CO W TYM FORUM JEST FAJNEGO?
| Autor |
Wiadomość |
|
klarowna
|
Cytuj: dodatkowo poprostu kocham temat o RM
o zapomniałam o tej opcji 
| Śr cze 07, 2006 21:00 |
|
|
|
 |
|
akacja
|
Zaletą tego forum jest że przy różnorodności opinii i poglądów forum pozostaje miejscem dla osób zainteresowanych wiarą.
Ważną rolę odgrywa tu moderacja nie dopuszczając by stało się tu pobojowisko.
Podoba mi się postawa Jotki i jej dojrzałość.
|
| Wt cze 13, 2006 16:46 |
|
 |
|
Meg
|
|
| Wt cze 13, 2006 18:35 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: CO W TYM FORUM JEST FAJNEGO?
Ludzie uczestniczą w forach internetowych, ponieważ lubią, gdy coś się z nimi dzieje. Fora internetowe są namiastką służącą zaspokojeniu pewnych potrzeb intelektualnych. Niestety tematy poruszane, nigdy nie są wyczerpywane. Uczestnicy raczej bronią swojego pierwotnego uprzedzenia, niż poszukują prawdy obiektywnej zdobywając się na refleksyjną postawę.
Forum Wiara.pl nie różni się istotnie od innych for tego rodzaju. Jest porównywalne z forum Katolik.pl, Racjonalista.pl, Chrzescijanin.pl czy forum sulechowskim o którym Crosis wspomniał. One różnią się jedynie profilem użytkowników. Jakimiś ogólnymi, trudnymi do wyrażenia cechami charakteru, co wpływa na pewien "klimat" forum. Prawdopodobnie taka różnica występuje i między Wiara.pl i Sulechów i między Wiara.pl i Katolik.pl, a również między Racjonalista.pl i Ateista.pl. Nie przypominam sobie, abym znał forum dyskusyjne, które posiada więcej niż 500 użytkowników na którym by usuwano kogoś za poglądy. W sposób nieunikniony moderatorzy się uczą, nawet startując z jakiegoś dziwnego światopoglądu. Podejrzewam, że przy wyborze forum zachodzi proces, który się sprowadza do tego, że ciągnie swój do swego. I to nawet nie do linii światopoglądu, również kwestie charakteru się liczą. Niektóre osoby mogą pamiętać jak bardzo różnił się Katolik.pl w trakcie i po wakacjach 2003.
|
| Wt cze 13, 2006 19:08 |
|
 |
|
A.
Dołączył(a): Śr cze 08, 2005 7:39 Posty: 2702 Lokalizacja: Paragwaj
|
Jak tu wchodze notorycznie czuje się lepszy  Zawsze znajde ludzi i posty z którym mogę się brechać i odkrywac nowe granice różnych rzeczy.
No i jest kilka, tak góra 6-7 osób, które zdążyłem polubić 
_________________ Shame on the night for places I've been and what I've seen for giving me the strangest dreams But you never let me know just what they mean so oh oh so shame on the night alright And shame on you
|
| Wt cze 13, 2006 20:14 |
|
|
|
 |
|
ate
|
A ja tu czuje sie intruzem,ale nie dziwi mnie to w końcu to forum "wiara"No i nie mozna mówic wszystkiego nawet w granicach norm.Doczekałam się,ze i moje wypowiedzi są usuwane.No i często czuje się ironię w słowach wierzacych skierowanych do ateistów a to nie wypada.Nie dostałam odpowiedzi na żadne pytanie ale nie dziwi mnie to.
|
| N cze 18, 2006 6:42 |
|
 |
|
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
| N cze 18, 2006 8:34 |
|
 |
|
Stanisław Adam
|
ate napisał(a): A ja tu czuje sie intruzem,ale nie dziwi mnie to w końcu to forum "wiara"No i nie mozna mówic wszystkiego nawet w granicach norm.Doczekałam się,ze i moje wypowiedzi są usuwane.No i często czuje się ironię w słowach wierzacych skierowanych do ateistów a to nie wypada.Nie dostałam odpowiedzi na żadne pytanie ale nie dziwi mnie to.
Nie użalaj się nad sobą. Jako psycholog, z pewnością znasz sposoby zwalczenia w sobie takich fałszywych odczuć jak bycie intruzem.
Z tym mówieniem 'wszystkiego' też się krygujesz. Mówić można wszystko, aby z sensem, na temat i bez celowego urażania innych.
Moje wypowiedzi też bywają usuwane. I specjalnie nad tym nie boleję. Aż takiego mniemania o ich epokowej doniosłości nie mam. A czasem tak sobie po cichu dziękuję, że zrobiono (usunięto) coś co i tak sam bym zrobił, gdyby taka opcja była dostępna.
Z tą ironią to jest tak jak w Kodeksie Hammurabiego: Oko za oko. Odnoszę wrażenie, że jest duża asymetria i to właśnie ci niewierzący (nie tylko ateiści) mają przewagę.
Ode mnie dostałaś odpowiedź. Przypomnij sobie choinkę i zen.
Natomiast na moje pytanie skąd psychologia wie co 'myśli' podświadomość po skutecznym samobójstwie odpowiedzi ate ani widu ani słychu ... 
| N cze 18, 2006 20:25 |
|
 |
|
Mieszek
|
własnie to trafiło na mnie jak grom z jasnego nieba
przeciez dzięki wirtualnej przestrzeni nie jest możliwe cos takiego jak siłowe rozwiązanie sprawy poprzez pięsci [prawy prosty i koniec dyskusji... ]
ani tez nie jest możliwe podniesienie głosu i zagadanie przez co by rozmówca nie miał możliwości odpowiedzi
to jest fajne w tym i myślę, że nie tylko w tym forum
bo znalazło by się zapewne jeszcze kilka takich z brakiem złośliwego kasowania postów na słowo "katolik"
[działa jak płachta na byka  ]
poza tym tutaj można zastanowić się dłużej lub nie  nad odpowiedzią
a pierwszy dyskutant jest zmuszony do wysłuchania [przeczytania] zdania drugiej osoby
w przeciwnym wypadku może sam się ośmieszyć przez swoje posty
normalnie dyskusje bardzo szybko się kończa
osoba z większymi łapkami  ma zawsze rację
szczególnie kiedy jest na "cyku"
a tutaj nawet po powrocie z knajpy pewnych osób których dane są ścisle nietajne i pozostana nieznane dla tych co nie czytają forum
możliwa jest mimo wszystko dyskusja
aż do padnięcia jednej ze stron w stronę klawiatury
wiadomo oczywiście której 
_________________ Niech żyje cywilizacja łacińska !!!
więc śpiewaj duszo ma... BÓG JEST MIŁOŚCIĄ...
|
| Wt cze 20, 2006 15:36 |
|
 |
|
Stanisław Adam
|
Mieszku, nasunąłeś mi pewien pomysł.
Pecet/terminal przez który istniejemy na forum przecież może mieć przeróżne peryferia. A to kamerkę, głośniczek itd.
A gdyby tak dla celów dykusyjnych zdalnie sterowana piącha ? Albo i dwie. Obowiązkowo bez rękawic.
Ale by się dyskusje ożywiły.
A wracając do tematu.
Podoba mi się w tym Forum to (i dlatego tu jeszcze jestem i co niektórych gnębię do pasji szewskiej doprowadzając), co niepodoba mi się na innych forach. Cały ekran (z wyj. stopki i główki strony) zajęty na to co tu najważniejsze: treść postów i narzędzia do nawigacji i edycji. To jest bardzo wygodne i do pisania i do czytania wypowiedzi. Nie ma drzewa na którego gałązkach trzeba się naklikać, by gdzieś dotrzeć.
Ten phpBB to wspaniale przemyślana koncepcja i chwała portalowym decydentom, że takie rozwiązanie kiedyś wybrali i go się trzymają.
| Wt cze 20, 2006 16:13 |
|
 |
|
ToMu
|
Eeee... A nie jest tak, że większość for internetowych obecnie chodzi na phpBB 
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
|
| Wt cze 20, 2006 16:17 |
|
 |
|
Mieszek
|
no własnie pewno bym z tego powodu jeszcze na stronach gazety wyborczej siedział gdyby nie to
o wiele łatwiej się nawiguje
to fakt 
_________________ Niech żyje cywilizacja łacińska !!!
więc śpiewaj duszo ma... BÓG JEST MIŁOŚCIĄ...
|
| Wt cze 20, 2006 16:32 |
|
 |
|
ToMu
|
To może Stanisław tylko dla niepoznaki tak "jedzie" na GW - a siedzi właśnie na ich forum, skoro wyjątkowość forum wiary sprowadza do działania na phpBB (na którym GW nie chodzi)  :P 
|
| Wt cze 20, 2006 16:34 |
|
 |
|
Stanisław Adam
|
ToMu napisał(a): To może Stanisław tylko dla niepoznaki tak "jedzie" na GW - a siedzi właśnie na ich forum, skoro wyjątkowość forum wiary sprowadza do działania na phpBB (na którym GW nie chodzi)  :P 
Nieskromnie myślę, iż jest to zdrowszy powód bycia na tym forum, niż powody dla których wielu tu się produkuje: frustracje, chęć doprowadzenia wstrętnych Katolików do furii, itd.
| Śr cze 21, 2006 10:30 |
|
 |
|
ToMu
|
Fakt, pewnie tacy są - ale chyba niewiele jest tu ludzi, któzy po prostu chcą wkurzać innych.
Wkurzać - też. Ale przede wszystkim np. pokazać wierzącym, że są głupi.
|
| Śr cze 21, 2006 11:05 |
|
|
|