WOŚP czyli Wielka Orkiestra Światecznej Pomocy
Autor |
Wiadomość |
SweetChild
|
 Re: WOŚP czyli Wielka Orkiestra Światecznej Pomocy
Też go nie lubię, ale zgodzę się z elką, że tym razem coś w tym, co napisał. Przy czym "coś w tym jest" nie znaczy bynajmniej, że zgadzam się z całością tekstu, a jedynie, że przedstawił ciekawy punkt widzenia.
|
Pt sty 15, 2010 12:00 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
SweetChild napisał(a): Też go nie lubię, ale zgodzę się z elką, że tym razem coś w tym, co napisał. Przy czym "coś w tym jest" nie znaczy bynajmniej, że zgadzam się z całością tekstu, a jedynie, że przedstawił ciekawy punkt widzenia. Mówiłam, że jest - wolne "chore państwo" kontra bezproblemowy PRL.
|
Pt sty 15, 2010 12:48 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Zgodze sie tez tylko z tym, ze to jest chore, zeby ludzie sobie musieli niejako z prywatnych skladek kupowac to, co im system opieki zdrowotnej z ich skladek normalnych zapewnic powinien. ale nie zmienia to faktu, ze p.Z. ta metoda systemu nie uleczy (zreszta jakos nikt nawet nie probuje), a ludzie jakos leczyc sie musza. to juz lepiej zbierac na WOSP niz czekac na cud.
|
Pt sty 15, 2010 14:34 |
|
|
|
 |
eu_geniusz
zbanowany na stałe
|
Cytuj: Ale nie dawajmy sobie robić wody z mózgu. Ten doroczny cyrk nie jest żadnym dowodem naszej szczególnej ofiarności czy solidarności. Wręcz przeciwnie. Jest dowodem, że jesteśmy państwem chorym i chorym społeczeństwem. Normalne i zdrowe państwa nie urządzały nigdy takich imprez. Urządzały je natomiast takie, w których, jak w podanym przykładzie, szczytnością celów maskowano fakt, jak to ujął poeta: "że się przy tym kręcą ciemne młyny".
No tak , Ziemkiewicz. Nie dosyc, że nieudolny, wyciągnięty "za uszy" to teraz udowadnia jeszcze swoją kompletne ignorancję i totalną głupotę. [***] * Dalej jeszcze tkwi w swoim tepym umyś;le w dawnych czasach (kiedy to tylko nieszkodliwi i nieskuteczni wariaci zwalczali system). Najwidoczniej jemu ten system odpowiadał i nadal nie rozumie i nigdy swym prymitywnym móżdżkiem nie pojmie, że WOŚP to nie inicjatywa państwowa (co dla umysłowego komucha jest niepojęte), ale całkowicie prywatna i oddolna. Chwała Bogu, że istnieje Caritas, który zbiera w ciągu roku o wiele więcej od WOŚP, ale Chwała też Bogu za WOŚP. Liczy się każdy grosz, który może wspomóc w ratowaniu życia lub bytu każdego człowieka. Tępe mózgi tego nie potrafią zrozumieć, bo zostały stworzone przez nieludzki i zbrodniczy system komunistyczny. Takim tworem jest m.in. Ziemkiewicz. * kastor
_________________ Właściciele agencji towarzyskiej tym się różnią od polityków, że posiadają
umiejętność ogarnięcia bur..lu.
