Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 10, 2025 21:02

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
 obraza na tle seksualności 
Autor Wiadomość
Ja wogóle stawiam na zdecydowanie polskie wszystkomówiące określenie "pedał"

Jeżeli masz ochotę mi zapłacić 15tys zł odszkodowania, jak jedna homofobka już gejowi wyrokiem sądu będzie musiała zapłacić, to proszę bardzo :)

So sie 15, 2009 15:06

Żžz napisał(a):
Otóż nie. W literackiej odmianie języka, którym tu się posługujemy — już od dawna nie. Dałem linki do trzech słowników, w tym dwóch o niezaprzeczalnej reputacji. „Czemu więc temu zaprzeczasz?” :shock:
W przytoczonych przez ciebie definicjach jest wyraźnie rozwinięcie etymologii pederastii i wskazanie na pociąg do chłopców.

Rozumiem, że Twoim zdaniem słowo „kobieta” jest nadal obraźliwe, bo pochodzi (wg Brücknera) od wyrazu „kob”, znaczącego ‘chlew’? W dodatku za „geja” pewnie też się obrazisz:
Katarzyna Wyrwas, poradnia językowa Uniwersytetu Śląskiego napisał(a):
Slangowe znaczenie ‘homoseksualny’, które w angielszczyźnie amerykańskiej odnotowuje się po raz pierwszy dopiero w 1951 roku, wyłoniło się prawdopodobnie z wyrażenia gay cat oznaczającego ‘homoseksualnie zorientowanego chłopca’, które funkcjonowało od lat 30. XX wieku w świecie przestępczym i gwarze więziennej, ale było używane nawet wcześniej, bo od około 1897 roku, na oznaczenie związku (o homoseksualnych konotacjach) młodego włóczęgi przywiązanego do starszego towarzysza. pokr. moje — Żžz

optymista napisał(a):
I wreszcie, jak dotąd nie podałeś żadnego logicznego argumentu, wg którego nie miałbym cie nazwać pederastą heteroseksualnym […].

Jesteś tak bardzo przywiązany do swojego rozumienia słowa „pederasta”, że choćbym elaborat na 300 stron maszynopisu wyskrobał, prawdopodobnie i tak po prostu byś go odrzucił.

optymista napisał(a):
Jeżeli masz ochotę mi zapłacić 15tys zł odszkodowania, jak jedna homofobka już gejowi wyrokiem sądu będzie musiała zapłacić, to proszę bardzo

Spokojnie, idąc twoim tokiem rozumowania, „gej” to „wesoły”, a ty się tu chyba zacietrzewiasz (przepraszam, jeśli źle odczytałem, ale tak to wygląda). À propos tej sprawy, cieplutko polecam artykuł Joanny Podgórskiej ten temat (w ostatnim numerze „Polityki”, za kilka dni powinien być dostępny tutaj). Warto zwrócić uwagę, jak ta para była odbierana przez mieszkańców miasteczka — bez wrogości, bez agresji.
Lektura zadziwia. Bardzo dużo pozytywów — tolerancja, zrozumienie… Niesamowite — chodzi o ledwo kilkutysięczne miasteczko — jakby wbrew stereotypom… Pokrzepiające.

:cmok1:

So sie 15, 2009 16:21

So sie 15, 2009 21:22

optymista napisał(a):
Jeżeli masz ochotę mi zapłacić 15tys zł odszkodowania, jak jedna homofobka już gejowi wyrokiem sądu będzie musiała zapłacić, to proszę bardzo :)

So sie 15, 2009 21:24

Odniosę się tylko do meritum, pomijając całą demagogię.

Nie zajmuję się analizą slowa "kobieta". Dla mnie okreslenie "pederasta" jest obraźliwe z co najmniej kilku względów:

- nie określa ono homoseksualisty
- jest starożytnym określeniem na specyficzny rodzaj miłości nauczyciela życia wobec dorastających chłopców, nijak mającym się do realiów dzisiejszego świata i do definicji homoseksualizmu w idąc dalej - związków gejów
- jest określeniem wywołującym skojarzenie z pedofilią, przez co celowo chętnie wybieranym przez homofobów, aby upokorzyć gejów, mimo swojej niszowości i dostepności określeń trafnych, takich jak "gej", czy "homoseksualista"
- jest sformułowaniem, które zdążyło już nabrać cech pejoratywnych - obecnie "ty pederasto", ma mniej więcej ten sam wydźwięk co "ty pedale", a więc jest podobnie obraźliwe, mimo że w swojej etymologii nie okreslające dzisiejszych gejów, lecz do nich kierowane
- nie dostrzegam żadnych innych pobudek w używaniu tego słowa, poza chęcią słownego dokopania, poniżenia, upodlenia drugiego człowieka
- tak, obraża mnie to sformułowanie, bo ani nie czuję się pederastą, ani nim też nie jestem

So sie 15, 2009 22:06

A owo meritum brzmi "Obrażanie uczuć religijnych". Zdaje się że o homoseksualiźmie i "wesołych chłopcach" jest inny topic. Posypię sobie głowę popiołem może jutro lub kiedyś za offtopiki. Moja wina bo nie wiem skąd nagle ten temat wyskoczył i może go skończmy nie uważasz Optymisto ?

So sie 15, 2009 23:52
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2