Apokalipsa-czym jest przewidywanie przyszłości "proroctwo"?
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Apokalipsa-czym jest przewidywanie przyszłości "proroctw
Kael napisał(a):
Badz konsekwentna. Bede 
|
Śr lut 08, 2017 16:46 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
No to zegnamy 
|
Śr lut 08, 2017 16:54 |
|
 |
Marek_Piotrowski
|
kooool napisał(a): Ktoś kiedyś powiedział, że na koniec czasu nauka będzie fałszywym prorokiem. Zapewne jakiś nieuk Wystarczy sięgnąć do Nowego Testamentu : „Wiemy także, że Syn Boży przyszedł i obdarzył nas zdolnością rozumu, abyśmy poznawali Prawdziwego. ” (1 J 5,20a) „Albowiem nie dał nam Bóg ducha bojaźni, ale mocy i miłości, i trzeźwego myślenia.”(2 Tm 1,7). "Zbliżcie się do mnie, wy, którym brak wykształcenia, i zatrzymajcie się w domu nauki. Na cóż, powiedzcie, pozbawiać się tego, za czym dusze wasze tak bardzo tęsknią? Otworzyłem usta i mówię: Kupujcie sobie bez pieniędzy. Włóżcie kark wasz pod jarzmo i niech otrzyma dusza wasza naukę: aby ją znaleźć, nie trzeba szukać daleko. Patrzcie oczami: mało się natrudziłem, a znalazłem dla siebie wielki odpoczynek. Za naukę dajcie wielką ilość srebra, a zyskacie z nią bardzo wiele złota. Niech się raduje dusza wasza w miłosierdziu Pana i nie wstydźcie się Jego chwały! Wypełnijcie dzieło wasze przed czasem, a da wam nagrodę w porze oznaczonej" (Księga Syracha 51,23–30) ErgoProxy napisał(a): Znaczy, problem ogólny jest taki, że jeśli jajogłowym od nauki wyjdzie, że Boga nie ma O właśnie, mamy przykład. Zero wiedzy na temat teorii poznania. adaBRD napisał(a): Marek_Piotrowski napisał(a): Szkoda że taki ciekawy temat jak apokalipsa zdryfował na niemądre przeciwstawianie Pisma i nauki... Tu chodzi o przeciwstawienie teorii , ktora poki co jest czysta fantazja, Slowu Bozemu, o ktorym chrzescijanie wiedza, ze jest Prawda. Nie. Tu chodzoi o przeciwstawienie nauki Twojej (absurdalnej) egzegezie Pisma. "Adwersarzem" nauki nie jest autorytet Pisma, tylko Twój (ale i np. koooola) autorytet jako egzegety PismaCytuj: Dla mnie to jeden ze znakow czasu przed Paruzja. A na jakiej podstawie? Ano "bo tak" 
_________________ pozdrawiam serdecznie Marek
|
Śr lut 08, 2017 17:30 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Marek_Piotrowski napisał(a): kooool napisał(a): Ktoś kiedyś powiedział, że na koniec czasu nauka będzie fałszywym prorokiem. Zapewne jakiś nieuk Wystarczy sięgnąć do Nowego Testamentu : „Wiemy także, że Syn Boży przyszedł i obdarzył nas zdolnością rozumu, abyśmy poznawali Prawdziwego. ” (1 J 5,20a) „Albowiem nie dał nam Bóg ducha bojaźni, ale mocy i miłości, i trzeźwego myślenia.”