|
So sty 16, 2010 20:23 |
|
 |
micked
|
Alus napisał(a): Chrystus jest obecny w swoim Kościele tworzy go wespół z ludżmi. I dlatego porównywanie uczestniczenia w Kościele i uczestniczenia w WOŚP nie ma większego sensu. Takich inicjatyw charytatywnych jak WOŚP są tysiące i okazja do włączania się w nie jest przez cały rok, stąd każdy może sobie wybrać to, co uznaje za dobre. Te inicjatywy opierają się na autorytecie ich organizatorów, czyli ludzi. Kościół jest jeden i opiera się na autorytecie Boga, a nie swoich członków. Mroczny Pasażer napisał(a): W sumie tak teraz naszło mnie takie małe pytanie - i co z tego? Co z tego, że dany zespół kultywuje szatana, jego członkowie są satanistami itp.? To, że zmusza się mnie do wykładania na to pieniędzy. KIedy organizatorzy Finału WOŚP, czy Przystanku Woodstock przestaną korzystać z funduszy publicznej telewizji, dotacji samorządowych i innych pieniędzy podatników uznam temat za zamknięty. Z własnych pieniędzy każdy moze sobie finansować koncerty zespołow jakie chce. Cytuj: Rozumiem więc, że nie będziesz miał pretensji do ludzi, którzy będą protestować przeciwko zespołom propagującym katolicyzm ? Protestować mogą, żyjemy w demokracji, ale niech robią to na własny koszt. Dural napisał(a): Kiedy ateista krytykuje finanse Kosciolow - to nie jego sprawa. Kiedy "ateistyczna" WOSP zbiera pieniadze... . Korzystając z pieniędzy katolickich podatników....Poza tym nie wiem, czy WOŚP do końca jest ateistyczna, skoro jej szef lansuje na Przystankach Woodstock religię Hare Kriszna 
|
N sty 17, 2010 9:38 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
micked napisał(a): Korzystając z pieniędzy katolickich podatników....Poza tym nie wiem, czy WOŚP do końca jest ateistyczna, skoro jej szef lansuje na Przystankach Woodstock religię Hare Kriszna  Nie wiesz a wiesz - operujesz półprawdami. Owsiak głośno to mówił, a ks. Draguła potwierdził, że Owsiak po odmowie kurii gorzowskiej odprawienia Mszy św. dla młodych zgromadzonych na PW, w gescie protestu wydał zezwolenie dla stoiska Hare Kriszna. http://www2.tygodnik.com.pl/tp/2818/main01.phpTak zapiekle usasadniasz rację obecnosci prof. Wolniewicza w katolickiej rozgłośni,a nie dostrzegasz antyewangelickiej odmowy posługi kapłańskiej?
|
N sty 17, 2010 10:18 |
|
 |
micked
|
Cytuj: Taka jest prawda! Rydzyk jeszcze nigdy uczciwie się nie rozliczył z tego co wyciągnał od ogłupionych babć (i dziadków). Czyli można oficjalnie nazywać go złodziejem z zakonu Redemptorystów. Jak się rozliczy to odwołam i przeprosze za ten tekst. Masz na twoje twierdzenia jakieś dowody, czy tak tylko powtarzasz obiegową propagandę? Fundacja o. Rydzyka co roku składa sprawozdania finansowe i podlega kontrolom skarbowym, co bywa nawet nadużywane przez władze. A przykładem uczciwego rozliczenia inicjatyw związanych z RM, była akcja zbierania funduszy na wykup akcji Stoczni Gdańskiej. Kiedy rząd sprzedał akcje komuś innemu, odrzucając ofertę polskich ekspertów od przemysłu stoczniowego, każdy kto chciał mógł odebrać włożone pieniądze. eu_geniusz napisał(a): No tak , Ziemkiewicz. Nie dosyc, że nieudolny, wyciągnięty "za uszy" to teraz udowadnia jeszcze swoją kompletne ignorancję i totalną głupotę. Bardzo to merytoryczne i kulturalne. Cytuj: WOŚP to nie inicjatywa państwowa (co dla umysłowego komucha jest niepojęte), ale całkowicie prywatna i oddolna Tak... Całodniowa transmisja w publicznej telewizji, setki tysięcy od samorządów (np w tym roku Katowice odmówiły organizacji finału bo musiałyby by do tego dołożyć 300.000 PLN) wsparcie ze strony państwowych firm. Tak, państwo w akcji pt WOŚP w ogóle nie uczestniczy  Być może na samym początku WOŚP była inicjatywą prywatną, obecnie jest to coś zupełnie innego. Cytuj: Tępe mózgi tego nie potrafią zrozumieć, bo zostały stworzone przez nieludzki i zbrodniczy system komunistyczny A mnie zdawalo się, że czlowieka wraz z jego mózgiem stworzył Bóg. I po to dał nam rozum, żebyśmy odróżniali np środki prywatne od państwowych- czego kiedyś skutecznie oduczali nas komuniści.
|
N sty 17, 2010 10:53 |
|
 |
Mroczny Pasażer
|
Cytuj: To, że zmusza się mnie do wykładania na to pieniędzy. KIedy organizatorzy Finału WOŚP, czy Przystanku Woodstock przestaną korzystać z funduszy publicznej telewizji, dotacji samorządowych i innych pieniędzy podatników uznam temat za zamknięty. Z własnych pieniędzy każdy moze sobie finansować koncerty zespołow jakie chce. Panie kolego, a nie jest przypadkiem tak, że już od jakiegoś czasu WOŚP transmituje TVN? I przydałoby się dać jakieś dowody na to korzystanie z funduszy publicznych i dotacji samorządowych.
_________________ "Problem z cytatami w internecie jest taki, że każdy od razu automatycznie wierzy w ich prawdziwość" - Abraham Lincoln
|
N sty 17, 2010 11:20 |
|
 |
micked
|
Alus napisał(a): micked napisał(a): Korzystając z pieniędzy katolickich podatników....Poza tym nie wiem, czy WOŚP do końca jest ateistyczna, skoro jej szef lansuje na Przystankach Woodstock religię Hare Kriszna  Nie wiesz a wiesz - operujesz półprawdami. Raczej ironią, bo przystanek Woodstock jest znany od lat jako jedno z głównych miejsc werbunku nowych wyznawców przez tę sektę, która jako jedyna organizacja religijna korzysta z przywilejów ze strony jego organizatorów. Nie mieli nigdy takich kłopotow jak Przystanek Jezus. Cytuj: Owsiak głośno to mówił, a ks. Draguła potwierdził, że Owsiak po odmowie kurii gorzowskiej odprawienia Mszy św. dla młodych zgromadzonych na PW, w gescie protestu wydał zezwolenie dla stoiska Hare Kriszna. Jerzy Owsiak od dawna sympatyzuje z Hare Kriszna, pokazuje się publicznie w strojach tej sekty, zaprasza uczestników PW do udziału w jej obrzędach. Już od pierwszego Przystanku organizatorzy przekazali krisznowcom duży teren do wykorzystania, udostępniono prąd i wodę, zgrano nagłośnienie z tym na głównej scenie. Udawanie, że PW jest neutralny światopoglądowo i nie ma tam odniesień do żadnej religii jest bez sensu. Cytuj: Tak zapiekle usasadniasz rację obecnosci prof. Wolniewicza w katolickiej rozgłośni,a nie dostrzegasz antyewangelickiej odmowy posługi kapłańskiej? Ciekaw jestem w jakiej formie była wyrażona ta prośba i w jakich okolicznościach miała być odprawiana ta Msza Św? Gdyby Jerzy Owsiak zaprosił jakąś wspólnotę katolicką, żeby zorganizowała tam swoje pole namiotowe, to Eucharystia sprawowana w takich okolicznościach miałaby sens. Ale jeśli odprawienie Mszy miało by być jedynym chrześcijańskim elementem w PW, takim jakby "uświęcającym" dodatkiem do występów bluźniących Bogu zespołów, to byłoby to antyewangelizacyjne.
|
N sty 17, 2010 11:30 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Podałam link, a Ty dywagujesz....księdzu też nie wierzysz? Uciekasz od istoty mojego pytania....odpowiedz uczciwie: - w czym jest lepszy ateista, prapagator legalizacji eutanazji w katolickiej rozgłośni od sekty na laickiej imprezie???
|
N sty 17, 2010 12:12 |
|
 |
micked
|
Mroczny Pasażer napisał(a): Panie kolego, a nie jest przypadkiem tak, że już od jakiegoś czasu WOŚP transmituje TVN? Aha, czyli w TVP Orkiestrze nie poświęca się nawet minuty?  A koszt minutowej reklamy to ok 10 000 PLN. Cytuj: I przydałoby się dać jakieś dowody na to korzystanie z funduszy publicznych i dotacji samorządowych. Przykład ile musiałyby wydać Katowice nie wystarczy? Władze Torunia przekazaly w tym roku 20 tys pln, Zielonej Góry 15 tys pln, państwowa firma PKE w Jaworznie 61 tysięcy, Wrocław 30 tysięcy, a tych miast było dużo, dużo więcej, masz to wszystko w necie. To i tak dużo mniej niż w poprzednich latach z uwagi na kryzys. Wszędzie tam gdzie były organizowane finały, samorządowcy dokładali się do organizacji koncertu, udostępniali sale koncertowe, zapewniali służby porządkowe, czasami opłacali gaże wykonawców. A warto jeszcze wspomnieć o kosztach Przystankach Woodstock- o pokrywanych z naszych podatków kosztach policji, straży pożarnej, sanepidu i sprzątaniu po imprezie, na które samorządy przeznaczają setki tysięcy (np w 2007 było to 348 tysięcy z budżetu województwa lubuskiego).
