Dlaczego zadajecie pytania na forum?
Autor |
Wiadomość |
lady_moon
|
 Re: Dlaczego zadajecie pytania na forum?
Asparagus napisał(a): lady_moon napisał(a): ...Żyd do rabina, muzułmanin do imama). A całe moje pytanie to pytanie o to, na jakie informacje liczą pytający na forum. Rzetelne? Pewne? Sprawdzone? Czyli Twoim zdaniem, zarówno rabin, imam jak i teolog z KUL-u wiedzą jednocześnie jaka jest prawda? Człowieku, ja naprawdę nie mam pojęcia, co oni wiedzą. Co Ty w ogóle zakładasz? Że prawda jest zdeponowana w ich mózgach? Ja tylko mówię, że wydaje się wysoce prawdopodobne, że wiedzą więcej, niż użytkownicy forum. Więc dlaczego to prawdopodobieństwo jest odwrotnie proporcjonalne do ilości zadawanych im pytań? Oto moje pytanie, na które mi nie odpowiedziałeś.
|
Śr lip 06, 2011 16:48 |
|
|
|
 |
gargamel
zbanowany na stałe
|
lady_moon napisał(a): Nie ważne, jakie religie wyznają forumowicze. Uważam, że jak chcesz znać odpowiedź, to musisz iść do kogoś, kto Ci jej może udzielić, czyli do eksperta (katolik to teologa KUL-u, Żyd do rabina, muzułmanin do imama). A całe moje pytanie to pytanie o to, na jakie informacje liczą pytający na forum. Rzetelne? Pewne? Sprawdzone? Teolog po KUL-u nie jest źródłem wszelkich prawd? To może muminek2 jest w takim razie? Czy to z kolei Twoje założenie?
Ciekawy jestem czy teolog z dyplomem wie dlaczego: 1. anioły się buntują i jaki w takim razie jest Bóg? 2. czy Bóg jest w każdej chwili wszechmogący i dobry jednocześnie? 3. po co Jezus cierpiał na krzyżu? 4. po co Bogu męczennicy? 5. czy ateiści, żydzi, muzułmanie, buddyści... czy po prostu wszyscy nie-chrześcijanie idą do piekła? 6. czy istnieje wieczne piekło? Bo w samym KK są różne zdania na ten temat. 7. dlaczego Bóg pozwala szatanowi i demonom opuszczać piekło? 8. co KK złego widzi w prezerwatywach? 10.dlaczego tak wielu duchownych to pedofile? 11.dlaczego w Biblii jest tyle sprzeczności? 12.jakie słowa z Biblii traktować dosłownie? 13.od kiedy papieże są nieomylni? 14.co się dzieje z dziećmi zmarłymi po porodzie? 15.dlaczego zwierzęta też cierpią skoro nie mają wiecznej duszy i nie będzie im wynagrodzone po śmierci i jeszcze wiele innych. Spróbuję w opcji zapytaj na głównej stronie, a niech się teolog wysili. Kto wie, może nawet coś ciekawego odpisze.
