Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 08, 2025 3:17

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 427 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 29  Następna strona
 Piłka nożna :) 
Autor Wiadomość

Post Re: Piłka nożna :)
SweetChild napisał(a):
I co od lat osiąga polska piłka klubowa w rozgrywkach typu Liga Europejska czy Liga Mistrzów.

O, przepraszam! Właśnie obraziłeś Legię Warszawa i Wisłę Kraków, które w tym sezonie w Lidze Europejskiej WYSZŁY Z GRUP :-D

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pn cze 25, 2012 11:54

-Vi- napisał(a):
Eeeee... a co to ma do rzeczy? :shock: Jaki związek ma sytuacja finansowa części Polaków, ze Smudą i zarobionymi przez niego pieniędzmi? :shock:

Żaden shock. Jeżeli ktoś nie ma wykształconego powyżej minimum poczucia honoru, odpowiedzialności i przyzwoitości, to ja nie jestem w stanie mu wytłumaczyć, bo on tego nie zrozumie. Napiszę więcej, mam nawet znajomych, którzy prowadzą biznesy i jeżeli znajdą możliwość bycia skur.... w zgodzie z kruczkami prawnymi, to są tymi skur..... I to dla nich oczywiste. Jeden to mi nawet tłumaczył co i jak robić, żeby te kilka tysięcy więcej w kieszeni zostało. Jego pracownicy nie mają o nim dobrego zdania. A facet jest bogaty, i co też godne zauważenia co niedzielę do kościoła jezdzi.

Co się starają, o to jak ich w mieście postrzegają!
Za rasę wyższą, wywyższą przez dorobek!
Ojciec nosi sztywno kark i uniesioną głowę i twarz kamienną i szyderczy uśmiech!
Świni przy korycie od niego nie odróżnię! I bywa różnie!
Ale nie przesadź w interesach, w roli prezesa, nowobogackiego szefa,
Który się znalazł w swoich wymarzonych strefach!
Na głównym forum, gdy na mszy wymienia się sponsorów i dobrodziei
I złodziei, co od poniedziałku przeczą swej idei!

Liber - "Skarby"

Swoją drogą ciekawe czy Smuda zakwalifikowałby się do tego euro jak by musiał. Np. Engel zakwalifikował się do MŚ, a tam przegrał z gospodarzem i Portugalczykami, trzeci mecz wygrał. Można powiedzieć, że osiągnął więcej niż Smuda na polskim euro. I to tylko z jednym "farbowanym lisem" w składzie :)

Pn cze 25, 2012 12:38

Z drugiej strony można powiedzieć, że Engel miał o tyle łatwiej, że miał możliwość sprawdzenia swojej drużyny w prawdziwej walce, o punkty i awans, a nie tylko w meczach o pietruszkę :) A wygrał dopiero mecz o honor. Korea może i była gospodarzem, ale rok wcześniej w rankingu FIFA była niżej niż którykolwiek z grupowych rywali Polaków na Euro 2012.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pn cze 25, 2012 12:56
tanie_wino napisał(a):
-Vi- napisał(a):
Eeeee... a co to ma do rzeczy? :shock: Jaki związek ma sytuacja finansowa części Polaków, ze Smudą i zarobionymi przez niego pieniędzmi? :shock:

Żaden shock. Jeżeli ktoś nie ma wykształconego powyżej minimum poczucia honoru, odpowiedzialności i przyzwoitości, to ja nie jestem w stanie mu wytłumaczyć, bo on tego nie zrozumie. Napiszę więcej, mam nawet znajomych, którzy prowadzą biznesy i jeżeli znajdą możliwość bycia skur.... w zgodzie z kruczkami prawnymi, to są tymi skur..... I to dla nich oczywiste. Jeden to mi nawet tłumaczył co i jak robić, żeby te kilka tysięcy więcej w kieszeni zostało. Jego pracownicy nie mają o nim dobrego zdania. A facet jest bogaty, i co też godne zauważenia co niedzielę do kościoła jezdzi.

Bredzisz chłopie… A im dalej brniesz, tym gorzej :| Taki malutki, zakompleksiony człowieczek z Ciebie wychodzi, którego każdy zarobiony przez innych grosz, kłuje w oczy i dźga w <...> :!:
Nie masz zielonego pojęcia na czym polega prowadzenie biznesu/biznesów i praca takich ludzi. Potrafisz operować wyłącznie stereotypami na miarę tych, którzy też by chcieli, a że nie potrafią i to dla nich nieosiągalne, to chociaż popluć sobie mogą na tych, którym coś się udało... :|
A poza tym hipokrytą jesteś :!:
:|

Pn cze 25, 2012 13:23
tanie_wino napisał(a):
Dlatego wspomniałem o odwadze.

