Komercyjne media w Polsce
| Autor |
Wiadomość |
|
kosiarz
zbanowany na stałe
|
 Komercyjne media w Polsce
Chciałbym podjąć dyskusję, nad mediami komercyjnymi w Polsce...
Czy możemy spodziewac się po mediach, że będą bezstronne obiektywne, i niezależne...
Na początek troszkę historii...
TVN...
Cytuj: TVN – polska komercyjna stacja telewizyjna, wchodząca w skład grupy medialnej ITI. Spółka notowana na warszawskiej GPW. Telewizja TVN w obecnym kształcie powstała 3 października 1997 roku, z połączenia dwóch stacji posiadających koncesję na nadawanie programu ponadregionalnego: TVN (posiadającej koncesję na Polskę centralną i północną) i istniejącej od dwóch lat Telewizji Wisła, nadającej na południu kraju. Prezesem połączonej stacji został Mariusz Walter. Rozwinięcie skrótu TVN miało znaczyć "telewizja nowa" (TV NOWA), ale z oczywistych względów stacja nie mogła zawsze się tak nazywać (w końcu kiedyś ta stacja nie byłaby taka "nowa"). Nie duzo jak na historię tak poteznej grupy medialnej...  , więc cofnijmy się głębiej...poszukajmy początków... Cytuj: Grupa ITI (International Trading and Investments Holdings SA Luxembourg) - holding medialno-rozrywkowy notowany na Luksemburskiej Giełdzie Papierów Wartościowych.
Została założona w 1984 roku przez Jana Wejcherta i Mariusza Waltera. Firma otrzymała koncesję od ówczesnych władz na import sprzętu elektronicznego i rozprowadzanie kaset wideo w Polsce. No cóż...Michnik jeszcze w 1984 siedział w więzieniu, jak wielu internowanych... Zastanawiający jest jeszcze jeden fakt...to lustracja "Kaczyńskiego" z 2006 roku.... Cytuj: Niektóre przepisy uznane przez Trybunał za niekonstytucyjne [edytuj]
* objęcie lustracją ogółu naukowców, dziennikarzy, członków zarządów i rad nadzorczych spółek giełdowych i banków, rewidentów, doradców podatkowych, dyrektorów szkół niepublicznych, członków władz związków sportowych; panowie Walter i Wejchert byli członkami rady nadzorczej spółki TVN..ale przed wejściem w życie ustawy lustracyjnej, nakazującej im ujawnienie swojego statusu za czasów PRL-u....zrezygnowali z zasiadania w niej !  .... Cytuj: Wejchert i Walter rezygnują z TVN 2007-02-28
Aldona Wejchert, Sandra Nowak oraz Wiesław Rozłucki to mają być nowi członkowie rady nadzorczej spółki TVN.
Jan Wejchert zrezygnował z funkcji przewodniczącego rady nadzorczej TVN-u, a Mariusz Walter z członkostwa w radzie nadzorczej spółki - poinformował TVN w komunikacie.
- Decyzja o rezygnacji z pełnienia funkcji w Radzie Nadzorczej TVN SA Pana Jana Wejcherta i Pana Mariusza Waltera jest spowodowana zaangażowaniem się Grupy ITI i osobiście Panów Wejcherta i Waltera w procesy sądowe, które zostaną wytoczone w najbliższym czasie w obronie dobrego imienia ITI i Panów J. Wejcherta i M. Waltera (więcej na ten temat) - podał TVN w komunikacie.
Przepisy lustracyjne, weszły w marcu, i oczywiście żadnych procesów sądowych nie było....dziwny zbieg okoliczności, tym bardziej, że nie wiem co przeszkadza członkowi rady nadzorczej podanie do sądu kogokolwiek...setki procesów firmy wytaczają i nikt nie ma z tym problemu...  ...
c.d.n.
|
| Wt gru 18, 2007 22:42 |
|
|
|
 |
|
kosiarz
zbanowany na stałe
|
Ja zdaję sobie sprawę Gruby, że Ty nic innego sam nie napiszesz, jak wklejenie czegokolwiek z internetu. Twój intelekt kończy się na dwóch zdaniach komentarza, w których kilka słow to epitety a reszta farmazony...
Prosze moderatora/ów o usunięcie postu Grubego ze wzgledu na reklamowy charakter...cennik reklam w wątku...dyskusyjnym...
Rzeczywiście cennik miejsc reklamowych ma raczej niewiele wspólnego z kwestią bezstronności mediów komercyjnych ;) - Paschalis
|
| Wt gru 18, 2007 23:08 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Komercyjne media w Polsce
kosiarz napisał(a): Chciałbym podjąć dyskusję, nad mediami komercyjnymi w Polsce... Czy możemy spodziewac się po mediach, że będą bezstronne obiektywne, i niezależne... Na początek troszkę historii... Obiektywności, bezstronności możemy oczekiwać jedynie w stosunku do mediów publicznych. Media prywatne mają święte prawo być stronnicze, więc tak na wstępie zastrzegam, że jakiekolwiek wątpliwości nie możemy kierować w tą stronę. O historii - bardzo proszę. 
|
| Wt gru 18, 2007 23:37 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
kosiarz napisał(a): Ja zdaję sobie sprawę Gruby, że Ty nic innego sam nie napiszesz, jak wklejenie czegokolwiek z internetu. Twój intelekt kończy się na dwóch zdaniach komentarza, w których kilka słow to epitety a reszta farmazony... Prosze moderatora/ów o usunięcie postu Grubego ze wzgledu na reklamowy charakter...cennik reklam w wątku...dyskusyjnym... Rzeczywiście cennik miejsc reklamowych ma raczej niewiele wspólnego z kwestią bezstronności mediów komercyjnych - Paschalis
Paschalis, ciekawy pogląd - o ile wiem , to zwykle tam, gdzie wchodzą w grę pieniadze, zwłaszcza tak duże, to bezstronność schodzi na plan dalszy
Ps.
A tak w ogole to ciekawy jestem, czy moją wypowiedź ILUSTROWANA cennikiem usunąleś "bezstronnie: czy też tylko dlatego,że to był cennik zskopiowany z jednego z licznych organów obywatela ojca Dyrektora
Jest na naszym portalu dział reklamy i tam za jego zgodą można reklamować cenniki, a nie do wątków o stronniczości mediów. Bo związku między jednym, a drugim nie ma żadnego biorąc pod uwagę, że każde medium dąży do posiadania jakiegoś profilu i cennik reklam (który również każde porządne miedium posiada) nie ma tu nic do rzeczy.
Do uwag do moderacji też służy odpowiedni wątek: "uwagi do moderacji II" - Paschalis
|
| Śr gru 19, 2007 8:28 |
|
 |
|
kosiarz
zbanowany na stałe
|
Cytuj: to zwykle tam, gdzie wchodzą w grę pieniadze, zwłaszcza tak duże, to bezstronność schodzi na plan dalszy Razz Ciekawy pogląd...wklejasz te "wiadomości" od dłuższego czasu, uważajac je za subiektywne i g..o warte  ...czy także czynisz to dla pieniędzy? Teraz już wiem dlaczego Twoja "bezstronność" schodzi na dalszy plan  . Cytuj: Obiektywności, bezstronności możemy oczekiwać jedynie w stosunku do mediów publicznych. Nastepny ciekawy pogląd...czyli społeczeństwo nie żyje już w matrixie..osiągneliśmy wyższy stopień!!  ...wiemy, ze nas się oszukuje na co się zgadzamy a nawet to popieramy...to nawet nie jest orwell-owskie, to zawstydzające... Mam wrazenie, że prl- uczynił w naszych mózgach mniej spustoszenia , jak rzady 15-letnie lewaków europejskich...co może zrobić z człowieka propaganda. Cytuj: Media prywatne mają święte prawo być stronnicze, więc tak na wstępie zastrzegam, że jakiekolwiek wątpliwości nie możemy kierować w tą stronę.
ja mam inne zdanie, media prywatne, szczególnie te giełdowe, wpływają na miliony obywateli, i nawet nie powinno być cienia watpliwości, na temat ich bezstronności.
Prosze wytłumacz mi czy przedstawianie wiadomości- manipulowanie nią, Twoim zdaniem jest usprawiedliwione czymkolwiek? Czy masz prawo wiedzieć, czy nie masz prawa? Czy fakty zmanipulowane są już tak samo dla Ciebie do przyjecia? Bo nie rozumiem dlaczego uważasz, iż prywatne media maja prawo do kłamstw i manipulacji?
|
| Śr gru 19, 2007 9:05 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
kosiarz napisał(a): (...) Bo nie rozumiem dlaczego uważasz, iż prywatne media maja prawo do kłamstw i manipulacji?
Czy mam przez to rozumieć, że odmawiasz mediom obywatela ojca Dyrektora prawa do kłamstw i manipulacji
Ja nie jestem tak srogi i pryncypialny, bo skoro inni to robia, to dlaczego organy ob. o. Tadeusza nie mogą. Jestem za równym prawem do kłamstwa  * 
|
| Śr gru 19, 2007 12:30 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
kosiarz napisał(a): Cytuj: Obiektywności, bezstronności możemy oczekiwać jedynie w stosunku do mediów publicznych. Nastepny ciekawy pogląd...czyli społeczeństwo nie żyje już w matrixie..osiągneliśmy wyższy stopień!!  ...wiemy, ze nas się oszukuje na co się zgadzamy a nawet to popieramy...to nawet nie jest orwell-owskie, to zawstydzające...(...) Cytuj: Media prywatne mają święte prawo być stronnicze, więc tak na wstępie zastrzegam, że jakiekolwiek wątpliwości nie możemy kierować w tą stronę. (...) Czy fakty zmanipulowane są już tak samo dla Ciebie do przyjecia? Bo nie rozumiem dlaczego uważasz, iż prywatne media maja prawo do kłamstw i manipulacji? Chwila moment. Trzeba skorygować twoje myślenie:
Stronniczość NIE oznacza kłamstw i manipulacji.
To jedynie subiektywność w pojmowaniu wydarzeń, przy kierowaniu się własnymi poglądami politycznymi. Wedle twojej interpretacji każdy poseł -czy to z lewicy, czy katoprawicy- jest kłamcą. Co więcej - każdy wyborca jest kłamcą, tylko dlatego, bo posiada skonkretyzowany światopogląd i własne zdanie.
Ty, jako sympatyk prawej strony- również stawiasz siebie w złym świetle. Media prywatne mogą starać się być źródłami obiektywnymi, co nie oznacza, że za tendencyjność będą krytykowane. Za to media publiczne mają obowiązek być obiektywne i niezależne, a jeśli jest inaczej, trzeba to krytykować. 
|
| Śr gru 19, 2007 16:41 |
|
 |
|
Mroczny Pasażer
|
Kosiarz, tak się wgłębiasz w spiski ITI, a ja mam pytanie - sprawdzasz tak samo media Rydzyka? Zdajesz sobie sprawę, że one również są stronnicze?
_________________ "Problem z cytatami w internecie jest taki, że każdy od razu automatycznie wierzy w ich prawdziwość" - Abraham Lincoln
|
| Śr gru 19, 2007 16:54 |
|
 |
|
kosiarz
zbanowany na stałe
|
Cytuj: Chwila moment. Trzeba skorygować twoje myślenie: Stronniczość NIE oznacza kłamstw i manipulacji. To jedynie subiektywność w pojmowaniu wydarzeń, przy kierowaniu się własnymi poglądami politycznymi. Wedle twojej interpretacji każdy poseł -czy to z lewicy, czy katoprawicy- jest kłamcą. Co więcej - każdy wyborca jest kłamcą, tylko dlatego, bo posiada skonkretyzowany światopogląd i własne zdanie. Ty, jako sympatyk prawej strony- również stawiasz siebie w złym świetle. Media prywatne mogą starać się być źródłami obiektywnymi, co nie oznacza, że za tendencyjność będą krytykowane. Za to media publiczne mają obowiązek być obiektywne i niezależne, a jeśli jest inaczej, trzeba to krytykować. Neutral
Przeczytaj zawsze ze dwa razy co chcesz napisać....
Czy Tusk ma wypisane na czole PO? Czy Kaczyński ma wypisane na czole PiS? Czy jak mówią do Ciebie, bierzesz pod uwagę, ze mogą mówić w swoim przekonaniu obiektywnie lub nie ale utożsamiają się ze swoimi przekonaniami?
Czy dziennikarz TVN-u ma wypisane na czole PO? Czy dziennikarz Wprost ma wypisane na czole PiS? Czy jeżeli czytasz co napisali, możesz uwazać, ze przekazują Tobie wiedzę, fakty, wiadomości?...prawdziwe?
Czy dziennikarz utożsamiający się z swoimi pogladami, i piszący, iż dworzec we Włoszczowej jest be ...bo PiS, a w Miechowie cacy bo Woda i PSL...jest Twoim zdaniem rzetelny?
|
| Śr gru 19, 2007 22:44 |
|
 |
|
kosiarz
zbanowany na stałe
|
To jest włąsnie manipulacja i "bandytyzm" obecnej władzy...gdy PiS kogos wskazywał jako winnego, zaraz były dowody...
Cytuj: "Prokuratura ws. zabójstwa cywilów się nie myli", Szczygło podejrzanym? Minister sprawiedliwości Zbigniew Ćwiąkalski. Fot. Tomasz Gzell/PAP PAP
- Na podstawie dotychczas zgromadzonych materiałów mogę powiedzieć, że prokuratura stawiając żołnierzom zarzut zabójstwa ludności cywilnej się nie myli. Tak wynika z tych dokumentów i materiałów zgromadzonych w prokuraturze – powiedział w Radiu Zet minister sprawiedliwości Zbigniew Ćwiąkalski. Dodał jednocześnie, że "nic nie wskazuje – na tym etapie śledztwa - na to, aby to Amerykanie wydali rozkaz strzelania". - Choć i ten kierunek będzie zbadany, czy w ogóle taka realna możliwość istniała czy nie w tym wypadku - dodał minister.
- Myślę, że nie, ale z cała pewnością prokuratura to zbada - zakończył Ćwiąkalski. Minister podkreślił, że "to zdarzenie to z pewnością nie był pościg za talibami".
O byłym szefie MON z PiS
- Na tym polega problem byłego ministra Szczygły, że zmienia on swoje wyjaśnienia. Jest to znamienne – powiedział Ćwiąkalski.
Zaznaczył, że "o ile wie, to Szczygło nie był jeszcze przesłuchiwany przez prokuraturę wojskową". Zwrócił jednak uwagę, że prokuratura może przesłuchiwać kogoś albo w charakterze świadka, albo podejrzanego.
- Problem polega na tym, że nie powinna przesłuchiwać nikogo w charakterze świadka, kto potencjalnie może stać się podejrzanym – tłumaczył minister Ćwiąkalski w radiu Zet.
16 sierpnia polski oddział ostrzelał wioskę Nangar Khel z moździerza. Zginęło sześć osób, w tym kobiety i dzieci. 13 listopada siedmiu żołnierzy trafiło do aresztu. Sześciu z usłyszało zarzut zabójstwa ludności cywilnej.
"Rzeczpospolita": tajny dokument wywiadu USA
"Rz" dotarła do tajnego dokumentu. - Mieszkańcy afgańskiej wioski, którą zaatakowali polscy żołnierze, współpracowali z talibami - wynika z informacji wywiadu USA. Polscy prokuratorzy nic nie wiedzą o takim meldunku - akcentuje dziennik.
- Nangar Khel jest bazą wypadową talibów - czytamy w amerykańskim meldunku operacyjnym, do którego dotarła "Rz". Według wywiadu armii USA, mieszkańcy wioski pomagali terrorystom organizować zasadzki na żołnierzy sił sojuszniczych, w tym także na Polaków.
W amerykańskim dokumencie widnieje, że w tym samym dniu, kiedy doszło do ostrzału wioski przez Polaków, siły koalicyjne schwytały w Nangar Khel dwóch talibów.
Znaleziono przy nich taśmę wideo z nagraniem egzekucji jednego z wysokich urzędników afgańskich współpracujących z siłami NATO. Egzekucji dokonali talibowie schwytani w wiosce.
Prosze mi wytłumaczyć ten fragment  ..... Cytuj: O byłym szefie MON z PiS
- Na tym polega problem byłego ministra Szczygły, że zmienia on swoje wyjaśnienia. Jest to znamienne – powiedział Ćwiąkalski.
Zaznaczył, że "o ile wie, to Szczygło nie był jeszcze przesłuchiwany przez prokuraturę wojskową". Zwrócił jednak uwagę, że prokuratura może przesłuchiwać kogoś albo w charakterze świadka, albo podejrzanego.
- Problem polega na tym, że nie powinna przesłuchiwać nikogo w charakterze świadka, kto potencjalnie może stać się podejrzanym – tłumaczył minister Ćwiąkalski w radiu Zet.
16 sierpnia polski oddział ostrzelał wioskę Nangar Khel z moździerza. Zginęło sześć osób, w tym kobiety i dzieci. 13 listopada siedmiu żołnierzy trafiło do aresztu. Sześciu z usłyszało zarzut zabójstwa ludności cywilnej.
O ile ja wiem, to pan Ćwiąkalski, Tusk, a nawet całe PO, nie było jeszce przesłuchiwane przez prokuraturę wojskową, w sprawie oskarżonych zołnierzy...dlatego smiem twierdzić, że są podejrzani, gdyż ci co nie byli mogą być przesłuchani jako podejrzani...  ...i tak codzień...
Dawac te komisje ..JAWNE 
|
| Cz gru 20, 2007 9:41 |
|
 |
|
SweetChild
|
kosiarz napisał(a): Prosze mi wytłumaczyć ten fragment  .....
A co tu jest do tłumaczenia? Przeczytaj raz jeszcze, powoli, a jestem przekonany, że zrozumiesz.
|
| Cz gru 20, 2007 10:37 |
|
 |
|
kosiarz
zbanowany na stałe
|
SweetChild napisał(a): kosiarz napisał(a): Prosze mi wytłumaczyć ten fragment  ..... A co tu jest do tłumaczenia? Przeczytaj raz jeszcze, powoli, a jestem przekonany, że zrozumiesz.
Jeżeli bym tak potrafił, to nie prosiłbym o to na forum...wiec jezeli checsz mi wytłumaczyc..poprosze, jezeli zaś chcesz mi napisać jeszcze raz, że powinienem sam zrozumieć..zbędny trud...dla mnie teksty z onetu..są za cięzkie 
|
| Cz gru 20, 2007 18:33 |
|
 |
|
SweetChild
|
kosiarz napisał(a): SweetChild napisał(a): kosiarz napisał(a): Prosze mi wytłumaczyć ten fragment  ..... A co tu jest do tłumaczenia? Przeczytaj raz jeszcze, powoli, a jestem przekonany, że zrozumiesz. Jeżeli bym tak potrafił, to nie prosiłbym o to na forum...wiec jezeli checsz mi wytłumaczyc..poprosze, jezeli zaś chcesz mi napisać jeszcze raz, że powinienem sam zrozumieć..zbędny trud...dla mnie teksty z onetu..są za cięzkie 
No dobra, to czego konkretnie nie rozumiesz? Najlepiej, gdybyś ujął to w formie pytania, a postaram się odpowiedzieć 
|
| Cz gru 20, 2007 19:46 |
|
 |
|
kosiarz
zbanowany na stałe
|
Prosze mi wytłumaczyć ten fragment Uśmiech........
Cytat:
O byłym szefie MON z PiS
Przecież jest pytanie, i jest tekst...co więcej Ci potrzeba? 
|
| Cz gru 27, 2007 11:08 |
|
 |
|
SweetChild
|
kosiarz napisał(a): Prosze mi wytłumaczyć ten fragment Uśmiech........ Cytat: O byłym szefie MON z PiS - Na tym polega problem byłego ministra Szczygły, że zmienia on swoje wyjaśnienia. Jest to znamienne – powiedział Ćwiąkalski. Zaznaczył, że "o ile wie, to Szczygło nie był jeszcze przesłuchiwany przez prokuraturę wojskową". Zwrócił jednak uwagę, że prokuratura może przesłuchiwać kogoś albo w charakterze świadka, albo podejrzanego. - Problem polega na tym, że nie powinna przesłuchiwać nikogo w charakterze świadka, kto potencjalnie może stać się podejrzanym – tłumaczył minister Ćwiąkalski w radiu Zet. Przecież jest pytanie, i jest tekst...co więcej Ci potrzeba? 
Tekst widzę, ale pytania nijak nie mogę dostrzec. Może wytłuść je, albo postaw na końcu znak zapytania. Na razie jedyne pytanie, jakie widzę, to "czego mi więcej trzeba?", a trzeba mi właśnie pytania do tekstu 
|
| Cz gru 27, 2007 12:29 |
|
|
|