Wasz stosunek do pogańskich tradycji, w waszych rodzinach.
Autor |
Wiadomość |
slowianski2
|
 Re: Wasz stosunek do pogańskich tradycji, w waszych rodzinac
medieval_man napisał(a): slowianski2 napisał(a): Coś jakbym powiedział że istnieją kwiaty o niebieskich płatkach, a medieval_man zareagował na to pytaniem "proszę więc powiedzieć gdzie mogę znaleźć niebieskie ( tu wstaw mglistą definicję jakiegoś gatunku kwiatów, tak aby nie podać konkretnego gatunku wprost ), proszę chociaż pokazać jeden ich płatek", mniej więcej, a potem na każde pytanie o zdefiniowanie o jaki gatunek chodzi reagować zarzutem o ucylaniu się od odpowiedzi, lub dokonywać zmian definicji. Podaj Pan po prostu jedna kolędę o rodowodzie pogańskim śpiewaną dziś w kościele. Da się czy nie da? A zresztą, po co ja pytam? Otrzymam pewnie ponownie wymijającą odpowiedź....  O tym razem pytasz o te w kościele? Nie mam zielonego pojęcia jakie kolędy są śpiewane dziś w kościele. Jak już pisałem, mówiłem w ogólności. Ty zaś chcesz żebym udowodnił prawdziwość tej tezy dla wybranego przez ciebie wąskiego zakresu. I to w sposób sugerujący że się do tego zobowiązałem. Niby gdzie?
|
Śr lis 13, 2013 15:43 |
|
|
|
 |
medieval_man
Moderator
Dołączył(a): Pn gru 13, 2010 16:50 Posty: 7771 Lokalizacja: Kraków, Małopolskie
|
slowianski2 napisał(a): Czy to jakaś forma przyznania Lurkerowi racji?
Nie. To grzeczna forma uniknięcia wchodzenia w jałowe spory slowianski2 napisał(a): Nie wiem na jakiej podstawie są te domysły. Jak już wspominałem wjaśniłem już o co mi chodziło. Ty zaś po raz któryś przypisujesz mi twierdzenia których nie przedstawiłem.
A Ty po raz kolejny mi nie odpowiedziałeś... slowianski2 napisał(a): Nawet jeśli to zdanie jest prawdziwe w wypadku kolęd wciąż masa zwyczajów ma owe religijnie niechrześcijańskie korzenie. Ma. Całe nasze życie utkane jest z masy zwyczajów mających niechrześcijanskie korzenie. Chrzest jako taki też ma niechrześcijanskie korzenie.... Tylko te korzenie są już tak ukryte, zasypane, że praktycznie sa niezauwazalne,a nawet ich pozbycie się w pewnym momencie nie zaszkodzi drzewu, które i tak bez tych szczątkowych korzeni ma się dobrze. slowianski2 napisał(a): O tym razem pytasz o te w kościele? Nie mam zielonego pojęcia jakie kolędy są śpiewane dziś w kościele. Jak już pisałem, mówiłem w ogólności. Ty zaś chcesz żebym udowodnił prawdziwość tej tezy dla wybranego przez ciebie wąskiego zakresu Nie ma sprawy. I tak nie spodziewałem sie odpowiedzi.
_________________ Fides non habet osorem nisi ignorantem
|
Śr lis 13, 2013 15:45 |
|
 |
slowianski2
|
medieval_man napisał(a): slowianski2 napisał(a): Czy to jakaś forma przyznania Lurkerowi racji?
Nie. To grzeczna forma uniknięcia wchodzenia w jałowe spory slowianski2 napisał(a): Nie wiem na jakiej podstawie są te domysły. Jak już wspominałem wjaśniłem już o co mi chodziło. Ty zaś po raz któryś przypisujesz mi twierdzenia których nie przedstawiłem.
A Ty po raz kolejny mi nie odpowiedziałeś... Bo próbuje się dowiedzieć jak brzmi pytanie. medieval_man napisał(a): slowianski2 napisał(a): Nawet jeśli to zdanie jest prawdziwe w wypadku kolęd wciąż masa zwyczajów ma owe religijnie niechrześcijańskie korzenie. Ma. Całe nasze życie utkane jest z masy zwyczajów mających niechrześcijanskie korzenie. Chrzest jako taki też ma niechrześcijanskie korzenie.... Tylko te korzenie są już tak ukryte, zasypane, że praktycznie sa niezauwazalne,a nawet ich pozbycie się w pewnym momencie nie zaszkodzi drzewu, które i tak bez tych szczątkowych korzeni ma się dobrze. slowianski2 napisał(a): O tym razem pytasz o te w kościele? Nie mam zielonego pojęcia jakie kolędy są śpiewane dziś w kościele. Jak już pisałem, mówiłem w ogólności. Ty zaś chcesz żebym udowodnił prawdziwość tej tezy dla wybranego przez ciebie wąskiego zakresu Nie ma sprawy. I tak nie spodziewałem sie odpowiedzi. Nie ma sprawy? O co chodzi?
|
Śr lis 13, 2013 15:49 |
|
|
|
 |
Lurker
|
medieval_man napisał(a): Tylko te korzenie [pogańskie - L.] są już tak ukryte, zasypane, że praktycznie sa niezauwazalne,a nawet ich pozbycie się w pewnym momencie nie zaszkodzi drzewu, które i tak bez tych szczątkowych korzeni ma się dobrze. Tya. Ma się tak dobrze, że zaszła potrzeba wymiany papieża teologa (!) na papieża rowerzystę. Jak to powiedziałem w rozmowie z Eskimeaux: elity intelektualne odpadły od Kościoła jakieś czterysta lat temu, "elity serca" odpadają właśnie teraz, przedkładając nad śluby i posty zwykłe wolontariaty. Kiedy odpadną "elity waadzy", postrzegające w kapłaństwie źródło prestiżu i pozycji, kto więcej pozostanie? I własnie dlatego tradycje pogańskie wypadałoby odbudować - ale Kościół jest do tego organicznie niezdolny. Z definicji. Zrobią to za niego inni.
_________________ In my spirit lies my faith Stronger than love and with me it will be For always. Orkiestra!
|
Śr lis 13, 2013 16:16 |
|
 |
slowianski2
|
Lurker, zapraszam do przedłużenia tego tematu w wątku viewtopic.php?p=777113#p777113
|
Śr lis 13, 2013 16:24 |
|
|
|
 |
tredje
|
Slowianski, wybacz, ze nie w nowym watku, ale tu lepiej pasuje. W dunskich szkolach runy, wikingowie, mitologia skandynawska. Podpatrzylam pomysl na niezla dekoracje. Nada sie i na choinke. Drakkary, kadlub z dwåch kawalkow kartonu/dowolnego tworzywa, maszt z wykalaczki, zagiel. Mam sliczne materialy, bedzie "antycznie". Przygoda, radosc, otwarte, wolne zycie. Wszystko, co ze mnie katolickie wychowanie chcialo wykarczowac.
|
Cz lis 14, 2013 19:19 |
|
 |
medieval_man
Moderator
|
tredje napisał(a): Wszystko, co ze mnie katolickie wychowanie chcialo wykarczowac. Jesteś bardzo dzielna. Dałaś odpór. Ciekawe, że ze mnie katolickie wychowanie nie wykarczowało ani ducha przygody, ani radości, ani otwartego, wolnego życia. Wręcz przeciwnie. Dało jeszcze otwarcie na większą przygodę i jeszcze bardziej wolne, radosne życie. Każdy widocznie otrzymuje to w religii, czego od niej szuka. A skoro nie szuka to i nie otrzymuje.
|
Cz lis 14, 2013 20:01 |
|
 |
tredje
|
medieval_man Skad mozesz wiedziec, jak ateista nigdy nie byles? Po drugie - nauczanie katolickie dla kobiet jest bardziej opresyjne. W zasadzie nie pozostawia im wyboru. Ja wole sie cieszyc zyciem, a nie obawiac sie, ze czyms sie Wielkiemu Bratu narazilam. I nie przejmowac sie nauczaniem, ze kobieta jest stworzona do.. powolana do ..
|
Cz lis 14, 2013 20:19 |
|
 |
slowianski2
|
tredje napisał(a): Slowianski, wybacz, ze nie w nowym watku, ale tu lepiej pasuje. W dunskich szkolach runy, wikingowie, mitologia skandynawska. Podpatrzylam pomysl na niezla dekoracje. Nada sie i na choinke. Drakkary, kadlub z dwåch kawalkow kartonu/dowolnego tworzywa, maszt z wykalaczki, zagiel. Mam sliczne materialy, bedzie "antycznie". Przygoda, radosc, otwarte, wolne zycie. Wszystko, co ze mnie katolickie wychowanie chcialo wykarczowac. Dekoracje są. A jak kwestia kulinarna? 
|
Cz lis 14, 2013 20:22 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
tredje napisał(a): medieval_man Skad mozesz wiedziec, jak ateista nigdy nie byles? Po drugie - nauczanie katolickie dla kobiet jest bardziej opresyjne. W zasadzie nie pozostawia im wyboru. Ja wole sie cieszyc zyciem, a nie obawiac sie, ze czyms sie Wielkiemu Bratu narazilam. I nie przejmowac sie nauczaniem, ze kobieta jest stworzona do.. powolana do .. Nigdy nie czułam opresji i nie zauważam jej u kuzynek i znajomych katoliczek A jeśli komuś psychika robi figle, to nie należy tego rozciągać na wszystkich.
