Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt wrz 02, 2025 18:18

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 207 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14  Następna strona
 WOŚP czyli Wielka Orkiestra Światecznej Pomocy 
Autor Wiadomość

Post Re: WOŚP czyli Wielka Orkiestra Światecznej Pomocy
Elbrus napisał(a):
A do puli z której są wypłacane odszkodowania dla ofiar księży dokładać ci nie szkoda?Jeśli nie to nie - masz do tego prawo.
Przecież państwo do tego nie dokłada, podobnie jak do ofiar przemocy w szkołach, czy przemocy domowej.
fifkanabita napisał(a):
WOŚP dlatego że robi dużo dobrego i nikt temu nie powinien zaprzeczyć. Porównajcie sobie pożyteczność WOŚP z np. pożytecznością Caritasu (absolutnie nie mam na celu obrażenie kogokolwiek ;))
Caritas nie ma darmowego czasu antenowego, ani masowych imprez finansowanych z naszych podatków. Gdyby Caritas chciał zorganizować taki całodniowy finał jak WOŚP wydałby na czas antenowy i organizację pewnie niewiele mniej niż udałoby się zebrać na szczytne cele.
Cytuj:
Jeśli chodzi o Woodstock myślę że jest potrzebny ponieważ jest bardzo fajnym festiwalem z pozytywnym przekazem ;)
To niech ci, którym jest potrzebny sfinansują taki festiwal kupując bilety podobnie jak ma to miejsce w przypadku innych imprez muzycznych.
Co do przesłania: ideologia hipisowska to lansowanie pozornej wolności i braku odpowiedzialności, a zajmująca czołowe miejsce na Przystanku Hare Kriszna jest niebezpieczną sektą, na co zwrócił uwagę nawet Parlament Europejski.

N cze 13, 2010 8:49

micked napisał(a):
Elbrus napisał(a):
A do puli z której są wypłacane odszkodowania dla ofiar księży dokładać ci nie szkoda?Jeśli nie to nie - masz do tego prawo.
Przecież państwo do tego nie dokłada
W Polsce nie.

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

N cze 13, 2010 9:25

micked napisał(a):
(...)
Co do przesłania: ideologia hipisowska to lansowanie pozornej wolności i braku odpowiedzialności, a zajmująca czołowe miejsce na Przystanku Hare Kriszna jest niebezpieczną sektą, na co zwrócił uwagę nawet Parlament Europejski.

No właśnie, szczytny cel: zakup sprzętu medycznego - a jednocześnie jako nagroda dla wolontariuszy: sekty i inne ekscesy obyczajowe.
Jak tą moralną niejednoznaczność rozeznać? Szczególnie, że znam księży, którzy biorą czynny udział w imprezach na rzecz WOŚP przewodząc młodzieży, którą nauczają religii w szkole.

N sty 06, 2013 23:57
ratio napisał(a):
micked napisał(a):
(...)

No właśnie, szczytny cel: zakup sprzętu medycznego - a jednocześnie jako nagroda dla wolontariuszy: sekty i inne ekscesy obyczajowe.
Jak tą moralną niejednoznaczność rozeznać? Szczególnie, że znam księży, którzy biorą czynny udział w imprezach na rzecz WOŚP przewodząc młodzieży, którą nauczają religii w szkole.

Bo mądrzy kapłani wiedzą, że złego kościół nie naprawi, a dobrego karczma nie zepsuje.
Sekty - jedna, którą Owsiak przyjął po tym jak go gorzowska kuria wywaliła, bo głupi księża uznali, że młodzież na WP nie zasługuje na Msze św, o odprawienie której prosił Owsiak.

Pn sty 07, 2013 9:03

Zapomniano o haśle Owsiaka sprzed paru lat- " robta co chceta", z powodu którego był bardzo krytykowany i moim zdaniem słusznie. Jeżeli podejdą wolontariusze-wrzucę datek ,jednak bardzo denerwuje mnie cała ta wrzawa w tv zamiast tego mogliby nadać dobry program ,film itp.
Alus! Z tą pomocą nie przesadzajmy, część zakupionego sprzętu zalega magazyny lub stoi nieużywana. Myślę, że z prądem nowej ewangelizacji stanowisko hierarchów Kościoła się zmienia. Skoro na "przystanku Wodstook" pojawił się od kilku lat przystanek Jezus to nie pozostaje nic innego jak naśladować.
Owsiak zresztą stamtąd wypłynął, a dzięki WOŚP zrobił karirę medialną i założył firmę, która pracuje cały od jednago granie do następnego. Noże być trwalszy biznes? Przy okazji można pokazać się w tv, a to przecież bardzo lubimy. Wielu nie wspomoże Caritas bo są antyklerykałami, a wspomoże Owsiaka , bo jego hasła bardziej przemawiają. Dla mnie to żenada,że przy wielu lat opłacania składek system ochrony zdrowia zmuszomy jest zebrać o sprzęt podstawowy, który nam pacjentom sie należy. No cóż. dawno temu pewien cesarz rzymski zauważył,że przecież pieniądze za latryny nie śmierdzą, więc czegóż ich nie pobierać

