Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 14, 2025 11:19

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 68 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
 Cecha wyłącznie ludzka 
Autor Wiadomość
Moderator

Post Re: Cecha wyłącznie ludzka
Ale mój pies się cieszy. Nawet bardzo. Ekstremalnie wręcz. Bardziej niż ja :)

WIST napisał(a):
A czego oczekujemy od zwierząt? Powielania ludzkich zachowań w tej kwestii?
No właśnie się zastanawiam. Ponieważ nie sądzę, aby zaczynały chwytać dzień :)

~ Pink Floyd, "Hey you"

Pn sie 15, 2011 22:01
mareta napisał(a):
TYlko człowiek ma uczucia

Emocje zlokalizowane są także w układzie limbicznym, a więc starszym ewolucyjnie niż kora nowa. Emocje nie są więc jedynie naszą cechą.
Ale wiara w Boga (lub świadome odrzucenie) i wolna wola to cechy ludzkie. Altruizm i działania wbrew instynktom oraz motywację do działania też przypisałabym ludziom. Ludzie o silnej motywacji przeżywają w ekstremalnych warunkach, zauważono to u więźniów obozów koncentracyjnych- sami nie mając dzielili się z innymi racjami żywnościowymi. Pomyślałam też o duchowości i rozważaniach egzystencjalnych.

Pn sie 15, 2011 23:39

Emocja (łac. emovere) – silne odczucie (świadome lub nieświadome) o charakterze pobudzenia pozytywnego lub negatywnego.

W szerszym znaczeniu emocje (procesy emocjonalne) to procesy psychiczne, które poznaniu i czynnościom podmiotu nadają jakość oraz określają znaczenie, jakie mają dla niego będące źródłem emocji przedmioty, zjawiska, inni ludzie, a także własna osoba, czyli wartościują stymulację.

Źródła emocji:

głównym źródłem emocji są wszelkie bodźce odbierane przez nasze zmysły: ciepło słońca, zapach kwiatów, powiew wiatru, dźwięk muzyki, zapach siarkowodoru, dotknięcie czegoś,
przedmioty lub obiekty, które nie budziły wcześniej żadnych uczuć, np. kontakt z jeziorem jest emocjonalnie obojętny jesienią, ale w czasie letnich upałów jest źródłem przyjemności. Komuś, kto tonął, jezioro może kojarzyć się z lękiem itd.,
potrzeby- dążenie do ich zaspokojenia może wywoływać emocje. Kiedy wydaje się, że potrzeba może być zaspokojona pojawia się radość, podekscytowanie, duma, natomiast gdy potrzeba napotyka blokadę - smutek, żal, lęk, złość,
kontakt z samym sobą - można siebie lubić, nienawidzić, być z siebie dumnym, złościć się na siebie. Przekonania żywione o sobie, stopień, w jakim jesteśmy bliscy tego, jakimi chcielibyśmy być - wszystko to jest ważnym źródłem emocji,
słowa - mogą działać podobnie jak czyny i wywoływać emocje (nie tylko w wypowiadającym je, ale też w innych): radość, żal, wstyd, lęk, poczucie winy, słowo „nie” często jest sprawcą smutku, rozgoryczenia.

Chodziło mi o szersze znaczenie uczuć, które przyznasz są cechą tylko ludzką

Wt sie 16, 2011 11:46
A psy zdychające po śmierci swego pana? Psychiatria tłumaczy to bardziej otwartą ich świadomością.
Emocje nie są cechą jedynie człowieka. Możemy natomiast mówić o wzbogaceniu emocji w związku z lepiej funkcjonującą korą mózgową. To ona odpowiada za emocjonalny stosunek do idei, sztuki, symboli czy wyobrażeń. Inteligencja emocjonalna to nasze talenty: zdolność motywacji, wytwałość w dążeniu do celu mimo niepowodzeń, panowanie nad popędami, regulowanie nastroju i niepoddawanie się zmartwieniom upośledzającym zdolność myślenia, empatia rodząca altruizm, optymistyczne patrzenie w przyszłość czy odpieranie przeciwności losu.
Zdolność kierowania emocjami innych osób jest istotą nawiązywania i utrzymywania stosunków towarzyskich i społecznych. Wymaga ona dwóch innych zdolności emocjonalnych: panowania nad sobą (smutek, niepokój, irytacja- osoby, które ją mają szybko dochodzą do równowagi po porażkach) i empatii.

Wt sie 16, 2011 12:20
Moderator

Cytuj:
motywację do działania też przypisałabym ludziom
To zwierzęta nie bywają głodne? :) Każde działanie, które nie jest autonomiczną reakcją organizmu, wymaga motywacji.

Ponadto przedstawiłaś motywację jako cechę. Motywacja to coś, co skłania do działania ale nie do wszelkich działań w ogólności, tylko do każdego z osobna może być inna.

~ Pink Floyd, "Hey you"

Wt sie 16, 2011 13:24

Soul33 napisał(a):
To byłaby raczej kwestia instynyktu, nie świadomości.

A co powiesz na to:
http://czajniczek-pana-russella.blogspo ... ansia.html
http://niniwa2.cba.pl/ilowiecki_rozmowa ... a_koko.htm
http://ulicaekologiczna.pl/zdrowy-styl- ... e-dialogi/

Żeby bać się śmierci, przewidywać co się po śmierci dzieje, aby odbywać żałobę- trzeba mieć świadomość tego czym jest śmierć.

Wt sie 16, 2011 16:24
Soul33 napisał(a):
Cytuj:
motywację do działania też przypisałabym ludziom
To zwierzęta nie bywają głodne? :) Każde działanie, które nie jest autonomiczną reakcją organizmu, wymaga motywacji.

Zastanawiałam się i dlatego użyłam trybu warunkowego. Widziałam płynną granicę między instynktem a działaniem zamierzonym i przemyślanym. Człowiek głodny potrafi podzielić się z innym pożywieniem- to motywacja.
Cytuj:
Ponadto przedstawiłaś motywację jako cechę. Motywacja to coś, co skłania do działania ale nie do wszelkich działań w ogólności, tylko do każdego z osobna może być inna.

Nie użyłam ani razu sforułowania cecha. Koncentrowałam się na emocjach i inteligencji emocjonalnej. Dzięki niej rozpoznajemy i reagujemy na nastroje czy motywacje innych osób.
Inteligencja emocjonalna obejmuje:
1. Znajomość własnych emocji(samoświadomość), czyli umiejętność rozpoznawania uczucia w chwili kiedy nas ogarnia.
2.Kierowanie emocjami- panowanie nad emocjami tak, aby były właściwe w każdej sytuacji.
3. Zdolność motywowania się.
4.Rozpoznawanie emocji u innych (empatia).
5. Nawiązywanie i podtrzymywanie związków z innymi. Są to zdolności, które zapewniają popularność i pełnienie ról przywódczych.
Dzięki tej inteligencji możemy stworzyć model samego siebie i korzystać z tego modelu dla skutecznego działania. Pozwala nam podjąć decyzję z kim się ożenić/wyjść za mąż, jaką podjąć pracę.
Znów użyję trybu warunkowego (brak wystarczającej wiedzy dotyczącej mechanizmów biologicznych kierujących życiem społecznym zierząt) i przypiszę te cechy ludziom.
Siedliskiem emocji jest zarówno hipokamp, ciało migdałowate, jak i kora mózgowa, do tego nie są to struktury działające niezależnie od siebie...mam więc problemy z wyraźnym różnicowaniem poszczególnych emocji u ludzi i zwierząt. Czasem różni nas rozwój tej samej cechy.

Wt sie 16, 2011 16:29

Kunktatorstwo :-)

Wt sie 16, 2011 21:36

Św. Pacjan biskup mówi "Nasze ziemskie życie - jak sami dobrze wiecie - trwa tak długo, jak zwierząt czy ptaków, albo nawet i krócej. Wyłączną zaś właściwością człowieka jest to , co Chrystus ofiarował przez Ducha swego,a mianowicie życie wieczne..." (Liturgia Godzin, Godzina czytań, II czytanie, sobota, 19 tydzień OZ).

Wt sie 16, 2011 23:59
a wolna wola?

Śr sie 17, 2011 10:03

Cytuj:
a wolna wola?

A właśnie,dzięki niej grzeszymy.Grzeszenie,moralizowanie,filozofowanie to cechy wyłącznie ludzkie :-D

Śr sie 17, 2011 10:42

Kris65 napisał(a):
Cytuj:
a wolna wola?

A właśnie,dzięki niej grzeszymy.Grzeszenie,moralizowanie,filozofowanie to cechy wyłącznie ludzkie :-D

Jak również zdrada, czyli tzw podkładanie świni.

Śr sie 17, 2011 18:56
Ejej.., :-D samica należąca do pierwszego samca stada szympansów (?) przyprawiała mu rogi. Dopiero badania genetyczne jej potomstwa to ustaliły. Kochanka znaleziono.

Śr sie 17, 2011 19:40

Liza napisał(a):
Ejej.., :-D samica należąca do pierwszego samca stada szympansów (?) przyprawiała mu rogi. Dopiero badania genetyczne jej potomstwa to ustaliły. Kochanka znaleziono.

Sprytna małpka, ale donosić, zdradzić sprawę potrafią tylko ludzie

Śr sie 17, 2011 20:09
Na swój własny użytek uważam, że człowiek jest największym szkodnikiem w przyrodzie.

Śr sie 17, 2011 20:40
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 68 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona