Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 27, 2025 6:30

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 186 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 13  Następna strona
 Przyczyń się do bezkrwawych Świąt 
Autor Wiadomość

Jest drobna różnica - karp nie ma duszy, bo Biblia uczy, ze tyl;ko człowiek ma duszę. Tak więc porównanie zupełnie bez sensu.

Biblia przekazuje taki pogląd co nie znaczy że tak jest. Można w to wierzyć lub nie wierzyć, ale jak jest naprawdę przekonamy się dopiero po śmierci.

Triplex napisał(a):
Ani nie ma w moich słowach śladu pychy, nai wyższosci, ani przekonania o mojej nieomylności. nieomylny jest tylko Bóg. A sam fakt, że człowiek jest stworzony na obraz i podobieństwo Boga sprawia, że jesteśmy ponad zwierzętami, ponad rybami, ponad przyrodą. To ani pycha ani też poczucie wyższości, tylko po prostu fakt. A oskarzenie, jakie rzuciłaś mnie obraża. I prosze o odwołanie go i stosowne zachowanie.

Owszem, Bóg chrześcijański jest nieomylny i wie wszystko, natomiast chrześcijanie wszystko wiedzą lepiej od innych.
I nie ma tutaj mowy o faktach. Jest mowa o subiektywnych przekonaniach odnośnie natury ludzkiej która jest prawdziwie zwierzęca- z tą różnicą że nakłada się na nią otoczka cywilizacji.
Nie odwołam moich słów, ponieważ dalej podtrzymuję swoją opinię. Uważam że jest wielką pychą sądzić, że zwierzęta i rośliny zostały stworzone żeby człowiek miał co jeść, co ubrać i kogo podręczyć dla przyjemności.

N gru 16, 2007 15:13

Biblia przekazuje taki pogląd co nie znaczy że tak jest. Można w to wierzyć lub nie wierzyć, ale jak jest naprawdę przekonamy się dopiero po śmierci.

Biblia jest Słowem Bożym a Słowo Boże jest prawdą. kto w to nie wierzy, ten po śmierci nie ma ciekawej przyszłosci.
Rojza Genendel napisał(a):
Owszem, Bóg chrześcijański jest nieomylny i wie wszystko, natomiast chrześcijanie wszystko wiedzą lepiej od innych.

Bzdura. W sprawach nie dotyczących wiary nie wiedzą. Natomiast w kwetsiach dotyczących wiary autorytetem jest Pismo Święte, od którego nie można odejsc choćby na milimetr. I jeśli świat naucza bzdur, a Biblia naucza prawdy, to trzeba głosić tą prawdę.
I nie ma tutaj mowy o faktach. Jest mowa o subiektywnych przekonaniach odnośnie natury ludzkiej która jest prawdziwie zwierzęca- z tą różnicą że nakłada się na nią otoczka cywilizacji.

Może twoja natura jest zwierzęca - moja taka nie jest.
Nie odwołam moich słów, ponieważ dalej podtrzymuję swoją opinię. Uważam że jest wielką pychą sądzić, że zwierzęta i rośliny zostały stworzone żeby człowiek miał co jeść, co ubrać i kogo podręczyć dla przyjemności.

Rozumiem, że sama nic nie jesz i właśnie konasz z głodu. Bo do takiego ofgłupienia można dojśc stosując niedorzeczne przekonania, że nie można sprawiać cierpienia. Niektórzy twierdzą, że można się odżywiać energią. jednak udowodniono, że osoby, które twierdzą, że nie jedzą i żyją, po prostu kłamią.

Pomóż naszej Elizce! - http://www.baptist.gniezno.pl/aktual/Elizy2

N gru 16, 2007 15:27

P.S. Ja w dalszym ciągu oczekuję odowłąnia słów, które sa brzydkim POMÓWIENIEM pod moim adresem, i przeprosin za nie.

Pomóż naszej Elizce! - http://www.baptist.gniezno.pl/aktual/Elizy2

N gru 16, 2007 15:28

Zencognito napisał(a):
Triplex, to Ciebie do dobrego traktowania murzyna skłania to, że posiada on nieśmiertelną duszę, a nie to że jest czującą istotą? :shock:

Oczywiście, że tak.

To przykre...
Triplex napisał(a):
Bóg powiedział: "Nie zabijaj, nie morduj", ale to dotyczy ludzi. Nie powiedział tego o zwierzętach... I człowieka zabić nie wolno - to grzech. Rybę zabić wolno.

Wychodzisz z założenia, że robienie wszystkiego czego w Biblii nie zakazano jest ok?
Triplex napisał(a):
Proponuję pogłebić wiedzę i dowiedzieć się o zasadzniczych róznicach między inteligencją a instyntktem. Niestety, z naukowego punktu widzenia w przypadku zwierząt mamy do czynienia z instynktem, a nie inteligencją, nie w takim sensie jak u ludzi w każdym razie.

To, że zwierzę nie jest tak inteligentne jak człowiek, nie znaczy że nie posiada inteligencji.
Triplex napisał(a):
Tak się składa, że człowiek nie jest gatunkiem, jak zwierzęta. Bóg stworzył człowieka na swój obraz i podobieństwo. nie należymy tak naprawde do świata zwierząt i nie masz prawa stawiać równości, bo jest to obraźliwe.

Zakwalifikowanie człowieka do ssaków i konkretnego gatunku w klasyfikacji biologicznej może być obraźliwe chyba tylko dla ludzi, którzy gardzą zwierzętami.
Triplex napisał(a):
Ale tu używasz porównania obraźliwego i zgłąszam sprawę administratorom.

A zgłaszaj, najwyraźniej prawda Cię w oczy kole - prawda o tym, że do zwierząt ty masz podejście takie samo jak naziści do nie-arian. "My jesteśmy nad-gatunkiem, więc możemy robić z niższymi gatunkami co chcemy".
Triplex napisał(a):
Człoweik został stworzony na obraz i podobieństwo Boga. karp nie. Tak więc jest to bzdura, świadcząca o tym, że brak ci podstawowej wiedzy w zakresie chrześcijaństwa. Z karpiem - tak się skłąda - nim mnie nie łączy. Ani jedno ogniwo - z wyjątkiem tego, że ja mam ciało i karp ma ciało.

Układ nerwowy, pozwalający odczuwać ból, posiadanie podstawowych potrzeb i zmysłów, zdolność do odczuwania cierpienia i stresu. To Cię łączy z karpiem. Nie łączy natomiast empatia i to jest smutne.
Triplex napisał(a):
Bóg mnie kocha, a ja karpia kochać nie muszę.

A Bóg Cię kocha, bo ktoś mu każe? Bo musi? Nie z wolnej, nieprzymuszonej woli przypadkiem?
No ale jak widać Ty wychodzisz z założenia "jak nie muszę, to nie będę kochał; jak mi nikt nie zabronił, to będę zabijał". Wzór miłującej dobroci po prostu. :roll:
Triplex napisał(a):
Zadziwia mnie sposób myselnia eko-dziaków.

A mnie zadziwia, że pan superchrześcijanin Triplex chcący miłosiernie dać Biblię Chińczykom, nie jest w stanie wyrażać się bez zwrotów "dziwiak" i "oszołom".
Triplex napisał(a):
Zwierząt jeśc - nie.... Ryb też nie... To co? Rośliny? Rośliny też czują w podobnym sensie jak zwierzęta.

Ciekawe gdzie takie rewelacje wyczytałeś. Rośliny nie mają układu nerwowego i żadne badania nie wykazały, że są w stanie odczuwać ból lub cierpienie. Istnieją natomiast badania dowodzące, że zwierzęta potrafią odczuwać ból i cierpienie, m.in. w linkach które podałem.
Triplex napisał(a):
Ja wiemm, że są takie oszołomy, co jedzą tylko to, co obumrze... Głupota eko-maniaków nie zna granic.

Za to kultura wypowiedzi zna ale najwyraźnie nie martwi Cię ich przekraczanie.

N gru 16, 2007 15:45

Moje karpie (tzn te, które zjem w Wigilię) zostaną pozbawione życia w sposób maksymalnie humanitarny. Nie zostaną zabite młotkiem przez sprzedawcę ani nie uduszą się bez wody, one zostaną zasztyletowane przez sąsiada - rybaka za pomocą specjalnego nożyka.
Przypuszczam również, że ich długość życia nie będzie odbiegała od średniej długości życia karpia "dzikiego" (czytaj: wolnego).

Profos, uważaj, bo Pimpuś może napisać Deklarację Praw Rybki.
wyobrażam sobie tę rewolucję w stawach i akwariach :o i ceny karpi przed Świętami w przyszłym roku.

N gru 16, 2007 16:59

Moje karpie (tzn te, które zjem w Wigilię) zostaną pozbawione życia w sposób maksymalnie humanitarny. Nie zostaną zabite młotkiem przez sprzedawcę ani nie uduszą się bez wody, one zostaną zasztyletowane przez sąsiada - rybaka za pomocą specjalnego nożyka.

Zadźganie nożem/poderżnięcie gardła to humanitarny sposób odebrania życia? :shock:
olinka napisał(a):
Profos, uważaj, bo Pimpuś może napisać Deklarację Praw Rybki.
wyobrażam sobie tę rewolucję w stawach i akwariach :o i ceny karpi przed Świętami w przyszłym roku.

Jak ktoś zrezygnuje z kupowania karpia, to jaką różnice mu zrobią ceny?

N gru 16, 2007 17:06

[Jak ktoś zrezygnuje z kupowania karpia, to jaką różnice mu zrobią ceny?

Zen, nie jest trudno zrezygnować z kupowania karpia. Ale powiedz, jak zrezygnować z jedzenia go. :?

A jesli chodzi o humanitaryzm: rybie nie podcina się gardła, wystarczy jedno ukłucie gdzieś w okolicę skrzeli.

N gru 16, 2007 17:35

Zen, jeszcze do poprzedniego wpisu: czy ryba wogóle ma gardło?

N gru 16, 2007 17:36
zbanowany na stałe

Pewnie nie wstrzymam się od zakupu karpia...

Za to nie bardzo rozumiem tego frontalnego ataku na przekonania Zencognito...jezeli Waszym zdaniem, zabicie i zjedzenie ryby nie jest złem...nie może być także złem jej obrona przezd naszymi żołądkami.

Zencognito ma takie samo prawo do wyrażenia swego pogladu jak każdy z nas...dlaczego usuwać ten watek? dlaczego te ironie...nie rozumiem.

Na przykładzie Frigid-a można bronić powszechnej tezy, że człowiek który nie zna znaczenia słow i nie umie się posługiwać nimi w codzinnym życiu najchetniej nimi się podpisuje....

N gru 16, 2007 17:40
Zobacz profil WWW

Już nawet pomijając los karpi (wiec moze to nie będzie na temat), chciałam napisac, że nie rozumiem szyderstwa pewnych osób, które się tutaj wypowiadały. Niezbyt często tu wchodzę, a dzis weszłam i bum! wojna. Zencognito przecież ma prawo do własnych pogladów i nawet dla tych, którzy mają odmienne zdanie, nie powinny być to pożywką do kpin. Pisze i robi, to co uważa za dobre i nie uwazam, by kogokolwiek terroryzował, chyba, że jednak sumienie Wam "dryga" i jakoś później karpik mniej smakuje, ale to już niczyja wina. Zaznaczam, że nie jestem wegetarianinem itp.

A może jestem przewrazliwiona?... :o :(

Choćby wykrzyczanych - mało kto dziś słucha.
/Jacek Kaczmarski/

N gru 16, 2007 17:44

Za to nie bardzo rozumiem tego frontalnego ataku na przekonania Zencognito...jezeli Waszym zdaniem, zabicie i zjedzenie ryby nie jest złem...nie może być także złem jej obrona przezd naszymi żołądkami.

Zencognito ma takie samo prawo do wyrażenia swego pogladu jak każdy z nas...dlaczego usuwać ten watek? dlaczego te ironie...nie rozumiem.
....

Kosiarzu,ależ my wszyscy (?) kochamy Zecognito. :-D To przecież widać.

N gru 16, 2007 17:48
Widzę, że na tym forum osoby, które zwierzęta traktują jako istoty czujące i uważają, że krzywdzenie takich istot jest złe mają przerąbane. Przyłączam się do apelu Zenco. Tak, katolicy to obłudny naród, ale cóż począć, takie są skutki wymiany sumienia na katechizm KrK. Ja na pewno nie będę jadła karpia w wigilię, zresztą jako ateistka średnio obchodzą mnie święta. Tak czy siak, zostaje rodzina, która święta kojarzy głównie z karpiem i inną wyżerką (w tym roku niewielka niestety (rodzina), więc będzie ciężko :( )
Ale nie mam zamiaru dyskutować tu o tym co złe z co dobre. Ja poproszę Zenco o jakieś świąteczne potrawy wegetariańskie. Co zaserwować bliskim zamiast karpia, byle im smakowało, bo ja mało wymagająca jestem? A no i w sumie zastanawia mnie Zenco jak to jest u Ciebie. Cała twoja rodzina jest antykarpiowa, czy ich sterroryzowałeś ;) ? U mnie w domu wszelkie próby przekonania domowników, że zwierzę to też człowiek kończyły się zawsze klapą. Więc podejrzewam, że i w tym roku święta płyną pod znakiem holokaustu.

Pozdrawiam wszystkich hipokrytów i życzę wesołych świąt :)

N gru 16, 2007 18:53

Biblia jest Słowem Bożym a Słowo Boże jest prawdą. kto w to nie wierzy, ten po śmierci nie ma ciekawej przyszłosci.

Osobiście uważam że po śmierci o niczym się nie przekonamy, gdyż nasza świadomość zniknie, a my przestaniemy istnieć.

