Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 27, 2025 8:25

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 52 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
 Ku przestrodze wobec homofobii i braku akceptacji 
Autor Wiadomość
A ja zadam pytanie: czy homoseksualista jest w takim razie czlowiekiem?

Crosis

Pn sie 22, 2005 10:36
Szczegolnie, jesli jest szczesliwy z tym, jaki jest i nie ma zamiaru ze swojego szczescia i prawa do milosci rezygnowac?

Crosis

Pn sie 22, 2005 10:36

Cytuj:
szczególna skłonność osoby homoseksualnej, chociaż sama w sobie nie jest grzechem,

Cytuj:
Niemniej, według nauczania Kościoła, mężczyźni i kobiety o skłonnościach homoseksualnych "powinni być traktowani z szacunkiem, współczuciem i delikatnością.

Cytuj:
Kościół naucza, że szacunek dla osób homoseksualnych

Cytuj:
szczególna skłonność osoby homoseksualnej, chociaż sama w sobie nie jest grzechem,

Kosciół Katolicki mówi: SKŁONNOŚĆ OSOBY HOMOSEKSUALNEJ ... NIE JEST GRZECHEM.

Co mówi zatem Saxon? Saxon mówi:

Cytuj:
W związku z tym trudno czemuś co samo w sobie jest złe - powiedzieć tak.

Oraz, mówi Saxon:

Cytuj:
homoseksualizm - nie

Chociaż Kościół Katolicki mówi:

Cytuj:
skłonność osoby homoseksualnej, chociaż sama w sobie nie jest grzechem

Funeral mówi: PAS.

Pn sie 22, 2005 11:08
funeral, rozróżnij skłonność od ulegania skłonności ... nie skłonność homoseksualna jest grzechem, ale homoseksualizm ( czyli uleganie skłonnośći) i temu mówimy : nie ( co nigdy nie oznacza nie dla osoby, tylko dla grzechu)

Pn sie 22, 2005 11:14
Baranek... czyli w takim razie nie zaakceptujesz tego, ze homoseksualista jest szczesliwym kochajacym czlowiekiem?

Crosis

Pn sie 22, 2005 11:16

Post Moje 3 grosze
Wydaje mi się że w dyskusji brakuje tego co Pismo Święte i Bóg mówi na ten temat. Wklejam fragment opisu z Nadziei.pl

Co Biblia mówi o praktykach homoseksualnych? Biblia mówi: „Dlatego wydał ich Bóg na łup sromotnych namiętności; kobiety ich bowiem zamieniły przyrodzone obcowanie na obcowanie przeciwne naturze, podobnie też mężczyźni zaniechali przyrodzonego obcowania z kobietą, zapałali jedni ku drugim żądzą, mężczyźni z mężczyznami popełniając sromotę i ponosząc na sobie samych należną za ich zboczenie karę.” RZYM. 1,26-27 (BW)

Czy homoseksualizm jest grzechem? Biblia mówi: „Nie będziesz cieleśnie obcował z mężczyzną jak z kobietą. Jest to obrzydliwością.” 3 MOJŻ. 18,22 (BW)

Czy osoby praktykujące homoseksualizm mogą pójść do nieba? Biblia mówi: „Czyż nie wiecie, że niesprawiedliwi nie posiądą królestwa Bożego? Nie łudźcie się! Ani rozpustnicy, ani bałwochwalcy, ani cudzołożnicy, ani rozwiąźli, ani mężczyźni współżyjący z sobą,... nie odziedziczą królestwa Bożego.” 1 KOR. 6,9 (BT)

Podobnie jak wszystkich grzeszników, tak i osoby praktykujące homoseksualizm, Bóg nawołuje do pokuty i nawrócenia. Biblia mówi: „Zresztą trzeba pamiętać, że prawa w ogóle są ustanowione nie dla tych, którzy żyją uczciwie, lecz dla tych, którzy źle czynią...; którzy dopuszczają się wszelkiego rodzaju rozpusty, uprawiają homoseksualizm, prowadzą handel niewolnikami, kłamią, składają fałszywe przysięgi i mają na sumieniu wiele innych występków sprzecznych ze zdrową nauką, stanowiącą treść przekazanej mi do głoszenia Dobrej Nowiny o Bogu, któremu należy się chwała i uwielbienie.” 1 TYM. 1,9-11 (BWP)

Powinniśmy zaprzestać wszelkich grzesznych praktyk i prosić Boga o przebaczenie. Biblia mówi: „A takimi niektórzy z was byli; aleście obmyci, uświęceni, i usprawiedliwieni w imieniu Pana Jezusa Chrystusa i w Duchu Boga naszego.” 1 KOR. 6,11 (BW)

Istnieje nadzieja dla osób praktykujących homoseksualizm. Biblia mówi: „Dotąd nie przyszło na was pokuszenie, które by przekraczało siły ludzkie; lecz Bóg jest wierny i nie dopuści, abyście byli kuszeni ponad siły wasze, ale z pokuszeniem da i wyjście, abyście je mogli znieść.” 1 KOR. 10,13 (BW)

Wydaje mi się że dopiero teraz można sobie podyskutować. :D

Jeżeli zło nie jest napiętnowane rozzuchwala się.

