Trolisek
Cytuj:
Skoro Bóg iedział że Judasz zdradzi to dlaczego go wybrał? Dlaczego nic nie zrobił by zapobiec w popełnieniu cięzkiego grzechu Judasza? A jeżeli już tego by nie zrobił Judasz to musiał się znależc ktos kto by to zrobił?
1. Bóg nie musiał nikogo znaleźć. Poczytaj
tutaj
Fragment: "Tak więc istotą odkupieńczej śmierci Jezusa jest nie tyle sama śmierć, co Jego posłuszeństwo wobec Ojca, posłuszeństwo, które trwało przez całe życie, ale na koniec wyraziło się w dobrowolnym przyjęciu strasznej śmierci."
2. Dlaczego nic nie zrobił? A dlaczego nie zapobiega popełnieniu ciężkiego grzechu przez Ciebie lub mnie? Dlaczego na świecie są zabójstwa? Dlaczego nie łapie każdej ręki z nożem o centymetr od pleców drugiego człowieka? Dlaczego była I i II wojna światowa, dlaczego była Hiroszima, dlaczego był 11 września w Nowym Jorku? Dlaczego
mnie nie powstrzymał od zła, nie zmusił do dobra? Tak pomyśl...
Cokolwiek uczyniliście jednemu z tych braci moich najmniejszych, mnieście uczynili...
Wiesz - gdyby nie konsekwencje naszych czynów, nigdy byśmy się z nich nie poprawiali. Bo i po co miałabym panować nad gniewem i nienawiścią, skoro zamiast każdego niszczącego słowa byłoby <piii>, jeśli każdy mój cios byłby powstrzymany w połowie, jeśli... Bylibyśmy marionetkami. Tymczasem mamy wolność. I wiążącą się z tym konieczność ponoszenia konsekwencji naszych czynów. Naszych i innych. Tak jak Chrystus je poniósł - ginąc na krzyżu...
Spidy
Ja myślę, że to było ostatnie ostrzeżenie, po prostu. Stwierdzenie: Wiem, co chcesz zrobić, wiem co zamierzasz.
A może jeszcze inaczej? Skoro mówi się, że Judasz chciał zmusić Jezusa do realizacji swoich planów - do odbudowania politycznego Królestwa Izraela... Może trzeba w tych słowach usłyszeć: "To co zamierzasz, jest zdradą. Wymknie Ci się to spod kontroli - przegrasz. Tak bardzo, że lepiej, byś się nie narodził, bo tak wielki będzie Twój ból i rozpacz, gdy się o tym przekonasz?"
A mimo to Judasz uznał, że jego plan ma rację bytu. Że on wie lepiej...
Trolisek
Judasz nie odpokutował. On uciekł. Uciekł od własnego wstydu, bólu, hańby. Nie mógł patrzeć na siebie. Zapomniał o miłości... Bo tak naprawdę, pomyśl sam - łatwiej uciec, choćby w śmierć, czy stanąć przed apostołami? Zobaczyć ich twarze? Ukorzyć się przed Bogiem, jak kiedyś Dawid, jak zamordował człowieka żeby zabrać mu żonę?
Judasz zapomniał wszystko. Zapomniał, że "Bóg nie chce śmierci grzesznika"... Rozpacz czy duma mu nie pozwoliła wrócić?
A przecież znał i przypowieść o marnotrawnym synu... Tamten też mógł się zabić między świniami, a nie wracać skruszony do ojca...