Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 23, 2025 15:22

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2 ] 
 Estetyka i prawo (polemika z Gabrielem) 
Autor Wiadomość

Post Estetyka i prawo (polemika z Gabrielem)
W dyskusji "Prawo moralne a nieszkodliwosc czynu - dylemat" Gabriel wielokrotnie wypowiada się o wpływie estetyki na prawo świeckie. W obliczu jego chęci do polemiki i potrzeby odciążenia mocno rozdętego już wątku, tworzę ten nowy temat.

Czy uważacie, że estetyka ma wpływ na prawo, czy nie? Czy zgadzacie się z argumentacją Gabriela?

A oto wyciąg z dyskusji (od najstarszych):

Cytuj:
Ale nie zapominajmy ,że prawa i wolności innych ludzi nie mogą być oceniane przez pryzmat subiektywnych odczuć estetycznych
Odp. Gabriela: "Czyli rozumiem ze jestes za tym aby przyznac prawo do chodzenia nago po ulicy ekshibicjonistom poniewaz prawa do wolnosci nie moga byc oceniane przez subiektywne odczucia innych osob...tak ?" źródło

Cytuj:
Idąc twoim tokiem rozumowania to zadna brzydka kobieta ani żaden niezbyt urodziwy mężczyzna nie miałby prawa pokazać się publicznie ( a co dopiero się z kimś całować).
Odp. Gabriela: "Alez ekshibicjonisci tez czuja potrzebe chodzenia nago .Czy nudysci na plazy czuja potrzebe szokowania ?Przeciez tam nikogo niemma oprocz nudystow Otz nie ..oni czuja potrzebe chodzenia nago....i dlaczego maja nie miec do tego prawa np chodzenia po ulichach ?" źródło

Cytuj:
O zoofilii
Zacznę od zwierząt. Zwierzę może mieć ochotę, ale nie zawsze, szczególnie samice. Miałeś kiedyś może kota albo psa? Czyli:
1. Samica nie zawsze chce! A ty nie jesteś w stanie sprawdzić czy ma ochotę czy nie.
2. nie możesz sprawdzić czy ma ochotę z tobą! U zwierząt stosunek trwa bardzo krótko i zwierzęta są inaczej zbudowane (nie jestem pewna, ale prawdopodobnie sprawiłoby to ból zwierzęciu)
3. Zwierzę to nie jest rzecz! Należy sie mu szacunek (to raczej wyklucza traktowanie zwierzęcia jako przedmiotu)
Może masz inne zdanie. Jeżeli nadal nie jesteś przekonany, to radzę wziąść pieska, albo kotka ze schroniska. Może wtedy zaczniesz szanować zwierzęta i przestaniesz traktować je w sposób przedmiotowy.
Odp. Gabriela: "Czy Ty naprawde uwazasz ze zoofile potrafia zmusic zwierze do kopulacji z nimi ?
Bo wg mnie zwierze ma na to ochote a oni tylko to wykorzystuja
[...]
Zakaz zoofilii to glownie problem estetyki tak samo jak koprofilii
A ze estetyka to bardzo wzgledna rzecz wiec wszystko da sie zrelatywizowac
Na problemie estetyki rowniez opiera sie zakaz nudystow do chodzenia nago po ulicach i to tez da sie zrelatywizowac :D" źródło i źródło

Cytuj:
Czy można zakazać wykonywania pewnej czynności tylko jednej płci? Tzn. mógłby istnieć zakaz całowania mężczyzny, który dotyczyłby tylko mężczyzn, bo kobieta już mogłaby mężczyznę całować. Czy to nie jest dyskryminacja płciowa?
Odp. Gabriela: "Wszystko dotyczy estetyki.Czyli jesli kogos brzydzi widok calujaych sie facetow ...albo czy kogos brzydzi widok calujacych sie kobiet
Mozna by tez zadac pytanie dlaczego narzady ciala sa czescia intymna i powinny byc zaslaniane skoro sa tak sama czescia czlowieka jak noga czy reka
Gdyby poslugiwac sie czysta logika taka jaka Ty uprawiasz to nie powinno byc roznicy miedzy noga a miejscem intymym u czlowieka jesli chodzi o pokazywanie tej czesci ciala" źródło

Cytuj:
Estetyka nie ma wpływu na prawo.
Odp. Gabriela: "Ma wplyw na prawo innaczej juz dawno nudysci mialiby prawo chodzenia nago po ulicy" źródło

Cz cze 29, 2006 17:14
Myślę, że Gabrielowi argumentów zabrakło, bo jakoś milczy...

A co do tematu, to myślę, że sprawę łatwo wyjaśnić:
1. Co czuję widząc nudystę?
a. zastanawiam się czy obraz ten jest ładny, czy brzydki
b. Jestem w szoku

2. Co czuję widząc człowieka uprawiającego seks ze zwierzęciem?
a. Zastanawiam się nad pięknem bądź brzydotą tego obrazu
b. Jestem w ciężkim szoku

Jeżeli na powyższe pytania odpowiedziałeś 2 razy a oznacza to że "nudyzm uliczny" i zoofilia są dla ciebie sprawą estetyki. Jeżeli dwa razy odpowiedziałeś b ta dwa zjawiska są dla ciebie sprawą etyki.

Wt lip 04, 2006 21:43
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 2 ]