- ja nie będę odpisywac na twoje posty a ty mnie zaczepiaj okej??
|
Śr lis 14, 2007 20:01 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Teresse napisał(a): nie, ale uważam, że powinny same decydować o tym, komu powiedzieć o gwałcie- a nie, ze osoba której się zwierzyły pisze o tym na forum... Teresse, po moich postach nie jesteś w stanie stwierdzić, o kim ja piszę. Nie wiesz kiedy, nie wiesz kto, nie wiesz nawet gdzie dokładnie gwałt miał miejsce. To jest sucha informacja o fakcie a nie podanie personaliów. Zresztą, czepiaj się dalej, jeśli w temacie nie potrafisz napisać nic sensownego. Cytuj: to ty Crosis dyskutujesz na zenującym poziomie i chyba na tym zakonczy się dyskusja między nami na tym forum- ja nie będę odpisywac na twoje posty a ty mnie zaczepiaj okej
I co? Mam się rozpłakać?
Powiem Ci wprost Teresse: po tym, co zacytowałem w pierwszym poście nie miałbym ochoty porozmawiać z Tobą twarzą w twarz. Oczywiście, możesz zasłonić się żenującym poziomem moich postów, co nie zmienia faktu, że jak napiszesz coś równie idiotycznego i żenującego ze społecznego punktu widzenia na tym forum, to powinnaś się liczyć z tym, że ktoś to zauważy.
Crosis
|
Śr lis 14, 2007 20:05 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ale czego Ty się pienisz Crosie?
Jeżeli faktycznie jest tak, że statystycznie najczęściej dochodzi do gwałtów na randkach - jak podała Teresa - no to co jest dziwnego w tym co Teresa pisze, że ktoś tam powinien sobie uważniej dobierać partnerów? No powinien... Co z tego, że w sensie moralnym winny jest napastnik, skoro finalnie to ona dostała łomot? Jak będę szedł po ciemnej ulicy, w nocy, to też będę uważał co jest w około mnie. Co z tego, że wina moralna za obrabowanie mnie i skucie mi gęby spadnie na napastników, skoro to ja spędzę miesiąc w szpitalu? No mógłbym uważać. Nie wiem czego chcesz od Teresy. Rzeczywiście bywają takie wypowiedzi, że winna gwałtu jest kobieta. Bywają i są bezsensu. Ale Teraz nic takiego - z tego co przeczytałem - nie powiedziała. Moim zdaniem usłyszałeś kilka słów kluczowych: "kobieta", "gwałt", "kobieta powinna" i Ci się ciśnienie podniosło.
Jesteś aby pewien, że Teresa gdzieś pisała, że w przypadku gwałtu wina moralna spada na kobietę?
|
Śr lis 14, 2007 20:32 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Gdyby Teresse napisała to Ty piszesz pewnie bym się nie pienił, ale napisała:
Cytuj: większość gwałtów to tzw. date rape- czyli najlepiej po prostu nie chodzić na randki
Pomijając to, że to żadne statystyki nie potwierdzają, że właśnie najwięcej gwałtów w Polsce to gwałty na randce.
Crosis
|
Śr lis 14, 2007 20:39 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Nie wiem, czy żadne statystyki tego nie potwierdzają. Wiem, że Teresa skądś wie, że tak jest, a Ty statystycznej większości przeciwstawiłeś jednostkowe zdarzenia. Wypowiedź zaś Teresy po myślniku jest różnie interpretowalna. To może być zwykły wtręt, taki z równoczesnym wzruszeniem ramionami i machnięciem ręką. I myślę, że mam rację, zwłaszcza w kontekście posta Teresy wystosowanego w tym temacie do Ciebie. Wyraźnie widać, że póki co to Ty nadałeś jej wypowiedzi swoją interpretację. A po jej odpowiedzi, jeszcze raz ją zjechałeś.
Nie miałbyś ochoty na dłuższy odpoczynek od forum? Ja np. nie byłem tu długo, od wczoraj wpadłem 2 razy i całkiem dobrze się czuję. Mam taki dystans do tego miejsca, że nawet Twoje zachowanie traktuję na chłodno.
|
Śr lis 14, 2007 20:45 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Nie bój się PTR, mam dystans
Ale generalnie po prostu mam zgwałconą koleżankę i takie stwierdzenia mnie po prostu drażnią. Nawet jeśli większość gwałtów to były "date rape" - to czy to coś zmienia? Czy w takim razie warto pisać, żeby nie chodzić na randki? Bo przecież to zasugerowała Teresse.
Cytuj: ale jeśli chce uniknąć gwałtu powinna uwaznie dobierać kandydatów do randek...po prostu...
A czy to pomoże? Co powiesz o kobietach, które po miesiącu czasu zostały zgwałcone przez mężczyznę, który już nie był "nieznajomym"? A co z kobietami zgwałconymi po prostu na ulicy, w parku?
Dobieranie sobie znajomych na randki - jakby każdy gwałciciel miał to wypisane na czole, to gwałtów może i by nie było....
Crosis
|
Śr lis 14, 2007 20:52 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Wybacz, ale póki co przejechałeś się po niewinnej Teresie.
Bardzo współczujemy, że cierpisz, bo zgwałcono Twoją koleżankę, ale nie usprawiedliwia to Twojego zachowania w stosunku do Teresy.
A wręcz przeciwnie wydaje mi się, że kierujesz się emocjami.
|
Śr lis 14, 2007 21:00 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Crosis, Cytuj: Czy sądzisz, że to w jakikolwiek sposób umniejsza wine gwałciciela? Cytuj: Dla mnie stwierdzenie, że kobieta może "stworzyć okazję" jest conajmniej kuriozalne. Czy to znaczy, że jest w jakiś sposób winna? Że gwałciciel jest przez to mniej winny? Czy ja napisałam gdzieś, że to zmniejsza winę gwałciciela? W ogóle nie rozpatruję tu winy gwałciciela, (censored) mnie obchodzi takie bydle. Chodzi mi o bezpieczeństwo dziewczyn, żeby mówić i ostrzegać, żeby być ostrożnym. W linkach które podałeś nie ma statystyk odnośnie okoliczności gwałtu, więc nie rzucaj tutaj bez sensu linków. Poza tym ja nie mówię tu o wszystkich gwałtach, a o pewnej części gwałtów. Co do "znajomych", to nie ufam pierwszej lepszej osobie, którą widziałam kilka razy i takie zachowanie też uważam za bardzo bardzo nieostrożne. Nie wiem czemu się tak czepiasz, bo nie masz czego. Nikt nie twierdzi, że jak dziewczyna jest ładna, to umniejsza to winę gwałciciela. Ani ja, ani Teresse, ani nikt inny. Nie wkładaj mi w usta słów których nie powiedziałam. Też znam przypadki zgwałconych dziewczyn i zapewniam Cię, że niektórych można było uniknąć. I O TO CHODZI. Cytuj: I w ogóle co rozumiesz przez "stworzenie okazji"? Oczywiście, spacerowanie nocą po parku samemu nie jest mądre. Oczywiście, dawanie się odprowadzać każdemu spotkanemu gdzieś nieznajomemu też nie należy do dobrych pomysłów. Sam sobie odpowiedziałeś. Teresse: Cytuj: Rito, dlaczego moje twierdzenie jest głupie??
Napisałaś, że lepiej nie chodzić na randki i uważam, że stwierdzenie jest co najmniej niefortunne. Jak sobie wyobrażasz zawieranie znajomości? Poznawanie się? Do ślubu z przyzwoitką?
|
Śr lis 14, 2007 21:00 |
|
|
|