Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 18, 2025 16:41

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 331 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 23  Następna strona
 A dlaczego miałbym cię tu wpuścić?... 
Autor Wiadomość
Post Re: A dlaczego miałbym cię tu wpuścić?...
Obejrzałem filmik (sam się sobie dziwię) i powiem: bardzo zabawnie i bardzo jasno przedstawia sprawę zbawienia.

Wt kwi 26, 2016 6:43

Kozioł napisał(a):
Hominibus napisał(a):
https://www.youtube.com/watch?v=gmJYOZqCPyw
Obejrzałem filmik (sam się sobie dziwię) i powiem: bardzo zabawnie i bardzo jasno przedstawia sprawę zbawienia.

No widzisz, Twoje jakieś uprzedzenia do otwierania linków nie są uzasadnione...
[a czemu cytując podałeś kogoś innego jako "dawcę" linka?; a, mniejsza o to...]

Dlatego, skoro jesteś zadowolony z filmiku, to tym bardziej inni będą - zapraszamy na projekcję: https://www.youtube.com/watch?v=gmJYOZqCPyw
Każdy to powinien zobaczyć, komu temat zbawienia nie jest ością w gardle...

CHOMIK - jego zapasy
A TY ZOSTANIESZ POMAGACZEM?

Wt kwi 26, 2016 7:14
Zobacz profil WWW
Robiłem kawę, to puściłem na telewizor.
Ogólnie nie oglądam filmików, jak i wiele innych osób. To zabiera sporo czasu.

Wt kwi 26, 2016 7:31
Moderator

Nie pokazywałbym nikomu tego filmiku w celach ewangelizacyjnych. Czasem spotyka się taki pogląd wśród chrześcijan, którzy dosłownie traktują Biblię, że tylko i wyłącznie wierzący w Jezusa Chrystusa zostaną zbawieni. Pozostali trafią do piekła.

Z jednej strony, według Biblii, Bóg chciałby, aby wszyscy byli zbawieni, a z drugiej strony, ustalił takie kryterium, że większość ludzkości ląduje w piekle.

Gdyby ktoś w to wierzył całkiem na serio, nie mógłby normalnie funkcjonować, ponieważ gdyby znał kogoś niewierzącego lub innowiercę (tym bardziej wśród bliskich), cały czas bałby się o to, że zostaną potępieni.

~ Pink Floyd, "Hey you"

Wt kwi 26, 2016 11:12
Kozioł napisał(a):

Tylko,że to nie ja podałem tego linka.

Wt kwi 26, 2016 12:50
Ten link podał czytelnikBiblii. W 99% za wyjątkiem linków do muzyki rzadko kiedy linki zamieszczam.

Wt kwi 26, 2016 12:55
@Hominibus
Przepraszam. Mój błąd, za późno się zorientowałem i nie mogłem już poprawić.
Wszyscy wiemy, że link zamieścił @czytelnikBiblii.

-----

Soul33 napisał(a):
Nie pokazywałbym nikomu tego filmiku w celach ewangelizacyjnych. Czasem spotyka się taki pogląd wśród chrześcijan, którzy dosłownie traktują Biblię, że tylko i wyłącznie wierzący w Jezusa Chrystusa zostaną zbawieni. Pozostali trafią do piekła.

Z jednej strony, według Biblii, Bóg chciałby, aby wszyscy byli zbawieni, a z drugiej strony, ustalił takie kryterium, że większość ludzkości ląduje w piekle.

Gdyby ktoś w to wierzył całkiem na serio, nie mógłby normalnie funkcjonować, ponieważ gdyby znał kogoś niewierzącego lub innowiercę (tym bardziej wśród bliskich), cały czas bałby się o to, że zostaną potępieni.
Zadziwiasz mnie. Faktycznie często robimy takie uproszczenia ale bardzo rzadko ktokolwiek zwraca na to uwagę. Brawo Ty.

Przy nadziei powszechnego zbawienia napotyka się dylemat, czy ta droga teologiczna nadaje się do szerokiego propagowania, do nauczania, do ewangelizowania. Dyskusja ciągnie się od Grzegorza z Nyssy, który wprost nauczał o uniwersalizmie zbawienia. Ja nie potrafię się określić po żadnej ze stron.

Wt kwi 26, 2016 13:01

Kozioł napisał(a):
Zadziwiasz mnie. Faktycznie często robimy takie uproszczenia ale bardzo rzadko ktokolwiek zwraca na to uwagę. Brawo Ty.

Nazywasz uproszczeniem wiarę, że zbawienie jest tylko przez Chrystusa?! To teraz zadziwiasz mnie Ty.
Kozioł napisał(a):
Przy nadziei powszechnego zbawienia napotyka się dylemat, czy ta droga teologiczna nadaje się do szerokiego propagowania, do nauczania, do ewangelizowania. Dyskusja ciągnie się od Grzegorza z Nyssy, który wprost nauczał o uniwersalizmie zbawienia. Ja nie potrafię się określić po żadnej ze stron.

I ponownie zdziwienie: Nie wiesz gdzie się postawić w dyskusji na temat zbawienia?! Idea powszechnego zbawienia (rozumiem: wszystkich bez wyjątku) stoi w opozycji do Biblii - jak można tego nie widzieć??! :o

CHOMIK - jego zapasy

Wt kwi 26, 2016 13:27
Zobacz profil WWW
czytelnikBiblii napisał(a):
I ponownie zdziwienie: Nie wiesz gdzie się postawić w dyskusji na temat zbawienia?! Idea powszechnego zbawienia (rozumiem: wszystkich bez wyjątku) stoi w opozycji do Biblii - jak można tego nie widzieć??! :o
W chrześcijaństwie od początku są obie koncepcje, także w NT. Nie musisz się ze mną zgadzać, rozumiem ciebie i nie przeszkadza mi to.

Wt kwi 26, 2016 13:47

A możesz mi zacytować NT gdzie koncepcja powszechnego zbawienia jest?

CHOMIK - jego zapasy

Wt kwi 26, 2016 14:07
Zobacz profil WWW
Moderator

Są fragmenty, z których taką koncepcję można rozsądnie wywieść. Nie ma oczywiście wersetu stwierdzającego: nie będzie potępienia, a wszyscy zostaną zbawieni.
Dlatego na obrzeżach teologii dopuszcza się koncepcję "nadziei powszechnego zbawienia".

Wt kwi 26, 2016 14:24
Zobacz profil WWW
czytelnikBiblii napisał(a):
A możesz mi zacytować NT gdzie koncepcja powszechnego zbawienia jest?
Nie chcę z tobą prowadzić dyskusji o tym. Bez urazy.
Jeżeli jestes zainteresowany, to z polskiej myśli protestanckiej polecam publikacje takich autorów jak dr hab. Wojciecha Szczerba, dr Piotr Lorek. To może być jednak ciężki kaliber.
Może na początek Hryniewicz "Świadkowie wielkiej nadziei. Zbawienie powszechne w myśli wczesnochrześcijańskiej" i wiele innych jego pozycji.
Tą myśl zobaczysz m.in. u takich teologów jak F. Schleiermacher, P. Althaus, czy K. Barh.

A może zainteresuje ciebie "CHRZEŚCIJANIE EWANGELICZNI A UNIWERSALIZM ZBAWIENIA"

Jedna z koncepcji uniwersalnych przedstawia i broni (także na forum) Wuj Zbój (Jarek Dąbrowski)

Wt kwi 26, 2016 14:26

Teolodzy...pisarze... - a co na to Biblia?!
@Kozioł, Twoja niechęć do cytowania Biblii mnie zastanawia... Jak ja coś zacytuję, to źle bo nie cytuję całego Listu, czy Ewangelii (hehe); jak Cię proszę, abyś coś zacytował, to też źle...
Ech!

CHOMIK - jego zapasy

Wt kwi 26, 2016 14:30
Zobacz profil WWW
Moderator

Wynika to z:
[Bóg] pragnie, by wszyscy ludzie zostali zbawieni i doszli do poznania prawdy. (1Tm 2,4)
Właśnie o to trudzimy się i walczymy, ponieważ złożyliśmy nadzieję w Bogu żywym, który jest Zbawcą wszystkich ludzi, zwłaszcza wierzących.
(1 Tm 4,10)
Ukazała się bowiem łaska Boga, która niesie zbawienie wszystkim ludziom.
(Tt 2,11)
A Ja, gdy zostanę nad ziemię wywyższony, przyciągnę wszystkich do siebie
(J 12,32)
aby wszystko na nowo zjednoczyć w Chrystusie jako Głowie: to, co w niebiosach, i to, co na ziemi. (Ef 1,10)
aby przez Niego znów pojednać wszystko z sobą . (Kol 1,20)

Wt kwi 26, 2016 14:34
Zobacz profil WWW

medievan_man - jak możesz cytować po jednym wersecie?!
@Kozioł na to nie pozwala! Popraw się...

CHOMIK - jego zapasy

Wt kwi 26, 2016 14:38
Zobacz profil WWW
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 331 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 23  Następna strona