Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 25, 2025 12:57

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 123 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9
 Kobiecość a feminizm 
Autor Wiadomość
Post Re: Kobiecość a feminizm
jeszcze co do seksizmu:
Obejrzałam sobie plakaty manify. Są lepsze od ukraińskich feministek i prócz biustu pokazują dolne partie ciała- więc jak na ironię- swoimi postawami same promują seksizm. Więc nie wiem, czy im jeszcze zależy na walce z erotyką w reklamach.

A jeszcze gazetka manify- typowa propaganda. Kiedyś sobie oglądałam stare gazety z okresu PRLu. I te gazetki retoryką używaną w piśmie niczym się nie różną, kłamstw również multum.

I smutne, że aby zaistnieć kombinują, że warto stać się szydercą KK. Nie jest tajemnicą, że jak chce się być popularnym to najprościej opluć religię, np. Palikot.

A w sobotę organizują "warsztaty cipkowe" - no gratuluję inteligentnego, w pełni szacunku podejścia do kobiet.
Zamiast robić edukacje seksualne, rozdawać prezerwatywy, robić hałas, i tylko gadać niech promują warsztaty samoobrony. Nie mogę pojąć, dlaczego nie propagują zamiast prezerwatyw wciskanych na ulicy, po prostu samoobrony. Szkoda, że marnują potencjał, zwłaszcza, że upowszechnienie sztuk walki wśród kobiet byłoby dobrym krokiem w stronę walki z przemocą. Ale najprościej krzyczeć- to zawsze wina rządu/Kościoła/meżczyzn, bo one tylko mówią, a reszta świata ma wykonywać polecenia. Takie wnioski są po lekturze gazetek manify.

Pt mar 09, 2012 17:34
Val to, że jest trudno coś zmienić nie oznacza, że trzeba pozostać biernym!
Właśnei postawa otwartego sprzeciwu pokazuje "Nie podoba mi się to i nei zaakceptuje tego" a nie "Ech... i tak to nic nei da..."

Co do warsztatów cipkowych :D Reagujesz jak każda osoba, która nie wie o co chodzi i jaka jest idea

Manifa jest neisamowicie radykalna, ja aż tak daleko "na lewo" nie jestem.

Czy nie widzisz różnicy między nagim ciałem kobiety a ciałem w prowokacyjnej, erotycznej pozie?
Nasze ciało jest piękne i powinnyśmy być z niego dumne! Co nie znaczy, że mamy zgadzać się na robienie z niego maszynki na prymitywne instynkty/

Pt mar 09, 2012 20:09
A gdzie tam biernym. Ja daję przykład własną osobą i dla mnie nie ma przeszkód na tle dyskryminacji płci. Skoro w moim otoczeniu większość kobiet woli tradycyjny model-trudno, to ja idę tam gdzie chcę, nawet jeśli jest to miejsce zdominowane przez mężczyzn, nie przeszkadza mi to, dopóki nie czuję, ze coś utrudniają. Ale nie utrudniają mi nic.
Więc nie mam ze swojej strony problemu żadnego. Idealistyczna feministyczna wizja świata- jest piękna, ale zdaję sobie sprawę, że większość kobiet takiej nie chce. Ja ich kijem nawracać nie będę. Chcę tylko aby nikt mi dyktował jak mam dziecko wychowywać.
Wychodzę z założenia- chce ktoś wychowywać starotestamentowo dzieci po islamsku, kaszubsku, buddyjsku- ok. Pełna harmonia i różnorodność.

Cieszę się, że nie jesteś za Manifą :D

Owszem- zgadzam się z Tobą w kwestii ciała kobiecego. Ale jest odsetek kobiet, niemały zresztą, który na hasła jakie im powiesz zareaguje oburzeniem i wyśmieje, a koniec końców skwituje-że sama tego chciała i wara od jej życia. Kiedyś byłam idealistką, która wierzyła, że z uprzedmiotowieniem da się walczyć. Koleżanki były tak absolutnie pewne tego co robią, że po jakimś czasie po prostu wzruszyłam ramionami i zrozumiałam, że najlepsze co mogę zrobić to dawać własny przykład i zająć się sobą.

Feminizm nie da rady choćby dlatego, że feministki nie chcą mieć gromadek dzieci, a rozmnażają się kobiety, które preferują patriarchalny model rodziny. Gdyby feministki miały tyle dzieci do wyznawcy Allaha, to by odniosły sukces ideologiczny, bo by zaczęły dominować- chodzi o coś takiego jak przypadek w Niemczech, wyznawcy Allaha rozmnażają się tam w imponującym tempie i zaczynają mieć coraz większe znaczenie :D .

Pt mar 09, 2012 22:44
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 123 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9