Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 26, 2025 17:43

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 358 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 24  Następna strona
 Moje świadectwo uzdrowienia 
Autor Wiadomość
Post Re: Moje świadectwo uzdrowienia
Bo ja w ogóle lubię stawać okoniem. Pogadałby z Tobą ARHIZ (jogin i śiwaita), to możebyście się nawet w czymś zgodzili. A ze mną – nie ma siły. : PPP

So kwi 02, 2016 20:16
Ten czytelnik bardzo szybko się zniechęca, prawda?

So kwi 02, 2016 20:19
Młoda krew, co nie zna Usenetu? To stamtąd pochodzi ta maksyma: tu jest Internet, tu się walczy. Może się jeszcze chłop wyrobi, czego zresztą jemu i naszej małej społeczności życzę. : )

So kwi 02, 2016 20:25

czytelnikBiblii napisał(a):
A to nie zauważyłeś linków (zwłaszcza jednego do dużego pracowania), które były moją odpowiedzią?!
Wróć się i poszukaj, a potem się śmiej [bo wiesz: Ten się śmieje, kto się ostatni śmieje...] :cry:

Te kreacjonistyczne brednie to nie jest odpowiedź, to są jakieś głupoty :D
Skoro tak w ten kreacjonizm wierzysz, to na tej podstawie powinieneś tutaj udowodnić, że ta prawie latająca zębata jaszczurka jest ptakiem :-D

Słuchaj, kolego: Jeśli w temacie stworzenia świata nie będę miał pewności, czy Bóg mówi prawdę czy "miesza", to taki sam brak pewności można wtedy mieć np. w temacie zbawienia... albo w temacie paruzji...
Chcesz żyć w takiej niepewności, co do natury Pana Boga?! Bo ja nie...

To i tak ci nic nie da, bo jak w kwestii stworzenia świata, Bóg przedstawia to wszystko w dosłowny sposób, i świat był stworzony w 6 dni, to w kwestii zbawienia może używać jakiś metafor, porównań, czy czegokolwiek innego.

So kwi 02, 2016 20:41
Moderator

Soul33 napisał(a):
czytelnikBiblii, ErgoProxy twierdzi tylko tyle, że Twoje postrzeganie Boga prowadzi do istotnych sprzeczności. Choć w nieuprzejmej formie, muszę zauważyć.

Czy są przewidziane jakieś kary za obrażanie?

Oczywiście. Ale z wypowiedzi ErgoProxy nie wynikało, aby on sam tak uważał, więc w ten sposób można się wypowiedzieć (w pewnych granicach i nie za często).

Cytuj:
To czy Bóg może coś powiedzieć, co jest nieprawdą? Czy Jego charakter/natura pozwala Mu na mówienie nieprawdy?

Bóg może wypowiedzieć się w różnych formach, np. poetyckich. Czemu nie? Jedynie można stwierdzić, że wypowiada się w sposób optymalny.

Cytuj:
Soul33 napisał(a):
Powiem Ci w tajemnicy, że tak to nikogo nie przekonasz.

To Duch Święty przekonuje nie ja!

Ale też nie wpadajmy w przesadę. Ewangelizować można lepiej lub gorzej.

~ Pink Floyd, "Hey you"

So kwi 02, 2016 23:13

Kozioł napisał(a):
Pierwszy opis stworzenia:
kolejność (podzieliłem na "dni")
1)ziemia i niebo
światło i ciemność, dzień i noc
2)oddzielenie wód i stworzenie nieba
3)morze, ląd, rośliny
4)gwiazdy, pory dnia, roku, czas, słońce i księżyc
5)stworzenia wodne i ptaki
6)zwierzęta lądowe i człowieka (mężczyznę i kobietę)

Drugi opis stworzenia
stworzenie ziemi i nieba
stworzenie człowieka
stworzenie ogrodu, roslin i umieszczenie tam człowieka
stworzenie zwierząt, ptaków itd
stworzenie kobiety

@czytelnikBiblii
Oba traktujesz dosłownie?
Jeden z nich traktujesz dosłownie (który i dlaczego)?
Żaden z nich nie jest dosłownym opisem stworzenia?

Oba opisy stworzenia traktuję jednakowo: Jako Boże Słowo, a to znaczy, że nie uważam, aby w tych opisach było coś nieprawdziwego!
Co najwyżej to nam się może tak wydawać... że "coś tu nie gra", że są sprzeczności i ogólnie: bajki (pogląd skrajny).

Tak to widzę, że Rdz 1,1 - Rdz 2,4a to pierwszy opis stworzenia: ogólny obejmujący wszystko i podzielony na 7 dni.
Tak zwany drugi opis stworzenia zaczyna się od Rdz 2,4b i trwa do końca rozdziału 2.
Uważam, że ten drugi opis dotyczy "urządzenia mieszkania" dla pierwszych ludzi, stworzonych 6. dnia - czyli obejmuje obszar Edenu, gdzie Stwórca zasadził ogród: "Potem zasadził Pan Bóg ogród w Edenie, na wschodzie. Tam umieścił człowieka, którego stworzył." Rdz 2,8

To tam, w ogrodzie (który był w Edenie), miał głównie żyć Adam z Ewą, zajmując się nim... I gdy mowa o roślinach i zwierzętach w tym drugim opisie, to nie dotyczy to całej Ziemi, ale tylko tego ogrodu: "I sprawił Pan Bóg, że wyrosło z ziemi wszelkie drzewo przyjemne do oglądania i dobre do jedzenia oraz drzewo życia w środku ogrodu i drzewo poznania dobra i zła." (w. 9);
"Utworzył więc Pan Bóg z ziemi wszelkie dzikie zwierzęta i wszelkie ptactwo niebios i przyprowadził do człowieka, aby zobaczyć, jak je nazwie, a każda istota żywa miała mieć taką nazwę, jaką nada jej człowiek." (w. 19)
[kwestię z wersetu 5 i 6 "a jeszcze nie było żadnego krzewu polnego na ziemi ani nie wyrosło żadne ziele polne, bo Pan Bóg nie spuścił deszczu na ziemię i nie było człowieka, który by uprawiał rolę, a tylko mgła wydobywała się z ziemi i zwilżała całą powierzchnię gleby," masz omówioną we fragmencie książki, jaki wkleiłem].

Ty tak tego nie widzisz, ale jak dla mnie, to po prostu ten II opis rozwija w szczegóły wydarzenia z 6 dnia stworzenia (I opis) - takie przejście od ogółu do szczegółu...
To ludzie są głównymi bohaterami Biblii, i im oraz ich "mieszkaniu" przygląda się autor (wierzę, że jest nim Mojżesz) w tzw. drugim opisie stworzenia.

Ma ktoś inne zdanie, to jego wola, ja mam takie i proszę też to uwzględnić, że mogę je mieć...

CHOMIK - jego zapasy
A TY ZOSTANIESZ POMAGACZEM?

N kwi 03, 2016 5:07
Zobacz profil WWW

@Kozioł, odnośnie sabatu, założyłem nowy temat, aby tu nie robić tylu wątków: viewtopic.php?f=48&t=37812&p=895703#p895703

CHOMIK - jego zapasy

N kwi 03, 2016 7:14
Zobacz profil WWW

wybrana napisał(a):
Trzy lata temu byłam we Wilnie. Wilno słynie z dużej ilości kościołów. Wchodząc do każdego kościoła trzeba było w każdym przyklęknąć. Nie wiem czy klękanie na zimnej posadzce, czy to była inna przyczyna, ale po tym zwiedzaniu coś mi się stało w kolana. Miałam silne ciągłe bóle obydwu kolan. Najgorsze było schodzenie ze schodów. Siedzenie ze zgiętymi nogami też sprawiało wielki ból. Stosowałam różne sposoby leczenia, ale one nie pomagały. Około roku po tym zdarzeniu zupełnie przypadkowo w Internecie weszłam na stronę Kościoła, w którym jeden raz w miesiącu odprawiane są msze uzdrawiające. Postanowiłam również tam pojechać nie w celu doznania uzdrowienia, bo w to nie wierzyłam. Chciałam jechać, by zobaczyć jak wyglądają upadki ludzi po nałożeniu rąk. Jako, że byłam w tym okresie osobą poszukującą wiary, chciałam zaspokoić swoją ciekawość? Msza trwała 2 godziny. To był marzec, więc w kościele było zimno. Kolana mnie tak rwały, że nie mogłam się doczekać do końca mszy. Pod koniec mszy, ludzie wychodzili na środek i ksiądz nakładał na ich głowy ręce, mówiąc modlitwy. Dużo ludzi upadało, byli to ludzie młodzi jak również starsi. Ja również chciałam tego doświadczyć, więc również wyszłam. Gdy zbliżał się do mnie ksiądz-zastanawiałam się czy uklęknąć, bo przecież posadzka była tak zimna a ja miałam chore kolana. Uklękłam-ksiądz nałożył na moją głowę ręce. Nic nie poczułam, nie upadłam i wróciłam do ławki. Niedługo msza się skończyła i wsiedliśmy z synem do samochodu. Siedząc w samochodzie mówię do syna-nie wiem, co się dzieje Ala ja nie czuję nóg, żadnego bólu i dodatkowo są takie lekke. Myślałam, że to z wrażenia, że to podwyższony poziom adrenaliny sprawił takie moje odczucie. Od tego zdarzenia minął już ponad rok a mnie kolana w ogóle nie bolą. Jeszcze dwukrotnie byłam na tych uzdrawiających i dwukrotnie doświadczyłam upadku. Muszę przyznać, że za wszelką cenę chciałam zachować równowagę i nie upaść, ale była to taka siła, taka moc, że człowiek staje się słaby i bezwolny. To nie są żarty. Myślę, że jeżeli ktoś już tego doświadczył, to wie, o czym ja piszę.

Napisałam swoją historię uzdrowienia-działania mocy Bożej. Myślę, że Bóg dał mi tą łaskę, aby mnie umocnić w wierze.
Bardzo proszę, aby nie komentować autentyczności tego zdarzenia, ja wiem, że jest prawdziwe i proszę to uszanować.
Bardzo proszę, aby ktoś, kto przeczyta moje świadectwo a również doświadczył coś również pięknego ja ja-doświadczył miłości i działania Boga, podzielił się swoją historią. Nie zawsze możemy taką historię komuś opowiedzieć, bo inni ludzie mogą różnie to ocenić. Tu na tym forum myślę, że możemy opowiedzieć swoją historię, aby inni wątpiący również ją poznali.

Nie śmiem kwestionować Twojego świadectwa, ale skąd pewność iż za tym stoi Bóg ?
Gdy byłaś na tych sesjach uzdrawiających, to w którą stronę upadłaś, na twarz, czy na wznak/plecy ?

Istotnie to nie są żarty...

N kwi 03, 2016 11:38

Jaabes napisał(a):
Nie śmiem kwestionować Twojego świadectwa, ale skąd pewność iż za tym stoi Bóg ?
Gdy byłaś na tych sesjach uzdrawiających, to w którą stronę upadłaś, na twarz, czy na wznak/plecy ?

Jest o tym mowa na wcześniejszych stronach!

CHOMIK - jego zapasy

N kwi 03, 2016 11:50
Zobacz profil WWW
@Jaabes - poczytaj wcześniejsze posty i myślę, że znajdziesz odpowiedz na zdane pytanie i wątpliwości.

Pn kwi 04, 2016 8:20

wybrana napisał(a):
@Jaabes - poczytaj wcześniejsze posty i myślę, że znajdziesz odpowiedz na zdane pytanie i wątpliwości.

Wnikliwie przeczytałem szczególnie Twoje wpisy jeszcze raz dzisiaj i NIE ZNALAZŁEM uzasadnienia iż te upadki były istotnie w wyniku działanie mocy Bożej. Twierdzenie że wzrosła Twoja wiara, nie przekonuje mnie. Chodzi raczej o OWOCE codziennego życia, czy w wyniku powalenia na wznak, objawił się Owoc Ducha Świętego i w czym się przejawił ?? Coś o czym mówi Ga 5;22-23 ??

Twierdzisz że zły duch nie ma mocy żeby działać w imieniu Jezusa. Ale chyba przyznasz że Biblia mówi jednoznacznie iż Szatan ma moc przybrać postać anioła światłości ( 2 Kor 11;13-15) ?

Wt kwi 05, 2016 10:16
Moderator

Ciekawe, kto został "powalony na wznak"?

Ale rozumiesz chociaż tyle, że z przodu stał kapłan, więc w tę stronę nie dałoby się przewrócić?

W ogóle to całe ocenianie po kierunku upadku, czy był to efekt działania złego, czy dobrego ducha, przypomina mi jakieś plemienne zabobony.

~ Pink Floyd, "Hey you"

Wt kwi 05, 2016 11:50
W ogole, to omdlewajac, czy tracac przytomnosc w pozycji kleczacej, nie upada sie na twarz tylko na plecy.
Po prostu nie ma innej mozliwosci, przysiad na piety i tulow bezwladnie leci w tyl.

Wt kwi 05, 2016 15:32

Przecież @wybrana już pisała, że nie traciła przytomności - była świadoma i gdyby upadanie na twarz było "modne" to by tak pewnie upadła... (?), ale ponieważ wszyscy padają na plecy, to i tu wyjątku nie było [jak pokazują filmiki na YT, upadający lecą na plecy nawet jak nikogo przed nimi nie ma, więc argument @Soul33, że stojący ksiądz "przeszkadzał" w padnięciu do przodu jest nieprzekonujący].

CHOMIK - jego zapasy

Wt kwi 05, 2016 17:07
Zobacz profil WWW
Moderator

Oni są w pozycji klęczącej na tych filmikach z YT?

~ Pink Floyd, "Hey you"

Wt kwi 05, 2016 17:25
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 358 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 24  Następna strona