Pn sie 22, 2005 11:18
Ot i popatrz cytat z bibli mowi tylko o gejach... a co z lesbijkami?

I jeszcze raz ponowie pytanie: czy odrzucacie mozliwosc, ze homoseksualista moze byc szczesliwym, pelnym milosci i dobrym czlowiekiem?

Crosis

Pn sie 22, 2005 11:20
Będę go szanować jako człowieka, normalnie rozmawiać, ale równocześnie będę mu współczuć.

Crosis, osobie wierzącej trudno jest budować szczęście na grzechu... a liczne pary homoseksualne cierpią z powodu niemożności przyjmowania sakramentów. Czy to jest szczęście ?

Crosis, hmmm... doczytaj ten cytat :

Cytuj:
„Dlatego wydał ich Bóg na łup sromotnych namiętności; kobiety ich bowiem zamieniły przyrodzone obcowanie na obcowanie przeciwne naturze, podobnie też mężczyźni zaniechali przyrodzonego obcowania z kobietą, zapałali jedni ku drugim żądzą, mężczyźni z mężczyznami popełniając sromotę i ponosząc na sobie samych należną za ich zboczenie karę.” RZYM. 1,26-27 (BW)

Tu jest również o związkach homoseksualnych między kobietami.

Ostatnio edytowano Pn sie 22, 2005 11:32 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz

Pn sie 22, 2005 11:26
Czy w takim razie parom, ktore sie kochaja i sa ze soba szczesliwe nie byloby lepiej pozwolic przystapic do sakramentow?

Crosis

Pn sie 22, 2005 11:27

Jak widzę tradycyjnie funeral wyrywa zdania z kontekstu :?

Wyjaśniałem to już w poprzednim poście - więc zachęcam do przeczytania go jeszcze raz - tym razem ze zrozumieniem :)

Tutaj jedynie dopowiem - każdy grzech jest złem, ale nie każde zło jest grzechem (znajomość teologii moralnej się kłania :) )

Tak więc stwierdzenie, że skłonności homoseksualne nie są grzechem nie świadczy jeszcze o tym, że nie są same w sobie złe - i przed takim ich postrzeganiem przestrzega drugi dokument który cytowałem :)

Pn sie 22, 2005 11:28

Cytuj:
funeral, rozróżnij skłonność od ulegania skłonności ... nie skłonność homoseksualna jest grzechem, ale homoseksualizm ( czyli uleganie skłonnośći) i temu mówimy : nie

To homoseksualizm jest uleganiem skłonnościom, tak??? Ot nowa definicja homoseksualizmu.

Mówimy nie? Kto mówi? Ja nie.

Pn sie 22, 2005 11:35
Czy w takim razie parom, ktore sie kochaja i sa ze soba szczesliwe nie byloby lepiej pozwolic przystapic do sakramentow?

Crosis

Nie człowiek ma zmieniać Kościół, lecz z pomocą Kościoła ma zmieniać siebie ....

I doczytaj Crosis to, co pogrubiłam ;)

funerał, my= katolicy ;)

Pn sie 22, 2005 11:37

I tak jeszcze na obrazkach i przez pewną analogię:

człowiek - tak
alkoholizm - nie

skłonność która sama w sobie nie jest grzechem może być zła i nie wolno jej (jako takiej - samej w sobie) akceptować

co nie oznacza, że nie należy szanować człowieka jako takiego

Pn sie 22, 2005 11:45
A ja zadam pytanie: czy homoseksualista jest w takim razie czlowiekiem?

Jest człowiekiem - tak samo, jak jest nim alkoholik, czy narkoman.
Dlaczego leczyć alkoholików, a homoseksualistów zostawiać bez pomocy?

W ogóle co to jest homofobia ? Strach przed czym ...? Przed człowiekiem ulegającym skłonnościom homoseksualnym ?
Nie widzę powodu do strachu - ale widzę problem . A te należy rozwiązywać. Jeśli nie da się samemu- to z pomocą innych.

Pn sie 22, 2005 11:51
my= katolicy

Proszę mnie nie obrażać. Jestem katolikiem ale nie wyznaję Waszych poglądów.

Pn sie 22, 2005 13:57
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 52 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona