Autor |
Wiadomość |
kastor
|
Sareneth napisał(a): Przez piorun może popłynąć prąd. może, ale nie musi.
yyyy, nie rozumiem 
_________________ O Tobie mówi serce moje;
szukaj Jego oblicza...
|
Śr lip 29, 2009 22:44 |
|
|
|
 |
Sylvester
|
piorun, wyladowanie elektrostatyczne, swego rodzaju luk elektr. moze yc nosnnikiem ladunkow. jak przewod zwykly przewod. w wyniku ilosci nagromadzonych ladunkow przeskok pradu do ziemi moze byc maly moze byc duzy a moze go nie byc. natezenia siegaja niekiedy setki kA. w porownaniu do pradu o wielkosci 1 A ktory moze zabic wyobraz sobie sile 150000A....to dopiero. sorry ze sie rozgadalem ale temat mnie jara xD
|
Śr lip 29, 2009 23:09 |
|
 |
kastor
|
Sylvester napisał(a): wyobraz sobie sile 150000A.... nie siłę tylko natężenie  a tak poważnie wciąż nie rozumiem tego stwierdzenia: Sareneth napisał(a): Przez piorun może popłynąć prąd. może, ale nie musi.
pozdrawiam
szukaj Jego oblicza...
|
Cz lip 30, 2009 22:24 |
|
|
|
 |
Sareneth
|
A tatk tak kastorze! Wybacz, ale ugrzęzłem w innym temacie!
W czasie powstawania piorunu dochodzi do jonizacji powietrza dookoła niego. A jak wiadomo nośnikiem prądu mogą być jony. Ale nie zawsze dochodzi do jonizacji, więc przepływu prady wtedy nie ma.
Również pozdrawiam
_________________ ...lecz kiedy Jedyny opuścił swych czcicieli, jego Słowo pozostało...
...i nadejdzie dzień, kiedy powróci Jedyny. I znów rozlegnie się dźwięk Sarenetha...
|
Pt lip 31, 2009 7:12 |
|
 |
Sylvester
|
kastor napisał(a): Sylvester napisał(a): wyobraz sobie sile 150000A.... nie siłę tylko natężenie 
Nie zgadles "co autor mial na mysli"  P naturalnie chodzilo o sile pradu o tym natezeniu 
|
Pt lip 31, 2009 8:08 |
|
|
|
 |
kastor
|
Sareneth napisał(a): W czasie powstawania piorunu dochodzi do jonizacji powietrza dookoła niego. A jak wiadomo nośnikiem prądu mogą być jony. Dotąd się zgadzam  Sareneth napisał(a): Ale nie zawsze dochodzi do jonizacji, więc przepływu prady wtedy nie ma.
Skoro nie ma jonizacji i nie płynie prąd to nie żadnego pioruna - a z tego co zrozumiałem mówiłeś wcześniej o tym, że może wystąpić piorun, w którym nie ma prądu i właśnie tego nie rozumiem  .
szukaj Jego oblicza...
|
Pt lip 31, 2009 8:40 |
|
 |
Sareneth
|
To nie jest tak, zę piorun jest zależny od prądu, czyli niem prądu, nie ma piorunu. leci sobie pioun, powietrze dookoła niego jonizuje się słabo, lub wogole, i nie ma przepływu prądu.
_________________ ...lecz kiedy Jedyny opuścił swych czcicieli, jego Słowo pozostało...
...i nadejdzie dzień, kiedy powróci Jedyny. I znów rozlegnie się dźwięk Sarenetha...
|
Pt lip 31, 2009 10:02 |
|
 |
Sylvester
|
dobrze gada xD
|
Pt lip 31, 2009 14:59 |
|
 |
kastor
|
Sareneth napisał(a): To nie jest tak, zę piorun jest zależny od prądu, czyli niem prądu, nie ma piorunu. leci sobie pioun, powietrze dookoła niego jonizuje się słabo, lub wogole, i nie ma przepływu prądu.
Wtedy nic się nie dzieje i nie ma pioruna  .
A gdy jednak bedzie przepływ prądu to i mamy pioruna - tak to rozumiem, bo dla mnie piorunem jest właśnie przepływ tego ładunku.
Uzyłeś sformułowania "leci sobie piorun" - dla mnie jest on właśnie tym ładunkiem, więc rozumiem to jako "zbiera się ładunek", ale skoro piorun może nie być ładukiem to czym wtedy jest? 
szukaj Jego oblicza...
|
Pt lip 31, 2009 23:23 |
|
 |
Sareneth
|
Tzn. Rodzi się pytanie: czy tobie Kastorze chodzi o to, co widzimy, czy o sam piorun?
Bo dopiero teraz zauwazyłem, że piszemy o dwóch różnych rzeczach...
|
So sie 01, 2009 7:51 |
|
 |
kastor
|
powiedzmy, że o samego pioruna
jeśli dobrze zrozumiałem to stwierdziłeś, że istnieją pioruny, w którym nie płynie prąd i to mnie właśnie zastanowiło 
szukaj Jego oblicza...
|
So sie 01, 2009 22:11 |
|
 |
Sareneth
|
Nie. My zwyczajnie rozmawialiśmy o dwóch różnych rzeczach.
Ja wciaż jeszczę odwołuję się do początków tego temetu, który rozpocza się od dykusji, czy można zobaczyć prąd...
Piorun powstaje w wyniku wyładowania elektrycznego. To fakt. Ale reszta jest tak zagmatwana...
|
N sie 02, 2009 8:28 |
|
 |
kastor
|
oki, nie było tematu 
szukaj Jego oblicza...
|
N sie 02, 2009 10:08 |
|
 |
Paul
|
Piorun to nic innego jak strumien elektronow plynacych od chmury do Ziemi i na odwrot. Tak jak z akumulatorem - jeden piorun to naprzemiennie przebiegajace ladowanie i rozladowanie - odplyw i doplyw ladunku do Ziemi. Natezenie pradu piorunowego jest bardzo znaczne. Wiekszosc porazen jest smiertelna, inne powoduja szkody w ukladzie nerwowo-miesniowym wskutek uszkodzenia tkanek i neuronow. Tylko garstka osob wychodzi bez zadnych szkod.
Inna przyczyna porazenia jest tu rowniez napiecie krokowe wokol miejsca trafienia, gdyz ladunki rozchodza sie po ziemi, dlatego nogi nalezy trzymac zlaczone i nie dotykac sie w zaden sposob do gruntu. Kazdy ruch moze spowodowac przeplyw ladunku i porazenie pradem.
|
Śr sie 05, 2009 15:39 |
|
|
|