_________________ http://forum.wiara.pl/viewtopic.php?f=42&t=30168 http://pajacyk.pl/
|
Śr lip 06, 2011 16:48 |
|
 |
lady_moon
|
SweetChild napisał(a): lady_moon napisał(a): Choć czasami możemy mieć więcej, a czasami mniej pewności. Mimo wszystko, nie ma znaku równości między Forum, Zapytaj i najmądrzejszą książką. Zgoda, nie ma znaku równości. Ale też zadanie pytania na Forum nie wyklucza pozostałych możliwości. Słuchaj każdego, nie wierz nikomu Jeśli tak rzeczywiście jest, to bardzo się cieszę. No ale mimo wszystko... znasz zasadę Pareto? Mówi ona, że 20% Twoich wysiłków da Ci 80% wyników, a 80% Twoich wysiłków da Ci 20% wyników. Krótka rozmowa ze specjalistą da Ci 80% odpowiedzi. A na forum najpierw tracisz czas pisząc, potem przekopując się przez masę bzdur, potem dyskutując, wyjaśniając, a w efekcie może na końcu wyłowisz jakąś perełkę. Zostawiam opinii każdego, czy warto. SweetChild napisał(a): lady_moon napisał(a): Zresztą, co to jest najmądrzejsza książka? Pewnie dzieło jakiegoś profesora albo jakiejś komisji profesorów  Właśnie  Gdzieś na końcu tego łańcucha zawsze zostajemy sami - czy to wobec wyboru najmądrzejszej książki, czy to wobec wyboru najmądrzejszego autorytetu. Chociaż zawsze można zadać na Forum pytanie "Która książka jest najmądrzejsza?"  Ale w tym jest założenie, że jakiś tadzio58 jest w stanie zrecenzować profesora. SweetChild napisał(a): lady_moon napisał(a): To chcesz znać prawdę czy jesteś ciekawy poglądów przeciętnych zjadaczy chleba? Przyjmijmy, że chcę znać prawdę. Co dalej? Jaka jest najlepsza metodologia poznawania prawdy? Kogo o to zapytać? No i to jest dobre pytanie. Dochodzimy tu do wniosku, że ostatecznie człowiek - nawet taki TurboDymoMan jak profesor uniwersytetu - nie jest w stanie wyjść z siebie, stanąć obok i zobaczyć, jak jest NAPRAWDĘ. Ale ja nie zapuszczam się aż tak daleko. Ja tylko walczę o to, aby mimo tej trudności nie stawiać znaku równości między profesorem a tadziem58. Co ja jadam, że do rymu gadam 
|
Śr lip 06, 2011 17:08 |
|
|
|
 |
lady_moon
|
Liza napisał(a): Moim zdaniem istnieje sporo powodów, dla których zakładane są wątki. W końcu to było celem założycieli forum. Są ludzie, którzy nie spełnili się z różnych względów w życiu realnym. Są inteligentni, ale mają niską samoocenę, są np chorzy psychicznie, mają zaburzenia osobowości czy fobie. Wirtualny świat stwarza możliwość uzyskania, w ich mniemaniu samozadowolenia. Czują się dowartościowani jak wypowiadają się w ich wątkach ludzie inteligentni a rozmowy toczą się na przyzwoitym poziomie. Spotkałam się kiedyś z przypadkiem ataku furii ze strony pewnej osoby, którą zidentyfkowałam przypadkowo na jednych z portali przeznaczonych dla chorych osób. Tak bardzo chcial uchodzić wszędzie za osobę, którą nie był. Tylko tam się odsłonił. Są osoby, które czują, że mają misję przekonywania wierzących do ich błędów i wyprowadzenia z ciemnogrodu na światło racjonalizmu. Są też osoby, które traktują wątek jako możliwość do uzyskania odpowiedzi na zajmujące ich sprawy, traktują to jako pomoc w rozwiązaniu swych problemów. Pewnie przyczyn załadania wątków jest więcej. Ja piszę z przyjemnością w wątkach na interesujące mnie sprawy i czytam interesujące wypowiedzi innych forumowczów. O sprawach wiary tak mało rozmawiamy w realnym świecie. Wszyscy korzystają. Niektórzy jedynie niebezpiecznie przenieśli akcent życia na wirtual. Uświadomiłaś mi kilka spraw - dziękuję za Twój komentarz.
|
Śr lip 06, 2011 17:12 |
|
 |
lady_moon
|
Zoll napisał(a): Pytanie odnośnie pytań na forum jest samo metapytaniem. Autor tematu sam dołaczył do ludzi zadajacych tu pytania. Dlaczego? Proszę czytać ze zrozumieniem, a dopiero później się wypowiadać. Dziękuję.
|
Śr lip 06, 2011 17:13 |
|
|
|
 |
SweetChild
|
lady_moon napisał(a): No ale mimo wszystko... znasz zasadę Pareto? Mówi ona, że 20% Twoich wysiłków da Ci 80% wyników, a 80% Twoich wysiłków da Ci 20% wyników. Krótka rozmowa ze specjalistą da Ci 80% odpowiedzi. A na forum najpierw tracisz czas pisząc, potem przekopując się przez masę bzdur, potem dyskutując, wyjaśniając, a w efekcie może na końcu wyłowisz jakąś perełkę. Zostawiam opinii każdego, czy warto. Jeśli o samą efektywność chodzi, to byłbym skłonny przyznać ci rację. Ale spróbuj np. przekonać wędkarza, że szybciej, pewniej i może nawet taniej kupi ryby na targu  lady_moon napisał(a): Ale w tym jest założenie, że jakiś tadzio58 jest w stanie zrecenzować profesora. Dlatego dałem emotkę ":D" - nie pisałem tego serio. lady_moon napisał(a): No i to jest dobre pytanie. Dochodzimy tu do wniosku, że ostatecznie człowiek - nawet taki TurboDymoMan jak profesor uniwersytetu - nie jest w stanie wyjść z siebie, stanąć obok i zobaczyć, jak jest NAPRAWDĘ. Ale ja nie zapuszczam się aż tak daleko. Ja tylko walczę o to, aby mimo tej trudności nie stawiać znaku równości między profesorem a tadziem58. Co ja jadam, że do rymu gadam  Tu się z Tobą zgadzam, że łatwość z jaką ludzie łykają anonimowe wypowiedzi z Internetu jest niepokojąca. Przy czym im bardziej niewiarygodnie coś brzmi, tym łatwiej jest łykane.
|
Śr lip 06, 2011 17:25 |
|
 |
Zoll
Dołączył(a): Pn cze 28, 2010 23:24 Posty: 624 Lokalizacja: Pustynia
|
To, że nie szukasz pomocy a przeprowadzasz sondę niewiele zmienia lub próbujesz pokazać pewien problem nie wiele zmienia - wszak i w tym celu ludzie zadają pytania (retoryczne) na forum...
Śr lip 06, 2011 17:28 |
|
 |
Asparagus
|
lady_moon napisał(a): Człowieku, ja naprawdę nie mam pojęcia, co oni wiedzą. Co Ty w ogóle zakładasz? Że prawda jest zdeponowana w ich mózgach? Ja tylko mówię, że wydaje się wysoce prawdopodobne, że wiedzą więcej, niż użytkownicy forum. Więc dlaczego to prawdopodobieństwo jest odwrotnie proporcjonalne do ilości zadawanych im pytań? Oto moje pytanie, na które mi nie odpowiedziałeś. Sama sobie odpowiedz. Przecież sama pytasz na forum, zamiast zapytać profesora socjologii albo psychologii...
|
Śr lip 06, 2011 21:05 |
|
 |
lady_moon
|
gargamel napisał(a): lady_moon napisał(a): Nie ważne, jakie religie wyznają forumowicze. Uważam, że jak chcesz znać odpowiedź, to musisz iść do kogoś, kto Ci jej może udzielić, czyli do eksperta (katolik to teologa KUL-u, Żyd do rabina, muzułmanin do imama). A całe moje pytanie to pytanie o to, na jakie informacje liczą pytający na forum. Rzetelne? Pewne? Sprawdzone? Teolog po KUL-u nie jest źródłem wszelkich prawd? To może muminek2 jest w takim razie? Czy to z kolei Twoje założenie?
Ciekawy jestem czy teolog z dyplomem wie dlaczego: 1. anioły się buntują i jaki w takim razie jest Bóg? 2. czy Bóg jest w każdej chwili wszechmogący i dobry jednocześnie? 3. po co Jezus cierpiał na krzyżu? 4. po co Bogu męczennicy? 5. czy ateiści, żydzi, muzułmanie, buddyści... czy po prostu wszyscy nie-chrześcijanie idą do piekła? 6. czy istnieje wieczne piekło? Bo w samym KK są różne zdania na ten temat. 7. dlaczego Bóg pozwala szatanowi i demonom opuszczać piekło? 8. co KK złego widzi w prezerwatywach? 10.dlaczego tak wielu duchownych to pedofile? 11.dlaczego w Biblii jest tyle sprzeczności? 12.jakie słowa z Biblii traktować dosłownie? 13.od kiedy papieże są nieomylni? 14.co się dzieje z dziećmi zmarłymi po porodzie? 15.dlaczego zwierzęta też cierpią skoro nie mają wiecznej duszy i nie będzie im wynagrodzone po śmierci i jeszcze wiele innych. Spróbuję w opcji zapytaj na głównej stronie, a niech się teolog wysili. Kto wie, może nawet coś ciekawego odpisze. Wie. Nawet ja to wiem, choć nie jestem teologiem i nie mam dyplomu. Odpowiedzi nie znam tylko na pyt. nr 7, 10, 12 i 15. Również, a może przede wszystkim dlatego, że od lat regularnie czytam dział Zapytaj. Wyobraź sobie, że większość pytań z Twojej listy już tam jest, a nawet występuje w zasadzie niezmienionej formie. Proponuję skorzystać z wyszukiwarki. Nie zakładaj z góry, że to trudne pytania tylko dlatego, że Ty nie znasz na nie odpowiedzi 
|
Śr lip 06, 2011 21:17 |
|
 |
lady_moon
|
Asparagus napisał(a): lady_moon napisał(a): Człowieku, ja naprawdę nie mam pojęcia, co oni wiedzą. Co Ty w ogóle zakładasz? Że prawda jest zdeponowana w ich mózgach? Ja tylko mówię, że wydaje się wysoce prawdopodobne, że wiedzą więcej, niż użytkownicy forum. Więc dlaczego to prawdopodobieństwo jest odwrotnie proporcjonalne do ilości zadawanych im pytań? Oto moje pytanie, na które mi nie odpowiedziałeś. Sama sobie odpowiedz. Przecież sama pytasz na forum, zamiast zapytać profesora socjologii albo psychologii... I tu masz rację.
|
Śr lip 06, 2011 22:57 |
|
 |
lady_moon
|
Zoll napisał(a): To, że nie szukasz pomocy a przeprowadzasz sondę niewiele zmienia lub próbujesz pokazać pewien problem nie wiele zmienia - wszak i w tym celu ludzie zadają pytania (retoryczne) na forum... To bardzo wiele zmienia. Zmienia CEL przede wszystkim i prawdopodobieństwo jego osiągnięcia. Nie, wcale nie chcę nic pokazać. Pytam, bo nie wiem, i bardzo chciałabym wiedzieć. Wierz lub nie. Chcę poznać motywacje/nadzieje pytających - to może być zrozumiałe, że zwracam się do owych pytających. Ale jak chcę wiedzieć np. ile lat miała Maryja, jak urodziła Jezusa, i w tym celu przeprowadzam ankietę uliczną albo internetową, to takiej logiki ja nie rozumiem. A to się właśnie dzieje na forum, gdy się pyta z gruntu rzeczy przypadkowych, anonimowych ludzi, czy przypadkiem czegoś tam nie wiedzą, zamiast iść do jakiegoś fachowca. Na litość, przecież Pan Bóg ich po coś stworzył! 
|
Śr lip 06, 2011 23:23 |
|
 |
gargamel
zbanowany na stałe
|
lady_moon napisał(a): Wie. Nawet ja to wiem, choć nie jestem teologiem i nie mam dyplomu. Odpowiedzi nie znam tylko na pyt. nr 7, 10, 12 i 15. Również, a może przede wszystkim dlatego, że od lat regularnie czytam dział Zapytaj. Wyobraź sobie, że większość pytań z Twojej listy już tam jest, a nawet występuje w zasadzie niezmienionej formie. Proponuję skorzystać z wyszukiwarki. Nie zakładaj z góry, że to trudne pytania tylko dlatego, że Ty nie znasz na nie odpowiedzi  No ale odpowiedzi typu - niezbadane są ścieżki Pana, albo - bo Bóg tak chce, mnie nie satysfakcjonują i nie napełniają spokojem mojego wnętrza. Skoro, jak piszesz znasz odpowiedzi na większość z przedstawionych pytań, to jednak proszę byś w wolnej chwili udzieliła krótkich odpowiedzi. Pozdrawiam 
_________________ http://forum.wiara.pl/viewtopic.php?f=42&t=30168 http://pajacyk.pl/
|
Śr lip 06, 2011 23:29 |
|
 |
SweetChild
|
lady_moon napisał(a): Chcę poznać motywacje/nadzieje pytających - to może być zrozumiałe, że zwracam się do owych pytających. Ale jak chcę wiedzieć np. ile lat miała Maryja, jak urodziła Jezusa, i w tym celu przeprowadzam ankietę uliczną albo internetową, to takiej logiki ja nie rozumiem. A to się właśnie dzieje na forum, gdy się pyta z gruntu rzeczy przypadkowych, anonimowych ludzi, czy przypadkiem czegoś tam nie wiedzą, zamiast iść do jakiegoś fachowca. Na litość, przecież Pan Bóg ich po coś stworzył!  Cały czas zakładasz, że pytający zadaje pytanie na Forum zamiast zwrócić się do fachowca. Moim zdaniem jest to raczej oprócz - takie delikatne "votum nieufności" wobec fachowców, którzy przecież nie są wszechwiedzący czy nieomylni. W sprawach życiowej wagi często zasięgamy opinii kilku fachowców (np. przynajmniej dwóch lekarzy specjalistów) - jeśli bowiem prawdopodobieństwo pomyłki jednego wynosi 1%, to ryzyko pomyłki obydwu spada do 0,01% (o ile są to zdarzenia niezależne). Po czym staramy się skonfrontować opinie fachowców z doświadczeniami innych ludzi, nie koniecznie fachowców (np. pacjentów, którzy mieli podobne problemy zdrowotne). W końcu za ewentualną pomyłkę fachowca to ja zapłacę wysoką cenę (np. trwałego uszczerbku na zdrowiu czy nawet utratę życia). I jeszcze jedno - wiele osób na Forum podpiera swoje wypowiedzi cytatami czy odnośnikami do źródeł. Wiele wypowiada się w sposób rzeczowy i konstruktywny, tak że ich wypowiedzi pozwalają dostrzec elementy, na które wcześniej nie zwróciliśmy uwagi. Podobnie jak przy zakupie samochodu cenne mogą okazać się spostrzeżenia osoby trzeciej, mimo że sprzedawca w salonie jest zapewne fachowcem w zakresie motoryzacji, a własnej marki w szczególności.
|
Cz lip 07, 2011 11:32 |
|
 |
SweetChild
|
lady_moon napisał(a): Ale w tym jest założenie, że jakiś tadzio58 jest w stanie zrecenzować profesora. Odniosę się jeszcze krótko do recenzowania autorytetów (widzę, że po tylu postach na Forum jakoś mnie "gryzie" ten wątek  ). Czy powinniśmy przyjmować opinię autorytetu bez mrugnięcia okiem, czy też wręcz przeciwnie - starać się o krytycyzm, choćby na własny użytek? Nie chodzi mi tu o negowanie z automatu wszystkiego, co mówią autorytety, ale o pewien poziom nieufności, który nazwałbym "zdrowym". Jeśli uznamy, że podejście krytyczne jest wskazane nawet wobec autorytetów, to i uwagi tadzia58 mogą być man przydatne, o ile oczywiście również wobec tych uwag zachowamy podejście krytyczne (w zasadzie zaryzykowałbym stwierdzenie, że poziom krytycyzmu powinien być odwrotnie proporcjonalny do wagi autorytetu). Przy takim podejściu mamy sporą przewagę Forum nad innymi platformami na polu łatwości konfrontacji różnych poglądów, opatrzonych rozmaitymi recenzjami. Co więcej, również swoje przemyślenia można łatwo poddać krytyce innych.
|
Cz lip 07, 2011 17:05 |
|
 |
lady_moon
|
gargamel napisał(a): No ale odpowiedzi typu - niezbadane są ścieżki Pana, albo - bo Bóg tak chce, mnie nie satysfakcjonują i nie napełniają spokojem mojego wnętrza. Zapewniam, że żadna z nich nie brzmi w ten sposób. gargamel napisał(a): Skoro, jak piszesz znasz odpowiedzi na większość z przedstawionych pytań, to jednak proszę byś w wolnej chwili udzieliła krótkich odpowiedzi. O! I to jest doskonała okazja, aby zapytać, dlaczego pytasz o to mnie, skoro możesz łatwo dostać tę odpowiedź od teologa? Szczerze proszę! Pozdrawiam 
|
Cz lip 07, 2011 19:47 |
|
|
|