|
N sty 17, 2010 12:20 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
micked napisał(a): Przykład ile musiałyby wydać Katowice nie wystarczy? Władze Torunia przekazaly w tym roku 20 tys pln, Zielonej Góry 15 tys pln, państwowa firma PKE w Jaworznie 61 tysięcy, Wrocław 30 tysięcy, a tych miast było dużo, dużo więcej, masz to wszystko w necie. To i tak dużo mniej niż w poprzednich latach z uwagi na kryzys. Wszędzie tam gdzie były organizowane finały, samorządowcy dokładali się do organizacji koncertu, udostępniali sale koncertowe, zapewniali służby porządkowe, czasami opłacali gaże wykonawców. A warto jeszcze wspomnieć o kosztach Przystankach Woodstock- o pokrywanych z naszych podatków kosztach policji, straży pożarnej, sanepidu i sprzątaniu po imprezie, na które samorządy przeznaczają setki tysięcy (np w 2007 było to 348 tysięcy z budżetu województwa lubuskiego). Lepiej aby wzorem Łodzi zafundowały sobie kosztem 200 tys wigilię w Brukseli??
|
N sty 17, 2010 12:32 |
|
 |
micked
|
Alus napisał(a): Podałam link, a Ty dywagujesz....księdzu też nie wierzysz? Rozmowa w linku jest bardzo ciekawa. Co prawda nie dowiadujemy się dlaczego kuria odmówiła organizacji Mszy (ks. Draguła nic o tym nie mówi) ale czytamy m.in: Cytuj: Ks. Andrzej Draguła W ubiegłym roku mówiłeś o nas same piękne rzeczy, a w marcu dostajemy wiadomość - zresztą nie bezpośrednio od Fundacji, ale z gazety - że już nam dziękujesz. Sorry, ale poczuliśmy się oszukani. Bo co się stało między sierpniem a marcem? Poza tym, wbrew temu, co mówisz, to nie filozofia jest powodem tego, że przyjeżdżamy. Powodem są ludzie.(...) Jerzy Owsiak: moim zdaniem, na "Przystanku Jezus" jest za dużo spadochroniarzy, trzymających się w grupie i bojących się ludzi. Ja Was po prostu nie widzę. Raz na jakiś czas zapraszacie na kanapki, ale to za mało. Wyjdźcie do nich, nie bójcie się. KS. ANDRZEJ DRAGUŁA: - A ile razy u nas byłeś? JERZY OWSIAK: - Non stop tam jeździłem. KS. ANDRZEJ DRAGUŁA: - Non stop to ja tam mieszkałem, i jakoś cię nie widziałem. JERZY OWSIAK: - Jak stawialiście namiot, pytałem, czy potrzebujecie pomocy. "Nie, nie, nic nam nie trzeba". Ludzie z Pokojowego Patrolu, którzy pilnują porządku, skarżyli mi się: "słuchaj, wyprosili nas, bo mieli Mszę". Krisznowcy nigdy nie wypraszają. KS. ANDRZEJ DRAGUŁA: - Na pewno nikogo nie wypraszaliśmy. Natomiast, sorry, liturgia, Msza Święta ma swoje prawa. Jeżeli ktoś wchodzi z papierosem, trzeba zwrócić mu uwagę. (...) JERZY OWSIAK: - Ludzie odbierają, że jesteście tam służbowo. Nie jedziecie pobawić się i przy okazji z kimś pogadać. KS. ANDRZEJ DRAGUŁA: - A czy krisznowcy przyjeżdżają się bawić? JERZY OWSIAK: - Oczywiście, że nie. KS. ANDRZEJ DRAGUŁA: - To dlaczego do nas masz żal, że przyjeżdżamy robić swoją robotę, a do nich nie? JERZY OWSIAK: - No, nie dogadamy się. Powtórzę: zaszłości, nie zaszłości, nie chcemy Was jako organizacji "Przystanek Jezus". Nie chcemy, żebyście rozstawiali duży namiot, budowali scenę. Ale przecież nie zabraniam Wam przyjechać i rozbić namioty na polu. KS. ANDRZEJ DRAGUŁA: Przyjedziemy na rekolekcje do Kunic, a potem rozbijemy się na polu, bez wielkiego namiotu, bez transparentu. Na Twoich warunkach. Ale przecież w zeszłym roku już spełniliśmy wszystkie Twoje warunki! JERZY OWSIAK: - Powiedzmy, że w tym roku odbiła mi palma. Cytuj: Uciekasz od istoty mojego pytania....odpowiedz uczciwie: - w czym jest lepszy ateista, prapagator