(2 Tm 1,7). "Zbliżcie się do mnie, wy, którym brak wykształcenia, i zatrzymajcie się w domu nauki. Na cóż, powiedzcie, pozbawiać się tego, za czym dusze wasze tak bardzo tęsknią? Otworzyłem usta i mówię: Kupujcie sobie bez pieniędzy. Włóżcie kark wasz pod jarzmo i niech otrzyma dusza wasza naukę: aby ją znaleźć, nie trzeba szukać daleko. Patrzcie oczami: mało się natrudziłem, a znalazłem dla siebie wielki odpoczynek. Za naukę dajcie wielką ilość srebra, a zyskacie z nią bardzo wiele złota. Niech się raduje dusza wasza w miłosierdziu Pana i nie wstydźcie się Jego chwały! Wypełnijcie dzieło wasze przed czasem, a da wam nagrodę w porze oznaczonej" (Księga Syracha 51,23–30) ErgoProxy napisał(a): Znaczy, problem ogólny jest taki, że jeśli jajogłowym od nauki wyjdzie, że Boga nie ma O właśnie, mamy przykład. Zero wiedzy na temat teorii poznania. adaBRD napisał(a): Marek_Piotrowski napisał(a): Szkoda że taki ciekawy temat jak apokalipsa zdryfował na niemądre przeciwstawianie Pisma i nauki... Tu chodzi o przeciwstawienie teorii , ktora poki co jest czysta fantazja, Slowu Bozemu, o ktorym chrzescijanie wiedza, ze jest Prawda. Nie. Tu chodzoi o przeciwstawienie nauki Twojej (absurdalnej) egzegezie Pisma. "Adwersarzem" nauki nie jest autorytet Pisma, tylko Twój (ale i np. koooola) autorytet jako egzegety PismaCytuj: Dla mnie to jeden ze znakow czasu przed Paruzja. A na jakiej podstawie? Ano "bo tak"  Nie "bo tak" lecz zgodnie z biblijna zapowiedzia: Biblia Tysiąclecia: 2 Tym. 4.3 Przyjdzie bowiem chwila, kiedy zdrowej nauki nie będą znosili, ale według własnych pożądań - ponieważ ich uszy świerzbią - będą sobie mnożyli nauczycieli.
|
Śr lut 08, 2017 18:12 |
|
 |
Iago
|
Podobno miałaś być konsekwentna i wywalić te wszystkie zdobycze nauki z których hipokrytycznie korzystasz. 
|
Śr lut 08, 2017 18:15 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ale tam! Na razie AdaBRD zacytowala Biblie samokrytycznie. Korzystajac z wynalazka na bazie szatanskich omamow. A nie mozna sluzyc dwom panom...
|
Śr lut 08, 2017 18:18 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
adaBRD napisał(a): WW i TE to fantazje Nie sądzę. WW mówi mi o Bogu, a co do TE to jeszcze wymaga dopracowania i wyjaśnienia, co wcale takie proste nie jest. Cytuj: ktore odciagaja ludzkie stworzenia od MILOSCI, ktora jest calym sensem i powodem ,dla ktorego istniejemy Człowiek to istota obdarzona intelektem i ciekawością. Nauka nie musi oddalać od Boga. Ja widzę Boga w nauce. Co Ada powie na temat genów Neandertalczyka w ludzkim DNA? Nie wiemy wszystkiego do końca. I to miałoby zachwiać wiarą? Ado, istota ludzka jest materialna i duchowa, cielesno - duchowa. Pod względem ciała i materii należymy do świata zwierząt, a można powiedzieć iż nasze ciała utworzone są z materii gwiazd. Jesteśmy gwiezdnym pyłem, czyż to nie jest romantyczne? Ale posiadamy duszę, co czyni nas innymi i wyjatkowymi od całej reszty stworzenia. Cytuj: Te" indywidua" to chrzescijanie Kościół Katolicki uznaje wielkie teorie naukowe. Kreacjoniści wywodzą się raczej z ruchów protestanckich.
|
Śr lut 08, 2017 21:44 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
equuleuss napisał(a): Co Ada powie na temat genów Neandertalczyka w ludzkim DNA? Nie wiemy wszystkiego do końca. I to miałoby zachwiać wiarą?
Chcialas chyba napisac “w DNA czlowieka wspolczesnego“? Neandertalczycy to tez byli ludzie. Mamy z nimi najprawdopodobniej wspolnego przodka
|
Śr lut 08, 2017 21:48 |
|
 |
bylejaki
|
Kolego supahiroł. Aby odpowiedzieć na Twoje pytanie można posłużyć się ociupinką matematyki, a w zasadzie wyobraźni matematycznej. Wyboraź sobie czas jako wstęgę, albo lepiej: jako taśmę filmową. Z pewnością jest to przestrzeń jednowymiarowa, ma jeden wymiar tylko. Nie ma żadnego czasu w bok, jest tylko do przodu. My, którzy na tej wstędze się znajdujemy widzimy jedynie to co było przed naszym czasem, ale tego co będzie po nas już nie znamy, nie wiemy co będzie za godzinę. A teraz wyobraź sobie Pana Boga, który siedzi na przeciw rozwiniętej tej taśmy filmowej. On widzi początek, koniec, środek, może sobie w niej przeskoczyć gdzie chce i kiedy chce (przy czym to "kiedy" nie istnieje, bo poza tą taśmą filmową nie ma innego czasu). Dlatego Jego Imię: Jestem, który Jestem jest bardzo wymowne! On zawsze jest! Zawsze taki sam. I teraz, Dobry Bóg znajduje sobie jakiegoś człowieka i stwierdza: temu powiem co będzie w przyszłości. I mu to mówi, bezpośrednio lub zaszyfrowane. Zaszyfrowane jest po to aby Bóg mógł pokazać swoją potęgę i człowiekowi i... Szatanowi. Szatan nie zna przyszłości. Dlatego Bóg daje przepowiednie, które przecież Szatan też poznaje, ale nie ma bladego pojęcia co one oznaczają. Z biegiem czasu dopiero Szatan się dowiaduje i domyśla o co może chodzić. Jeżeli powiedziałem przypadkowo jakąś herezję to proszę mądrzejszych o korektę.
Edit. Powyższe to uproszczony model. Ponieważ mamy wolną wolę to należałoby to bardziej skomplikować ponieważ rzeczywiście wpływamy na zmianę przyszłości, możemy zaniechać Bożej kary np. poprzez pokutę i nawrócenie. Możemy sobie to wyobrazić, że Pan Bóg wtedy wmontowuje nowy fragment w tą taśmę filmową. Zanaczam, jest to jedynie prosty model, który coś pozwala zrozumieć.
|
Śr lut 08, 2017 22:07 |
|
 |
kooool
|
Cytuj: Udało mu (szatanowi) się zwieść was przez pychę. Umiał przygotować wszystko w sposób bardzo inteligentny. Nagiął do swego planu wszystkie dziedziny nauki i techniki ludzkiej, nakazując wszystkiemu bunt przeciw Bogu. W jego rękach znajduje się już duża część ludzkości. Oszustwem umiał przyciągnąć do siebie uczonych, artystów, filozofów, erudytów i możnych. Zwiedzeni przez niego, oddali się dziś na jego służbę, by działać bez Boga i przeciw Bogu. Do kapłanów umiłowanych Matki Bożej 18.05.1977
_________________ Mt.22.37-40 Miłość-na tym opiera się całe Prawo i Prorocy Ef.4.30-32 Nie zasmucajcie Bożego Ducha Świętego, którym zostaliście opieczętowani na dzień odkupienia... Przebaczajcie sobie, tak jak i Bóg nam przebaczył w Chrystusie.
|
Śr lut 08, 2017 23:52 |
|
 |
kooool
|
Powtórze za adaBDR Cytuj: 2 Tm 4, 3: Przyjdzie bowiem chwila, kiedy zdrowej nauki nie będą znosili, ale według własnych pożądań - ponieważ ich uszy świerzbią - będą sobie mnożyli nauczycieli. Cytuj: kooool napisał(a): Ktoś kiedyś powiedział, że na koniec czasu nauka będzie fałszywym prorokiem. Marek_Piotrowski napisał(a): Zapewne jakiś nieuk To św. Paweł za natchnieniem Ducha Świętego. Moj wpis poprzedni wyjaśnia jak. Celem dzisiejszej chorej nauki wyrażanej teoriami i zarażonej idologicznym myśleniem unicestwiającym byt człowieka jest świadome - nie miejcie złudzeń - oddalenie dusz od Boga. Cytuj: 2 Tm 4, 4: Będą się odwracali od słuchania prawdy, a obrócą się ku zmyślonym opowiadaniom.
_________________ Mt.22.37-40 Miłość-na tym opiera się całe Prawo i Prorocy Ef.4.30-32 Nie zasmucajcie Bożego Ducha Świętego, którym zostaliście opieczętowani na dzień odkupienia... Przebaczajcie sobie, tak jak i Bóg nam przebaczył w Chrystusie.
|
Cz lut 09, 2017 0:20 |
|
 |
Iago
|
Ale hipokryta kooool zdaje sobie sprawę ze to ustrojstwo za pośrednictwem którego sobie bajdurzy w najlepsze na tym forum (mowa o komputerze jakby Ci pod łepetyną nie zaiskrzyło) również jest owocem tej "chorej nauki"? 
|
Cz lut 09, 2017 0:42 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Dodajmy jeszcze, że podwaliny pod teorię komputerów położyło dwóch ludzi, jeden pedał, drugi ateista.
|
Cz lut 09, 2017 0:48 |
|
 |
Marek_Piotrowski
|
kooool napisał(a): Powtórze za adaBDR Cytuj: 2 Tm 4, 3: Przyjdzie bowiem chwila, kiedy zdrowej nauki nie będą znosili, ale według własnych pożądań - ponieważ ich uszy świerzbią - będą sobie mnożyli nauczycieli. jak się to ma - trafne skądinąd - spostrzeżenie, że będą heretycy i że ludzie za nimi pójdą do twierdzenia jakoby nauka miała być fałszywym prorokiem? Cytuj: Cytuj: kooool napisał(a): Ktoś kiedyś powiedział, że na koniec czasu nauka będzie fałszywym prorokiem. Marek_Piotrowski napisał(a): Zapewne jakiś nieuk To św. Paweł za natchnieniem Ducha Świętego. Tyle że nie napisał tego co Ty, a zupełnie coś innego. Cytuj: 2 Tm 4, 4: Będą się odwracali od słuchania prawdy, a obrócą się ku zmyślonym opowiadaniom. Takim jak Twoje wtłoczenie do Apokalipsy własnych antynaukowych fobii?
_________________ pozdrawiam serdecznie Marek
|
Cz lut 09, 2017 0:55 |
|
 |
kooool
|
W przypisie do Psalmów Marcin Luter napisał, że Bóg zanim stał się Bogiem, wpierw był szatanem. Tą myśl rozwinął filozoficznie Hegel. A potem Darwin wyłożył na płaszczyźnie biologicznej jako ewolucja.
Absurd, żeby ze zwierzęcia kierującego się instynktem, istoty niższej powstał, rozwinął się człowiek duchowy, mający rozum, pamięć i wolną wolę. Człowiek żyjący zmysłowo, pożądaniami ciała może stać się i staje zwierzęciem, ale inteligentnym zwierzęciem zwanym bestią.
Nasiono dębu jest zaprogramowane - stała - tak, że rozwija się zgodnie z programem i staje się dębem. Piękno stworzenia ukazuje zróżnicowanie, nie ma identycznych dębów, ba nawet nie powtarzają się liście, choć każdy z nich wygląda na liść dębu.
Ewoluuje tylko myśl człowieka pysznego z prawdy w stronę kłamstwa. Zmienna w zależności od stanu samopoczucia, pogody, chwilowej słabości lub określonego interesem celu.
Moim celem jest Pokój, Jedność i Miłość na tym świecie. Rzeczywistość bez Prawdy zwiemy piekłem.
|
Cz lut 09, 2017 1:01 |
|
|
|