Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So wrz 27, 2025 11:25

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 120 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8
 Firefox - co, jak i dlaczego? 
Autor Wiadomość
Hula. Bo nie używam zapamiętywania ogólnie :P

Crosis

Śr lis 22, 2006 17:46

Więc na kompie w pracy zainstaluję wersję starszą - 1.5..coś tam :D

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Cz lis 23, 2006 20:25
Zobacz profil WWW
Przerzuciłem się na Netscape.Też funkcjonalna przeglądarka.

Pt gru 01, 2006 11:49

Jest już polska wersja finalna Firefoxa 2.0
Można ją pobrać zarówno z anglo- jak i polskojęzycznej witryny Mozilli.
Nie należy się sugerować tym, że podawane tam są różne objętości plików (5,6MB i 6,1MB). Faktycznie - oba pliki instalacyjne są identyczne.
Oto adresy do pobrania:
Firefox - Rediscover the Web
Mozilla Firefox po polsku Mozilla Europe

I praktyczna ciekawostka:
Firefox chyba będzie miał swoją witrynę pod prostą nazwą: http://www.firefox.com/
Ktoś życzliwy transferował nazwę domeny fanom Firefoxa.

Pt gru 01, 2006 13:42
Zobacz profil WWW

Ja jakiś czas temu zachwalałam "liska" i nie powiem że się zawiodłam ...ale testuje cos nowego dla mnie Operę i jak narazie bardzo mi sie podoba, szczególnie fajny jest klient poczty
http://www.opera.com/mail/

Pozdrawiam

Pt gru 01, 2006 15:36
Tak guarano.Zgodzę się z Tobą.Też używałem Opery.Nie jest zła ale Netscape wydała mi się poręczniejsza.To co,że po angielsku.Języka warto się uczyć.Do moderacji strony www używam Internet Explorera.A co do Opery.Sprawdzałem.Tak.Poczta na bieżąco i można odczytać świeże wiadomości.

Pt gru 01, 2006 19:34

Wie ktoś coś dokładnie, jakiś link :?: Bo czeka mnie format, więc może by się na nowszego FF przerzucić :)

N gru 03, 2006 11:18
Zobacz profil WWW
Cytuj:
Do moderacji strony www używam Internet Explorera.

A można wiedzieć, dlaczego? Skoro moderując musisz podać hasło, a jak wiadomo podawanie haseł w IE najbezpieczniejsze nie jest. No i jeszcze różnica - moderując przez inny program możesz otwierać panele (lub zakładki, jak kto woli), a IE napcha Ci tylko od groma okienek na pasek.

I dwa:
Cytuj:
A co do Opery.Sprawdzałem.Tak.Poczta na bieżąco i można odczytać świeże wiadomości.

Sam Opery używam na przemian z Firefoxem. To ma swoje plusy i to, ciężko stwierdzić, co lepsze. Ale mam jedno sarkastyczne pytanie: a czy kiedykolwiek widziałeś klienta poczty, w którym poczta nie była "na bieżąco" i nie "można odczytać świeżych wiadomości"? Bo jak dla mnie to nawet Outlook to ma :P:P:P

Co zas do Netscape.... to takie prawie IE :P

Crosis

N gru 03, 2006 14:23

Podobno dużo błędów w FF 2.0 jest :?:

Wie ktoś coś dokładnie, jakiś link :?: Bo czeka mnie format, więc może by się na nowszego FF przerzucić :)

"Podobno" dotyczy wersji rozwojowych (tzw. beta), czyli takich które nie są sfinalizowane, a udostąpniane są użytkownikom w celu testowania i właśnie wykrywania i raportowania błędów twórcom.

Jak się nie jest eksperymentatorem (raczej nie ma chęci być królikiem doświadczalnym) to lepiej takich wersji nie używać.

Druga sprawa, i to dotyczy wszelkich przeglądarek, to "wtyczki".
Dobrze być ostrożnym z podczepianiem takich gadżetów pod przeglądarkę.
Raz, że błędy.
Dwa, to mogą być rzeczywiście "wtyczki", ale szpiegowskie, otwierające system dla hakerów, piszingu, trojanów itd.
Trzeba być pewnym źródła. Nie wszystko złoto co się świeci.
Przed zainstalowaniem warto zebrać trochę informacji.

Co do twojego kompa. Wyrzuć go w cholerę.

Zastosuj się do rady Microsoftu (taką otrzymałem w subskrypcji njusów): "Exploring Windows: Don't wait to buy a new PC"

A nim zdecydujesz się być szczęśliwym posiadaczem "nówki" również skorzystaj z rady Microsoftu: " Look for a PC with the "Windows Vista Capable PC" logo."

Wt gru 05, 2006 11:20
Zobacz profil WWW

Rozumiem, że chcesz mi nowy zafundować :?:

Bo nie kojarzę, żeby mnie było na nowy stać teraz. Zresztą, ma dopiero 1.5 roku, więc to nie jest dużo.

Wt gru 05, 2006 21:42
Zobacz profil WWW

Cytuj:
Rozumiem, że chcesz mi nowy zafundować :?: Bo nie kojarzę, żeby mnie było na nowy stać teraz.

No, no. Bez przesady.

ToMu napisał(a):
Zresztą, ma dopiero 1.5 roku, więc to nie jest dużo.

Postęp w elektronice jest tak szybki, że już w chwili kupowania jest przestarzały.

Wt gru 05, 2006 21:50
Zobacz profil WWW
A ja tam radzę z rad microsoftu nie korzystać. Dobra konfiguracja systemu i odrobina wiedzy i.... ja formatu pod windą nie robiłem już parę lat.

Crosis

Wt gru 05, 2006 21:50
Firefox i IE mogą być używane na zmianę.Niektóre zmiany na stronach www czy strona www.itvp.pl funkcjonują na IE ico na to powiesz Crosisie.
Teraz testuję NeoPlanet.Netscape wymagał ciągłego logowania,więc zrezygnowałem.

Cz gru 14, 2006 19:14
Co na to powiem? Ano powiem Ci, że IE po pierwsze ma dziury. Po drugie nie obsługuje najnowszych standardów. Po trzecie, stronkę którą podałeś obejrzałem właśnie w firefoxie i operze - zero problemów. Po trzecie - dzisiejszy standard robienia stron jest taki, żeby pod każdą przeglądarką wyglądały tak samo. jeśli ktoś pisze stronkę tylko pod IE, to znaczy, że najczęściej nie umie pisać.

Poza tym nie widzę możliwości, żeby ktoś przyzwyczajony do funkcjonalnego liska zaczął bawić się w IE, otwierać na pasku setki okienek, zrezygnować ze skrótów i doinstalowanych rozszerzeń.

Crosis

Cz gru 14, 2006 19:40

Co na to powiem? Ano powiem Ci, że IE po pierwsze ma dziury. Po drugie nie obsługuje najnowszych standardów. Po trzecie, stronkę którą podałeś obejrzałem właśnie w firefoxie i operze - zero problemów. Po trzecie - dzisiejszy standard robienia stron jest taki, żeby pod każdą przeglądarką wyglądały tak samo. jeśli ktoś pisze stronkę tylko pod IE, to znaczy, że najczęściej nie umie pisać.

Poza tym nie widzę możliwości, żeby ktoś przyzwyczajony do funkcjonalnego liska zaczął bawić się w IE, otwierać na pasku setki okienek, zrezygnować ze skrótów i doinstalowanych rozszerzeń.

Crosis

No niestety, ja uzywajac ff cierpie czasem na tym, ze ktos ma gdzies zalecenia W3C, i jego strony dzialaja tylko pod IE. A niestety czesto dotyczy to powaznych instytucji, kochajacych M$-owskie "Formanty ActiveX".

Cz gru 14, 2006 20:12
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 120 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8