Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr wrz 17, 2025 0:05

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
 Załóżmy tropikalne państwo wolnościowców 
Autor Wiadomość

Post Re: Załóżmy tropikalne państwo wolnościowców
Cytuj:
A i tak większość Polaków wybiera Niemcy, a nie Chiny (ani Malezji, Chile czy Hongkongu), jako cel emigracji A na marginesie, niemiecka lokomotywa od ok. dwóch lat znowu ruszyła.

teraz tak, ale zobaczymy co będzie jak te państwa dorównają gospodarczo Niemcom. poza tym do Niemiec bliżej.

Cytuj:
Zresztą komuniście też się żalili, że system jest dobry, a tylko ludzie nie stanęli na wysokości zadania. Operacja się udała, ale pacjent zawiódł i nie przeżył

w kapitalizmie ludzie stają na wysokości zadania czego dowodem są wyżej wymienione państwa. problem raczej w tym, że przez demokrację rządzący upodobali sobie socjalizm (łatwo się udaje, że się dba o obywateli oraz, chyba ważniejsze, w socjalizmie mają co robić, bo w kapitalizmie ich władza byłaby niewielka). Inną sprawą jest to, że większość ludzi nie do końca wie co to jest konkretnie kapitalizm. może gdyby wiedzieli byłoby inaczej... ale to tylko gdybanie ;)

pzdr

Pt mar 18, 2011 14:50

Monteclarus napisał(a):
(...) gdyby moja idea została odpowiednio rozpropagowana to sprawa wyspy ruszyłaby z miejsca.

Może zgłoś pomysł do Janusza Korwina-Mikke? On ma szanse na rozpropagowanie sprawy wyspy, chociażby na swojej stronie internetowej.
Przyznam, że sam byłbym ciekaw wyniku takiego eksperymentu, dlatego szczerze Ci kibicuję. Mimo iż nie wierzę, że uda Ci się pomysł zrealizować ani nie wierzę, że zakończyłby się on sukcesem.

Spragniony napisał(a):
teraz tak, ale zobaczymy co będzie jak te państwa dorównają gospodarczo Niemcom.

Miejmy nadzieję, że będziemy żyli tak długo ;)

Spragniony napisał(a):
poza tym do Niemiec bliżej.

Za komuny do ZSRR było dużo bliżej niż do USA, a jednak mało kto emigrował na wschód.

Spragniony napisał(a):
Inną sprawą jest to, że większość ludzi nie do końca wie co to jest konkretnie kapitalizm. może gdyby wiedzieli byłoby inaczej...

Dlatego tak cenna jest inicjatywa Monteclarusa. Ludzie w komunie wiedzieli, co to jest kapitalizm (w wydaniu zachodnio-europejskim czy amerykańskim), bo wielu wyjeżdżało i go widziało. Jak powstanie wyspa dobrobytu Monteclarusa to wieść o niej szybko się rozniesie i jestem przekonany, że system tam panujący znajdzie wielu naśladowców.

Pt mar 18, 2011 15:00

Problem w tym że nikt się nie chce przyłączyć na innym forum zostałem wręcz wyśmiany.
Aby wyspę dobrobytu rozpropagować, trzeba by zebrać wolontariuszy i rozpocząć akcję agitacyjną, poczynając od wlepek w autobusach i na przystankach , poprzez plakaty na latarniach i słupach, a na tysiącach tematów na o tym na różnych forach kończąc. Sam jeden tego nie pchnę do przodu, jestem za mały.

Pt mar 18, 2011 15:12

Monteclarus napisał(a):
Sam jeden tego nie pchnę do przodu, jestem za mały.

Dlatego proponuję uderzyć z pomysłem do Janusza Korwina-Mikke czy innej znanej osoby, która ma szanse ideę rozpropagować. Tym bardziej, że np. na stronę JKM'a trafiają osoby, które w dużej mierze mogą stanowić grupę docelową.

Przy czym jestem przekonany, że JKM na to nie pójdzie (moim zdaniem on sam nie wierzy w to, co mówi, jest na to za sprytny), ale byłbym ciekaw jego uzasadnienia.

Pt mar 18, 2011 15:22

Byłem niezbyt dawno temu na kolacji z JKM (zostałem zaproszony ze względu na moje poglądy) i zaproponowałem podobny pomysł ale w formie skrótowej. To co dziś proponuję to rozbudowana wersja tej krótkiej propozycji przedstawionej na kolacji/biesiadzie.
Martwi mnie że mały był wtedy entuzjazm zgromadzonych , choć mogło to być efektem braku przedstawienia wizji pełnej i dojrzałej, ubogaconej statystykami, wykresami, zdjęciami.
JKM nie podsumował mojego pomysłu żadnymi słowy, zdaje mi się dlatego że ma 70 lat i wie że przed śmiercią już projektu by nie przeprowadził.

Pt mar 18, 2011 15:34

On ma 70 lat??? A nie wygląda.

Pt mar 18, 2011 15:39

Monteclarus napisał(a):
JKM nie podsumował mojego pomysłu żadnymi słowy, zdaje mi się dlatego że ma 70 lat i wie że przed śmiercią już projektu by nie przeprowadził.

Ale mógłby rozpropagować, zostać honorowym patronem, mentorem itp. Albo podać namiary na ludzi z młodszego pokolenia, którzy mogliby wesprzeć inicjatywę. Innymi słowy, aktywnie się włączyć.

A może Gwiazdowski, z tego co pamiętam, też zwolennik Szkoły Austriackiej?

Pt mar 18, 2011 15:55

SweetChild napisał(a):

Nie wiem jak do niego dotrzeć, pozostaje więc jedynie pobudzenie ruchu oddolnego bazujące na ludziach dobrej woli.

Pt mar 18, 2011 15:57

Monteclarus napisał(a):
SweetChild napisał(a):

Nie wiem jak do niego dotrzeć,

W dole tej strony jest adres mailowy.

Pt mar 18, 2011 17:27

Cytuj:

Jesli już sam Szanowny Pan JKM uznał ten pomysł za bez kometarza, to tym bardziej takim jest :]

Pt mar 18, 2011 22:00
Zobacz profil WWW

W sumie jak już kupisz tę wyspę to ja się piszę. Jedyne co wymagam to dwa tubylcze ciałka bez zobowiązań i mogę drzewo wam rąbać latami. Albo uczyć jinformatyki na drzewnianym komputerze.

Pt mar 18, 2011 22:16

Napisałem załóżMY , NIE napisałem sam założę. Bez ochotników , pomysł jest niczym.

Pt mar 18, 2011 23:57

Dobra,to ja jestem pierwszy ochotnik. Ale kasy nie mam żeby było jasne od początku. Tylko wkład osobisty.

So mar 19, 2011 0:02

Nie chodzi o to by zebrać 100 ochotników gdzie każdy da 100000zł. Żeby projekt odniósł powodzenie trzeba zrobić tak, by zebrać milion entuzjastów, a każdy złoży się po 5 złotych.
Najbardziej efektywny był pomysł podobny w działaniu do schematów przedwojennych : Funduszu Obrony Morskiej, Ligi Morskiej i Rzecznej, Funduszu Obrony Narodowej.

So mar 19, 2011 11:35

Szanowny panie, pomysł jest kiepski. Wymaga zbyt dużych nakładów finansowych i ludzkich, co czyni go awykonalnym.
Interesuję się takimi od kilku lat, więc doskonale wiem, co mówię.

W obecnej sytuacji, największe szanse pokładam w Seasteadingu.

http://seasteading.org/

Wątek na libertarianizm.net:
http://www.libertarianizm.net/thread-702.html

Trzeba się podpiąć pod środowisko, które już istnieje - czyli pod Patri'ego Friedmana i spółkę.

So mar 19, 2011 15:00
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona