| Autor |
Wiadomość |
|
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Piłka nożna :)
tanie_wino napisał(a): Albo dajmy na to, że np. ktoś zarabia legalnie milion złotych miesięcznie, i kupuje sobie nowe samochody, zabawki, odkłada na konto, inwestuje tylko w siebie i dla siebie mimo, iż wie, że w tym samym czasie na świecie jest wiele biedy, czy taki człowiek wg Ciebie jest przyzwoity, szlachetny? Słowo "przyzwoity" ma kilka znaczeń. A i te można w sumie różnie interpretować... W opisanej sytuacji, ja osobiście nie widzę nic nieprzyzwoitego. Dawanie nie jest niczyim obowiązkiem, tylko dobrą wolą. Ma prawo zatrzymać swoje pieniądze dla siebie, i przeznaczyć na takie cele, na jakie on uważa za stosowne. I nie ma w tym niczego złego. Może nie jest szlachetny, ale nie można zarzucić mu braku przyzwoitości. Przynajmniej ja to tak rozumiem.
|
| Cz cze 21, 2012 17:13 |
|
|
|
 |
|
tanie_wino
|
-Vi- napisał(a): Słowo "przyzwoity" ma kilka znaczeń. A i te można w sumie różnie interpretować... Zostaw słowniki, a zastanów się co to znaczy być człowiekiem przez duże c. Cytuj: W opisanej sytuacji, ja osobiście nie widzę nic nieprzyzwoitego. Dawanie nie jest niczyim obowiązkiem, tylko dobrą wolą. Nie chodzi mi o jakiś obowiązek, czy zapis prawny. Jak dresy tłuką studencika na ulicy to ja też nie mam obowiązku mu pomagać, a pomogłem w takiej sytuacji i jeszcze pomogę gdy zajdzie potrzeba. Cytuj: Ma prawo zatrzymać swoje pieniądze dla siebie, i przeznaczyć na takie cele, na jakie on uważa za stosowne. I nie ma w tym niczego złego. Może nie jest szlachetny, ale nie można zarzucić mu braku przyzwoitości. Przynajmniej ja to tak rozumiem. Baaaa, w pewnym sensie taki człowiek może być nawet bardzo przyzwoity, schludnie ubrany, miły, nie beka w restauracji, do teatru chadza, wie jak się zachować tu i ówdzie, lecz nie zmienia to faktu, że typa takiego nie da się inaczej nazwać jak świnia w ludzkiej skórze.
_________________ pajacyk.pl
Ostatnio edytowano Cz cze 21, 2012 23:51 przez tanie_wino, łącznie edytowano 2 razy
|
| Cz cze 21, 2012 23:41 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
SweetChild napisał(a): Swoją drogą, bardzo ciekawa sytuacja była po strzeleniu drugiego gola przez Włochów, zanim bramkę zdobyli Hiszpanie, bo wówczas Włochy i Chorwacja miały po 5 punktów, ten sam bilans bramek (4-2) i remis w bezpośrednim spotkaniu. Decydowałby ranking? Nie. Trzeba pamiętać, że wtedy również Hiszpania miałaby 5 pkt, tak więc cały czas liczyłby się bilans spotkań pomiędzy trzema drużynami i wszystko odbyłoby się tak jak to opisałem wcześniej. Stosunek bramkowy z całego turnieju brany byłby pod uwagę jedynie w przypadku Hiszpanów i Chorwatów. Ciekawostką regulaminu tych mistrzostw jest zapis, mówiący o tym,że w przypadku gdy dwie drużyny mające taki sam stosunek bramkowy i taką samą ilość punktów, spotykają w ostatnim meczu to w przypadku remisu o tym, która drużyna awansuje decydują rzuty karne, rozgrywane zaraz po zakończeniu spotkania. Na tych mistrzostwach nie mieliśmy niestety takiej sytuacji. SweetChild napisał(a): I na koniec bramka Hiszpanów - był spalony czy nie? Jak dla mnie to był, bo Navas w momencie pierwszego podania od Fabregasa do Iniesty był wyraźnie na spalonym, a potem w sposób zasadniczy brał udział w akcji. Chociaż w momencie podania drugiego do niego od Iniesty na pozycji spalonej już nie był... Nie pamiętam już dokładnie czy Navas był na spalonym, ale jeżeli tak było to, być może sędzia uznał, że skoro podanie nie było kierowane w jego stronę, to jego pozycja nie miała w tym momencie zasadniczego znacznia dla akcji. SweetChild napisał(a): No i szkoda nieuznanej brami dla Ukrainy w meczu z Anglikami. W momencie podania zawodnik ukraiński znajdował się na spalonym, więc można powiedzieć, że sprawiedliwości stało się zadość  . tanie_wino napisał(a): nie było mowy o żadnych żądaniach zwrotu pieniędzy, przynajmniej nie o to mi chodziło. Czyli nie żądasz zwrotu pieniędzy tylko uważasz, że: Cytuj: Powinien też zwrócić połowę kasy jaką pobierał przez ostatnie lata za kadrę. To w końcu chcesz, żeby Smuda oddał część zarobionych pieniędzy czy nie? 
|
| Cz cze 21, 2012 23:43 |
|
|
|
 |
|
tanie_wino
|
Wyjaśniam: jak by to ode mnie zależało to wydałbym wyrok i połowę z tej jego gaży odebrał mu i przeznaczył na coś pożytecznego  A sam Smuda gdyby miał się za człowieka szlachetnego, sam powinien tak zrobić 
|
| Cz cze 21, 2012 23:57 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
tanie_wino napisał(a): Zostaw słowniki, a zastanów się co to znaczy być człowiekiem przez duże c. Pewnie dla różnych osób, coś zupełnie innego. Nie spodziewaj się, że wszyscy widzą świat tak samo jak ty tanie_wino napisał(a): Baaaa, w pewnym sensie taki człowiek może być nawet bardzo przyzwoity, schludnie ubrany, miły, nie beka w restauracji, do teatru chadza, wie jak się zachować tu i ówdzie, lecz nie zmienia to faktu, że typa takiego nie da się inaczej nazwać jak świnia w ludzkiej skórze. Owszem, da się. A ty nie dysponuj czyimiś pieniędzmi. Najłatwiej wyciągać łapy po nieswoje  Chcesz pomagać innym – zarób i daj! A od czyjejś kieszeni wara! A zanim obrzucisz kogoś obelgami, zastanów się, kim ty sam możesz być w oczach innych.... 
|
| Pt cze 22, 2012 0:35 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
tanie_wino napisał(a): Wyjaśniam: jak by to ode mnie zależało to wydałbym wyrok i połowę z tej jego gaży odebrał mu i przeznaczył na coś pożytecznego  A sam Smuda gdyby miał się za człowieka szlachetnego, sam powinien tak zrobić  Czyli po prostu chcesz ukarać Smudę za to, że mu się nie udało. A nie lepiej, tak po ludzku przebaczyć mu i nie odbierać honoru, jeśli nie zechce oddać połowy zarobionych pieniędzy?  Przecież pragnął on równie mocno jak Ty, aby Polska odniosła sukces na Euro i robił co mógł by go osiągnąć. Czy to honorowe zachowanie, brać odwet na przegranym człowieku? 
|
| Pt cze 22, 2012 0:37 |
|
 |
|
Johnny99
|
tanie_wino napisał(a): A sam Smuda gdyby miał się za człowieka szlachetnego, sam powinien tak zrobić  A dlaczego akurat połowę, a nie więcej/mniej? Poza tym: komu miałby oddawać? PZPN-owi? Myślę, że większą korzyść polska piłka odniesie, jeśli je sobie zatrzyma  Piłka to nie płytki. Można równie dobrze wygrać, jak i przegrać. Poza tym ja wcale nie uważam, że reprezentacja pod wodzą Smudy się "skompromitowała" (moją ocenę jej występów przedstawiłem wcześniej). Z jego wypowiedzi wynika, że uważa tak samo.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
| Pt cze 22, 2012 7:22 |
|
 |
|
tanie_wino
|
-Vi- napisał(a): Owszem, da się. A ty nie dysponuj czyimiś pieniędzmi. Najłatwiej wyciągać łapy po nieswoje  Chcesz pomagać innym – zarób i daj! A od czyjejś kieszeni wara! A zanim obrzucisz kogoś obelgami, zastanów się, kim ty sam możesz być w oczach innych....  Ło matko, co Ty piszesz?! Czy ja dysponuję czyimiś pieniędzmi? Nawet nie chcę, niech każdy dysponuje swoim tak jak mu się podoba. Co nie zmienia faktu, że człowiek będzie człowiekiem, a świnia świnią. mauger napisał(a): Czyli po prostu chcesz ukarać Smudę za to, że mu się nie udało. Jeżeli w przyszłych umowach byłby odpowiedni zapis, to może trener jeden z drugim zastanowiłby się pięć razy czy reprezentacja jest dla niego. A jeżeli by się już zdecydował to pewnie pracowałby lepiej, miałby większą motywację. I nie martw się tak o Smudę, bardzo by od tego nie zbiedniał. Cytuj: A nie lepiej, tak po ludzku przebaczyć mu i nie odbierać honoru, jeśli nie zechce oddać połowy zarobionych pieniędzy? Ależ ja mu przebaczam  Tak honorowego gestu od pana Smudy się nie spodziewałem, ale podtrzymuję, że człowiek honorowy nie mógłby spokojnie spać po takim blamażu. Cytuj: Czy to honorowe zachowanie, brać odwet na przegranym człowieku?  Jaki znowu odwet??! Rodziny na Sybir nikt mu nie chce wysyłać. Johnny99 napisał(a): A dlaczego akurat połowę, a nie więcej/mniej? To kwestia umowna. Cytuj: Poza tym: komu miałby oddawać? PZPN-owi? Albo do PZPN, albo oficjalnie na jakiś charytatywny cel mógłby przeznaczyć. Cytuj: Myślę, że większą korzyść polska piłka odniesie, jeśli je sobie zatrzyma Ciekawe jaka to korzyść Cytuj: Poza tym ja wcale nie uważam, że reprezentacja pod wodzą Smudy się "skompromitowała"... To właśnie mnie dziwi. Przecież zagrali słabo, nie mieli kondycji, skuteczności, zajadłości, zajęli ostatnie miejsce w najsłabszej grupie. Graliśmy u siebie a czasu na przygotowanie zespołu było dużo.
|
| Pt cze 22, 2012 11:53 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
tanie_wino napisał(a): Ło matko, co Ty piszesz?! Czy ja dysponuję czyimiś pieniędzmi? Nawet nie chcę, niech każdy dysponuje swoim tak jak mu się podoba. No masz ewidentne zapędy do sięgania do cudzych kieszeni. Jak najbardziej. tanie_wino napisał(a): Co nie zmienia faktu, że człowiek będzie człowiekiem, a świnia świnią. Co nie zmienia faktu, że to też nie takie oczywiste, do której grupy i ty zostaniesz zaliczony. Kwestia przyłożenia odpowiednich kryteriów, co i sam tak ochoczo stosujesz... 
|
| Pt cze 22, 2012 12:44 |
|
 |
|
Johnny99
|
tanie_wino napisał(a): To kwestia umowna. Tyle, że żadnej takiej umowy nie było. Cytuj: Albo do PZPN, albo oficjalnie na jakiś charytatywny cel mógłby przeznaczyć. To mało sensowne. Równie dobrze można powiedzieć, że Cristiano Ronaldo za każdą zmarnowaną setkę powinien oddawać 100 tys. euro z zarobków na cel charytatywny - bo jak nie, to jest świnia! Tylko chyba wtedy każdy z nas musiałby się okazać świnią. Cytuj: Ciekawe jaka to korzyść Nie załapałeś ironii. Cytuj: To właśnie mnie dziwi. Przecież zagrali słabo, nie mieli kondycji, skuteczności, zajadłości, zajęli ostatnie miejsce w najsłabszej grupie. Graliśmy u siebie a czasu na przygotowanie zespołu było dużo. Nie zagrali wcale aż tak słabo, na pewno wypadli lepiej, niż na poprzednich turniejach. O kondycji i zajadłości pisałem wcześniej. Nie wiem, z czego wynikły dwie fatalne połowy, które, jak się okazało, kosztowały nas turniej, ale wątpię, czy akurat z kondycji. Ważne jest, jak dla mnie, to, że gdyby mieli tylko odrobinę więcej szczęścia, to strzeliliby tą drugą bramkę Grecji i w pierwszej połowie Czechom - a wtedy jestem przekonany, że byliby w ćwierćfinale, Smuda zaś byłby wynoszony pod niebiosa. Zabrakło niewiele, o wiele mniej, niż poprzednio, kiedy to w każdym z istotnych meczów klęska ani przez chwilę nie podlegała dyskusji. Skompromitowali to się Rosjanie, nam po prostu nie wyszło i tyle.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
| Pt cze 22, 2012 13:18 |
|
 |
|
tanie_wino
|