Masz rację, żeby przyjmować niepoważne oferty, trzeba mieć duuużo odwagi. :D
tanie_wino napisał(a):
No właśnie o tym, że jakiś trener za to, że przegrał wpłacił kupę forsy na jakiś szczytny cel. Szukałem w necie ale nie znalazłem, ale coś mi świta, że tyczyło się to rozgrywek NBA.

To chyba jakaś legenda. :D
tanie_wino napisał(a):
Ja natomiast bym wpłacił, bo zwyczajnie wstydziłbym się przed milionami Polaków

Dlaczego uważasz, że przegrana po walce to powód do wstydu?
tanie_wino napisał(a):
Np. Engel zakwalifikował się do MŚ, a tam przegrał z gospodarzem i Portugalczykami, trzeci mecz wygrał. Można powiedzieć, że osiągnął więcej niż Smuda na polskim euro.

Engel po dwóch meczach miał 0 pkt. bilans bramkowy 0-6 i spakowane walizki przed podróżą do domu, trudno powiedzieć, że zwycięstwo w meczu o pietruszkę przebija dokonania Smudy.

Pn cze 25, 2012 14:01

Johnny99 napisał(a):
Z drugiej strony można powiedzieć, że Engel miał o tyle łatwiej, że miał możliwość sprawdzenia swojej drużyny w prawdziwej walce, o punkty i awans, a nie tylko w meczach o pietruszkę :) A wygrał dopiero mecz o honor.
I ostatecznie zdobył 3 punkty :)

Czy ktoś Smudzie bronił grać sparingi tak jak mecze o punkty, zwłaszcza kiedy Euro było tuż tuż. Czy on w ogóle wygrał jakiś mecz towarzyski z poważnym przeciwnikiem?

Cytuj:
Korea może i była gospodarzem, ale rok wcześniej w rankingu FIFA była niżej niż którykolwiek z grupowych rywali Polaków na Euro 2012.

Mimo to pokazała, że można wyjść z grupy.

Pn cze 25, 2012 14:09

mauger napisał(a):
Masz rację, żeby przyjmować niepoważne oferty, trzeba mieć duuużo odwagi.

Poważne jest za to żądać z góry bardzo dużo.

Cytuj:
Dlaczego uważasz, że przegrana po walce to powód do wstydu?

A czy np. niezdana matura po 3 latach nauki to powód do wstydu czy nie? Poza tym ja tej walki za dużo nie widziałem.

Cytuj:
Engel po dwóch meczach miał 0 pkt. bilans bramkowy 0-6 i spakowane walizki przed podróżą do domu, trudno powiedzieć, że zwycięstwo w meczu o pietruszkę przebija dokonania Smudy.

Smuda niech dziękuje Tytoniowi, że miał 2 a nie 1 punkt przed ostatnim meczem. No i ciekawe też ile Smuda przegrałby z Portugalią, jeżeli z Rosją tylko zremisował i był szczęśliwy z tego powodu. A trener Engel grę w mundialu wywalczył, trafił do trudnej grupy. Przypomnę tylko, że Korea doszła wtedy do półfinału, gdzie przegrała z Niemcami 0:1.

Pn cze 25, 2012 15:04

tanie_wino napisał(a):
mauger napisał(a):
Masz rację, żeby przyjmować niepoważne oferty, trzeba mieć duuużo odwagi.

Poważne jest za to żądać z góry bardzo dużo.

Dużo czy mało, z pewnością poważne jest stawiać swoje postulaty "z góry" (przed zawarciem umowy) a nie "z dołu" (oczekiwać jakiegoś bliżej niesprecyzowanego zadośćuczynienia za brak bliżej niesprecyzowanych osiągnięć).

tanie_wino napisał(a):
Przypomnę tylko, że Korea doszła wtedy do półfinału, gdzie przegrała z Niemcami 0:1.

Z wydatną pomocą sędziów. Na szczęście na ME poziom sędziowania jest zdecydowanie wyższy niż na MŚ.

Pn cze 25, 2012 15:11

Post rRe: Piłka nożna :)
SweetChild napisał(a):
Dużo czy mało, z pewnością poważne jest stawiać swoje postulaty "z góry" (przed zawarciem umowy) a nie "z dołu" (oczekiwać jakiegoś bliżej niesprecyzowanego zadośćuczynienia za brak bliżej niesprecyzowanych osiągnięć).

Dlaczego "niesprecyzowanego" "niesprecyzowanych"?

Cytuj:
Z wydatną pomocą sędziów. Na szczęście na ME poziom sędziowania jest zdecydowanie wyższy niż na MŚ.

Tym trudniejsze zadanie miał J.Engel. Do tego jeszcze aklimatyzacja.

Pn cze 25, 2012 15:24
tanie_wino napisał(a):
A czy np. niezdana matura po 3 latach nauki to powód do wstydu czy nie?

Tu nie ma żadnej analogii. Jak widzę trudno ci pojąć, że prowadzenie drużyny piłkarskiej to nie to samo co pisanie klasówki z matematyki: jak się porządnie nauczę tabliczki mnożenia to na pewno dostanę piątkę. Nawet jak trener przygotuje perfekcyjnie drużynę, rozpracuje rywala w najdrobniejszych szczegółach, ustali najlepszą taktykę to i tak nikt mu nie zagwarantuje, że mecz wygra. Sport to nie matematyka. Trzeba o tym pamiętać rozliczając trenerów.
tanie_wino napisał(a):
Smuda niech dziękuje Tytoniowi, że miał 2 a nie 1 punkt przed ostatnim meczem.

Pewnie mu już podziękował.
tanie_wino napisał(a):
No i ciekawe też ile Smuda przegrałby z Portugalią

Ciekawe to jest, skąd ty możesz mieć pewność, że Smuda przegrałby z Portugalią?
tanie_wino napisał(a):
A trener Engel grę w mundialu wywalczył, trafił do trudnej grupy.

Niech Smuda teraz odda kasę za to, że nie przeszedł eliminacji do Euro. :D

W każdym razie, ja nie zamieniłbym wyników jakie osiągnął Smuda na dwie wysokie porażki w tragicznym stylu i jedno zwycięstwo w meczu o nic. Każdy jednak ma prawo do własnego zdania.
tanie_wino napisał(a):
Przypomnę tylko, że Korea doszła wtedy do półfinału, gdzie przegrała z Niemcami 0:1.

Była jednak na tyle słabą drużyną, że w normalnej sytuacji odpadłaby w 1/8. Tym bardziej przykre, że w meczu z Polską pomoc sędziego, ani przez moment nie była jej potrzebna :( .

Pn cze 25, 2012 16:30

Post Re: rRe: Piłka nożna :)
tanie_wino napisał(a):
SweetChild napisał(a):

Dlaczego "niesprecyzowanego" "niesprecyzowanych"?

Dlatego, że Ty będziesz się oczekiwał 20% pensji za odpadnięcie w fazie grupowej, kto inny 30% za nieosiągnięcie półfinału finału, inny 50% za nieosiągnięcie finału a jeszcze inny 100% za brak tytułu Mistrza Europy. Dlaczego akurat Ty masz mieć głos decydujący? Przebij się na fotel prezesa PZPN, to będziesz miał możliwość negocjować sprawiedliwe kontrakty ;)

tanie_wino napisał(a):
Tym trudniejsze zadanie miał J.Engel. Do tego jeszcze aklimatyzacja.

Mnie się gra Polaków pod wodzą Smudy podobała bardziej niż pod wodzą Engela. Ale i od Engela nie oczekuję, że będzie zwracał choćby złotówkę tego, co zarobił jako trener reprezentacji.

Pn cze 25, 2012 17:40

mauger napisał(a):
Ciekawe to jest, skąd ty możesz mieć pewność, że Smuda przegrałby z Portugalią?

Pewność nie, ale na 99 procent.

SweetChild napisał(a):
Dlatego, że Ty będziesz się oczekiwał 20% pensji za odpadnięcie w fazie grupowej, kto inny 30% za nieosiągnięcie półfinału finału, inny 50% za nieosiągnięcie finału a jeszcze inny 100% za brak tytułu Mistrza Europy. Dlaczego akurat Ty masz mieć głos decydujący?

A tu o co chodzi nie wiem. Przecież każda umowa jest indywidualna, a ja decydującego głosu się nie domagam.

Cytuj:
Mnie się gra Polaków pod wodzą Smudy podobała bardziej niż pod wodzą Engela.

Każdemu może się co/kto innego podobać, jednemu Anna Przybylska, innemu np. Joanna Senyszyn :)

Złe przygotowanie polskiej reprezentacji zostało brutalnie obnażone. Ostatnia z teorii mogących w jakikolwiek sposób usprawiedliwiać Franciszka Smudę - na Euro nie ma słabych drużyn - w ćwierćfinałach została obalona. Polski selekcjoner twierdził, że może odejść z podniesioną głową, gdyż po zebraniu doświadczenia, drużyna jest gotowa do walki o mundial. Zapominając, że na 11 meczów z finalistami Euro (osiem towarzyskich, trzy podczas turnieju), nie wygrał żadnego.
- Przemysław Langier
(Onet Sport)

Pomnik Smudzie postawcie.

Pn cze 25, 2012 21:22
tanie_wino napisał(a):
Złe przygotowanie polskiej reprezentacji zostało brutalnie obnażone. Ostatnia z teorii mogących w jakikolwiek sposób usprawiedliwiać Franciszka Smudę - na Euro nie ma słabych drużyn - w ćwierćfinałach została obalona. Polski selekcjoner twierdził, że może odejść z podniesioną głową, gdyż po zebraniu doświadczenia, drużyna jest gotowa do walki o mundial. Zapominając, że na 11 meczów z finalistami Euro (osiem towarzyskich, trzy podczas turnieju), nie wygrał żadnego.- Przemysław Langier (Onet Sport)

Śmiać mi się chce, jak czytam teraz tych ekspertów futbolowych. Gdzie byli owi mędrcy przed meczem z Czechami? Czemu nie studzili nastrojów: reprezentacja jest źle przygotowana, gra beznadziejnie, mamy marne szanse, żeby pokonać Czechów. Teraz dopiero raczą nas swoją mądrością? :-D

Pn cze 25, 2012 23:16

Trochę tak, ale może łudzili się jak ja.

http://www.sport.pl/euro2012/1,127119,1 ... remii.html

A przy okazji, Smuda mógłby podpytać Pirlo skąd ma siły żeby biegać i celnie dogrywać przez 120min. On w naszej kadrze byłby najstarszy.

Pn cze 25, 2012 23:25

tanie_wino napisał(a):
Czy ktoś Smudzie bronił grać sparingi tak jak mecze o punkty, zwłaszcza kiedy Euro było tuż tuż.

Do tego jeszcze trzeba, by przeciwnik miał takie samo podejście.. no i na pewne rzeczy nie masz wpływu. Choćby nie wiem jak piłkarz się mobilizował, nigdy nie zagra w meczu o pietruszkę tak, jak w meczu o punkty (czy nawet o "honor"). To samo pewnie tyczy się trenera. Zresztą, z Niemcami np. graliśmy z determinacją (są przeciwnicy, z którymi nigdy nie gra się "towarzysko"), zwycięstwo było o włos. I co? I Smuda usłyszał, że nie ma się czym zachwycać, bo Niemcy grali "rezerwami" (choć Loew wielokrotnie podkreślał, iż nie ma żadnych "rezerw" - każdy piłkarz, którego powołuje, jest natychmiast gotowy do wyjścia na boisku w meczu z każdym rywalem o dowolną stawkę, co Niemcy udowodnili już wielokrotnie: Loew, jeśli by uznał to za konieczne, mógłby wystawić Reusa i Schurrle na finał z Hiszpanią i jestem 100% pewny, że na jakość gry Niemiec w ogóle by to nie wpłynęło).

Cytuj:
Czy on w ogóle wygrał jakiś mecz towarzyski z poważnym przeciwnikiem?

Wyniki w meczach towarzyskich nie mają znaczenia. Hiszpania ledwo ledwo uratowała remis z Kostaryką, Włochy przegrały 0:3 z Rosją itp.

Cytuj:
Mimo to pokazała, że można wyjść z grupy.

Bo poza tym, że grała dobrze, to jeszcze miała szczęście i przychylnych sędziów. No i nie było w jej grze takich kontrastów, jak między dwoma połowami w meczach Polski z Grecją i Czechami (tu na pewno jest jakaś wina Smudy).

SweetChild napisał(a):
Mnie się gra Polaków pod wodzą Smudy podobała bardziej niż pod wodzą Engela. Ale i od Engela nie oczekuję, że będzie zwracał choćby złotówkę tego, co zarobił jako trener reprezentacji.

<podpis>. Mecz z Rosją w ogóle uważam za ścisłą czołówkę najlepszych meczów polskiej reprezentacji, jakie widziałem w życiu.

mauger napisał(a):
Śmiać mi się chce, jak czytam teraz tych ekspertów futbolowych. Gdzie byli owi mędrcy przed meczem z Czechami? Czemu nie studzili nastrojów: reprezentacja jest źle przygotowana, gra beznadziejnie, mamy marne szanse, żeby pokonać Czechów. Teraz dopiero raczą nas swoją mądrością? :-D

Odpowiedź jest banalnie prosta: bo nie było większych powodów do mniemania, że jest źle przygotowana. Owszem, drugą połowę z Grecją zawaliła, ale zaraz nadrobiła to bardzo dobrym meczem z Rosją (a przypominam, że "dyżurni pesymiści" przewidywali w tym meczu pogrom..). Można więc to było spokojnie uznać za wypadek przy pracy. Wszyscy widzieli, że drużyna wcale nie gra beznadziejnie i ma olbrzymie szanse na pokonanie Czechów, od których - tak jak i od Greków - jest bezsprzecznie lepsza. Takie opinie wygłaszane dzisiaj to po prostu, moim zdaniem, projekcja teraźniejszych emocji w przeszłość.

Wt cze 26, 2012 8:03
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 427 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 29  Następna strona