Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt paź 10, 2025 3:31

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 68 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
 Klon 
Autor Wiadomość

Post Re: Klon
Jak to się ma do tego, że w Europie ogloszono jakiś czas memorandum w sprawie prób skolonowania człowieka? Czy ktoś wie czy ono obowiązuje nadal? Wiem na pewno, że obowiązuje takie memorandum w USA. A to tam wlaśnie sklonowano ludzki zarodek. Może to memorandum nie obowiązuje w stanie Oregon?

Cz maja 16, 2013 19:39
Kael napisał(a):
@Jajko, spokojnie. O tych cudach komorek macierzystych to ja juz slysze od lat. Jak na razie nikomu reka nie odrosla i chodzic tez nikt sparalizowany nie zaczal. Wiec chyba bedzie troche poczekac.
No i moze nie zauwazyles, ale Jezus do leczenia ludzi nie potrzebowal calego laboratorium z komorkami macierzystymi. Ciekawe dlaczego?

Nie potrzebował także antybiotyków, antyseptyków, operacji, diagnostyki, przeszczepów itd, itp.
Czy uważasz medycynę za coś niepotrzebnego, niemiłego Bogu?

Cz maja 16, 2013 21:40

Kael:
Poczekamy, zobaczymy. Nadzieje i oczekiwania są ogromne. A czym leczył Jezus? Tego nie wiemy. Znamy tylko poprzekręcane legendy, więc trudno się na nich opierać w tak szczegółowych kwestiach.

Cz maja 16, 2013 21:42
Wracając do klonowania.
Cała ta procedura tworzenia życia aby je potem rozszarpać na komórki jest jeszcze jednym przykładem na to, ze wiedza sama w sobie nie ma zadnej wartości. Tu więcej tworzy wątpliwości i dylematów moralnych niz rozwiazuje problemów. Tym bardziej "sukces" jest wątpliwy (a nawet niepotrzebny), że dowolną komórkę ciała mozna cofnąć w rozwoju do komórki macierzystej i prowadząc badania w tym kierunku nie tworzy się kolejnych dylematów.

Cz maja 16, 2013 21:49

Na razie nie rozwiązuje żadnych problemów, ale jak zacznie przywracać wzrok, pamięć, leczyć raka, Alzheimera czy Parkinsona, to sądzę że ludzie (zwłaszcza ci, których to będzie dotyczyć bezpośrednio, np. matka noworodka z niedorozwojem, który "wyprostują" komórki macierzysta) nie będą mieli wątpliwości czy warto i dylematów moralnych. Jestem o tym głęboko przekonany.

Cz maja 16, 2013 21:56
Jajko napisał(a):
Na razie nie rozwiązuje żadnych problemów, ale jak zacznie przywracać wzrok, pamięć, leczyć raka, Alzheimera czy Parkinsona, to sądzę że ludzie (zwłaszcza ci, których to będzie dotyczyć bezpośrednio, np. matka noworodka z niedorozwojem, który "wyprostują" komórki macierzysta) nie będą mieli wątpliwości czy warto i dylematów moralnych. Jestem o tym głęboko przekonany.

Sa ludzie, dla których kupno nerki od biedaków nie jest dylematem moralnym.
Można sobie wyobrazić nawet hodowlę ludzi na potrzeby przeszczepów (dlaczego nie?). Ludzie sa bardzo pomysłowi.

Jak juz wspomniałem będą (mam taka nadzieję) inne metody pozyskiwania komórek macierzystych.

Cz maja 16, 2013 22:01

Oczywiście, masz rację. Ale sądzę, że ludzi którzy nie mają dylematu przy kupnie nerki od biedaków można liczyć w ułamkach promila, a ludzi którzy nie będą mieli dylematu przy używaniu komórek macierzystych wyhodowanych z komórki jajowej i ich własnej komórki naskórka czy czegoś będzie 90%.

Hodowla ludzi na potrzeby przeszczepów została pokazana w filmie Wyspa
http://www.filmweb.pl/Wyspa

Jestem przeciwny takiemu rozwiązaniu. Człowiek pojawia się, moim zdaniem, wraz z rozpoczęciem pracy mózgu. Wcześniej nie ma człowieka. I to jest, wg mnie, granica. A w opisywanym przypadku naukowcy nawet się do niej nie zbliżają, zatrzymując na setkach komórek zaledwie, z których będą w stanie wyhodować/zreperować poszczególne narządy. Takie rozwiązanie popieram.

Cz maja 16, 2013 22:12
:biggrin:
Jajko napisał(a):
No i udało się! Zaiste wielki to dzień!! Radujmy się!!!

Metoda opracowana przez naukowców z Oregon Health & Science University pracujących pod kierownictwem dr. Shoukhrata Mitalipova polega na sklonowaniu ludzkiego zarodka. Od chorego człowieka pobiera się komórkę jego skóry, wydobywa z niej jądro z materiałem genetycznym i umieszcza je w ludzkiej komórce jajowej, z której usunięto „oryginalne” jądro komórkowe. Następnie komórkę pobudza się impulsem elektrycznym do podziału.

O tym po co to robić i jakie są wątpliwości i zagrożenia można przeczytać tu:
http://technologie.gazeta.pl/internet/1 ... do.html#MT

Wyobrażacie sobie leczenie takimi komórkami macierzystymi? Zepsute narządy po prostu się odtworzą po łyknięciu tabletki, a obcięte kończyny odrosną! Nawet Jezus tego nie robił! No, chyba trochę wybiegłem do przodu z tym odrastaniem, ale komórki macierzyste mogą zdziałać prawdziwe cuda. Oby postęp w tej dziedzinie był jak najszybszy!

Warto tu zauważyć, że do stworzenia opisanego zarodka nie użyto plemnika, a więc to chyba nie jest człowiek w oczach Kościoła, co?

Ciekawe czy portal wiara.pl odniesie się do tej sensacyjnej wiadomości?

Interesujące, z socjologicznego punktu widzenia :D, są także komentarze pod zalinkowanym artykułem.

:lol: Jajko Twoją radość to ja słyszę za oceanem.
Zawsze uważałam, że człowiek to geniusz każdej danej epoki.
Skoro udało się sklonować ( nie stworzyć) zarodek i to bez użycia plemnika to na prawdę gratulacje dla człowieczeństwa - to jak pierwszy krok do " seksmisji "

Pt maja 17, 2013 4:58
Jajko napisał(a):
Oczywiście, masz rację. Ale sądzę, że ludzi którzy nie mają dylematu przy kupnie nerki od biedaków można liczyć w ułamkach promila, a ludzi którzy nie będą mieli dylematu przy używaniu komórek macierzystych wyhodowanych z komórki jajowej i ich własnej komórki naskórka czy czegoś będzie 90%.
I tu się niestety z tobą zgodzę. Może nie 90% ale zapewne większość. Nie będzie docierało, że nośnik kodu nie jest wazny, ze obojętne czy to plemnik, czy naskórek - życie to samo. Teraz większość jest przeciwna uzywania zarodków ludzkich do eksperymentów naukowych ale (jezeli) wyhodują pierwszą wątrobę, to juz tak różowo nie będzie. Człowiek jest zdolny walczyć o swoje zycie masowo zabijając innych ludzi, a gdy nie będzie musiał patrzeć im w oczy sprawa będzie jeszcze prostsza.

Układ nerwowy (około 6 tyg ciąży) jako granica człowieczeństwa jest tak samo sztuczny jak każdy inny. Żadnych problemów etycznych nie rozwiązuje, tylko tworzy nowe.

Pt maja 17, 2013 7:33
Kozioł napisał(a):
Kael napisał(a):
@Jajko, spokojnie. O tych cudach komorek macierzystych to ja juz slysze od lat. Jak na razie nikomu reka nie odrosla i chodzic tez nikt sparalizowany nie zaczal. Wiec chyba bedzie troche poczekac.
No i moze nie zauwazyles, ale Jezus do leczenia ludzi nie potrzebowal calego laboratorium z komorkami macierzystymi. Ciekawe dlaczego?

Nie potrzebował także antybiotyków, antyseptyków, operacji, diagnostyki, przeszczepów itd, itp.
Czy uważasz medycynę za coś niepotrzebnego, niemiłego Bogu?

A ty uwazasz, ze w manipulacjach na czlowieku nie ma nic zdroznego, a medycyna jest swieta krowa sama w sobie i najwyzszym bostwem, ktorem unalezy tylko przygladac sie z czcia i dziekowac za ratowanie (niektorych) ludzi?

Jajko napisał(a):
Kael:
Poczekamy, zobaczymy. Nadzieje i oczekiwania są ogromne. A czym leczył Jezus? Tego nie wiemy. Znamy tylko poprzekręcane legendy, więc trudno się na nich opierać w tak szczegółowych kwestiach.

Jajko tam byl i widzial, ze z Jezusem latalo mnostwo lekarzy z przyszlosci z roznymi przyrzadami i aparatami. :D

Pt maja 17, 2013 8:22
Kael napisał(a):
A ty uwazasz, ze w manipulacjach na czlowieku nie ma nic zdroznego, a medycyna jest swieta krowa sama w sobie i najwyzszym bostwem, ktorem unalezy tylko przygladac sie z czcia i dziekowac za ratowanie (niektorych) ludzi?

Co na ten temat uważam napisałem juz powyżej.

Argument "na Jezusa" jest nadużyciem, manipulacją.

Pt maja 17, 2013 9:18
Zle mnie zrozumiales. To byla odpowiedz dla Jajka w kontekscie jego zachwytu, jak to czlowiek bedzie potrafil wiecej niz Jezus i dopisujesz sobie jakies manipulacje z mojej strony.
Nic nie pisze o tym, ze czlowiek nie moze leczyc, bo tylko Pan Jezus czynil cuda i leczyc mozna tylko jak On. Przeczytaj jeszcze kilka razy obie wypowiedzi i zastanow sie, czy nie osadziles zbyt pochopnie.

Pt maja 17, 2013 9:21
Kael napisał(a):
Zle mnie zrozumiales. To byla odpowiedz dla Jajka w kontekscie jego zachwytu, jak to czlowiek bedzie potrafil wiecej niz Jezus i dopisujesz sobie jakies manipulacje z mojej strony.
Nic nie pisze o tym, ze czlowiek nie moze leczyc, bo tylko Pan Jezus czynil cuda i leczyc mozna tylko jak On. Przeczytaj jeszcze kilka razy obie wypowiedzi i zastanow sie, czy nie osadziles zbyt pochopnie.

I wzajemnie.

Pt maja 17, 2013 9:27

Kozioł napisał(a):
Wracając do klonowania.
Cała ta procedura tworzenia życia aby je potem rozszarpać na komórki jest jeszcze jednym przykładem na to, ze wiedza sama w sobie nie ma zadnej wartości. Tu więcej tworzy wątpliwości i dylematów moralnych niz rozwiazuje problemów. Tym bardziej "sukces" jest wątpliwy (a nawet niepotrzebny), że dowolną komórkę ciała mozna cofnąć w rozwoju do komórki macierzystej i prowadząc badania w tym kierunku nie tworzy się kolejnych dylematów.

Masz rację - takie klonowanie to sztuka dla sztuki,
a może raczej dla sławy.

W ubiegłym roku był nobel dla tych za badania nad komórkami macierzystymi (Brytyjczyk John B.Gurdon i Japończyk Shinya Yamanaka) za odkrycie, że dojrzałe komórki organizmu można cofnąć w rozwoju do komórek macierzystych. (Po to, aby móc następnie przekształcać je w dowolne komórki ustroju. i to jest droga do tego by stare lub zużyte lub chore tkanki zastępować nowymi, własnymi i odnawialnymi)

Wiele osób odetchnęlo z ulgą, że nie trzeba będzie wybierać między życiem zarodka ludzkiego a terapią zdrowiem życiem czlowieka, ktorego można by leczyć embrionalnymi komórkami macierzystymi. a terapią KK wydal oświadczenie wyrażając radość z tego odkrycia oraz z przyznaniu tym uczonych Nobla.

I co? okazujesię, że są naukowcy, którzy dalej chcą pozyskiwać komórki macierzyste z zarodków nie wiadomo po co, a media piszą o tym z entuzjazmem i robią z tego sensację.

Pt maja 17, 2013 10:02

Wiadomo po co. Poszukują innej drogi niż cofanie komórek w rozwoju. Jedna z tych dróg może okazać się lepsza/łatwiejsza/skuteczniejsza. Na razie trwają testy. Oczywiście, zgadza się z tym, że metoda niewymagająca zarodków jest z etycznego problemu lepsza. Pytanie, która z tych metod będzie lepsza wg innych kryteriów?
Oczywiście, osoby uważające kilkudniowe zarodki za ludzi nie będą musiały stosować takich lekarstw...ciekawe ile takich osób będzie?

N maja 19, 2013 19:32
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 68 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona