Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz lis 13, 2025 7:29

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 230 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 16  Następna strona
 Wola Boża 
Autor Wiadomość

Post Re: Wola Boża
wybrana napisał(a):
Szkoda. Widzisz teraz, że każdy ma tyle, na ile sobie zapracuje.

Dobrze płatna praca, to kwesta posiadania znajomości, więc to twoje gadanie o tym że wszystko zależy od tego, kto jak pracuje, mija sie z prawdą.
Studia kosztują, nie każdy ma na takie coś pieniądze.

Śr maja 04, 2016 22:22
Robek napisał(a):
wybrana napisał(a):
Szkoda. Widzisz teraz, że każdy ma tyle, na ile sobie zapracuje.

Dobrze płatna praca, to kwesta posiadania znajomości, więc to twoje gadanie o tym że wszystko zależy od tego, kto jak pracuje, mija sie z prawdą.
Studia kosztują, nie każdy ma na takie coś pieniądze.

Można pracować i studiować zaocznie. Można korzystać z stypendium socjalnego. Trzeba niestety czegoś chcieć, aby to osiągnąć. Każdy ma osobne predyspozycje życiowe. Ma tyle, ile osiągnie i się stara osiągnąć. Nie trzeba uprzedzać się do ludzi, co mają trochę więcej, bo to nie pieniądze są miernikiem wartości człowieka, ale jego osobowość, jakim jest człowiekiem, czy przyjaznym, czy wrogiem wszystkiego i wszystkich. Trzeba mieć serce i patrzeć w serce.

Cz maja 05, 2016 9:17

wybrana napisał(a):
Można pracować i studiować zaocznie. Można korzystać z stypendium socjalnego. Trzeba niestety czegoś chcieć, aby to osiągnąć. Każdy ma osobne predyspozycje życiowe. Ma tyle, ile osiągnie i się stara osiągnąć. Nie trzeba uprzedzać się do ludzi, co mają trochę więcej, bo to nie pieniądze są miernikiem wartości człowieka, ale jego osobowość, jakim jest człowiekiem, czy przyjaznym, czy wrogiem wszystkiego i wszystkich. Trzeba mieć serce i patrzeć w serce.

To zaoczne studia są za darmo?
Zresztą nie wiem na jakiej zasadzie miałoby to działać, bo jak już bym miał prace. to na co mi studia?

Cz maja 05, 2016 11:06
Robek napisał(a):
wybrana napisał(a):

To zaoczne studia są za darmo?
Zresztą nie wiem na jakiej zasadzie miałoby to działać, bo jak już bym miał prace. to na co mi studia?

No właśnie, lepiej skupić się na własnej logice.

Cz maja 05, 2016 16:06
Robek napisał(a):
supahiroł napisał(a):
serio? mając dostęp do internetu i WIKIPEDII studiowanie ma jeszcze sens?

Studiuje sie żeby dzięki temu zdobyć jakąś prace, zazwyczaj cała reszta, jest bez znaczenia.

A co z rozwojem własnego intelektu ?.

Cz maja 19, 2016 8:56
supahiroł napisał(a):
serio? mając dostęp do internetu i WIKIPEDII studiowanie ma jeszcze sens?
Ręce opadają.
Ale cóż... Dla osób, dla których nawet język ojczysty jest zbyt trudny, by się nim poprawnie posługiwać, studiowanie nigdy nie miało sensu. Do łopaty i na kasy w "Biedronce" też potrzeba ludzi i wcale nie muszą się posługiwać poprawną polszczyzną ani mieć pojęcia o tym, czym się różnią studia od zaglądania do Wikipedii.

Cz maja 19, 2016 9:11
wybrana napisał(a):
"Naucz mnie czynić Twą wolę, bo Ty jesteś moim Bogiem. Twój dobry duch niech mnie prowadzi po równej ziemi. Ps. 143.10." Tajemnicą wszelkiej świętości jest doskonałe zgadzanie się z Wolą Bożą w rzeczach, które nie zależą od człowieka, a doskonałe posłuszeństwo Bogu we wszystkim, co jest zależne od człowieka. Chodzi więc o taką postawę, aby tak w życiu wewnętrznym jak i zewnętrznym działaniu dążyć wyłącznie do spełnienia się Woli Boga. Wysiłek ludzkiego rozumu na drodze rozeznania Woli Bożej staje niejednokrotnie w obliczu sytuacji, które są tajemnicą. Nie zawsze wiemy, co jest Wolą Bożą wobec nas. A dzieje się to częściej niż przypuszczamy. W razie niepewności trzeba działać zgodnie z tym, co w sumieniu uzna się za niewątpliwy nakaz woli Bożej.
Jeśli więc chcesz podobać się Bogu i prowadzić życie szczęśliwe na ziemi, łącz się zawsze i we wszystkim z Najświętszą Wolą Bożą. Weź pod uwagę to, że grzechy życia , które popełniłeś w rozterce wewnętrznej i goryczy, są następstwem oderwania się od Woli Bożej. Od dziś więc obejmij całym sercem Wolę Bożą i we wszystkim, co cię spotka, mów zawsze: " Tak, Ojcze, gdyż takie było Twoje upodobanie" (Mt 11, 26). Tak niech będzie, Panie, ponieważ tak się Tobie podobało. Kiedy wstrząśnie twym wnętrzem jakaś przeciwność, pomyśl sobie, że zsyła ci ją Bóg, i powiedz sobie: Bóg tak chce i uspokój się. Panie, ponieważ Tyś to czynił, przyjmuję to w milczeniu. Do tego więc niech zdążajä wszystkie twoje myśli i modlitwy, proś Boga w czasie rozmyślania, przy Komunii świętej i podczas nawiedzenia Najświętszego Sakramentu, by ci udzielił łaski doskonałe ; o zdaniu się na Jego Wolę. Oddawaj się nieustannie Bogu tymi słowami: Oto jestem, Boże mój, czyń ze mną i ze wszystkim, co do mnie należy, wedle Najśw. Woli Swojej. To było stałe ćwiczenie św. Teresy; przynajmniej 50 razy na dzień święta ofiarowywała się Bogu, aby rozporządzał nią według Swego upodobania.

N maja 22, 2016 10:40

wybrana napisał(a):
Chodzi więc o taką postawę, aby tak w życiu wewnętrznym jak i zewnętrznym działaniu dążyć wyłącznie do spełnienia się Woli Boga.

Ja tam wole działać, według swojej własnej woli :-D

wybrana napisał(a):
Jeśli więc chcesz podobać się Bogu i prowadzić życie szczęśliwe na ziemi, łącz się zawsze i we wszystkim z Najświętszą Wolą Bożą. Weź pod uwagę to, że grzechy życia , które popełniłeś w rozterce wewnętrznej i goryczy, są następstwem oderwania się od Woli Bożej.

No przecież dopiero co mówiłaś, że wszystkie grzechy przez Jezusa, zostały już odkupione, więc nie ma żadnego problemu :mrgreen:

N maja 22, 2016 12:40
Ewangelia Św. Mateusza

Błogosławieństwa
5:3 Błogosławieni ubodzy w duchu, albowiem ich jest Królestwo Niebios.
5:4 Błogosławieni, którzy się smucą, albowiem oni będą pocieszeni.
5:5 Błogosławieni cisi, albowiem oni posiądą ziemię.
5:6 Błogosławieni, którzy łakną i pragną sprawiedliwości, albowiem oni będą nasyceni.
5:7 Błogosławieni miłosierni, albowiem oni miłosierdzia dostąpią.
5:8 Błogosławieni czystego serca, albowiem oni Boga oglądać będą.
5:9 Błogosławieni pokój czyniący, albowiem oni synami Bożymi będą nazwani.
5:10 Błogosławieni, którzy cierpią prześladowanie z powodu sprawiedliwości, albowiem ich jest Królestwo Niebios.
5:11 Błogosławieni jesteście, gdy wam złorzeczyć i prześladować was będą i kłamliwie mówić na was wszelkie zło ze względu na mnie!
5:12 Radujcie i weselcie się, albowiem zapłata wasza obfita jest w niebie; tak bowiem prześladowali proroków, którzy byli przed wami.
Podobieństwo

Śr maja 25, 2016 10:12
A skąd te cytaty?

Śr maja 25, 2016 10:14
Hominibus napisał(a):
A skąd te cytaty?

Biblia Warszawska

Śr maja 25, 2016 10:41
Dlatego wybrana taka przeciwna była Matce Boskiej. Luter - heretyk nie uznał Matki Najświętszej. I swoje zgubne herezje zaszczepił innym zbłąkanym ludziom.

Śr maja 25, 2016 11:56
Hominibus napisał(a):
Dlatego wybrana taka przeciwna była Matce Boskiej. Luter - heretyk nie uznał Matki Najświętszej. I swoje zgubne herezje zaszczepił innym zbłąkanym ludziom.

Twoje wpisy świadczą o tym jak uboga jest twoja wiara.
Gdzie czerpiesz jej zródła.
Otwórz oczy - abyś ujrzał.
Otwórz uszy - abyś słyszał.

Śr maja 25, 2016 13:21
Twoja to jest bogata oskarżycielko.

Śr maja 25, 2016 13:21
Słabo was kształcą w tych zborach.

Śr maja 25, 2016 13:24
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 230 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 16  Następna strona