Koniec świata ździebko inaczej
Autor |
Wiadomość |
Andy72
|
 Re: Koniec świata ździebko inaczej
Nie rozumiem tej sympatii do szatana, miałem fazy że nienawidziłem Boga, ale nie znaczyło to że od razu lubiłem szatana.
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
Pn sty 21, 2013 17:24 |
|
|
|
 |
JedenPost
|
Chyba lepiej lubić niż nienawidzić, nie?
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Pn sty 21, 2013 17:26 |
|
 |
Lurker
|
To zależy, jaki obraz Szatana się ma i hołubi.
Jeżeli jest to obraz judeochrześcijański, to ja się wcale nie dziwię, że Szatana nie sposób zrozumieć.
Jeżeli natomiast pod postacią Szatana widzi się przede wszystkim DIABŁA - takiego z folkloru - to jawi się on wcale sympatyczną postacią. Co nie jest niczym dziwnym, ponieważ w folklorze pod postacią diabła ukrywa się Weles/Trzygłów/Nyja, jeden z bogów słowiańskich, współstwórca ziemi i ludzi.
_________________ In my spirit lies my faith Stronger than love and with me it will be For always. Orkiestra!
|
Pn sty 21, 2013 17:31 |
|
|
|
 |
Andy72
|
Zrozum że szatan to byt który Cię nienawidzi, nie można wchodzić w żadne kontakty ze złem typu Panu Bogu świeczkę a diabłu ogarek. Szatan to nie jest pocieszny diabeł Boruta z folkloru. Polecam książkę "Listy starego diabła do młodego"
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
Pn sty 21, 2013 17:33 |
|
 |
Lurker
|
Ja to wiem. Ale zrozum, że Ty teraz dawać być świadectwo swojej wiary, a nie wiedzy. Dyskusje religijne są dlatego takie ciekawe, że rozstrzygającego argumentu w nich nie ma. Jest wiara przeciw wierze, słowo przeciwko słowu. Co zaś okaże się prawdą, możemy się nigdy nie dowiedzieć, jeśli rację mają ateiści.
_________________ In my spirit lies my faith Stronger than love and with me it will be For always. Orkiestra!
|
Pn sty 21, 2013 17:37 |
|
|
|
 |
Panna_Funia
|
Lurker->Cytuj: To zależy, jaki obraz Szatana się ma i hołubi. Właśnie. Chodzi o sposób postrzegania postaci Szatana. A oprócz tego jest jeszcze kwestia interpretacji i oceny pewnych działań, czyli tego co ów Szatan może symbolizować. Ja tam lubię diabełka jako postać (chociaż jak się nad tym zastanowię, potrafiłabym go sobie na kilka różnych sposobów wyobrazić), ale przede wszystkim jest dla mnie pewnym symbolem. Odnajduję go często w tym, co przeciwstawia się Bogu. I to najczęściej oceniam pozytywnie. Poza tym moje szatańskie poszukiwania, rozważania nad naturą tego stwora  nie dobiegły jeszcze końca. Ciągle zdarza mi się nad czymś zastanowić, przemyśleć nowe możliwości, opcje, poznać inne spojrzenie na daną kwestię. Symbole Szatana i Boga (nie tylko chrześcijańskiego) to dla mnie ciekawy temat. A sympatyzuję z tym pierwszym 
_________________ 'I jak tu nie być optymistą. Moi wrogowie okazali się takimi świniami, jak przewidywałem.' Stanisław Jerzy Lec
...to be who I am
|
Pn sty 21, 2013 17:49 |
|
 |
Andy72
|
Panna_Funia napisał(a): ale przede wszystkim jest dla mnie pewnym symbolem. Odnajduję go często w tym, co przeciwstawia się Bogu. I to najczęściej oceniam pozytywnie.
Bo władza ziemska nie jest doskonała, pełna despotów. A ubóstwianie buntu dla buntu źle się kończy. Zresztą nastąpiło tutaj pewne odwrócenie, Jezus przychodzi do świata będącego we władzy złego i podnosi bunt przeciw złu, inny rodzaj buntu niż Barabasz.
|
Pn sty 21, 2013 18:00 |
|
 |
Lurker
|
Panna_Funia napisał(a): ale przede wszystkim jest dla mnie pewnym symbolem. Odnajduję go często w tym, co przeciwstawia się Bogu. I to najczęściej oceniam pozytywnie. Oczywiście, przez wzgląd na gospodarzy tego forum, konkretne pozytywy Pana Sz. zachowasz dla siebie?
|
Pn sty 21, 2013 18:08 |
|
 |
Panna_Funia
|
Lurker->Cytuj: Oczywiście, przez wzgląd na gospodarzy tego forum, konkretne pozytywy Pana Sz. zachowasz dla siebie? Eee... przecież piszę od czasu do czasu coś o swoim sposobie postrzegania Szatana, i wtedy podaję to właśnie w sposób, że coś mi się podoba. Nie zawsze też muszę nazywać to po imieniu, pisać o czymś wprost. To wynika też przecież z mojego podejścia do wielu kwestii, podejścia stojącego w sprzeczności z tym katolickim. Niektóre konkrety na pewno jednak zostawię dla siebie. A przynajmniej nie będę pisać o nich wprost. I nie z szacunku do gospodarzy tego forum, ale z racji tego że skończyłoby się to ostrzeżeniem lub banem (mam przykład Pana Fullera z początków mojego pobytu tutaj, który zarobił bana za ciekawy tekst nad którym można by się zastanowić).
_________________ 'I jak tu nie być optymistą. Moi wrogowie okazali się takimi świniami, jak przewidywałem.' Stanisław Jerzy Lec
...to be who I am
|
Pn sty 21, 2013 18:33 |
|
 |
Andy72
|
Dlaczego? Nie zdradzisz jakie szatan ma pozytywy?
|
Pn sty 21, 2013 18:37 |
|
 |
Panna_Funia
|
Przed chwilą na to odpowiedziałam. Mam Ci wypunktować? A jeśli to zrobię to będziesz usatysfakcjonowany? Raczej nie. Bo jeśli napiszę, że pozytywnie oceniam choćby jego hedonistyczne podejście do życia, czy ideę egoizmu, czy to że jest przebiegły, sprytny, czy jeszcze cokolwiek innego (mam co wymieniać)... to Ty mi napiszesz, że to nie są pozytywy. Jestem niemal na 100% pewna że tak będzie to wyglądało. Poza tym czytaj moje wypowiedzi, to nieraz jeszcze dowiesz się co cenię u Szatana.
...to be who I am
|
Pn sty 21, 2013 19:28 |
|
 |
Lurker
|
Ba! Ale zawsze byłby to zaczyn jakiejś dyskusji. Andy Ci pisze, dlaczego uważa hedonizm Szatana za negatyw, Ty mu odpisujesz dlaczego uważasz to za pozytyw i rozmowa się toczy. Sięgacie po kolejne argumenty, kiedy ich zaczyna brakować, szukacie wsparcia wujka Gógla i mądrych książek - można to ciągnąć tygodniami. A pomyślcie tylko, ile offtopów da się (echem) spłodzić przy okazji.
|
Pn sty 21, 2013 19:44 |
|
 |
Andy72
|
Panna_Funia napisał(a): Bo jeśli napiszę, że pozytywnie oceniam choćby jego hedonistyczne podejście do życia, czy ideę egoizmu, czy to że jest przebiegły, sprytny, czy jeszcze cokolwiek innego Cechy szatana bierzesz z książki "Mistrz i Małgorzata"?
|
Pn sty 21, 2013 19:46 |
|
 |
ARHIZ
|
Andy72 napisał(a): Po co te warianty? A nie prościej przyjąć że Jezus okazuje się prawdziwym Bogiem a szatan jest wrzucony do jeziora ognistego? 4 FUN oczywiście  Lurker, a moje warianty? ;(
_________________ ॐ नमः शिवाय
"Wachlarzem o aloes", czyli mój blog literacki o fantasy i science-fiction: http://wachlarzemoaloes.blogspot.com - blog https://www.facebook.com/Wachlarzem-o-aloes-1499129103717492/ - fanpage
|
Pn sty 21, 2013 19:55 |
|
 |
Lurker
|
ARHIZ napisał(a): Arhiz variant A: Okazuje się, że są na prawdę różni bogowie Allah, Queltzalcoatl, Wisznu, Maka Paka i toczy się walka między nimi i ich podwładnymi. Dyskordia objawia się przed Tobą i mówi, że niegodne jej służyłeś i nie jesteś godzien być Jej wyznawcą. Sprzeciwiam się Jej i zaczynam dyskusję, licząc na to, że przerodzi się ona we flirt, dalej w pogawędkę przy kawie, spacer pod Księżycem i tak dalej. ARHIZ napisał(a): Arhiz variant B: Okazuje się, że są na prawdę różni bogowie Allah, Queltzalcoatl, Wisznu, Maka Paka i toczy się walka między nimi i ich podwładnymi. Tym razem Dyskordia objawia się przed Tobą i mówi, że jesteś Jej ulubionym sługą i proponuje Ci zostanie bogiem i Jej mężem jak już wygracie tą całą wojnę... Ale najpierw prosi Cię o szereg ryzykownych działań, przy wygląda to tak, jakby chciała Cię po prostu wykorzystać do wygrania wojny a potem olać. Zgadzam się oczywiście i powołuję do życia koterię "Ładne Kwiatki" w składzie Lurker, ARHIZ, Panna_Funia, Andy72 i JedenPost. Agenci Śiwy, Szatana, Pana Boga i hm... zdaje się, że ateistów (powiedzmy, że JedenPost da się przechrzcić na rodzimowiercę) dają mi wystarczająco szerokie pole manewru na wypadek, gdyby trzeba było szybko zmienić front. ARHIZ napisał(a): Arhiz variant C: Jedyną boginią jest Dyskordia i trafiasz to Jej "raju"... okazuje się jednak, że jest w nim tak ogromny chaos, że jest to dla Ciebie tortura i nie możesz tego znieść. No to mam przerąbane. ARHIZ napisał(a): Arhiz variant D: Jedyną boginią jest Dyskordia i trafiasz to Jej "raju"... okazuje się bucowatą, wredną królową absolutną, która ciemięży swój lud i jest ogólnie zuua. Nie pozostaje mi nic innego, jak zagrać rolę Szatana. ^_^
|
Pn sty 21, 2013 20:06 |
|
|
|