Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 13, 2025 10:05

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 60 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
 Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy 
Autor Wiadomość

Dodatkowo zdobyte w ciągu roku pieniądze, o których pisaliśmy wyżej, Fundacja przeznaczy na:

uzupełnienie zakupów medycznych
koszty obsługi działalności statutowej tj:
pensje pracowników
podatki i inne opłaty ustawowe
koszt utrzymania biura
usługi: bankowe, pocztowe, telekomunikacyjne i in.
a także na działalność promującą Fundację w Polsce i na świecie, taką jak: udział Fundacji w konferencjach medycznych związanych z prowadzonymi przez nią programami, niesienie pomocy ofiarom kataklizmów, organizowanie koncertów będących podziękowaniem dla młodych Polaków za zaangażowanie w coroczne Finały, a także mających na celu popularyzację działań związanych z walką z narkomania i przemocą, oraz wstępne przygotowanie się do kolejnego Finału.

http://www.wosp.org.pl/fundacja/index.php/18/2

Czy to dotyczy także Przystanku?

Ale:
Cytuj:
Jeszcze raz podkreślamy, że również po XIII Finale suma, która określi wysokość tegorocznej zbiórki publicznej, będzie w całości wydana na zakup sprzętu medycznego oraz prowadzenie programów medycznych i programu edukacyjnego.

http://www.wosp.org.pl/fundacja/index.php/18/2

Czyli na główne cele szły pieniądze z Finału, a na cele inne (wymienione powyżej) pieniądze spoza Finału?

So sty 07, 2006 11:12
Ehhh nie ma to jak nie miec pojecia i czytac. Koncerty jakie organizuje WOSP to wlasnie Finaly. I oprocz zbiorki pieniedzy to wlasnie koncerty sa podziekowaniem dla ludzi, tych z zeszlego roku. I tych, ktorzy zbieraja, licytuja, daja podczas ich trwania.

Wyraznie nie ma tam nic o PW, jest on finansowany zupelnie inaczej.

Cytuj:
Czyli na główne cele szły pieniądze z Finału, a na cele inne (wymienione powyżej) pieniądze spoza Finału?

Czy Ty umiesz czytac, czy czytasz to co chcesz przeczytac?

Crosis

So sty 07, 2006 11:24
To ja wyraże swoje zdanie tak:
Nikt nie zrobił więcej od WOŚPu.

To dość powszechna opinia, która mija się z prawdą, a którą lubi w mediach rozpowszecjniać pan Owsiak.
To nie miejsce na licytację (i z góry przepraszam), ale warto pamietać, że orkiestra zebrała w zeszłym roku 30 milionów złotych a caritas blisko 200.
Zgodne z prawdą jest to, że nikt od orkiestry nie zebrał więcej i nie zrobił więcej w jakimś konkretnym celu (nie zakupił więcej sprzętu dla ratowania zycia noworodków na przykład itd.)

pozdrawiam
scriptor/outsider

So sty 07, 2006 11:29
No w konkretnym celuy to haslo sie sprawdza. Zalozeniem WOSP od zawsze byla pomoc zoogniskowana na sprzecie dla noworodkow i dzieci - i w tej kwestii nikt nie zrobil wiecej. Co nie zmienia faktu, ze haslo mi sie nie podoba.

A skad masz te info o Caritas?

Crosis

So sty 07, 2006 11:31
Moderator

Z tym że należy dodać, że WOŚP zbiera pieniądze w ciągu jednego dnia, a Caritas w ciągu całego roku.
Obie te organizacje (WOŚP jest organizacją? ;) ) różnią się formą zbierania pieniędzy, działalnością i wieloma innymi rzeczami. Uważam, że nie ma co tego porównywać.

Szło by się długo
Gdyby nie to szkło, to by się szło... ♪

So sty 07, 2006 13:04
Z tym że należy dodać, że WOŚP zbiera pieniądze w ciągu jednego dnia, a Caritas w ciągu całego roku.
Obie te organizacje (WOŚP jest organizacją? ;) ) różnią się formą zbierania pieniędzy, działalnością i wieloma innymi rzeczami. Uważam, że nie ma co tego porównywać.

Nie przez jeden dzień a przez cały rok - pierwsza niedziela stycznia to tylko finał.

Zgadza sie, że obie te organizacje różnią się, i także uważam że nie ma czego porównywać, jednak pan Owsiak publicznie a za nim cytowany wyżej przeze mnie A. przekonuje wszyskich że WOŚP zbiera i robi najwięcej (jakby stawał do jakiegos konkursu na najlepszego samarytanina).

Jeszcze raz podkreslam, że wystepuje tu tylko przeciw takiemu manipulowaniu, jakiego dopuśzcza sie pan Owsiak a za nim między innymi A.

Jesli Pan Owsiak publicznie twierdzi, że WOŚP robi najwięcej i zbiera najwięcej to znaczy, że porównuje WOŚP z innymi inicjatywami dobroczynnymi ....
Widziałem 2-3 dni temu jak przycisniety przez dziennikarzy TVN-u wycofał się z tego twierdzenia - po usłyszeniu informacji że caritas zbiera 200 milionów rocznie.
Nastepnie dopowiedział, że WOŚP zbiera najwięcej .... na jakis konkretny cel (co jest prawdą).
I tylko tyle chciałem napisać :D

pozdrawiam

scriptor/outsider

So sty 07, 2006 13:46

No chyba właśnie WOŚP... a Orkiestra jest powiązana z Przystankiem głównie przez osobę pana Owsiaka - tak przynajmniej mi się wydaję

No więc chyba nie. Przytaczam tekst ze stronki Woodstocku:
Cytuj:
Skąd kasa? Przystanek Woodstock nie jest finansowany ze środków zebranych podczas Finału Orkiestry. Te pieniądze w całości przekazujemy na zakup sprzętu medycznego. Natomiast dzięki umiejętnemu zarządzaniu tymi środkami oraz dzięki całorocznym darowiznom, a także dzięki wsparciu sponsorów, udaje nam się wygospodarować wystarczającą sumę pieniędzy na utrzymanie funkcjonowania Fundacji oraz działania marketingowe. To właśnie w ich ramach organiujemy koncert - wydał on nam się idealną formą podziękowania i propagowania naszych celów.

Chyba jasno napisane.

Eu napisał(a):
No a że Jurek Owsiak jest organizatorem jednego i drugiego, to może w jakiś sposób to łączą ze sobą.

To jest zwykłe czepianie się. Pokaż mi księdza, który zrobił tyle dla tych dzieciaków chorych, co właśnie Owsiak. Osobiście nie jestem jego fanem - ale szanuję to, jak pomaga innym.

Eu napisał(a):
Jednak strona www Przystanku jest podstroną WOŚP.

No skoro jedna Fundacja organizuje jedno, i drugie - to po co tracić kasę na dwie domeny :?: Wystarczy subdomena.

Liwio - dzięki za osobiste świadectwo :biggrin:

Eu napisał(a):
Chętnie zostałbym wolontariuszem (np. WOŚP) ale nie chcę tego robić, jeśli ma to być wymierzone choć w małym stopniu przeciwko komuś

Egoizm - sorry, tak uważam. Weź pod uwagę, że Bóg będzie też sądził z tego, w czym mogłaś/mogłeś pomóc, a nie pomogłaś/-łeś. A to jest właśnie taka okazja.

Scriptor napisał(a):
To nie miejsce na licytację (i z góry przepraszam), ale warto pamietać, że orkiestra zebrała w zeszłym roku 30 milionów złotych a caritas blisko 200.

Ciekaw jestem jednego - czy Caritas się rozliczył z tego, co zrobił z zebraną kasiorą :?: Jak widać, pod tym względem Owsiak się wywiązał - na stronce jest wstępne rozliczenie.

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

So sty 07, 2006 21:36
Zobacz profil WWW

Chętnie zostałbym wolontariuszem

No i może zostanę - czemu nie?

Crosis napisał(a):
Ehhh nie ma to jak nie miec pojecia i czytac.

Crosis napisał(a):
Czy Ty umiesz czytac

Jak ktoś nie chce przeczytać i zrozumieć (np. ja) to tego nie zrobi...
Mój błąd, sorry. Ale zależy mi na zdaniu forumowiczów.

So sty 07, 2006 22:34

Jeśli Owsiak chce robić coś dobrego- spox. I fajnie. Ale... Czy tak sie nagradza mlodych ludzi, ze się im robi Woodstock???? To nie lepiej im zapłacić z tej kasy, co się zebrało,albo uczyc bezinteresowności pełnej??

Dlatego to budzi kontrowersje. Poza tym często ukazywały się różne rzeczy z wykorzystaniem pieniędzy z WOŚP na Woodstock. Ja tam tego nie wiem, bo nie sprawdziłam i uważam, ze dlatego posądzać nie można.

N sty 08, 2006 11:33

Czy tak sie nagradza mlodych ludzi, ze się im robi Woodstock???? To nie lepiej im zapłacić z tej kasy, co się zebrało,albo uczyc bezinteresowności pełnej??

Nie zgodzę się. Sam zbierałem kasę kilka razy dla WOŚPu - a Woodstock mnie nie interesuje, i tak bym tam nie pojechał.
Płacić :?: To co to za wolontariat byłby :?: Bez sensu.

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

N sty 08, 2006 12:18
Zobacz profil WWW
PW to PW. Dajcie spokoj, NIe wszyscy ktorzy tam sa zbierali kase, nie wszyscy, ktorzy zbierali kase tam jada.

Tylko, ze trzeba najpierw zrozumiec idee takiego koncertu, a mi nie chce sie go tutaj tlumaczyc.

Crosis

N sty 08, 2006 12:34

Dziwią mnie niektóre opinie ludzi, dla których niezwykle ważne jest to, że Owsiak jest "kontrowersyjny".
Dlatego pytam się co jest w nim takiego kontrowersyjnego?! Może to że jest nie tak jak większość niewierzący??? - To było tak pół żartem, ale coś w tym jest chyba...
Reasumując, nawet jeżeli byłby już powiedzmy "kontrowersyjny" to chyba dobrze prawda? Przyciąga przez to ludzi do siebie, i wyróżnia się spośród całej tej szarości, naszej polskiej szarości dnia codziennego.

N sty 08, 2006 12:53
WOŚP jest organizacją bardzo dobrą. Nikt nie zrobił dla dobra ludzi tyle co WOŚP. Po prostu nie jest tak, że idea dobroczynności jest zaszczepiona w naszym społeczeństwie, a organizacje charytatywne są tylko pewnym uwidocznieniem tejże idei w społeczeństwie. Nie, gdyby nie WOŚP nie byłoby w społeczeństwie pragnienia pomocy małym dzieciom, gdyż to WOŚP powoduje, że społeczeństwo chce pieniądze dawać. Stąd też zrozumiałe jest tegoroczne hasło "Czy ktoś zrobił więcej niż my?". Z ideą dzielenia się swymi dobrami różnie bywa. Bieda i cierpienie może być interpretowane jako zasłużona kara (w wielu kulturach a obecnie w Indiach). Może być też interpretowana jako ewidentne zaniedbanie spraw materialncyh przez człowieka i jego przodków (zwykły egozim - jak najbardziej występuje u nas). W naszej kulturze zaszczepiona powszechnie jest inna interpretacja, że cierpienie może nie być zawinione i że pomoc jest dobra. I jest to ewidentna zasługa organizacji charytatywnej WOŚP bez której nikt by o tym nie wiedział, więc nie dawał. Wszystko jest jej zasługą i wcale nie jest tak, że to, że organizatorzy widzą jakieś dobro w swej działalności zostało zaszczepione im z zewnątz. Sami odkryli tę prawdę i ją przekazali społeczeństwu. Dlatego też zrozumiałe jest, że organizatorzy promują siebie, bo nie jest tak, że im większa idea, którą się głosi tym bardziej pokorny powinien być przekaziciel. Nie dawanie na WOŚP powinno być traktowane jako postawa wątpliwa moralnie, bo przecież te dzieci, a gdyby nie było WOŚP to pozbawione idei dobroczynności społeczeństwo nie wykształciłoby same z siebie innej tego typu organizacji.

Crosis mnie zabije za moje wystąpienie :D ale co ja mogę... Już kilka lat temu sklasyfikowałem sobie WOŚP jako organizację skuteczną i tym się różniącą od takiej Caritas, że działa w zupełnie innej niszy. WOŚP wychodzi do ludzi. Robi im imprezę, show, koncert, rozdaje gadżety. Robi ludziom dobrze. To otwiera portfele. Powoduje też, że mogą się wzruszyć, że są dobrzy, a ta catarsis jest przyjemna. Ludzie mają swe święto. Ci ludzie, którzy nigdy sami z siebie w szary dzień by nie poszli do banku przelać kasę na konto jakieś organizacji charytatywnej (bo to nudne) nagle kasę dają. Dzięki temu ta nisza zostaje wydojona na cele szczytne. I o to chodzi, ale jak ktoś uderza w tony, że WOŚP jest czymś więcej niż jest, to mnie coś skręca, bo ja tu widzę raczej nieuniknione społecznie zjawisko, które co prawda trzeba wspierać by dalej trwało niż jakąś ideę, która by zginęła wraz ze śmiercią organizacji.

N sty 08, 2006 13:10

Generalnie wlasnie to co opisales w swoim wystapieniu zobaczylem u niektorych ludzi podczas organizacji ostatniego finalu w szczecinie (zeszlorocznego). Dlatego mnie tez razi ich haslo.

Co nie zmienia faktu, ze sa skuteczni i calkowita prawda jest to, co napisales w drugiej czesci posta.

Crosis

N sty 08, 2006 13:16

-----------------------------------

Arcybiskup dziękuje Wielkiej Orkiestrze
PAP - dodane 56 minut temu
Słowa wdzięczności i uznania skierował w niedzielę abp Józef Życiński do wolontariuszy i ofiarodawców Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy. Metropolita lubelski powiedział, że prowadzący zbiórkę młodzi ludzie to właśnie Pokolenie Jana Pawła II.

Niezmiennie przyjmuję z tą samą nadzieją i z wdzięcznością zapał młodzieży, która potrafi w trudnych warunkach ofiarowywać bezinteresownie czas, spotykając się z różnorodnymi rodzajami zachowań a jednak pamiętając o tych wyższych celach - że dzięki ich poświęceniu można będzie ratować życie, przyjść z pomocą chorym kolegom - powiedział abp Życiński dziennikarzom w Lublinie.

Dziękuję wszystkim dzisiejszym wolontariuszom. Dziękuję tym, którzy odpowiadają na ich prośby i zasilają puszki - dodał.

Metropolita lubelski pytany o krytyczne opinie dotyczące WOŚP wyrażane m.in. w telewizji Trwam, zaznaczył że w każdej inicjatywie można znaleźć coś, co może być przedmiotem krytyki i co można zrobić mądrzej i lepiej.

Jeśli są jakieś zjawiska niepochlebne, można wspomnieć o nich również, obiektywnie. Tylko żeby nie stworzyć obrazu, w którym będzie się widziało tylko dziury w całym - podkreślił.

Czymś ogromnie istotnym jest zwrócenie uwagi na tych młodych, bezinteresownych, pełnych ideału. Gdy pytamy: czy istnieje pokolenie Jana Pawła II? dziś odpowiadam: nie tylko istnieje, ale prowadzi zbiórkę do puszek na Wielką Orkiestrę Świątecznej Pomocy - powiedział abp Życiński.

-----------------------------------

Zrodlo:
Wirtualna Polska

Crosis

N sty 08, 2006 15:27
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 60 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona