Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 toksyczne relacje
jak radzić sobie z 'toksycznymi relacjami', z których nie możemy się z jakiś powodów (np. rodzinnych lub zawodowych) wycofać? /nie koniecznie chodzi o relacje: maż-żona/
|
So lip 14, 2012 1:38 |
|
|
|
 |
saraaa
|
 Re: toksyczne relacje
Droga mkb, wiesz, zależy o co konkretnie może chodzić, toksyczną relacja można nazwać długo ciagnące się kłotnie, agresja wobec drugiej osoby, a nawet miłość, bo i ona może bywać 'toksyczna' W idpowiedzi na to pytanie, przychodzi mi na myśl tylko, to, że zachować do końca twarz, nie upaść, a jeśli nawet się to zdarzy, to podnieść się z wiarą, nadzieją, godnościa..wiele rzeczy, sytuacji, myślenie i dzialanie innych po prostu nie jest w zaden sposob zalezne od nas..
|
So lip 14, 2012 21:20 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
można ograniczać kontakty z taką osobą
|
So lip 14, 2012 21:46 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
mkb napisał(a): z których nie możemy się z jakiś powodów (np. rodzinnych lub zawodowych) wycofać? Margaret_ka napisał(a): można ograniczać kontakty z taką osobą No dobrze Margaret_ko- czy możesz wyjaśnić jak ograniczyć kontakty z toksycznym szefem? Czy przyjaciółka która by poprosiła o radę też by otrzymała od Ciebie taką odpowiedź? Uważasz, że sama by na to nie wpadła?
|
So lip 14, 2012 21:58 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: można ograniczać kontakty z taką osobą Czasem nie można. Jeśli to matka to nie ma wyjścia. Można postawić sprawę ostro i wyznaczyć twarde granice- wtedy będzie szantaż emocjonlany, płacze, rozpowiadanie po rodzinie jakie to wyrodne dziecko (okraszone własną fantazją). Można się też poddać i zmarnować sobie życie.
|
So lip 14, 2012 22:00 |
|
|
|
 |
saraaa
|
przyszła mi do głowy pomoc osoby trzeciej, może psychologa, przyjaciela, mediatora..
|
So lip 14, 2012 22:07 |
|
 |
Lurker
|
No ale rzeczywiście trudno coś innego doradzić niż asertywne ograniczenie kontaktów z daną osobą do minimum, aż do zmiany miejsca pobytu włącznie. Może założyć sobie pamiętnik taki, opisać w nim relacje z toksyczną osobą, ze szczegółami, ale możliwie bez emocji. Odłożyć na tydzień i nie myśleć o nim, a po tygodniu przeczytać. Może podczas lektury przyjdzie jakiś pomysł do głowy, może w ogóle inne spojrzenie? A mediator faktycznie by się przydał, niezależnie od wszystkiego.
_________________ In my spirit lies my faith Stronger than love and with me it will be For always. Orkiestra!
|
N lip 15, 2012 4:31 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
takim mediatorem może być Jezus. ale trzeba Go prosić o to, aby stanął za nami. toksyczne relacje są takie trudne, bo zwykle sięgają zranień z dzieciństwa.. każde 'dotkniecie sprawy' boli. czytam bardzo dobra! książkę, która porusza te problemy. napisana przez małżeństwo katolików. polecam! 
|
N lip 15, 2012 13:48 |
|
 |
Wilczyca85
Dołączył(a): Wt lis 01, 2011 19:19 Posty: 27 Lokalizacja: Piaseczno, Mazowieckie
|
Wybaczać, wybaczać, wybaczać.
|
N lip 15, 2012 15:20 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
A co innego można doradzić w takiej sytuacji? No halo? Skoro ktoś o to pyta to najwyraźniej sam nie wpadł na takie rozwiązanie.
Jak mnie szef w pracy nie lubi to ograniczam kontakty z nim do niezbędnego minimum i robię wszystko, żeby był z mojej pracy zadowolony i nie miał się o co czepiać.
Jeśli to matka to rozumiem, że wloczykij jest za poddaniem się i zmarnowaniem sobie życia? Ja jestem za pierwszym przez niego zaproponowanym + psycholog.
Problem w tym, że mało kto zgodziłby się na pomoc terapeuty (np. przy relacjach z matką) najmniej inwazyjnym, możliwym do zrealizowania zawsze sposobem jest ograniczanie kontaktów do minimum.
|
N lip 15, 2012 16:30 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Jeśli to matka to rozumiem, że wloczykij jest za poddaniem się i zmarnowaniem sobie życia? Nie - jestem za praktykowaniem pierwszego ale nie mówiąc o tym matce. Niech ona myśli, że mnie "ma" ale niech nie zauważa że jestem 200 km od niej 
|
N lip 15, 2012 21:54 |
|
 |
ziutecki
|
mkb napisał(a): jak radzić sobie z 'toksycznymi relacjami', z których nie możemy się z jakiś powodów (np. rodzinnych lub zawodowych) wycofać? Pewnie druga strona nie widzi nic złego w tej relacji - a za słowami "toksyczne" - stoją twoje odczucia? Jeśli tak, to nie szukaj daleko - zmień swoje odczucia  Oczywiście w zgodzie z własnym sumieniem - aby nie popełnić grzechu - miłuj bliźniego swego, a łatwiej wybaczysz mu grzechy jego. "jeśliby co zatrutego wypili, nie będzie im szkodzić" - tak samo i nam, jeśli na pierwszym miejscu będziemy mieć Boga - nic nie zaszkodzi. z Bogiem
|
N lip 15, 2012 22:09 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Wilczyca85 napisał(a): Wybaczać, wybaczać, wybaczać. masz racje, choć to nie proste. w książce która polecałam, czytam: "Przebaczenie jest wyborem. To nie jest uczucie, nawet nie próbuj poczuć wybaczenia. To akt woli. Nie czekaj z przebaczeniem, aż poczujesz się do niego gotowy, nigdy 'tam' nie dotrzesz. Od dokonania wyboru przebaczenia do uczucia wyleczenia, mija trochę czasu. Pozwalamy Bogu, żeby przywołał te krzywdę z naszej przeszłości, bowiem jeśli twoje wybaczenie nie dotrze do emocjonalnych korzeni twojego życia, będzie niekompletne."
|
Pn lip 16, 2012 0:24 |
|
 |
Wilczyca85
Dołączył(a): Wt lis 01, 2011 19:19 Posty: 27 Lokalizacja: Piaseczno, Mazowieckie
|
To jest dar, tak samo, ja Bóg nam daje prawo i możliwość myślenia na różne tematy i żywienia różnych uczuć, żebyśmy sami umieli się nimi posługiwać.
|
Pn lip 16, 2012 20:10 |
|
 |
robertus6816
|
czy toksyczną relacją może być znajomość z księdzem esemesowanie długie rozmowy czat z nim
|
Pt sie 31, 2012 19:01 |
|
|
|