Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Czy swiat jest zły?
MilaMi napisał(a): Właśnie, Szatan... czemu tu się tak rządzi? Doskonałe pytanie, było już postawione na tym forum. Udzielono na nie arbitralnej odpowiedzi, która brzmiała : szatan jest panem tego świata. Pozwoliłam sobie być odmiennego zdania, i moje posty zostały usunięte . Jest to jednak pytanie tak ważne, jak samo zbawienie, więc powiem to jeszcze raz: szatan nie jest panem tego świata. Nie jest panem domu włamywacz, który do niego wszedł bez zgody właściciela. Nie jest właścicielem rzeczy złodziej, który ją ukradł. A szatan jest zawsze tylko uzurpatorem, włamywaczem i złodziejem. Bóg wyrzuca go ze swojej własności tak, jak się zwykło czynić z nocnym złodziejaszkiem i włóczęgą. Ale decyzja w tej mierze należy do człowieka. Granice władzy szatana wyznaczamy sami. Szatan nie posiada żadnych praw, dopóki ich nie otrzyma.To my legalizujemy w tym świecie szatana, to my nadajemy mu prawa. Więc szatan bardzo się cieszy, jak ludzie twierdzą, że jest on panem świata. A świat jaki jest ? - Ani dobry, ani zły. Jest Boży. Dostaliśmy go od Boga w bezterminowe użytkowanie, jak puste , ale pojemne naczynie. To od nas zależy, czym go napełnimy.
|
Cz lip 07, 2011 11:23 |
|
|
|
 |
gargamel
zbanowany na stałe
|
Cytuj: Czy swiat jest zły? Świat jest różnoraki, jest na nim dobro i zło, piękno i brzydota. Jest jaki jest, generalnie zło na świecie jest przez złych ludzi, ale nie tylko, bo złem można nazwać także trzęsienia ziemi, powodzie, tornada, komary, kleszcze, choroby, wypadki, ludzką głupotę. Moim zdaniem tylko kretyn może twierdzić, że świat jest dobry i piękny, kiedy gdzieś na nim toczą się wojny, ktoś umiera z głodu, dziecko gwałci pedofil, albo ginie ktoś zamordowany dla 100zł. Był nawet kiedyś odcinek Kiepskich, w którym Ferdek nauczył się pozyskiwać głupotę w płynie(z głowy Waldusia, haha) i zgłaszały się po nią tłumy "magistrów" cierpiących na różne niepokoje egzystencjalne i depresje. Płacili za preparat grube pieniądze, a po jego zażyciu na ich twarzach pojawiał się beztroski uśmiech  Te stare odcinki miały czasem filozoficzne przesłanie Ale mimo całej ohydy tego świata, i tak warto się starać żeby chociaż wokół nas był on lepszy. Trzeba nauczyć się odwracać uwagę od ciemnej jego strony, bo kto wrażliwszy może dostać doła, albo nawet zwariować.
_________________ http://forum.wiara.pl/viewtopic.php?f=42&t=30168 http://pajacyk.pl/
|
N lip 17, 2011 16:40 |
|
 |
szym
|
oleksa57 napisał(a): MilaMi napisał(a): Właśnie, Szatan... czemu tu się tak rządzi? szatan nie jest panem tego świata. Jeżeli tak twierdzisz, to co z tym fragmentem biblijnym: "Wśród których bóg tego systemu rzeczy zaślepił umysły niewierzących, aby nie mogło przeniknąć oświecenie chwalebną dobrą nowiną o Chrystusie, który jest obrazem Boga. "2 Koryntian 4:4 Pozdrawiam serdecznie
|
N lip 17, 2011 17:13 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
szym napisał(a): oleksa57 napisał(a): MilaMi napisał(a): Właśnie, Szatan... czemu tu się tak rządzi? szatan nie jest panem tego świata. Jeżeli tak twierdzisz, to co z tym fragmentem biblijnym: "Wśród których bóg tego systemu rzeczy zaślepił umysły niewierzących, aby nie mogło przeniknąć oświecenie chwalebną dobrą nowiną o Chrystusie, który jest obrazem Boga. "2 Koryntian 4:4 Pozdrawiam serdecznie Na to pytanie częściowo już odpowiedziałam : oleksa57 napisał(a): Nie jest panem domu włamywacz, który do niego wszedł bez zgody właściciela. Nie jest właścicielem rzeczy złodziej, który ją ukradł. A szatan jest zawsze tylko uzurpatorem, włamywaczem i złodziejem. Bóg wyrzuca go ze swojej własności tak, jak się zwykło czynić z nocnym złodziejaszkiem i włóczęgą. Ale decyzja w tej mierze należy do człowieka. Granice władzy szatana wyznaczamy sami. Szatan nie posiada żadnych praw, dopóki ich nie otrzyma.To my legalizujemy w tym świecie szatana, to my nadajemy mu prawa.
Przytoczony przez Ciebie cytat 2 Koryntian 4:4 nie mówi o panowaniu szatana, tylko o przeszkadzaniu w szerzeniu Królestwa Bożego. Możliwość szkodzenia nie jest tym samym, co panowanie.
|
N lip 17, 2011 17:24 |
|
 |
szym
|
Teoretycznie tak. Ale skala tego zjawiska i przyzwolenie większości ludzi do władzy szatana sprawia, że jest tak jak mówi Biblia. Szatan jest symbolicznym bogiem współczesnej rzeczywistości...
|
N lip 17, 2011 20:29 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
szym napisał(a): Teoretycznie tak. Ale skala tego zjawiska i przyzwolenie większości ludzi do władzy szatana sprawia, że jest tak jak mówi Biblia. Szatan jest symbolicznym bogiem współczesnej rzeczywistości... Szatan nie jest symbolicznym, tylko rzeczywistym władcą tego, co należy do niego. Wszystko, czego człowiek nie chce poddać Bogu, w czym się Bogu nie chce podporządkować - jest obszarem, do którego szatan zgłasza swoje roszczenia. To jest " świat", wszystko, na czym nie ma pieczęci Boga, co nie jest poddane Jego prawu. Jednak to Bóg jest Panem swojego stworzenia i nigdy się go nie wyrzekł. Nic nie może oddzielić nas od miłości Bożej. Biblia mówi: „Albowiem jestem tego pewien, że ani śmierć, ani życie, ani aniołowie, ani potęgi niebieskie, ani teraźniejszość, ani przyszłość, ani moce, ani wysokość, ani głębokość, ani żadne inne stworzenie nie zdoła nas odłączyć od miłości Bożej, która jest w Chrystusie Jezusie, Panu naszym.” RZYM. 8,38-39 Bóg jest też Panem historii. Potrafi upomnieć się o każde ze swoich stworzeń.Zauważ, czym są egzorcyzmy. Szatan pewnie byłby panem, gdyby nie było większego. Ale jest.
|
N lip 17, 2011 21:07 |
|
 |
szym
|
Po pierwsze takie rozumowanie do niczego nie prowadzi, bo mówi dokładnie to o czym pisałem ja. Naprawdę spieranie się o szczegóły związane z tym nad czym panuje szatan i czy nazwiemy go władcą czy panem, czy bogiem - nie ma sensu. Liczy się to co mówi Biblia. A Biblia mówi, że "Wasz wróg, Diabeł, krąży jak ryczący lew, starając się kogoś pożreć. 9 Ale przeciwstawcie się mu" Objawienia 5:8,9
Ważniejsze jest by dowiedzieć się w jaki sposób szatan atakuje i jak mu się przeciwstawić!
Pozdrawiam serdecznie
|
N lip 17, 2011 21:14 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
szym, nie mam zamiaru i ochoty brnąć z Tobą w sport zwany dyskusją forumową. Dla jednych to jest zawód, dla innych sposób zabijania czasu. Dla mnie to jest kwestia wiary oraz obrony tego, o czym WIEM. szym napisał(a): Po pierwsze takie rozumowanie do niczego nie prowadzi, bo mówi dokładnie to o czym pisałem ja. Głupstwo nr 1. Bo moje rozumowanie mówi coś zupełnie przeciwnego, niż Twoje. szym napisał(a): Naprawdę spieranie się o szczegóły związane z tym nad czym panuje szatan i czy nazwiemy go władcą czy panem, czy bogiem - nie ma sensu. Głupstwo nr 2. Bo to jest tak istotne, jak Zbawienie, i jak Odkupienie. Jak możesz rezonować na tym forum i próbować mówić coś innym o Chrystusie, jeśli tego nie ustalisz ? Niech Bóg ma w swojej opiece Ciebie i tych, których masz ambicję nauczyć czegoś o Bogu. szym napisał(a): Liczy się to co mówi Biblia. A Biblia mówi, że "Wasz wróg, Diabeł, krąży jak ryczący lew, starając się kogoś pożreć. 9 Ale przeciwstawcie się mu" Objawienia 5:8,9 Głupstwo nr 3. To oprzyj się na czymś więcej, niż jeden wybrany fragment Pisma. Dwa to też za mało. szym,pouczasz mnie opierając się na tym, co znalazłeś w PŚ. Nie wszystko chyba przeczytałeś, i nie wierzę, że wszystko zgłębiłeś - na to może być za mało jednego człowieka i jednego życia. Jednego możesz być pewien - to, czego się naczytałeś, nie jest w stanie podważyć tego, o czym WIEM. I czego jestem pewna. Pewnie zapytasz skąd WIEM ? - A skąd można WIEDZIEĆ ? Post ten traktuję jako świadectwo i upraszam o niekontynuowanie dyskusji na ten temat. W moim odczuciu obraża ona Boga, Pana wszystkiego co stworzył. Wycofaj się z tego twierdzenia, bo jak ogłosisz, tak Ci się stanie. Może nie jest za późno. Nie pozdrawiam, a tym bardziej nie serdecznie.
|
Wt lip 19, 2011 12:14 |
|
 |
szym
|
Nie pojmuje Twojego oburzenia... oleksa57 napisał(a): Post ten traktuję jako świadectwo i upraszam o niekontynuowanie dyskusji na ten temat. W moim odczuciu obraża ona Boga, Pana wszystkiego co stworzył.
No przecież mogłoby się okazać, że jednak to ja mam rację? oleksa57 napisał(a): To oprzyj się na czymś więcej, niż jeden wybrany fragment Pisma. Dwa to też za mało.
Jak na razie Ty też nie przytoczyłaś zbyt wielu fragmentów Biblii  oleksa57 napisał(a): Jednego możesz być pewien - to, czego się naczytałeś, nie jest w stanie podważyć tego, o czym WIEM. I czego jestem pewna. Pewnie zapytasz skąd WIEM ? - A skąd można WIEDZIEĆ ?
Wybacz, ale nie rozumiem tego stwierdzenia... oleksa57 napisał(a): Wycofaj się z tego twierdzenia, bo jak ogłosisz, tak Ci się stanie. Może nie jest za późno.
Ale z czego mam się wycofać? Naprawdę nie rozumiem? Może źle zrozumiałaś to, o czym napisałem. Mówiąc, że szatana można nazywać bogiem, panem albo władcą? Tak, jeśli znaczą one tyle samo, a znaczą tyle, że to diabeł jest prowodyrem zła na świecie. Szatan, nigdy nie dorówna Bogu wszechmocnemu. To Bóg w pewnym sensie zezwala na jego działania tutaj, ale tylko do czasu: Diabeł wziął go jeszcze na niezwykle wysoką górę i pokazał mu wszystkie królestwa świata oraz ich chwałę, 9 i rzekł do niego: „Dam ci to wszystko, jeśli upadniesz i oddasz mi cześć”. 10 Wtedy Jezus rzekł do niego: „Precz, Szatanie! Jest bowiem napisane: ‚Jehowę, twego Boga, masz czcić i tylko dla niego masz pełnić świętą służbę’”Pozdrawiam Cię nadal serdecznie
|
Wt lip 19, 2011 13:12 |
|
|
|