Triplex napisał(a):
Bzdura. W sprawach nie dotyczących wiary nie wiedzą. Natomiast w kwetsiach dotyczących wiary autorytetem jest Pismo Święte, od którego nie można odejsc choćby na milimetr. I jeśli świat naucza bzdur, a Biblia naucza prawdy, to trzeba głosić tą prawdę.

No właśnie to miałam na myśli. Tylko twoja religia jest prawdziwa, żadna inna nie. Gratuluję dobrego samopoczucia, zwłaszcza że wyznań chrześcijańskich są setki i każda wyjaśnia Biblię na swój sposób. Ale ty masz mocne przekonanie że akurat to KK ma monopol na prawdę.

Triplex napisał(a):
Może twoja natura jest zwierzęca - moja taka nie jest.

Rozumiem że nie jesz, nie pijesz, nie oddychasz, nie rozmnażasz się, nie załatwiasz potrzeb fizjologicznych, nie doświadczasz emocji, nie czujesz bólu, zimna ani głodu? Jesteś bezcielesnym bytem i nie składasz się ze związków węgla i wody jak każda żywa istota?

Triplex napisał(a):
Rozumiem, że sama nic nie jesz i właśnie konasz z głodu. Bo do takiego ofgłupienia można dojśc stosując niedorzeczne przekonania, że nie można sprawiać cierpienia.

Niestety, taki jest smutek życia, że doświadczamy cierpienia albo je zadajemy. jednak głęboko ludzką cechą jest miłosierdzie i współczucie dla wszelkich istot słabszych od nas, bezbronnych i skrzywdzonych.

Triplex napisał(a):
Niektórzy twierdzą, że można się odżywiać energią. jednak udowodniono, że osoby, które twierdzą, że nie jedzą i żyją, po prostu kłamią.

Uhm... było paru "świętych" którzy właśnie tak twierdzili. Cieszy mnie że obnażasz ich kłamliwość.

N gru 16, 2007 18:54

Cytuj:
Pisze i robi, to co uważa za dobre i nie uwazam, by kogokolwiek terroryzował, chyba, że jednak sumienie Wam "dryga" i jakoś później karpik mniej smakuje, ale to już niczyja wina. Zaznaczam, że nie jestem wegetarianinem itp.

Pisze i robi co uważa, hmm...co do tego to bym taki pewien nie był.
Wiele więcej jest zabijanych zwierząt dziennie. Tutaj jednak cisza. Nikt nie protestuje także gdy masowo kurczaki idą do "pieca" dla ochrony ludzi przed ptasią grypą. Choć ja jestem temu przeciwny, bo nie mogę zrozumieć dlaczego nie można pozostawić ich w kurnikach i badać, aż do ich zdechnięcia [w dodatku bądź co bądź bardziej naturalnego i... humanitarnego (tfu!)]. Dlaczego akurat czepiają się karpi i katolików?
Otóż cały ten zgiełk, to tylko część antykatolickich przedsięwzięć. Podejrzewam, że Zen wpadł w tę propagandę i urobiono mu rozum na modłę antykatolicka tłumacząc i o czym święcie jest jak widać przekonany, że to walka nie z katolikami, ale z jakimś tam złem... Formowanie moralnych i mądrych pokoleń, czy jakoś tak.
Zabawne, bo takich akcji od walki Świadków Jehowy z "choinka" poprzez walkę codzienna o aborcję , eutanazję czy krzyże wiszące w publicznych miejscach jest od groma. Księża pederaści, zły o. Rydzyk, inkwizycja, palenie czarownic, supertajny związek Marii Magdaleny z Jezusem, jednym tchem można tak wymieniać... i wymieniać.
Temacik "karpie i ich straszny los" doprawdy mnie nie przeraża, bo to nic przy tym wszystkim.
Dla mnie kolejna manipulacja ludźmi którzy myślą, że zbawią świat. Dzięki nim kolejna kropelka wleci do oceanu "wielkiej zgody" i nastanie (haha) pokój i ogólnoświatowy ład i porządek. Taki "Novum Ordo". Lub jak kto woli, a co dziś nawet wykrzyczały do mnie chusteczki higieniczne: "Novi Orbis". Oczywiście po nowemu.

Doprawdy ja widzę w tym wszystkim tylko... spisek? ;)

więc śpiewaj duszo ma... BÓG JEST MIŁOŚCIĄ...

N gru 16, 2007 19:19
profos20, żebyś wiedział nieuku. Idź se lepiej poczytaj o ewolucji, zanim zaczniesz debilizmami ludzi straszyć.

N gru 16, 2007 19:19
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 186 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 13  Następna strona