legalizacji eutanazji w katolickiej rozgłośni od sekty na laickiej imprezie??? Róznica polega na tym, że ten ateista, ktoego tak się przyczepiłaś nie nawraca słuchaczy RM na ateizm, a krisznowcy na Przystanku Woodstock jak najbardziej nawracają uczestników na swoją religię, a wspiera ich w tym Jerzy Owsiak. To są fakty, możesz je zignorować jak chcesz, czy uciekać od nich w kolejne dygresje, ale bez odniesienia się do faktów dyskusja nie ma sensu. Cytuj: Lepiej aby wzorem Łodzi zafundowały sobie kosztem 200 tys wigilię w Brukseli?? Uciekasz od tematu. O innych niepotrzebnych czy szkodliwych wydatkach naszych władz możemy podyskutować, ale zgodnie z zasadami forum wypada założyć oddzielny wątek. Tu tematem są publiczne wydatki na WOŚP i PW. Nie rozmydlajmy tematu wzorem pewnej komisji sejmowej 
|
N sty 17, 2010 12:41 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: ] Róznica polega na tym, że ten ateista, ktoego tak się przyczepiłaś nie nawraca słuchaczy RM na ateizm, a krisznowcy na Przystanku Woodstock jak najbardziej nawracają uczestników na swoją religię, a wspiera ich w tym Jerzy Owsiak. To są fakty, możesz je zignorować jak chcesz, czy uciekać od nich w kolejne dygresje, ale bez odniesienia się do faktów dyskusja nie ma sensu. Żadna różnica - ateista umacnia wrogość, anagonizmy do innych ludzi, co jest równie szkodliwe jak agitacja do sekty. Zło jest zawsze złem, nie róznicuje się według przynależności organizacyjnej. Nie istnieje żadna instytucja, fundacja, organizacja, która nie generuje kosztów. Lepsze koszty w celach charytatywnych, niż snobistyczne wypady wigilijne na koszt podatnika.
|
N sty 17, 2010 12:53 |
|
 |
micked
|
Alus napisał(a): Żadna różnica - ateista umacnia wrogość, antagonizmy do innych ludzi Nie wiem, czy obrona przed nieuzasadnionymi atakami ze strony innych ludzi to umacnianie wrogości i antagonizmów. Czy jeśli ktoś żąda od Polaków dziesiątek miliardów dolarów odszkodowań za II wojnę światową i oskarża nas o niepopełnione zbrodnie, to powinniśmy stulić uszy po sobie? Co do etykietki antysemityzmu, ktora tak często się szafuje, polecam: http://www.naszdziennik.pl/index.php?da ... d=my41.txt"Należy ubolewać nad tym, że w obecnych czasach wszelka krytyka wobec państwa Izrael lub osób wyznania żydowskiego wywołuje oskarżenie o antysemityzm. Wbrew wszelkim pozorom takie pochopne zarzuty nie służą zwalczaniu antysemityzmu, lecz rozpowszechniają go, ponieważ nie pozwala się w ten sposób nawet na słuszną ocenę problemów, których zrozumienie jest niezbędne do budowania dialogu z judaizmem." Słowa te tym bardziej są warte uznania, że ich autor urodził się w Izraelu, a jego rodzice byli ofiarami Holokaustu Cytuj: Nie istnieje żadna instytucja, fundacja, organizacja, która nie generuje kosztów.Lepsze koszty w celach charytatywnych, niż snobistyczne wypady wigilijne na koszt podatnika. Znowu piszesz nie na temat. Nikt tutaj nie podważa faktu, że działalność charytatywna generuje koszty. Jednak jeśli uważnie przeczytasz wcześniejsze posty, zwrócisz uwagę, że mówimy o Przystanku Woodstock, który nie jest imprezą charytatywną i nie generuje dochodów na jakiś szczytny cel, ale znaczną część kosztów jego organizacji ponoszą podatnicy. Zadam proste pytanie, czy z tych odsetek od środków zebranych przez WOŚP nie można opłacić służb porządkowych i sprzątania po Woodstocku, tylko trzeba obciążać moją kieszeń?
|
Pn sty 18, 2010 6:48 |
|
|
|