Johnny99 napisał(a): Tyle, że żadnej takiej umowy nie było. A czy ja napisałem że była? Cytuj: To mało sensowne. Równie dobrze można powiedzieć, że Cristiano Ronaldo za każdą zmarnowaną setkę powinien oddawać 100 tys. euro z zarobków na cel charytatywny... To też może być kwestia jego umowy z pracodawcą. Mi tu chodzi o prace trenera, który to najbardziej ponosi odpowiedzialność za wyniki zespołu. Cytuj: Nie zagrali wcale aż tak słabo, na pewno wypadli lepiej, niż na poprzednich turniejach. O kondycji i zajadłości pisałem wcześniej. Nie wiem, z czego wynikły dwie fatalne połowy, które, jak się okazało, kosztowały nas turniej, ale wątpię, czy akurat z kondycji. Ważne jest, jak dla mnie, to, że gdyby mieli tylko odrobinę więcej szczęścia, to strzeliliby tą drugą bramkę Grecji i w pierwszej połowie Czechom - a wtedy jestem przekonany, że byliby w ćwierćfinale, Smuda zaś byłby wynoszony pod niebiosa. Zabrakło niewiele, o wiele mniej, niż poprzednio, kiedy to w każdym z istotnych meczów klęska ani przez chwilę nie podlegała dyskusji. Skompromitowali to się Rosjanie, nam po prostu nie wyszło i tyle. Generalnie to jest gdybalstwo  Gdyby Smuda to, to by było tamto, ale było co było i tego się trzymajmy 
|
| Pt cze 22, 2012 13:36 |
|
 |
|
Johnny99
|
tanie_wino napisał(a): To też może być kwestia jego umowy z pracodawcą. Może być, pewnie, ale nazywanie każdego, kto na coś takiego nie wpadł "świnią" jest chyba lekką przesadą.
|
| Pt cze 22, 2012 13:42 |
|
 |
|
tanie_wino
|
Przecież ja tego nie zrobiłem. Z wcześniejszych moich wypowiedzi nic takiego nie wynika.
|
| Pt cze 22, 2012 14:49 |
|
 |
|
SweetChild
|
tanie_wino napisał(a): Co w nich nieprzyzwoitego?  Wkładanie ręki do czyjejś kieszeni  Poważniej nie będę się odnosił, bo musiałbym powtarzać to, co już zostało napisane. W dodatku wątek o piłce jest jeden, a wątków o wyższości liberalizmu/ socjalizmu nad socjalizmem/ liberalizmem co najmniej kilka. mauger napisał(a): Nie. Trzeba pamiętać, że wtedy również Hiszpania miałaby 5 pkt, tak więc cały czas liczyłby się bilans spotkań pomiędzy trzema drużynami i wszystko odbyłoby się tak jak to opisałem wcześniej. Stosunek bramkowy z całego turnieju brany byłby pod uwagę jedynie w przypadku Hiszpanów i Chorwatów. Faktycznie  Najwyraźniej nie mogę się uwolnić od starych schematów myślowych. mauger napisał(a): Nie pamiętam już dokładnie czy Navas był na spalonym, ale jeżeli tak było to, być może sędzia uznał, że skoro podanie nie było kierowane w jego stronę, to jego pozycja nie miała w tym momencie zasadniczego znacznia dla akcji. Tak to wyglądało. Moim zdaniem pozycja Navasa miała zasadniczego znaczenie dla akcji, dlatego zacząłem mieć wątpliwości, czy ten przepis jeszcze obowiązuje czy może tu też coś się zmieniło (np. obecnie na spalonym nie może być jedynie zawodnik, który otrzymuje podanie). mauger napisał(a): SweetChild napisał(a): No i szkoda nieuznanej brami dla Ukrainy w meczu z Anglikami. W momencie podania zawodnik ukraiński znajdował się na spalonym, więc można powiedzieć, że sprawiedliwości stało się zadość  . Racja, jakoś mi to umknęło, ale na powtórkach faktycznie widoczny jest spalony. Teraz już będę mógł spokojnie oglądać kolejne mecze bez obciążenia, że jakaś drużyno została mocno pokrzywdzona  Johnny99 napisał(a): Nie zagrali wcale aż tak słabo, na pewno wypadli lepiej, niż na poprzednich turniejach. I udało się przełamać schemat "mecz otwarcia - mecz o wszystko - mecz o honor" 
|
| Pt cze 22, 2012 17:07 |
|
 |
|
tanie_wino
|
SweetChild napisał(a): tanie_wino napisał(a): Co w nich nieprzyzwoitego?  Wkładanie ręki do czyjejś kieszeni  Ale przecież ja ręki nikomu nie wkładam! Ludzie czytajcie uważniej.
|
| Pt cze 22, 2012 17:22 |
|
|
|