Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
WIST, Grek odwołuje się teraz do Termopil, ale na lekcjach historii. Jakoś nie widzę odwołania do tego w konstytucji Grecji. Tak samo jak nie widzę odwołania do Grunwaldu, Cedyni czy Obrony Częstochowy w Polskiej.
Dlatego pisałem, że nie chcę wymazać tego, że UE wykrawała się w chrześcijańskiej Europie. Ale jestem w 100% przeciwny umieszczania odniesienia do tego w oficjalnych dokumentach UE.
Powód jest jeszcze jeden: jest to oczywisty pretekst dla przedstawicieli religii grupy chrześcijańskich do rządania większych przywilejów - co już przeniosłem do innego posta.
Natomiast moja analogia, którą uznałeś za nietrafną miała przedstawić mniej więcej coś takiego:
Niektórzy chrześcijanie chcą wzmianki o Chrystusie w dokumentach UE, ponieważ historycznie akurat tak wyszło, że UE powstawała kiedy w Europie dominowały i cieszyły się duża popularnością religie chrześcijańskie.
Na tej samej zasadzie potomkowie Afrykanerów mogliby domagać się pochwały ich przodków w konstytucji Algierii, bo w końcu to ich przodkowie "zanieśli" tam cywilizację. A nawet idąc za ciosem, mogliby domagać się umieszczenia Chrystusa w rzeczonej konstytucji, bo w końcy tamci Afrykanerzy to byli bez wyjątku "dobrzy" chrześcijanie.
Idąc taką analogią, niedługo można będzie opatrzyć dzieło Kopernika wizerunkiem Chrystusa, bo przecież autor był chrześcijaninem.
Intencją założycieli UE, ideą pierwszych tworów nie było cokolwiek związane z religią. Był związek, unia, na początku gospodarcza. Gospodarka religii nie ma, zaś unia społeczeństw to unia multi-wyznaniowa, dla której wg mnie postawienie za sztandar jednego z symboli pojedynczej religii to policzek. Zaprzeczenie całej idei.
Dlatego całą postawę "aktywistów" typu "Europa dla Chrystusa" porównuję do "znaczenia terytorium". Bo też o nic innego im nie chodzi.
Ponadto, takie umieszczenie może wygenerować potem mnóstwo problemów. A nóż za 5 lat jakiś pacan wstanie i powie:
"Skoro UE jest pod patronatem Chrystusa, to zakażmy dofinansowywać in-vitro wszystkim krajom członkowskim" - i co wtedy?
Unia jest związkiem, który ma postawić na równość. Ma się rządzić demokracją. A jednocześnie w sprawach religii itd dawać swoim krajom członkowskim jak największą autonomię, nie łamiącą jednak zasad równości.
Dlatego właśnie u nas KrK ma tyle co ma do powiedzenia, co nie mogłoby się stać np w Danii. Albo w Holandii. Albo w Belgii.
Każdy kraj jest inny, a ateiści jako obywatele UE też nie mogą być zmuszani to bycia obywatelem pod sztandarem Chrystusa. I mają prawo protestować.
Szlag, znów się rozpisałem. Sorki. Na L4 czasem nie ma co robić.
Crosis
|
Pn wrz 29, 2008 19:05 |
|
|
|
 |
Paschalis
|
Crosis napisał(a): Dlatego pisałem, że nie chcę wymazać tego, że UE wykrawała się w chrześcijańskiej Europie. Ale jestem w 100% przeciwny umieszczania odniesienia do tego w oficjalnych dokumentach UE.
Powód jest jeszcze jeden: jest to oczywisty pretekst dla przedstawicieli religii grupy chrześcijańskich do rządania większych przywilejów - co już przeniosłem do innego posta. UE odwołuje się do szeregu kulturowych wzorów, z których z wieloma identyfikują się określone grupy społeczne. Nie znaczy to, że automatycznie dostaną one z tego tytułu jakieś przywileje. Inaczej to byś o żadnej wartości i kulturowym źródle nie mógł wspomnieć ze strachu przed fanatykami, którzy do tych samych źródeł się odwołują. Cytuj: Natomiast moja analogia, którą uznałeś za nietrafną miała przedstawić mniej więcej coś takiego: Niektórzy chrześcijanie chcą wzmianki o Chrystusie w dokumentach UE, ponieważ historycznie akurat tak wyszło, że UE powstawała kiedy w Europie dominowały i cieszyły się duża popularnością religie chrześcijańskie. Nie "akurat tak wyszło" tylko jest coś takiego jak kulturowa podstawa zjawisk społecznych. Bazą kulturową dla powstania takiej wspólnoty jak UE było m.in. dziedzictwo chrześcijańskie z jej antropologią, etyką i filozofią polityczną. Dlatego jeśli w preambule wspomina się o innych podstawach to należałoby również wspomnieć o tej. Inaczej mamy do czynienia z manipulacją gdzie między prechrześcijańskimi wzorcami, a oświeceniowymi jest wielka pustka i można odnieść wrażenie, że przez te 1700 lat Europejczycy chodzili po drzewach dopóki ich Voltaire i Rousseau nie oświecili.  Cytuj: Idąc taką analogią, niedługo można będzie opatrzyć dzieło Kopernika wizerunkiem Chrystusa, bo przecież autor był chrześcijaninem. Mylisz personalną przynależność religijną konkretnych gości z oddziaływaniem kulturowym religii chrześcijańskiej i jego myśli na społeczeństwo. Nie, dzieło Kopernika nie było oddziaływaniem myśli chrześcijańskiej. Cytuj: Intencją założycieli UE, ideą pierwszych tworów nie było cokolwiek związane z religią. Był związek, unia, na początku gospodarcza. Gospodarka religii nie ma, zaś unia społeczeństw to unia multi-wyznaniowa, dla której wg mnie postawienie za sztandar jednego z symboli pojedynczej religii to policzek. Zaprzeczenie całej idei. Jakich założycieli UE masz na myśli? Bo ja sobie przypominam, że to byli w większości chadecy opierający się na chrześcijańskiej filozofii społecznej w swoim projekcie zjednoczonej i pokojowej Europy. Cytuj: Ponadto, takie umieszczenie może wygenerować potem mnóstwo problemów. A nóż za 5 lat jakiś pacan wstanie i powie: "Skoro UE jest pod patronatem Chrystusa, to zakażmy dofinansowywać in-vitro wszystkim krajom członkowskim" - i co wtedy? A jak ktoś wstanie i powie powołując się na wartości oświeceniowe: "Skoro UE jest pod patronatem wartości laickiego Oświecenia, to zróbmy z księży urzędników państwowych podległych i powoływanych przez polityków" to co? Przecież tak było w Rewolucji Francuskiej. Każdy wzór kulturowy może być źle wykorzystany przez ludzi mających nie po kolei w głowie. Cytuj: Unia jest związkiem, który ma postawić na równość. Ma się rządzić demokracją. A jednocześnie w sprawach religii itd dawać swoim krajom członkowskim jak największą autonomię, nie łamiącą jednak zasad równości. Ideologia to jedno, fakty historyczno-kulturowe to drugie. Nie ma sensu tego łączyć. Cytuj: Dlatego właśnie u nas KrK ma tyle co ma do powiedzenia, co nie mogłoby się stać np w Danii. Albo w Holandii. Albo w Belgii. To przecież nie wynika z naszej Konstytucji tylko z takich, a nie innych tendencji społecznych w RP, które skutkują tym, że każda partia antyklerykalna na tym traci. Pojął to Miller i jego umiarkowane wobec Kościoła SLD zdobyło ponad 40% (pamiętam nawet te wspólne opłatki i buziaki z hierarchami), a SLD Napieralskiego bazujące na antyklerykalizmie stało się śmieszną kanapową partyjką. Myślisz, że przy innej konstytucji zmieniłbyś tę prostą zależność? Cytuj: Każdy kraj jest inny, a ateiści jako obywatele UE też nie mogą być zmuszani to bycia obywatelem pod sztandarem Chrystusa. I mają prawo protestować.
Nikt cię nie zmusza do bycia "obywatelem pod sztandarami Chrystusa", a jedynie do uznania, że religia chrześcijańska miała swój kulturowy wkład w powstanie UE. Nie o wyświęcanie teologii chrześcijaństwa tutaj chodzi, ale raczej kulturowego wpływu tej religii na powstanie takiej wspólnoty jak UE.
_________________ www.onephoto.net
|
Pn wrz 29, 2008 20:12 |
|
 |
WIST
|
Dlaczego jesteś przeciwny w umieszczaniu prawdy w dokumentach oficjalnych Unii? Bo jak rozumiem nie jest to poprawność polityczna, zatem co?
Nie, nie jest to powód aby rządać dla Chrześcijaństwa jakichś szczególnych przywilejów.
Cytuj: Niektórzy chrześcijanie chcą wzmianki o Chrystusie w dokumentach UE, ponieważ historycznie akurat tak wyszło, że UE powstawała kiedy w Europie dominowały i cieszyły się duża popularnością religie chrześcijańskie. Obaj wiemy dobrze że niektórzy Chrześcijanie chca odwołania do wartości Chrześcijańskich bo Europa powstała i jest jaka jest również dzięki Chrześcijaństwu. UE jako tam głośny element jednoczenia się Europy w pierwszym rxzędzie powinna szanowac tą prawdę, a co za tym idze zawrzeć ją w swoich dokumentach jako wyraz szacunku do przeszłości i prawdy. Chyba że jedyne na czym na zależy to kasa i czyste przepisy prawne, bez żadnych idei, przeszłości, wartości. Ja jeśli już nie oczekuje nic więcej, Europa będzie dla Chrystusa jak ludzie będą ku niemu zwróceni. Cytuj: Unia jest związkiem, który ma postawić na równość. Ma się rządzić demokracją. A jednocześnie w sprawach religii itd dawać swoim krajom członkowskim jak największą autonomię, nie łamiącą jednak zasad równości. Ale o czym Ty mówisz? Co to ma wspólnego ze sobą? Co ma równo i demokracja do stwierdzenia że Europa ma korzenie Chrześcijańskie, zresztą do dziś jest to podstawowyw system religijny w tej cześci świata. Cytuj: Każdy kraj jest inny, a ateiści jako obywatele UE też nie mogą być zmuszani to bycia obywatelem pod sztandarem Chrystusa. I mają prawo protestować.
Ale przecież mówimy o dwóch różnych rzeczach. Zapis o wartościach chrześcijańskich, o znaczeniu religii Chrześcijańskiej dla Europy, to nie to samo co zmuszenie wszystkich do wiary. Ateiści by chcieli aby Europa była atesityczna, a wierzący aby była wierząca, nie widze zatem w tym temacie nic innego ja dązenie tej drugiej grupy ludzi do swojego celu.
A co to jest L4? Jak numer budynku politechniki 
|
Pn wrz 29, 2008 20:21 |
|
|
|
 |
Paschalis
|
WIST napisał(a): A co to jest L4? Jak numer budynku politechniki 
Chodziło mu raczej o to, że jest na chorobowym więc się produkuje zamiast pracować.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Zwolnienie_lekarskie
_________________ www.onephoto.net
|
Pn wrz 29, 2008 20:36 |
|
 |
WIST
|
A, no wiecie, u nas to lepiej nie chorować, to ja się dostosowywuje aby uniknąc śmierci w szpitalu z powodu skorzystania z darmowej opieki zdrowotnej.
|
Pn wrz 29, 2008 20:53 |
|
|
|
 |
ewa14wien
|
Kościół Akademickim Św. Anny znajduje się na al. Krakowskie Przedmieście w Warszawie. Nie organizujemy żadnych spotkań w Krakowie. Kilka osób miało wątpliwości 
|
Wt wrz 30, 2008 9:57 |
|
 |
zbyszek58-61
|
Wist napisał:
Cytuj: zbyszek58-61 wydawało mi się że Ci już odpisywałem w tym temacie... I dlatego też myśle że autor tego tematu pochwala akcje które myślą również o przyszłości, właśnie przez tu i teraz. To jest ze sobą pozwiązane.
Tutaj pasuje jak mało gdzie znany przykład wędki i ryby. Nawet symbol ryba widnieje, przy organizacji wielu takich akcji, które myślą o przyszłości przez tu i teraz.
Nadal ta ryba jest zjadana i to w większości przez tych, którzy ją ofiarują a głód panuje nadal i to czym więcej takich "akcji", to więcej głodujących.
Ja widzę, że jest dużo osób, którym w brew pozorom, bardzo zależy, aby ludzie nie otrzymali wędki i nie nauczyli się nią posługiwać, bo już ich "akcje "by nie miały miejsca bytu.
Już troszeczkę symboliki było, to teraz, co Biblia mówi o prawdziwym finale wielkiej akcji, już prowadzonej na obliczu całej ziemi - "
Iz 65:21-25 21. Zbudują domy i mieszkać w nich będą, zasadzą winnice i będą jedli z nich owoce. 22. Nie będą budować, żeby kto inny zamieszkał, nie będą sadzić, żeby kto inny się karmił. Bo na wzór długowieczności drzewa będzie długowieczność mego ludu; i moi wybrani długo używać będą tego, co uczynią ich ręce. 23. Nie będą się trudzić na próżno ani płodzić dzieci na zgubę, bo plemieniem błogosławionych przez Pana są oni sami, i potomkowie ich wraz z nimi. 24. I będzie tak, iż zanim zawołają, Ja im odpowiem; oni jeszcze mówić będą, a Ja już wysłucham. 25. Wilk i baranek paść się będą razem; lew też będzie jadał słomę jak wół; a wąż będzie miał proch ziemi jako pokarm. Zła czynić nie będą ani zgubnie działać na całej świętej mej górze - mówi Pan. (BT)
Pozdrawiam.
_________________ "Żaden człowiek nie umocni się niegodziwością, lecz korzeniami prawych nic nie zachwieje"
(Przysłów 12:3)
|
Wt wrz 30, 2008 17:41 |
|
 |
WIST
|
Ta rozmowa coraz bardziej rozmywa mi się. Rozumiem że Ty krytykujesz takie akcje, a ja nie widze w nich nic złego.
|
Wt wrz 30, 2008 18:22 |
|
|
|