|
Pt lis 15, 2013 10:01 |
|
 |
Lurker
|
Alus napisał(a): Nigdy nie czułam opresji i nie zauważam jej u kuzynek i znajomych katoliczek. Są ludzie, którzy na opresję nie zwracają uwagi, bo tak naprawdę gębą tylko wyznają, a żyją i myslą po swojemu. I są ludzie uczciwi... Alus napisał(a): A jeśli komuś psychika robi figle, to nie należy tego rozciągać na wszystkich. Vaaaal! Jaki to mechanizm obronny?!
_________________ In my spirit lies my faith Stronger than love and with me it will be For always. Orkiestra!
|
Pt lis 15, 2013 10:28 |
|
 |
medieval_man
Moderator
|
tredje napisał(a): medieval_man Skad mozesz wiedziec, jak ateista nigdy nie byles?
A skąd wiesz, ze nigdy nie byłem? Owszem, byłem, ale tym bardziej miałem wtedy w głębokim poważaniu jakieś poganskie (czy to skandynawskie czy to greckie, czy to słowianskie) tradycje. Tobie widocznie czegoś brakuje skoro szukasz zaspokojenia w budowaniu łódeczek i wycinaniu ptaszków tredje napisał(a): Po drugie - nauczanie katolickie dla kobiet jest bardziej opresyjne. W zasadzie nie pozostawia im wyboru. Ja wole sie cieszyc zyciem, a nie obawiac sie, ze czyms sie Wielkiemu Bratu narazilam. I nie przejmowac sie nauczaniem, ze kobieta jest stworzona do.. powolana do .. Czemu ja się nie stresuję nauczaniem, że mężczyzna jest stworzony do... powołany do...?
|
Pt lis 15, 2013 12:59 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Lurker napisał(a): Alus napisał(a): Nigdy nie czułam opresji i nie zauważam jej u kuzynek i znajomych katoliczek. Są ludzie, którzy na opresję nie zwracają uwagi, bo tak naprawdę gębą tylko wyznają, a żyją i myslą po swojemu. I są ludzie uczciwi... Uczciwi inaczej, czyli ateiści, czy uczciwi żyjący w zgodzie z sumieniem? Cytuj: Vaaaal! Jaki to mechanizm obronny?! Przed czym niby?....przed dziecinnymi pomówieniami w rodzaju opresyjności Chrystusowego Kościoła?
|
Pt lis 15, 2013 13:07 |
|
 |
Lurker
|
Alus napisał(a): Lurker napisał(a): Są ludzie, którzy na opresję nie zwracają uwagi, bo tak naprawdę gębą tylko wyznają, a żyją i myslą po swojemu. I są ludzie uczciwi... Uczciwi inaczej, czyli ateiści, czy uczciwi żyjący w zgodzie z sumieniem? Uczciwi inaczej, czyli katolicka przeciętna, i uczciwi żyjący w zgodzie z sumieniem, którzy: a) zostają w końcu świątobliwymi ascetami, b) dochodzą do wniosku, że z Kościołem im nie po drodze, c) ruinują sobie życie. Alus napisał(a): Lurker napisał(a): Vaaaal! Jaki to mechanizm obronny?! Przed czym niby?....przed dziecinnymi pomówieniami w rodzaju opresyjności Chrystusowego Kościoła? Własnie sam się dziwię. Bo nie powiesz mi chyba, że chciałaś tylko dowalić tredje z racji tego, że nie chce spalić kadzidła cezar... Chrystusowi?
|
Pt lis 15, 2013 13:18 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Uczciwi inaczej, czyli katolicka przeciętna, i uczciwi żyjący w zgodzie z sumieniem, którzy: a) zostają w końcu świątobliwymi ascetami, b) dochodzą do wniosku, że z Kościołem im nie po drodze, c) ruinują sobie życie. Na tyle tylko Cię stać? Nie potrafisz dostrzec milionów wierzących żyjących w zgodzie z Bogiem i bliźnimi? Cytuj: Własnie sam się dziwię. Bo nie powiesz mi chyba, że chciałaś tylko dowalić tredje z racji tego, że nie chce spalić kadzidła cezar... Chrystusowi? W Twojej gestii leży wyjaśnienie przeciw komu/czemu ów "mechanizm obronny", które dostrzegłeś w mojej wypowiedzi.
|
Pt lis 15, 2013 14:44 |
|
|
|