Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt lis 11, 2025 18:08

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 77 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
 Opętanie. 
Autor Wiadomość

Post Re: Opętanie.
Wojciech_74 napisał(a):
Z tego co wiem to niechęć do tego co Boże.Awersja do rzeczy świętych.Strach przed wstąpieniem do kościoła.Niechęć czy nienawiść do Boga.

hehehe ja mam te wszystkie objawy

Ale nie uważam się za osobę opętaną. :)

N gru 25, 2011 0:48
A Ty wierzysz w Boga?

N gru 25, 2011 17:43

Nie.

N gru 25, 2011 20:05
Jeśli ktoś ma natrętne myśli, które dotyczą spraw bożych a nie wierzy to raczej powinien skonsultować się z lekarzem.

N gru 25, 2011 21:23
Vacarius--a zatem jak możesz mieć te wszystkie objawy skoro nie wierzysz w Boga?
Tak jak pisałem w innym temacie Ty nie jesteś ateistą ale anty teistą.A skoro walczysz z Bogiem to rzeczywiście można przyjąć że jesteś pod wpływem złego ducha,demona itd.

Pn gru 26, 2011 8:35
Wojciech_74 napisał(a):
Jak je rozpoznać?
W przypadku opętania diabeł rozporządza ciałem osoby jak własnym. Może przebywać w ciele utajony i ujawniać się tylko w specyficznych sytuacjach: kiedy chce i kiedy musi (np. podczas egzorcyzmu). W czasie takiego ujawnienia osoba opętana nie ma władzy nad swoim ciałem, zły duch może wypowiadać swoje słowa jej ustami, a także dokonywać złych czynów.
Rozpoznanie opętania opiera się na diagnozie co do możliwych przyczyn i objawów działania złego ducha. Szczególnymi objawami mogą być np.:
awersja wobec Boga,
bluźnienie i przeklinanie,
niechęć do rzeczy poświęconych (krzyż, medalik),
wrogość do kapłanów i osób modlących się,
mówienie i rozumienie nieznanych języków, mówienie nieswoim głosem,
występowanie tajemniczych zjawisk w otoczeniu, lewitacje.
Wszystko to prawda. Ale są jeszcze idealnie opętani. Szatan zawładnął ich ciałem, duszą i wolą. Zgodzili się na wszystko. Tych nie można uwolnić. Nie przejawiają żadnego z wymienionych objawów. Zgodzili się już na wszystko. Należą do onego z własnej woli i na zawsze. Jest ich coraz więcej, niestety.

Pn gru 26, 2011 11:48

Wojciech_74 napisał(a):
Vacarius--a zatem jak możesz mieć te wszystkie objawy skoro nie wierzysz w Boga?
Tak jak pisałem w innym temacie Ty nie jesteś ateistą ale anty teistą.A skoro walczysz z Bogiem to rzeczywiście można przyjąć że jesteś pod wpływem złego ducha,demona itd.

Z bogiem nie walczę ale czuje niechęć do Boga który zabił niewinnych pierworodnych synów w Egipcie. Dlatego w takiego Boga nie wierze. Uważam ze Bóg nie powinien być mordercą. Uważam ze Bóg nie powinien mieć najgorszych ludzkich słabości. Nie powinien się unosić gniewem i morderczym szałem.

Pn gru 26, 2011 15:00

Vacarius napisał(a):
Uważam ze Bóg nie powinien być mordercą.

Bóg nie może być mordercą z definicji: «przestępca pozbawiający życia drugiego człowieka» (Sjp). Nie jest przestępcą ktoś, kogo nie obowiązuje prawo. Prawo obowiązuje człowieka, a nie Boga. To nie ten poziom ontyczny.

Bóg pozbawiający życia dzieci Egipcjan nie jest człowiekiem, dlatego nie pozbawia życia "drugiego człowieka". Jest to relacja analogiczna jak między informatykiem i stworzonym przez niego systemem - informatyk wymazujący zapisany program nie jest mordercą. Podobnie malarz zamalowujący swój obraz, czy pisarz drący swoją powieść nie są mordercami. To inny poziom ontyczny.

Pn gru 26, 2011 16:29

Dla mnie morderca to morderca i nie ważne czy jest wszechmocny i wszechmogący. Ja się go nie boję i mordercę będę nazywał mordercą choćby mnie miał grom z nieba spalić.
To ze bóg nie jest człowiekiem nie upoważnia go do mordowania niewinnych egipskich dzieci.
Z takim morderczym Bogiem trzeba walczyć! Przestać w niego wierzyć, może zniknie.

Pn gru 26, 2011 17:03

Vacarius napisał(a):
Z takim morderczym Bogiem trzeba walczyć!

Nie walczysz z Bogiem, lecz z własnym wyobrażeniem... Bóg nie jest taki, jak ludzkie, antropomorficzne wyobrażenia.

Taka walka to tylko naiwna pogoń za wiatrem.

Pn gru 26, 2011 21:50

Bo boga nie ma. Ja nie walczę z bogiem tylko z mitem. Bo to zły mit. Jeśli już ktoś musi wierzyć w jakiegoś boga to powinien wymyślić sobie lepszego boga.
Dwa tysiące lat temu Jahwe zastąpił rządnych krwi i okrutnych bogów Rzymskich i Greckich a dziś sam Jahwe jest za okrutny jak na nasze czasy.

Pn gru 26, 2011 22:36

Vacarius napisał(a):
Bo boga nie ma.

Bóg jest. Co więcej - jest On inny niż zantropomorfizowane wyobrażenie o Nim.

Vacarius napisał(a):
Jeśli już ktoś musi wierzyć

Na szczęście nikt nie musi wierzyć. Niektórzy natomiast chcą i wierzą.

Pn gru 26, 2011 22:44
Vacarius napisał(a):
Dwa tysiące lat temu Jahwe zastąpił rządnych krwi i okrutnych bogów Rzymskich i Greckich a dziś sam Jahwe jest za okrutny jak na nasze czasy.
W naszych chwalebnie pokojowych czasach co roku ok. 200 tys. chrześcijan zabija się tylko za to, że chcą wyznawać swoją wiarę. Tylko w północnokoreańskich obozach śmierci przebywa 50 tys. chrześcijan.

Wt gru 27, 2011 0:31

No to trzeba zorganizować nową krucjatę by ich wyzwolić!

Wt gru 27, 2011 4:02

Czy każdy może zostać egzorcystą?

"– Zgodnie z biblijnymi słowami Jezusa każdy może robić to wszystko, co Chrystus, pod warunkiem że będzie czynił to w Jego imieniu. A zatem wszyscy możemy uzdrawiać, egzorcyzmować o ile zwrócimy się przy tym o pomoc do Boga."

Pn lut 20, 2012 14:17
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 77 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona