optymista napisał(a):
Żžz napisał(a):
Otóż nie. W literackiej odmianie języka, którym tu się posługujemy — już od dawna nie. Dałem linki do trzech słowników, w tym dwóch o niezaprzeczalnej reputacji. „Czemu więc temu zaprzeczasz?”
W przytoczonych przez ciebie definicjach jest wyraźnie rozwinięcie etymologii pederastii i wskazanie na pociąg do chłopców.
Rozumiem, że Twoim zdaniem słowo „kobieta” jest nadal obraźliwe, bo pochodzi (wg Brücknera) od wyrazu „kob”, znaczącego ‘chlew’? W dodatku za „geja” pewnie też się obrazisz:
Katarzyna Wyrwas, poradnia językowa Uniwersytetu Śląskiego napisał(a):
Slangowe znaczenie ‘homoseksualny’, które w angielszczyźnie amerykańskiej odnotowuje się po raz pierwszy dopiero w 1951 roku, wyłoniło się prawdopodobnie z wyrażenia gay cat oznaczającego ‘homoseksualnie zorientowanego chłopca’, które funkcjonowało od lat 30. XX wieku w świecie przestępczym i gwarze więziennej, ale było używane nawet wcześniej, bo od około 1897 roku, na oznaczenie związku (o homoseksualnych konotacjach) młodego włóczęgi przywiązanego do starszego towarzysza. pokr. moje — Żžz
optymista napisał(a):
I wreszcie, jak dotąd nie podałeś żadnego logicznego argumentu, wg którego nie miałbym cie nazwać pederastą heteroseksualnym […].
Jesteś tak bardzo przywiązany do swojego rozumienia słowa „pederasta”, że choćbym elaborat na 300 stron maszynopisu wyskrobał, prawdopodobnie i tak po prostu byś go odrzucił.
optymista napisał(a):
Jeżeli masz ochotę mi zapłacić 15tys zł odszkodowania, jak jedna homofobka już gejowi wyrokiem sądu będzie musiała zapłacić, to proszę bardzo
Spokojnie, idąc twoim tokiem rozumowania, „gej” to „wesoły”, a ty się tu chyba zacietrzewiasz (przepraszam, jeśli źle odczytałem, ale tak to wygląda). À propos tej sprawy, cieplutko polecam artykuł Joanny Podgórskiej ten temat (w ostatnim numerze „Polityki”, za kilka dni powinien być dostępny
tutaj). Warto zwrócić uwagę, jak ta para była odbierana przez mieszkańców miasteczka — bez wrogości, bez agresji.
Lektura zadziwia. Bardzo dużo pozytywów — tolerancja, zrozumienie… Niesamowite — chodzi o ledwo kilkutysięczne miasteczko — jakby wbrew stereotypom… Pokrzepiające.