Jakie zrobiliście dobre uczynki?
Autor |
Wiadomość |
near
|
 Jakie zrobiliście dobre uczynki?
Przyszedł mi pomysł, że można pokazać jak wiele szczęścia przynosi ludziom czynienie dobra.
Można nie schować światła pod korcem, ale pokazać też innym jaki dobry uczynek się zrobiło.
Przez to takich uczynków wzorowanych na waszych postach będzie więcej.
Proszę aby nie było tu wzajemnych pouczeń tylko piękny obraz świata do jakiego sie przyczyniliście.
|
So sie 26, 2006 20:08 |
|
|
|
 |
A.
Dołączył(a): Śr cze 08, 2005 7:39 Posty: 2702 Lokalizacja: Paragwaj
|
To co robie dobrego jest dla mnie, a nie żeby inni się tym podniecali. To takie moje, lekko off topowe zdanie.
_________________ Shame on the night for places I've been and what I've seen for giving me the strangest dreams But you never let me know just what they mean so oh oh so shame on the night alright And shame on you
|
So sie 26, 2006 23:12 |
|
 |
near
|
 Takie nasze świadectwa prawdy pomagają
Wszyscy sie tu i tak posługuja
Mój ojciec nap rzykład babci dał w prezencie czekoladowego mikołaja takiego jak daje sie dziecia to babcie bardzo rozbawiło. Ja z kolei ustapiłem duzo lepszy plac manewrowy.Poczułem wtedy jak dobro któryms kto ssie cieszy wraca do mnie i sprawia radosc rowniez mnie
|
N sie 27, 2006 6:16 |
|
|
|
 |
near
|
 Re: Takie nasze świadectwa prawdy pomagają
near napisał(a): Wszyscy sie tu i tak posługuja pseudonimami Mój ojciec na przykład babci dał w prezencie czekoladowego mikołaja takiego jak daje sie dzieciom, to babcie bardzo rozbawiło. Ja z kolei ustapiłem duzo lepszy plac manewrowy.Poczułem wtedy jak dobro któryms kto sie cieszy wraca do mnie i sprawia radosc rowniez mnie
|
N sie 27, 2006 6:18 |
|
 |
No
|
A ja pomagam babci robić zakupy i wyrzucam śmieci...
|
Pn sie 28, 2006 7:31 |
|
|
|
 |
Bozon
|
A ja nie zakapowałem koleżanki ze kupczy papierosami z przemytu... 
_________________ bessa wszystkich wessa
|
Pn sie 28, 2006 17:36 |
|
 |
jarek669
|
a napisał: To co robie dobrego jest dla mnie, a nie żeby inni się tym podniecali. To takie moje, lekko off topowe zdanie.
Zgadza się, ale powiem Ci, że kiedyś z racji wykonywanego zawodu, udało mi się odzyskać kradziony samochód. W sumie stary Fiat 125 p, ale gdy powiedziałem o tym właścicielce pojazdu i zobaczyłem jak popłakała się z radości tak jakoś ciepło mi się zrobiło i od razu zapomniałem o nieprzespanej nocy 
|
Pn sie 28, 2006 21:50 |
|
 |
near
|
 Moja miła odpowiedź celnika
Na poparcie tego wątku:
A głoszenie dobrych uczynków, które są w Ewangeli na przykład uzdrowień przez Świętego Piotra i Pawła.
Czy i oni nie będą mieli nagrody?
W tych cytatach Pisma chodzi tylko o to by uczynki nie robić na pokaz, że tak powiem nie szpanować ale po to by ich światło budowało ludzi i pokazywało innym ludziom, że tak warto żyć. To, że pouczycie własnym przykładem człowieka czy nie jest dobrym i szlachetnym uczynkiem? Czy nie tak krzewiła sie nasza wiara? Świadczcie przykład innym ludziom niech i oni sprobują lepiej żyć. Każdy z nas samych ma wiele z celnika ale robimy z Bogiem dobre uczynki więc po co to światło chować pod korcem. Można tak napisać posta by się uczynkami nie chwalić ale zachęcać do nich.
No to jak będzie trochę jak w filmie Anioł z Krakowa?
|
Wt sie 29, 2006 8:31 |
|
 |
Stanisław Adam
|
Jest 12:23 a ja nic nie napisałem na Forum.
To chyba też dobry uczynek, nie ... ?
Wt sie 29, 2006 11:47 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
A ja dzisiaj nie zamordowałam mojej kotki, jak mi o piątej "w nocy" zaczęła skakać po głowie, atakować odsłonięte części ciała, zrzucać ze stołu co się da, wchodzic gdzie się da (i gdzie się nie da) i obowiązkowo objadać i tak już wysłużoną dracenkę. I to prawie wszystko na raz!
Ale teraz leży sobie na moich rękach, przed klawiaturą i usiłuje wyglądać bardzo słodko i milutko
A tak w ramach dobrych uczynków, to proponuję przygarnąć jakieś bezdomne zwierzątko i obdarzyć je potworną ilością miłości. Zapewniam, że korzyści są obopulne  I zawsze jest się do kogo przytulić...
|
Wt sie 29, 2006 16:24 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
[quote="Rita"]A ja dzisiaj nie zamordowałam mojej kotki, jak mi o piątej "w nocy" zaczęła skakać po głowie, atakować odsłonięte części ciała, zrzucać ze stołu co się da, wchodzic gdzie się da (i gdzie się nie da) i obowiązkowo objadać i tak już wysłużoną dracenkę. I to prawie wszystko na raz!
Moze dorwala krople valerianowe ? 
|
Wt sie 29, 2006 21:20 |
|
 |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
 Rita podrzuciła ciekawy pomysł - (bez obrazy) dla ludzi niezbyt chcących się wysilać: w sumie, w różnych okolicznościach życia można za dobre uczynki uważać to, że człowiek nie zdecydował się na zrobienie czegoś złego, co mu chodziło po głowie
Np. nie rozbiłem w autobusie głowy babci, która trzy razy nadepnęła mi na stopę, nie zbluzgałem sąsiada który pobrudził mi pranie podlewając swoje kwiaty piętro wyżej, nie pobiłem kolegi który zapomniał oddać mi pożyczonych pieniędzy...
Na tej zasadzie każdy, kto nie jest zabójcą, w sumie jest super chrześcijaninem, chodzącym dobrym uczynkiem.
Tylko, że to bzdura.
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
Śr sie 30, 2006 7:45 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
ToMu: chciałam tylko zachęcić Was do przygarniania bezdomnych zwierzątek, co wg mnie dobrym uczynkiem jest jak najbardziej.
P.S. A ty masz już swojego kota?
P.P.S. Opanowanie swojego gniewu może nie jest dobrym uczynkiem, ale na pewno jest dobre.
Cytuj: Na tej zasadzie każdy, kto nie jest zabójcą, w sumie jest super chrześcijaninem, chodzącym dobrym uczynkiem.
Każdy kto jest dodatkowo miły i życzliwy dla innych  Może i bzdura, ale i tak byłoby fajnie 
|
Śr sie 30, 2006 15:15 |
|
 |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
Rita napisał(a): P.S. A ty masz już swojego kota?
Nie mam, mieć nie zamierzam bo kotów nie lubię.
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
Śr sie 30, 2006 16:26 |
|
 |
Bozon
|
A ja mam dwa i właśnie gotuje im wątróbkę drobiową choć mogłyby
dostąć tylko puszkowe zarcie.To chyba też dobry uczynek 
_________________ bessa wszystkich wessa
|
Śr sie 30, 2006 17:55 |