Wt sty 08, 2013 9:05
mareta napisał(a):
Dla mnie to żenada,że przy wielu lat opłacania składek system ochrony zdrowia zmuszomy jest zebrać o sprzęt podstawowy, który nam pacjentom sie należy. No cóż. dawno temu pewien cesarz rzymski zauważył,że przecież pieniądze za latryny nie śmierdzą, więc czegóż ich nie pobierać

Tyle, ze to nie jest wina Owsiaka. to wina ... zbyt niskich skladek na zdrowie w Polsce. Plus wieloletniej ideologii, ze musi byc wszystko "panstwowe", czyli nie wolno szpitalom miec prywatnych pacjentow, jezeli chca miec kontrakt z NFZ. Plus oczywiscie niegospodarnosci, tyle, ze trudno powiedziec czy tylko szpitali, czy tez NFZu

Gdyby nie pomysl na WOSP, to sytuacja szpitali, czyli samych obywateli bylaby jeszcze bardziej dramatyczna. Oczywiscie mozna powiedziec: place skladki, wiec mam prawo do leczenia od reki na poziomie swiatowym, ale za te skladki swiatowego poziomu nie dostaniesz.
Porownaj poziom skladek na zdrowie w krajach "starej " UE, z tym w Polsce.

I nie, nie jestem fanem Owsiaka. Ale popieram wszystkich, ktorzy zamiast tylko biadolic nad ciezka dola, zakasuja rekawy i cos robia.
To zalecal Mlynarski w "Robmy swoje", i to zaleca Ewangelia w opisie Sadu Ostatecznego u sw Mateusza.

Ostatnio edytowano Wt sty 08, 2013 9:24 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz

Wt sty 08, 2013 9:15

Jasne, że nie jest to winą Owsiaka. Trudno jednak nie zauważyć,że znalazł swoje 5 minut trwające kilka lat i zrobił karierę. Nie mając aparycji, ani urody stał sie postacią medialną. To swoisty fenomen, przy okazji jak wspomniałam ustawił się finansowo na dobrych kilka lat. Media kreują jego wizerunek, jakoby był jedyną osobą w Polsce, która robi bardzo dużo dla chorych dzieci, a to przecież nieprawda. Pozostali się nie liczą, bo tak głośno nie wrzeszczą.

Wt sty 08, 2013 9:23
@mareta, zazdroscisz mu zaradnosci? No coz, to typowo ludzkie uczucie. Tyle, ze negatywne.
Zabierz sie do roboty i zrob cos sama!

Wt sty 08, 2013 9:27
mareta napisał(a):
Jasne, że nie jest to winą Owsiaka. Trudno jednak nie zauważyć,że znalazł swoje 5 minut trwające kilka lat i zrobił karierę. Nie mając aparycji, ani urody stał sie postacią medialną. To swoisty fenomen, przy okazji jak wspomniałam ustawił się finansowo na dobrych kilka lat. Media kreują jego wizerunek, jakoby był jedyną osobą w Polsce, która robi bardzo dużo dla chorych dzieci, a to przecież nieprawda. Pozostali się nie liczą, bo tak głośno nie wrzeszczą.

Wszystkie się liczą, ale nikt nie zakwestionuje faktu, że WOŚP zakupiła sprzęt na kwotę, która inne musiałyby zbierać ze 100 lat.
Owszem może się ustawił, choć on osobiście nie pobiera żadnych apanaży z fundacji (jego żona jest księgową), niemniej dał by Bóg więcej tak ustawionych, to może służba zdrowia służyłaby autentycznie zdrowiu a nie wywoływała frustrację, nerwy.
Jeśli część sprzętu zalega magazyny to wina dyrekcji, lekarzy obdarowanych szpitali.
Niemniej z podawanych informacji w każdym przypadku, gdy informacja o nieużywanym sprzęcie dotrze do Fundacji, Owsiak odbiera szpitalowi nie wykorzystywany sprzęt i przekazuje innej placówce, która je wykorzysta.
Szpitale, które się sprywatyzowały płacą dzierżawę za wykorzystywany sprzęt WOŚP lub oddają.
Niewykorzystywany sprzęt to bajeczka, jeden z argumentów wymierzonych w WOŚP.

System ochrony zdrowia, NFZ, to problem nie do opanowania i wiele bogatszych państw sobie też nie radzi :(
Zasadnicze pytanie ile naszych składek idzie na utrzymanie rzeszy wysoko uposażonych urzędników NFZ.
W moim mieście NFZ mieści się w ładnym pałacyku w centrum miasta. Ale nienowoczesnym, bez klimatyzacji, więc pani dyrektor ubzdurała sobie budowę nowej siedziby za 60 milionów.
Projekt wzbudził totalny protest środowiska medycznego, mieszkańców miasta i ministerstwo nie wyraziło zgody.
Dzięki Bogu, bo w sytuacji gdy brak pieniędzy na remonty, budowę szpitali, ktoś usiłuje wpakować ogromne pieniądze w super nowoczesne warunki pracy urzędników.

Wt sty 08, 2013 9:33

Ja Owsiaka popieram, ale zastanawiałem się dzisiaj czy nie szkoda mu kasy na to "światełko do nieba". Kiedyś ludzie wyciągali zapalniczki i było miło i taniej. A te dzisiejsze kosztowne fajerwerki były pewnie w każdym większym mieście w Polsce. Po co - pytam!, tym głośniej, że dwa tygodnie temu był sylwester.

Pn sty 14, 2013 0:33
Chociażby po to by dać chwile radochy tym zmarznietym dzieciakom, które cały dzień wystawały z puszkami.
Nie wiem kto za to płaci. czy sposnsor, czy WOSP (przypuszczam, ze ktos to sposnsoruje).

Na tym jednak polega idea WOSP. To zbiórka pieniędzy na szlachetne cele połączona z dobra zabawą dla młodych ludzi (dla starszych zresztą też :) ).
Obawiam się, że gdyby to wyglądało w taki sposób, że byłaby jedna relacja w TV, polegająca na wymadrzaniu się tzw. "gadającej głowy", że nie byłoby tych koncertów tej całej otoczki......to WOSP juz dawno by nie istniał.

Owsiak znalazł sposób by zachęcic młodzież do charytatywnej i społecznej pracy na takiej zasadzie jaka sie młodziezy podoba i jaka ją przyciąga.

Nie podoba mi się krytyka WOSP przez różne środowiska. Chociaz ostatnio widać, że tych niechętnych jest coraz mniej.....zauważyli pewnie, że ludzie nie interesuja sie ich bredniami i nadal WOSP popieraja i pieniądze do puszek rzucają.

Nie podoba mi sie również porównywanie WOSP i Caritas. To dwie organizacje, które robia wiele dobrego dla wszystkich, ale to dwa różne sposoby działania. Z cała pewnością nie sa dla siebie konkurencją! Nie słyszałem by ktos z Caritasu ostro protestował przeciwko WOSP.
Za to ci co tak sa niechetni tej inicjatywie zazwyczaj w dziedzinie charytatywnej g... robią (vide Rydzyk i s-ka).

Dlatego tanie_wino, nie zastanawiaj się czy szkoda czy nie szkoda na fajerwerki. Gdyby nie ta otoczka i ta zabawa to ta poświecająca sie bądź co bądź młodzież wolałaby spędzić niedziele przed kompem, tv lub popijając gdzies piwo.

Pn sty 14, 2013 7:31
Zwłaszcza gdyby te gadające głowy reprezentowały PiS, RM i "prawych katolików" :D :D

Pn sty 14, 2013 9:47

Humalog, jak kiedyś udzielałem się w WOŚP to radochą dla mnie i innych była atmosfera, to że robimy coś pożytecznego i oczywiście wieczorny koncert, na którym muzycy grali za darmo. Fajerwerki to zbędny wydatek i wątpliwa atrakcja.
Jeżeli za łączną kasę na te pier-doły można by pomóc kompleksowo choć jednej potrzebującej osobie, to jak dla mnie nie ma o czym tu dyskutować. To jest akcja pomocy, a nie "cieszmy się, życie jest piękne".

Pn sty 14, 2013 12:52
Aleś się czepił tych fajerwerków :D

No dla Ciebie sa one zbędne....dla mnie szczerze mówiąc też. Jednak jest mnóstwo młodych a w szczególności najmłodszych dla których jest to ogromniasta frajda. Tym najmłodszym własnie, tym którzy za parę lat sami beda zbierać do puchy WOSP bedzie się kojarzył z wielka i pozyteczna zabawą (bo mama powie, ze to dla chorych dzieci te kolorowe ognie).....dzieki tym fajerwerkom (bo kto i co grał to na pewno nie zapamiętają).
Dajże sie ludziom tez troche pobawić :)

Pn sty 14, 2013 13:29
tanie_wino napisał(a):
Humalog, jak kiedyś udzielałem się w WOŚP to radochą dla mnie i innych była atmosfera, to że robimy coś pożytecznego i oczywiście wieczorny koncert, na którym muzycy grali za darmo. Fajerwerki to zbędny wydatek i wątpliwa atrakcja.
Jeżeli za łączną kasę na te pier-doły można by pomóc kompleksowo choć jednej potrzebującej osobie, to jak dla mnie nie ma o czym tu dyskutować. To jest akcja pomocy, a nie "cieszmy się, życie jest piękne".

Może Owsiak chce być bardziej bezpieczny :) - Owsiak jest tym bardziej niebezpieczny im więcej realnego dobra przynosi jego akcja, T. Terlikowski, Fronda.

Pn sty 14, 2013 13:42
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 207 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14  Następna strona