Autor |
Wiadomość |
WIST
|
 Re: onanizowanie się
timo778 Jeśli chodzi o rady duchowe to napewno przyjmowanie sakramentów (Komunia św., Spowiedz), oraz modlitwa do Boga, prosta, krótka, o wyzwolenie i siłę, oraz o to aby tak pokierowalTwoim zyciem abyś miał inne lepsze zajęcia. I unikanie dwóch rzeczy ktore zapewne wielu ludzi ma. Pierwsza - wyspowiadam się jak uda mi się nad tym zapanować, to nie działa bo tak naprawdę w ogole przestajesz się spowiadać. Druga - spowiadanie się wręcz codziennie, z myślą że jak co to znów się wyspowiadam. Nie może byc też tak że co chwile upadasz, staraj się działać i obserwowac siebie jakie sytuacje (sprośne żarty, filmy nie koniecznie erotyczne) powodują ze wzmaga sie w Tobie chęc do grzechu. Jeśli chodzi o praktyczne i codzienne to wydaje mi się że jest to kwestia indywidualna. Prawdą jest że masturbuje się większośc chłopaków, ale czy jest to zdrowe i dobre ja śmiem wątpić. Moralnie jest to złe i tu nietrudno wskazac powody - wykorzystywanie obrazów, wizerunków realnych osób - kobiet, dziewczyn - do własnych celów. Wpadanie w nałóg, sięganie po coraz gorsze rzeczy. Zaczynasz od obrazka ubranej kobiety, a możesz skończyć na perwersjach. Zaśmiecaie umyslu takimi rzeczami wykrzywia chlopakowi, szczególnie dorastającemu obraz kobiety. Zamiast myślec o niej jako o równej sobie, myślisz o tym aby ona dogadzala Twoim potrzebom. Nie jest kimś, jest w tym wypadku czymś. Chyba wiekszośc dziewczyn nie chce być czymś (bo czytalem wypowiedzi również i takich ktorym to nie przeszkadza).
_________________ Pozdrawiam
WIST
|
Śr kwi 27, 2011 21:01 |
|
|
|
 |
Soul33
Moderator
|
Tu jest strona poświęcona edukacji seksualnej. Są tam różne artykuły, często zadawane pytania (dział FAQ), a nawet książka w PDF (dział Publikacje). http://ponton.org.pl/news.php
_________________ Don't tell me there's no hope at all Together we stand, divided we fall ~ Pink Floyd, "Hey you"
|
Śr kwi 27, 2011 21:18 |
|
 |
Kamczatka
|
Soul33 napisał(a): Na co mam odpowiedzieć? Na twierdzenie, że doktor medycyny, seksuolog i ginekolog ma błędne pojęcie o seksuologii z powodu "bardzo zacieśnionego kręgu badanych"? Jeśli jest dość spora grupa ludzi, którym jednak to szkodzi, to znaczy, że widocznie nie wszystko jest w porządku. Jeśli owa natchniona pani seksuolog, nie bierze tego pod uwagę, to świadczy to, że albo ma bardzo zacieśniony krąg badanych, albo po prostu to sobie tę sprawę lekceważy, co w przypadku "doktor medycyny, seksuolog i ginekolog" chyba nie świadczy najlepiej?
_________________ "Złożyłem w Panu całą nadzieję, On schylił się nade mną i wysłuchał wołania mego."
|
Cz kwi 28, 2011 15:49 |
|
|
|
 |
Soul33
Moderator
|
Jest też spora grupa fanatyków religijnych. Czy zatem religia jest zła? Natomiast do problemów może prowadzić wiele rzeczy, np. jedzenie - takich jak otyłość, jedzenie nałogowe, bulimia. Czy uważasz, że każdy dietetyk w każdej rozmowie musi to podkreślać? Dopiero, co była rozmowa o tym, że masturbacja może prowadzić do problemów viewtopic.php?p=595412#p595412
_________________ Don't tell me there's no hope at all Together we stand, divided we fall ~ Pink Floyd, "Hey you"
|
Cz kwi 28, 2011 16:17 |
|
|
|