Firefox - co, jak i dlaczego?
Autor |
Wiadomość |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
Jestem nieco ciemny w tych sprawach...
Ściągnąłem instalkę do tego BBCode - jak to zainstalować 
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
Pn kwi 17, 2006 7:36 |
|
|
|
 |
angua
|
A, nie wiem. Ja instalowałam prosto ze strony. Wtedy instaluje się samo
Oczywiście żeby tak zrobić, musisz zezwolić tej stronie na instalowanie dodatków. Ale to raczej nie problem, prawda?
_________________ Czuwaj i módl się bezustannie, a czyń to dla Boga, dla ludzi i dla samego siebie. Nie ma piękniejszego zadania, które zostałoby człowiekowi dane do wypełnienia, niż kontemplacja. P. M. Delfieux
|
Pn kwi 17, 2006 10:45 |
|
 |
Spidy
|
No, Crosis!
Masz u mnie browar (suwalski, czyt. piwko "Wigry"). Używam od roku Liska Ogniowego i bez kart już sobie nie wyobrażam moderacji forum
Ale BBCode to kolejna rewolucja! Dzięki wielkie!
Jedyny "zonk" w FF to jakiś problem z logowaniem (standardowym) na forum. Dopiero za drugim razem się udaje i wtedy nie ma już oznaczonych nowych wiadomości w działach. Jedyny sposób to logowanie przez skrzynkę Wiadomości. Tam udaje się za pierwszym razem.
Nie wiem, czy to jakieś niezgranie php z FF czy inne robaki.
Daj znać, jak coś wymyślisz, tęga głowo! 
_________________ Nie smuć się zaraz z nieszczęść na świecie, bo nie znasz dobra zamierzonego w wyrokach Bożych, które one niosą z sobą dla wiecznej radości wybranych. (św. Jan od Krzyża)
|
Pn kwi 17, 2006 20:02 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Spidy napisał(a): Jedyny "zonk" w FF to jakiś problem z logowaniem (standardowym) na forum. Dopiero za drugim razem się udaje i wtedy nie ma już oznaczonych nowych wiadomości w działach. Jedyny sposób to logowanie przez skrzynkę Wiadomości. Tam udaje się za pierwszym razem.
Ja się nie loguję przez skrzynkę PW, mam FF i nie mam problemu z nowymi wiadomościami ...
|
Pn kwi 17, 2006 20:13 |
|
 |
Mieszek
|
ja mam za to same błędy w firefox-sie od czasu do czasu może dlatego,że go nadmiernie używam i przeciążam
firefox jak i IE jest do niczego
ale używam firefoxa choć jest wolniejszy od IE wolniej się uruchamia np albo ginie po czasie gdy IE jest uruchomiony równocześnie a firefox tylko na pasku jest
juz o wtyczkach nie wspomnę gdy jest ich za dużo to się zawiesza a przy pierwszym uruchomieniu po instalacji wtyczki zawsze prawie zdycha jesli nie zawsze w 100% bo mówię tylko z powodu mojej niepewności czy aby się tak nie zdarzyło, że się uruchomił jakims cufalem...
ogólnie więc nie ma czego chwalić w tym firefoxsie no chyba,że darmowość GPL i mozliwość wspólnego rozwijania go z innymi osobami a tak poza tym?...
_________________ Niech żyje cywilizacja łacińska !!!
więc śpiewaj duszo ma... BÓG JEST MIŁOŚCIĄ...
|
Pn kwi 17, 2006 22:47 |
|
|
|
 |
Spidy
|
A tak poza tym:
1. system kart (fiszek),
2. użyteczne wtyczki (Adblock, Foxytunes i bombowy BBCode),
3. szybkość (z wtyczką Fasterfox),
4. skóry,
5. okno pobierania plików bardzo user-friendly.

_________________ Nie smuć się zaraz z nieszczęść na świecie, bo nie znasz dobra zamierzonego w wyrokach Bożych, które one niosą z sobą dla wiecznej radości wybranych. (św. Jan od Krzyża)
|
Pn kwi 17, 2006 22:55 |
|
 |
ToMu
|
Ano słusznie
Zezwoliłem na instalowanie z tej witryny, i poszło gładko
Faaaajne 
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
|
Wt kwi 18, 2006 8:59 |
|
 |
angua
|
No - lubię to coraz bardziej. Cieszę się, że nie tylko mi przypadło do gustu

_________________ Czuwaj i módl się bezustannie, a czyń to dla Boga, dla ludzi i dla samego siebie. Nie ma piękniejszego zadania, które zostałoby człowiekowi dane do wypełnienia, niż kontemplacja. P. M. Delfieux
|
Wt kwi 18, 2006 11:52 |
|
 |
Mieszek
|
Kamyku dzięki ci za Foxy Tunes
jakoś tej wtyczki nie przyuważyłem a mam ich sporo
jest świetna
w sam raz na odsłuchanie "rozmów niedokończonych" z Radia Maryja extra dzięki 
|
Wt kwi 18, 2006 13:23 |
|
 |
ToMu
|
Nie no, Mieszczu... Jak mogłeś się tak wypowiedzieć o Firefoxie... Jaaa... No wiem, że nie ma przeglądarek (jak również systemów operacyjnych) idealnych - ale jest wieeeeeeeeelka różnica mięszy FF a IE 
|
Wt kwi 18, 2006 13:59 |
|
 |
Mieszek
|
no tak firefox wolniej się uruchamia od IE na przykład
ale używam FF bo lepiej się nim posługiwać jest ze wzgledu na wiele udogodnień które zawsze komus spasuja jesli nie te to inne
jeszcze wiele dodatków na stronach uruchamia sie tylko w IE a nie w Firefoxsie
|
N kwi 23, 2006 11:30 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ja sie nie spotkalem z tym , ze cos pod FF mi nie poszlo. Faktycznie, sa cale strony, ktore w FF nie wygladaja w ogole, ale to wskazuje na lamerstwo osoby, ktora ta strone pisala.
FF faktycznie ma czas uruchamiania dluzszy niz IE, ale w koncu Corel uruchamia sie dluzej niz Paint, prawda?
Co do zawieszalnosci wtyczek - nie wiem, nie spotkalem sie z zawieszeniem jakiejs. Za to bledow w IE jest mnostwo, przede wszystkim bledy bezpieczenstwa.
Crosis
|
N kwi 23, 2006 11:33 |
|
 |
rozalka
Moderator
|
A co to za błędy bezpieczeństwa?
Bo ja się na tym nie znam 
_________________ Co dalej za zakrętem jest? Kamieni mnóstwo Pod kamieniami leży szkło Szło by się długo Gdyby nie to szkło, to by się szło... ♪
|
N kwi 23, 2006 13:23 |
|
 |
Mieszek
|
te błedy to mnie obchodza...
nikt mi sie nie włamał na kompa jeszcze
no chyba, że o tym nie wiem
raz to jest kwestia doboru sobie odpowiednich przyjaciół i krecenia się w towarzystwie
dwa nieumiejetne trzymanie języka za zębami o hasłach do swoich kont albo pozostawianie w kawiarenkach takich haseł
mało osób jednak chce włamać sie komus na kompa nieznanemu
przeważnie to sa osoby robiace takie rzeczy dla zaimponowania otoczeniu ,zrobienia kawału,chwalenia się
wirusy?
jeszcze nie spotkałem żadnego wirusa poza bredniami własnej roboty które zostały potraktowane jako wirus albo tez pozostałościami po np pandzie
przedewszystkim chodzi takiemu szaremu użytkownikowi jak ja o stabilność systemu ,szybkie działanie,szybkie uruchamianie itp
no....albo kolorystyka i ładne wykonanie wraz z gadżetami jakie sa w Firefoxsie[nie da się ukryc  ]
|
N kwi 23, 2006 13:27 |
|
 |
Mieszek
|
i trochę specjalnie dla Crosisa [wypionowanie ] do poczytania "kawałek" artykułu :
cos o przeglądarkach...
cyt:
" W tej pogoni za standardami użytkownicy zapomnieli o sobie. Standardy powinny ułatwiać im komunikację. W mrocznych czasach wojny IE z Netscape powstawały strony, które mogli oglądać użytkownicy wyłącznie jednej z wiodących przeglądarek. Jedne z nich, te "wyłącznie dla IE" ostały się w sieci do dziś. Są ludzie, którzy słusznie krytykują taki model Internetu, w którym istniały dwa "standardy". Bo strony wyłącznie dla IE są złem. Ci sami ludzie w ramach idei takich jak Browse Happy tworzą teraz strony zgodne ze standardami, które wyglądają poprawnie w każdej przeglądarce, tylko nie w IE. Ci sami ludzie, którzy odradzają publikowanie różnych treści dla różnych przeglądarek (bo Opera nie jest przecież gorsza niż inne i nie ma potrzeby serwować jej odmiennego kodu HTML) umieszczają na stronie "pasek ostrzegawczy" widoczny wyłącznie w IE. Informuje on, że strona przeglądana jest w przestarzałej przeglądarce. Hipokryzja? Celowe działanie? Niewiedza? Której opcji byśmy nie wybrali, mamy do czynienia z działaniem, które szkodzi nam - użytkownikom Internetu."
ze stronki:
http://www.dobreprogramy.pl/index.php?dz=8&a=75
a tutaj link nawiązujcy do tematu
http://browsehappy.pl/
jak najkrócej powiem: oby IE , Firefox,Opera i inne molochy w końcu wprowadzały nowosci a nie pseudostandardy oby panował standard jeden i obok niego wprowadzane nowosci z których bedziemy mogli sobie wybierać oby...
|
Cz kwi 27, 2006 13:56 |
|
|
|