Co ma wspólnego Władca Pierścieni z Pismem Świętym?
Autor |
Wiadomość |
A.
Dołączył(a): Śr cze 08, 2005 7:39 Posty: 2702 Lokalizacja: Paragwaj
|
Cytuj: "A.", czemu mówisz, że Aragorn nie był do końca człowiekiem? Coś mi się kojarzy, że jakoś długo mu się żyło, ale nie do końca kojarzę Bo był Dúnadanem, a Ci byli "lepszymi" ludźmi od zwykłych ludzi. Dlatego mówie, że nie do końca:P Cytuj: Swoją drogą się zastanawiam dlaczego właśnie Tom nie mógł zniszczyć pierścienia. A zastanawiałeś się kiedyś czemu orły nie mogły zanieść pierścienia? Cytuj: Moim zdaniem Tolkien bardzo wyraźnie nakreślił misję zniszczenia pierścienia jako robotę dla Froda No właśnie, mimo że było wiele lepszych wyborów. Boromir miał taki sam kontakt z pierścieniem co pozostałych 8 członków wyprawy, ale jako jedyny z nich był człowiekiem-człowiekiem. I to pewnie dlatego pierścień najbardziej zadziałał na niego. Cytuj: (nazwy nie pamiętam) Osgiliath? Cytuj: Człowiek faktycznie sam grzeszy ale głównie poprzez złe wybory, a skąd się biorą złe wybory? Wybór Froda nie był złym wyborem. Rana Froda nadal nie ma nic wspólnego z grzechem więc. Cytuj: zaraził Froda swoim złem I nie zaraził nikogo złem. Po prostu taką mocą dysponował, że zadana rana co jakiś czas odzywała się znów. Coś jak stara kontuzja. Cytuj: Wyjaśnieniem jest Apokalipsa Tylko że to nadal ma się nijak do swiata śródziemia. Go nie czeka zniszczenie i zakończenie dla dobrych w niebie. Bo niebo jest po drugiej stronie morza i można tam bez problemu dotrzeć. Także zło może tam dotrzeć. I Morghota też nikt nie jest w stanie usunąć ostatecznie, nawet reszta sprzymierzonych bóstw nie była w stanie tego dokonać. Pomijając już zupełnie fakt, że najważniejszy z najważniejszych czyli Eru nie ma najmniejszego zamiaru się do tego mieszać. Cytuj: O człowieczeństwie Aragorna ponadto świadczy zrzeczenie się nieśmiertelnośći przez Liv Tyler itd. Takich przykładów nawet nie dawaj bo robisz z siebie pośmiewisko... Cytuj: Nigdzie takiego określenia nie było u Tolkiena, Aragorn był strażnikiem.
Aragorn był przede wszystkim Dúnadanem i królem Gondoru. To, że był "Strażnikiem Północy" to tylko wynik zawirowań w historii i związanych z nią degradacji jego ludu i rodu.
BTW- Arwena też była śmiertelna- można było zabić elfa.
_________________ Shame on the night for places I've been and what I've seen for giving me the strangest dreams But you never let me know just what they mean so oh oh so shame on the night alright And shame on you
|
Pn gru 15, 2008 17:25 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ej, Mroczny, czekaj! Faktycznie Harry Potter jak nic przypomina Biblię!
Piętno grzechu, zła, wypalone na niewinnym czole małego chłopca, który ocalał tylko dzięki poświęceniu i miłości swoich rodziców. Teraz znosi wakacyjne szykany, aby w pewnym momencie zbawić świat od złego Sami Wiecie Kogo...
Jest kuszony przez węża, odrzucany przez kolegów (jak Jezus przez kapłanów)... po prostu wypisz wymaluj historia Jezusa z Nazaretu.
Można o tym rozprawkę napisać, nie?
Crosis
|
Pn gru 15, 2008 17:44 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ej, a tak w ogóle, to mi się wydaje, albo niektórzy tutaj, którzy dowodzą podobieństw WP i Biblii, kierują się tylko filmem i nie czytali książki?
Buhahahahaha! To jakby mówić, że się jest kaolikiem tylko po obejrzeniu Jezus Christ Superstar!
Szacunek mili państwo. Get a life.
Crosis
|
Pn gru 15, 2008 17:46 |
|
|
|
 |
Mroczny Pasażer
|
Crosis napisał(a): Ej, Mroczny, czekaj! Faktycznie Harry Potter jak nic przypomina Biblię!
Piętno grzechu, zła, wypalone na niewinnym czole małego chłopca, który ocalał tylko dzięki poświęceniu i miłości swoich rodziców. Teraz znosi wakacyjne szykany, aby w pewnym momencie zbawić świat od złego Sami Wiecie Kogo...
Jest kuszony przez węża, odrzucany przez kolegów (jak Jezus przez kapłanów)... po prostu wypisz wymaluj historia Jezusa z Nazaretu.
Można o tym rozprawkę napisać, nie? ;)
Crosis
No dokładnie to miałem na myśli. XD
Ciekawe co na to AHAWA, który chyba nie przepada za Potterem. ;P
_________________ "Problem z cytatami w internecie jest taki, że każdy od razu automatycznie wierzy w ich prawdziwość" - Abraham Lincoln
|
Pn gru 15, 2008 20:02 |
|
 |
AHAWA
|
Klebestift, uzylem nazwiska i imienia aktorki ktora grala elfa, narzeczona Aragorna, nie pamietam jak ma na imie postac filmowa.
Crosis, walka dobra ze zlem przplata sie wszedzie, cala nasza egzystencja jest tym przeniknieta, wiec nie rozumiem twojego zdziwienia.Książke czytałem ale 10lat temu tak więc bardziej opieram się teraz na filmie.
Mroczny Pasażer, w Harrym P. zlo nazywane jest dobrem i na odwrot, tu nie ma co porownywac tego zlepku komputerowej bieganiny, do dziela jakim jest "Wladca Pierscieni". Harry jest powiescia okultystyczna, autorka czerpie z praktyk ezoterykow itp. Zreszta to nie temat zeby o Harrym gadac. Wyciagnij go z odpowiedniego dzialu znowu to tam porozmawiamy. AMEN.
A., niby dlaczego według ciebie Dúnadani byli lepszymi ludźmi? dla mnie to jest raczej porównanie do rodu królewskiego coś w rodzaju Jagiellonów. Orły nie zaniosły pierścienia bo to jest bajka a nie rzeczywistość, ale jak już tak chcesz wiedzieć to może dlatego że nie dały by rady, zresztą dlaczego Gandalf go nie zaniósł? albo dlaczego Nazgul nie wziął pierścienia jak ranił Froda? - może być tak że Sauron nie pozwolił na to bo bał się że ten zły który przejmie pierścień może się go pozbyć, ale to takie bajkowe gdybanie:)....
Wybór Froda był złym wyborem gdyż przez to naraził się na nie potrzebne niebezpieczeństwo w które wpadł dzięki braku zaufania przyjacielowi, to był zły wybór, choć na pewno, przyniósł w końcu dobro, jak to zwykle bywa i w rzeczywistości, Bóg z każdego zła wyprowadza dobro, unicestwia zło i zamienia je w większe dobro.
A. napisał(a): niebo jest po drugiej stronie morza i można tam bez problemu dotrzeć niby skąd wnioskujesz że na drugą stronę można bez problemu dotrzeć? czy było to gdzieś powiedziane? bo chyba przeoczyłem? A. napisał(a): zło może tam dotrzeć niby na jakiej podstawie tak myślisz? dalej nie rozwijam bo przeszłeś już do Similariona czy jak to się tam pisze:), a to czytałem tylko raz i już kompletnie nie pamiętam.
_________________ .--- . --.. ..- ... // --..-. -.-- .--- . // .- -- . -. __1 Kor 13__
www.teologia.pl www.pro-life.pl
Pro dolorosa Eius passione, miserere nobis et totius mundi. Sanctus Deus,miserere nobis et totius mundi.
|
Pn gru 15, 2008 21:15 |
|
|
|
 |
A.
|
Cytuj: niby dlaczego według ciebie Dúnadani byli lepszymi ludźmi? Może dlatego, że żyli 3 razy dłużej, zachowywali młodość do najstarszych lat swojego życia (Aragorn w czasie WP ma ponad 80 lat), a do tego dysponują ogromną wiedzą i chyba mogli też przewidywać przyszłość tak najogólniej. Cytuj: dlaczego Nazgul nie wziął pierścienia jak ranił Froda? Pewnie dlatego, że mu ktoś przeszkodził... Uwielbiam dyskutować z ludźmi, którzy nie mają pojęcia o czym dyskutują... Cytuj: Wybór Froda był złym wyborem gdyż przez to naraził się na nie potrzebne niebezpieczeństwo w które wpadł dzięki braku zaufania przyjacielowi Był dobrym wyborem. Bo i co miał innego zrobić? Miał zanieść pierścień do Rivendell i go niósł. W tej decyzji nie było nic złego. Cytuj: niby skąd wnioskujesz że na drugą stronę można bez problemu dotrzeć? czy było to gdzieś powiedziane? bo chyba przeoczyłem?
Oczywiście, że przeoczyłeś. Pływano na drugą stronę dość normalnie i swego czasu reguralnie. Czytamy o tym we władcy, czytamy w silmarilionie (te 2 książki, a do tego hobbit nie istnieją jakie osobne całości, nawzajem się uzupełniają i są jedną historią).
_________________ Shame on the night for places I've been and what I've seen for giving me the strangest dreams But you never let me know just what they mean so oh oh so shame on the night alright And shame on you
|
Pn gru 15, 2008 21:39 |
|
 |
kastor
|
A. napisał(a): Cytuj: Swoją drogą się zastanawiam dlaczego właśnie Tom nie mógł zniszczyć pierścienia. A zastanawiałeś się kiedyś czemu orły nie mogły zanieść pierścienia? . Widzę, że czytasz w moich myślach. Ogólnie to po przeczytaniu książki mieliśmy z kumplami przynajmniej 10 doskoałych rozwiązań na zniszczenie pierścienia, ale Tolkien musiał wybrać to najtrudniejsze  . A. napisał(a): Cytuj: (nazwy nie pamiętam) Osgiliath? .
dokładnie
Crosisie dla mnie też jedynym narzucającym się podobieństwem Biblii i 'Władcy' jest fakt, że w obu wypadkach mamy Happy End - reszta chyba rzeczywiście jest nieco naciągana, ale co stoi na przeszkodzie, żeby spożytkować nieco wyobraźni? 
_________________ O Tobie mówi serce moje;
szukaj Jego oblicza...
|
Pn gru 15, 2008 22:14 |
|
 |
Mroczny Pasażer
|
AHAWA napisał(a): Mroczny Pasażer, w Harrym P. zlo nazywane jest dobrem i na odwrot, tu nie ma co porownywac tego zlepku komputerowej bieganiny, do dziela jakim jest "Wladca Pierscieni". Harry jest powiescia okultystyczna, autorka czerpie z praktyk ezoterykow itp. Zreszta to nie temat zeby o Harrym gadac. Wyciagnij go z odpowiedniego dzialu znowu to tam porozmawiamy. AMEN.
Ależ temat bardzo pasuje panie kolego. Podałeś bardzo ciekawy "fakt" z Władcy Pierścieni, którego starasz się porównać do Biblii i zarzekasz się, że jego autor inspirował się nią, a także nauczaniem Jezusa, a IDENTYCZNY fakt oraz wiele podobnych zdarzeń, które przedstawił Crosis występuje nigdzie indziej jak w Harrym Potterze.
I tutaj panie kolego poległeś na całej linii bowiem interpretując Władcę zapomniałeś o książce, którą uważasz za mega złego wroga ludzkości, a która zawiera w sobie niekiedy IDENTYCZNE elementy jak we Władcy, które to w tej ostatniej porównujesz krótko mówiąc do Biblii. Dlatego jeśli nie chcesz teraz wyjść na hipokrytę (co niestety po części już Ci się udało - słowa które zacytowałem) MUSISZ zaakceptować fakt, że w Harrym też są odnośniki do Biblii.
No bo jak się odniesiesz do tego, że w obu książkach występuje fakt blizny zadanej przez "Zło", która odzywa się gdy owo "Zło" nasila swoją moc? No proszę, powiedz nam wszystkim dlaczego we Władcy to jest przykładem na czerpanie z Biblii, a w Harrym na okultyzm i szatana? Czyżby dlatego, że ktoś Ci pseudo naukowymi artykułami o okultyzmie i czarnej magii w Potterze zrobił papkę z mózgu?
Czekam niecierpliwie jak to wyjaśnisz.
_________________ "Problem z cytatami w internecie jest taki, że każdy od razu automatycznie wierzy w ich prawdziwość" - Abraham Lincoln
|
Pn gru 15, 2008 22:15 |
|
 |
Marghe
|
Może lektura TEJ książki pomoże Wam znaleźć związek WP z Pismem Świętym?
_________________ Solo la carita salvera il mondo
|
Pn gru 15, 2008 22:19 |
|
 |
A.
|
Cytuj: Może lektura TEJ książki pomoże Wam znaleźć związek WP z Pismem Świętym?
Pytanie jakiego boga?
Dlaczego ludzie doszukują się w WP powiązań z religią? Odpowiedź jest banalnie prosta- biblia jako dzieło literackie zawiera mase schematów fabularnych, wątków które wykorzystuje się w całej, a przynajmniej większej części literatury. Żeby było śmieszniej- sama biblia nie była pierwsza, bo też niektóre akcje zrzyna od innych. Dlatego ludzie, nie wiem jacy- zbyt religijni, albo zbyt mało zorientowani w temacie?, czytając WP nagle dostają olśnienia- "O Jezusie Nazaretański, przecież to prawie biblia!". Problem zaczyna się, gdy de facto takie nawiązania można znaleźć w większości książek- ot choćby w Harrym Potterze (czego jak widze nie każdy chce przyznać, ale taki jest fakt). Czy w Sierotce Marysi. W Muminkach zapewne również znajdziemy "nawiązania" do biblii. Podejżewam, że jakby mi się chciało przeczytać, to znalazłbym też w Plastusiu.
|
Pn gru 15, 2008 23:27 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
I w "Akademii Pana Kleksa".
Amen.
Crosis
|
Wt gru 16, 2008 8:58 |
|
 |
AHAWA
|
Mrocznus, przywolaj ten fragment z HP ktory wg. ciebie jest analogiczny do WP albo wklej link do zrodla gdzie bede mogl go przeczytac. Bo poki co z twoje strony samo pustoslowie.
A -psik, podaj te analogie HP i Biblii bo tez siejesz pustoslowie.
Oczywiscie za zgoda moderatorow bo wciaz uwazam ze to temat do rozmowy o WP a nie HP.
Crosis, a moze znajdziesz fragment z Akademii Pana Kleksa mowiacy cos o Biblii? Jesli tak lubisz ta lekture.
_________________ .--- . --.. ..- ... // --..-. -.-- .--- . // .- -- . -. __1 Kor 13__
www.teologia.pl www.pro-life.pl
Pro dolorosa Eius passione, miserere nobis et totius mundi. Sanctus Deus,miserere nobis et totius mundi.
|
Wt gru 16, 2008 9:33 |
|
 |
Marghe
|
A. napisał(a): Marghe napisał(a): Może lektura TEJ książki pomoże Wam znaleźć związek WP z Pismem Świętym? Pytanie jakiego boga?
Myślę, że TEGO Boga. Książka jest wydana przez Wydawnictwo WAM, posiada Nihil Obstat więc można poczytać na ten temat.
Choć sama jeszcze jej nie przeczytałam...  Bo zawsze to lepiej szukać Boga w Piśmie Świętym niż we WP, a Pisma jeszcze nie przeczytałam całego więc ma pierwszeństwo 
_________________ Solo la carita salvera il mondo
|
Wt gru 16, 2008 9:41 |
|
 |
Mroczny Pasażer
|
AHAWA napisał(a): Mrocznus, przywolaj ten fragment z HP ktory wg. ciebie jest analogiczny do WP albo wklej link do zrodla gdzie bede mogl go przeczytac. Bo poki co z twoje strony samo pustoslowie.
I to jest cała Twoja odpowiedź? ;DDDD Właśnie pokazałeś, że nawet nie czytałeś HP, o którym tak wielce się wypowiadasz. XD
Napisałem Ci - jest w nim identyczna sytuacja - chłopak, który ma bliznę zadaną przez Voldemorta reprezentującego siły zła. Otrzymał ją ponieważ trafił on go jakimś tam czarem, jego rodzice zginęli w jego obronie. I od tej chwili gdy Voldemort nasila swoje zło bądź jest w pobliżu Harry czuje to poprzez swoją bliznę.
Niemalże identycznie jak w Twoim przykładzie z Władcy. Dlatego jeszcze raz ponawiam prośbę - odnieś się do tego. Dlaczego praktycznie ta sama sytuacja jest wg Ciebie we Władcy czymś co czerpie z Biblii, a w Potterze już nie.
Czekam cały czas i myślę, że nie tylko ja.
|
Wt gru 16, 2008 9:56 |
|
 |
Mroczny Pasażer
|
Dla przypomnienia panie AHAWO Twój fragment posta:
Cytuj: W tym przekonaniu utwierdz mnie również to że Frodo ma ranę zadaną przez Nazgula, która zawsze oddzywa się gdy zło nasila swoją moc - dla mnie jest to symbol grzechu z którego człowiek wydostał się ale jednak blizna pozostała
Niemalże to samo co w HP. Czekam więc na odpowiedź na pytanie z poprzedniego posta.
|
Wt gru 16, 2008 9:58 |
|
|
|