Ku przestrodze kolegom z naszej klasy:)
Autor |
Wiadomość |
Mroczny Pasażer
|
Zmiana przeglądarki z IE na FF to nie dowód zawiści ino krok w stronę bezpieczeństwa komputera. :P
_________________ "Problem z cytatami w internecie jest taki, że każdy od razu automatycznie wierzy w ich prawdziwość" - Abraham Lincoln
|
Śr sty 23, 2008 21:01 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Mi się wydaje, że komuś jest nie w smak, ta niesamowita popularność tego portalu, i robi wszystko aby zastraszyć userów.
Faktem jest, że to jest niespotykane zjawisko w necie, aby w ciągu roku przybyło tyle użytkowników.
To jest chyba rekord nie do pobicia.
Kogoś aż skręca, bo widać zmasowany, dywanowy atak na tą stronę.
Inną sprawą jest rzeczywista niefrasobliwość niekórych userów w podawaniu swoich danych do publicznej wiadomości, ale to inna para kaloszy.
Można się też, przecież obnażać na swoim blogu.
To jest sprawa prywatna każdego usera, czy ujawnić swoje dane publicznie, a nie pociągać za to do odpowiedzialności właścicieli portalu.
|
So sty 26, 2008 8:32 |
|
 |
nospheratu
|
Tutaj mały artykulik jak zajumać wszelkie dane z portalu n-k. Podaj mi swoje gg a powiem ci kim jesteś. 
_________________ Mors dicit
|
So sty 26, 2008 15:06 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ostatnio nastała moda na blogi, które są dla mnie kompletnym idiotyzmem i swoistym ekshibicjonizmem.
To co wypisują na nich politycy, artyści woła o pomstę do nieba.
Jak pierwszy raz zacząłem czytać Marcinkiewicza, to pytałem się sam siebie, czy on ma równo pod sufitem, żeby takie głupoty pisać na necie i tak się psychicznie obnażać?
Przypomina mi to pisanie pamiętniczków, tylko że to robiło się w tajemnicy a nie publicznie, i to przez dorastające dziewczynki.
Pisanie pamiętników, czy też blogów przez facetów każe mi pytać o ich kondycję psychiczną.
Czy to jeszcze są mężczyźni, czy już kobiety?
Nasza-klasa, to tylko kalka tamtych blogów, ale w masowym wydaniu, więc nie dziwmy sie, że i tam ludzie głupoty piszą i obnażają się nie tylko psychicznie.
Panowie wstyd.
|
So sty 26, 2008 15:30 |
|
 |
Kamyk
|
Może nie miałeś do czynienia z blogami innymi, niż w stylu takich "pamiętniczków". Czy osobiste strony internetowe również uważasz za coś dziwnego?
A co do porównania naszej-klasy do blogów - zupełnie nie widzę podobieństwa...
|
So sty 26, 2008 15:54 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Kamyk, prywatne strony każdego z nas, to nie blogi, no chyba, że ktoś ma taki pęd do wywnętrzania się publicznie.
Moje przemyślenia, to moja sprawa, no chyb,że tutaj dyskutuję, ale nie z samym sobą, jak to większość czyni na blogach i to publicznie.
Dla mnie to jest chore.
Nie porównuję tamtego portalu z blogami, tylko chciałem zwrócic uwagę dyskutantów, na zjawisko ekshibicjonizmu internetowego, który przybiera na sile.
Nie potrafimy otworzyć się przed żywym rozmówcą, a pokazujemy wszystko prawie obcym, lub zupełnie obcym osobom.
Takie ciekawe socjologiczne zjawisko.
|
So sty 26, 2008 18:42 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Panika z tymi danymi. No i co z tego, że ktoś pozna twoje nazwisko? Zobaczy twoją fotkę? Co się z tego powodu stanie? Rzuci na ciebie urok?
Jeżeli nie podajesz swojego stanu konta, nie jesteś bandytą ukrywającym się przed prawem to co ci może grozić?
Poza tym cała ta ustawa o ochronie danych osobowych jest g... warta.
Znajomy zakładał firmę i już na drugi dzień dzwoniono do niego z banku by go przekonać o korzyściach jakie będzie miał gdy konto firmowe założy u nich. Mimo tego, że jeszcze nie miał firmy założonej, był dopiero na wstępnym etapie
Danymi osobowymi i to pełnymi!! Z Peselem, NIP-em handlują urzędasy w UM, ZUS-ie, UP. A wy sie przejmujecie jakimś portalem?
|
So sty 26, 2008 19:43 |
|
 |
Kamyk
|
Cytuj: Nie porównuję tamtego portalu z blogami, tylko chciałem zwrócic uwagę dyskutantów, na zjawisko ekshibicjonizmu internetowego, który przybiera na sile.
Ty to nazywasz ekshibicjonizmem internetowym. Dla mnie jest to chęć zaistnienia w tej wirtualnej społeczności, chęć bycia konkretną osobą, a nie tylko numerkiem czy nickiem. Niemniej zgadzam się sobą, jest to bardzo ciekawe zjawisko socjologiczne. To, co miało być największa zaletą internetu, czyli anonimowość, jest dzisiaj coraz bardziej odrzucane
|
So sty 26, 2008 19:57 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Crosis: Cytuj: Ludzie, MYŚLEĆ. To, że ktoś Wam coś dał, nie znaczy, że macie tego bezmyślnie używać. Internet to internet i publiczne podawanie w nim swojego numeru telefonu nigdy nie jest mądrą rzeczą.
I to pisze czlowiek,ktory do swojego prfilu na naszej-lkasie dodaje osoby ktorych nie zna albo te ktore skomentuja jego zdjecie a w opisie gg podaje swoj nuemr tel...swietnie ,taaa i ciekawe kto tu powinien kogo douczac...
|
N sty 27, 2008 11:00 |
|
 |
jo_tka
|
A ja powtórzę pytanie: co komuś da moje imię, nazwisko, wiek, zdjęcie, numer telefonu i GG? Czym mi to realnie grozi?
Dotrze do adresu? Do poprzednich/obecnego miejsca pracy? Do innych tekstów napisanych w necie? No może - i co z tego?
Nie widzę powodu, dla którego dowolny złodziej miał okradać akurat mnie, a nie kogokolwiek innego, bez tych wysiłków...
_________________ Aby we wszystkim był Bóg uwielbiony
|
N sty 27, 2008 11:34 |
|
 |
akacja
|
jo_tka napisał(a): A ja powtórzę pytanie: co komuś da moje imię, nazwisko, wiek, zdjęcie, numer telefonu i GG? Czym mi to realnie grozi?
Ze względów bezpieczeństwa takich informacji nie powinno się podawać, gdyż różne zagrożenia czyhają w sieci.
Jeszcze jakiś nieznajomy o niecnych zamiarach zdobędzie dane dążąc do tego by się spotkać, a następnie skrzywdzi i wykorzysta kogoś naiwnego, kto podał takie informacje .
W necie ze względów bezpieczeństwa należy zachować anonimowość i ostrożnie udostępniać dane osobowe, jedynie wtedy można podać wiecej danych gdy ma się pewność i zaufanie.
Jednak na pewno tak szczegółowych danych osobowych nie można podawać na ogólniedostępnym portalu, który każdy może sobie przeglądać.
|
N sty 27, 2008 12:26 |
|
 |
Zencognito
|
jo_tka napisał(a): A ja powtórzę pytanie: co komuś da moje imię, nazwisko, wiek, zdjęcie, numer telefonu i GG? Czym mi to realnie grozi?
1. Mając te wszystkie dane, które podałaś wyżej, ktoś może dla jaj umieścić na jakichś serwisach erotycznych ogłoszenie typu:
"Nazywam się <Twoje imię i nazwisko>, mam <Twój wiek> i jestem niewyżytą, napaloną nimfomanką która pilnie potrzebuje faceta lub kobiety do ostrej zabawy. Odpowiada mi każda forma seksu, jeśli jesteś zainteresowany/a zadzwoń na <Twój numer telefonu> lub napisz na <Twój numer gg>". To oczywiście bardzo lekka wersja ogłoszenia, mogłoby być o wiele bardziej wyuzdane i wulgarne, ale nie będę na forum pisał. Skutek byłby taki, że przez jakiś czas miałabyś telefony z propozycjami seksu albo opisami co to by ci zrobili. Zresztą to nie musi być nawet portal erotyczny, ktoś może w jakimś klubie napisać na drzwiach markerem Twój numer telefonu, z jakimś tekstem żeby dzwonić i będziesz miała np. telefony o 1 w nocy od żartownisiów.
2. Odejmując numer telefonu, możesz mieć to samo co powyżej, tyle że na gg.
3. Odejmując numer telefonu i gg, ktoś może się podszyć pod Ciebie na jakimś forum, założyć sobie konto z loginem odpowiadającym Twojemu imieniu i nazwisku, a jako awatara dać Twoje zdjęcie - i może zacząć Cię kompromitować. Kojarzysz tego trolla o nicku mariolcia, który jakiś czas temu tu był? Na forum skarżyska i na forum ateista.pl założyła sobie konto z loginem "Zencognito" i wypisuje brednie, a ja nic z tym nie mogę zrobić. Pół biedy że to tylko nick, z imieniem i nazwiskiem byłoby o wiele gorzej.
|
N sty 27, 2008 13:04 |
|
 |
angua
|
No dobrze, ale do nr 1 i 2 nie potrzeba koniecznie nazwiska. A sam nr gg i imię podaje się w necie często [pomijam już dane podane w katalogu publicznym gg, pewnie większość imię jednak wpisała]. Czemu nikt nie alarmuje w kwestii chociażby Allegro?
Co do 3 - to samo można zrobić korzystając z danych zawartych na stronie na przykład pierwszej lepszej firmy. Ileż z nich ma zakładkę "nasi pracownicy" ze zdjęciami i nazwiskami...
_________________ Czuwaj i módl się bezustannie, a czyń to dla Boga, dla ludzi i dla samego siebie. Nie ma piękniejszego zadania, które zostałoby człowiekowi dane do wypełnienia, niż kontemplacja. P. M. Delfieux
|
N sty 27, 2008 13:40 |
|
 |
Zencognito
|
Nie bardzo rozumiem jaki wniosek ma z Twojego posta wynikać. Inne strony też stwarzają takie zagrożenie, więc to zagrożenie jest ok?
|
N sty 27, 2008 13:51 |
|
 |
angua
|
W tym momencie jest to zagrożenie wpisane w obecność w necie, a nie na tej konkretnej stronie. Rozumiem, że tu są miliony użytkowników w jednym miejscu, ale dla mnie osobiście raczej zmniejsza to prawdopodobieństwo, że na obiekt swych niecnych planów ktoś wytypuje sobie akurat mnie. I dziwi mnie nieco panika, jaka wiąże się z naszą klasą. Osobiście naprawdę bardziej obawiałabym się na przykład Allegro, jeśli miałabym już koniecznie czuć się zagrożona 
_________________ Czuwaj i módl się bezustannie, a czyń to dla Boga, dla ludzi i dla samego siebie. Nie ma piękniejszego zadania, które zostałoby człowiekowi dane do wypełnienia, niż kontemplacja. P. M. Delfieux
|
N sty 27, 2008 17:32 |
|
|
|