Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 30, 2025 6:10

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
 Czy zachowywanie przykazań oznacza brak szczęścia doczesnego 
Autor Wiadomość

W takim razie na czym polega nasza zasługa? Gdzie nasza ofiara? Skoro wypełniając przykazania wgłębiamy się w szczęście, to może już za życia odbieramy naszą nagrodę?
Matka teresa z kalkuty okreslała sie"ołówkiem w reku Boga", czyli narzędziem. Zasługa jej w tym, że nie bała sie odpowiedzieć 'tak' Chrystusowi. Im bardziej jesteśmy Mu posłuszni, tym bliżej jest On nas, i tym bardziej jesteśmy szczęsliwi.

Cytuj:
Miłość do Boga przyniosi człowiekowi cierpienie w zyciu doczesnym
Chrystus powiedział, 'będą was przesladować z Mojego powodu. Zaprawdę powiadam wam, wielka wasza nagroda jest w niebie". Oczywiście, księża są wyśmiewani, Kośćiół określa sie mianem spólki finansowej, a wierzących jako relikt minionych ciemnych czasów.

Przykazania zostały dane człowiekowi, po to aby już za zycia mógł przebywać w bliskiej obecności Boga. "kto straci swoje zycie z Mojego powodu, zyska je..."- mówił Jezus do apostołów i masz racje SweetChild`dzie kiedy piszesz, że jest to pewne wyrzeczenie siezycia, ale w zamian za to otrzymuje sie cos o wiel bardziej ceniejszego. Zwróć uwagęna ww. m. Teresęz Kalkuty, była bardzo uboga, ale czy była nieszczęśliwa? Mówiła, ze czuje sieszczęśliwa, bo pomaga tym, którzy z nikąd indziej pomocy nie mają. Sczęście nie zalezy od tego jak bardzo siewyzekniemy swiata ale od tego ile łaski zechcemy przyjąć od Chrystusa.

Śr gru 28, 2005 15:46

Im bardziej jesteśmy Mu posłuszni, tym bliżej jest On nas, i tym bardziej jesteśmy szczęsliwi.

Też tak to widzę, więc nie będę na siłę polemizował ;-) Czasem jedynie nachodzą mnie wątpliwości, czy poczucie szczęśliwości w życiu nie powinno być sygnałem ostrzegwaczym, a właściwe wypełnianie przykazań nie powinno skutkować poczuciem przytłoczenia i wyczekiwaniem końca tej ziemskiej wędrówki.

Śr gru 28, 2005 16:16

Zachowywanie przykazań pozwala na osiagnięcie szczęścia wiecznego, ale i doczesnego. Oczywiście, mozemy się spotkać z odrzuceniem przez innych, ale bedizemy mieć pokój serca, a to chyba jest najważniejsze...

Poza tym gdyby wszyscy żyli według przykazań, na Ziemi byłby raj, więc na pewno przekłada się to na doczesność.

Śr gru 28, 2005 17:14
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2