Zakaz antykoncepcji a osoby spoza Kościoła Katolickiego;
Autor |
Wiadomość |
cieplutki
|
Crosis
Na własne oczy widziałem obraz mikroskopijny... mikroporów.
Przedstawiali go naukowcy. Byłem zszokowany.. Zamiast
wmawiać mi schizofrenię,opanuj się.. nie każę Ci wierzyć.
Życie daje dowód, że prezerwatywa po stosunku przerywanym
należy do najmniej skutecznych metod antykoncepcyjnych..
_________________ www.youtube.pl/wilczeoko69
|
Śr sie 17, 2005 8:24 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Życie daje dowód, że prezerwatywa po stosunku przerywanym należy do najmniej skutecznych metod antykoncepcyjnych..
[...]
Powiem Ci tak: tysiace osob codziennie uzywaja w Polsce prezerwatyw. Powinnismy miec 50% przyrost naturalny! Nie mowiac juz o calym swiecie! [...] Czy wszyscy, ktorzy kochaja sie z prezerwatywa, usuwaja ciaze? Tak tylko mozna tlumaczyc to, ze nie przybywa nam dzieci! W koncu wg cieplutkiego podczas seksu z prezerwatywa 80% stosunkow powinno zakonczyc sie ciaza! [...]
Doczytaj ile wynosi wspoczynnik Pearla dla prezerwatywy.
Crosis
[...] - angua
|
Śr sie 17, 2005 8:42 |
|
 |
cieplutki
|
Funeral...
Biorę przykład z Jezusa..
On w swojej szczerości potrafił nazywać:
-plemię przewrotne..
-plemię żmijowe..
-nie rzucajcie pereł przed świnie..
-nie dobrze jest zabierać chleb..
dzieciom, a rzucać psom..
-zejdź mi z oczu szatanie..
Nie porównuję się do Jezusa, ale kieruję się tą samą
intencją, co On. Zauważ, że jestem delikatniejszy...
Gdy byłem daleko od Boga, tylko takie "nazwy" do mnie docierały.
Inne nie poruszały mojego sumienia.. Gdy ojciec powiedział, że
robię źle, nie docierało do mnie, ale gdy powiedział "psie" - utknęło
mi to tak głęboko, że w pełni uświadomiłem sobie krzywdę, której
byłem winien wobec pewnej osoby... Przemyśl to...
Reasumując Twój głos:
1. Nie powiedziałem, że dla mnie szczerość = chamstwo
2. Którym słowem stwierdziłem, że zajmuję się terapią?
Czy nie powiedziałem tego w przenośni?
3. Mówiąc o Twoim ewentualnym pożyciu, nie wymyśliłem
sobie odpowiedzi, którą sam skierowałeś do mnie:
Cytuj: Ja:
Kochałbyś się z kobietą, która jest chora na AIDS- zabezpieczając się prezerwatywą?
Ty:
TAK, jeżeli byłaby moją żoną. To chyba oczywiste??? ...dla mnie niejasnym i przerażająco nieodpowiedzialnym staje się fakt, że współżyłbyś z żoną chorą na AIDS narażając tym samym własne życie, godząc w piąte przykazanie: nie zabijaj. 4. Twoje pomówienia mojego zdania nt mikroporów w prezerwatywie (większych, niż wirus HIV i pleminiki) i uniżenie jego wartości - świadczą tylko o lekceważącym stosunku wobec tego, co piszę... Gdybyś był porządnym człowiekiem, poprosiłbyś mnie o dowody, które na pewno znajdę w domu, w gazecie na ten temat. Cytuję wypowiedź dla Crosisa: Cytuj: Na własne oczy widziałem obraz mikroskopijny... mikroporów. Przedstawiali go naukowcy. Byłem zszokowany.. Zamiast wmawiać mi schizofrenię,opanuj się.. nie każę Ci wierzyć. To co widziałem - było wbrew Twojemu poniżaniu mnie - dowodem nauki. Czy Ty nie widzisz swojego CHAMSKIEGO  ustosunkowania do mnie? 5. Nie odpowiedziałeś [...] na moje pytanie: Cytuj: Co do "twardych" zakazów.. skoro Bóg zakazuje zabijać, dlaczego jednocześnie pozwala na wybór zabójstwa przez mordercę?
To była rozmowa o rzeczywistej treści Przykazania.
[...] - angua
|
Śr sie 17, 2005 8:46 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
cieplutki: oto nauka:
Wskaźnik opracowany przez R. Pearla w 1932 roku określający skuteczność metod antykoncepcyjnych. Wskaźnik podaje liczbę zapłodnień w ciągu roku na 100 badanych kobiet używających tej samej metody antykoncepcji.
Orientacyjne wartości wskaźnika Pearla dla niektórych metod antykoncepcji są następujące:
* Wstrzemięźliwość płciowa podczas spodziewanych dni płodnych: 14-35
* Kremy plemnikobójcze i globulki: 3-26
* Metoda Billingsów: 1-24
* Kapturki i krążki dopochwowe: 5-16
* Prezerwatywy: 4,2-12
* Tabletki antykoncepcyjne ,,po stosunku``: 4-5
* Wkładka wewnątrzmaciczna: 0,3-2
* Hormonalne tabletki dwuskładnikowe: 0,2-0,5
Należy mieć na uwadze, iż skuteczność danej metody zależy od różnych czynników, w tym dyscypliny partnerów i jakości stosowanych środków, dlatego też istnieją znaczne rozbieżności wskaźnika Pearla dla niektórych metod.
Zrodlo:
wikipedia.org
O stosunku przerywanym sie tu nawet nie wspomina.
[...]
Crosis
[...] - angua
|
Śr sie 17, 2005 8:50 |
|
 |
cieplutki
|
Skuteczność prezerwatym oceniana, np.
http://www.life.net.pl/?a=pages&id=39
nie daje 50% przyrostu... przyrost jest
o wiele mniejszy...
Ty się kierujesz poglądem,
ja badaniami ludzi tej dziedziny.
Zacytuję część:
Cytuj: Skuteczność prezerwatyw w prewencji HIV/AIDS wynosi od 60 do 90 proc. (Pinkerton, Abramson Soc Sci Med. 1997). Według innych badaczy, jest ona szacowana "na 86,6 proc., jednak prawdziwa efektywność może być tak niska jak 60 proc. lub tak wysoka jak 95,8 proc." (Davis, Weller Familly Planning Perspectives 1999).
Wyśmiewanie i uniżanie wartości mojego zdania - świadczy o Tobie.
Ja mam szacunek dla tego, co mówisz, mimo, iż piszesz po chamsku 
|
Śr sie 17, 2005 8:52 |
|
|
|
 |
cieplutki
|
Crosis ... podajesz badania z 1932 roku... Ja ... niestety... ku Twojej pysze... najnowsze...
|
Śr sie 17, 2005 8:54 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ja do bzdur nie ma szacunku, a Twoj cytat dotyczy wirusa HIV, wielokroc mniejszego od plemnika.
Ponadto - tu masz jedne zrodlo - przeciwko prawie calemu swiatu i temu, co ludzie stosuja. Na mniej wiecej 80% par dookola mnie stosujacych prezerwatywy, zadna jeszcze nie dorobila sie dziecka. A w mysl tego, ja bylbym juz jakies 10 razy ojcem.
Crosis
|
Śr sie 17, 2005 8:55 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cieplutki, czy Ty sie nauczysz czytac? Metoda okreslania wspolczynnika Pearla jest z tego roku, a dane sa najnowsze. [...]
Skoncz pisac bzdury, z ktorymi nie zagadza sie 80% swiata nauki, a tyle samo dowodow z zycia swiadczy przeciw nim. Ja wspozylem 3 lata tylko z prezerwatywa i nie bylo problemow. Tak samo jak tysiace ludzi na swicie.
Crosis
[...] - angua
|
Śr sie 17, 2005 8:56 |
|
 |
cieplutki
|
Zamiast mnie poniżać, poproś o dowód.. poszukam w domu..
Znajdę na pewno... jeśli tylko chcesz go obejrzeć.. chcesz?
Nie mam tylko jednego źródła..
Mam całą bibliotekę na ten temat..
Ale z czystej głupoty nie udaję wykładowca..
Skoro Ty jedno źródło ośmieszasz.. jak będzie z innymi?
|
Śr sie 17, 2005 8:59 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Specjalnie da Ciebie:
Cytuj: Prezerwatywa to bez wątpienia najstarszy środek antykoncepcyjny. Historia prezerwatyw rozpoczęła się w czasach Cesarstwa Rzymskiego, kiedy to stosowano pęcherze zwierzęce, głównie w celu zapobiegania przenoszeniu chorób wenerycznych. Inne źródła podają, że wynalazek prezerwatywy jest znacznie późniejszy i że twórcą pierwszej prezerwatywy był Dr Condom, nadworny medyk Karola II.
Obecnie podstawowym surowcem stosowanym w produkcji prezerwatyw jest lateks. Stanowi ona mechaniczną barierę uniemożliwiającą przedostanie się plemników do kanału szyjki macicy. Skuteczność prezerwatywy można zwiększyć, stosując ją łącznie ze środkiem plemnikobójczym (najczęściej nonoksynol-9 lub 11). Wiele osób twierdzi, ze prezerwatywa jest dobrym, tanim i skutecznym zabezpieczeniem nie tylko przed poczęciem dziecka, ale również przed chorobami przenoszonymi w czasie stosunku seksualnego. Wiele organizacji i towarzystw propaguje ją jako skuteczny środek zapobiegający zarażeniu wirusem HIV. Okazuje się jednak, że wyniki dostępnych badań nie potwierdzają powyższego stwierdzenia. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) podaje, że nie jest możliwe większe, niż 40% zabezpieczenie przed zakażeniem wirusem HIV u osób stosujących prezerwatywę, natomiast Ministerstwo Zdrowia Wielkiej Brytanii szacuje, że ponad 40% osób, które zachorowały na AIDS w Wielkiej Brytanii, zaraziło się podczas stosunku z prezerwatywą. Inne dostępne dane nie są aż tak alarmujące, tym niemniej powyższe doniesienia nakazują ostrożność i zdrowy rozsądek.
Przyjrzyjmy się faktom. Jedną z podstawowych właściwości lateksu jest możliwość rozciągania. Rozciąganie umożliwiają istniejące w gąbczastej strukturze gumy lateksowej otwory zwane mikroporami. Rozciągając gumę, powiększamy naturalnie występujące w niej otworki. Zazwyczaj pojedynczy por w prezerwatywie ma średnice wielkości 5 mikrometrów. To dużo, jeśli porównamy ją z wielkością plemnika - 3 mikrony, wirusa HSV 0,3 mikrona, HIV - 0,1 mikrona, bakterii kiły - 1 mikron czy rzeżączki - 0,5 mikrona. Dane te jednoznacznie udowodniają, że pomimo, że prezerwatywa zmniejsza ryzyko zapłodnienia (skuteczność prezerwatywy wynosi tylko 60%) i przeniesienia choroby zakaźnej, jej skuteczność jest bardzo ograniczona.
Zalety prezerwatywy:
- możliwość natychmiastowego zastosowania - brak wpływu na karmienie piersią - możliwość zastosowania jako uzupełnienie innych metod antykoncepcyjnych - środek ogólnie dostępny, bez recepty - brak skutków ubocznych (wyjątkowo zdarza się uczulenie na lateks) - zmniejszają ryzyko zakażenia chorobami przenoszonymi drogą płciową jak HIV/AIDS, WZW B, HSV, HPV - niska cena przy krótkotrwałym stosowaniu - może przedłużać czas stosunku i poprawiać erekcję - zmniejsza ryzyko neoplazji nabłonka szyjki macicy i raka inwazyjnego szyjki macicy (jako efekt redukcji zakażenia wirusem HPV) - minimalizuje występujący po stosunku nieprzyjemny zapach nasienia i wrażenia nieczystości w pochwie u kobiet, które postrzegają to jako problem
Wady prezerwatywy:
- nie najwyższa skuteczność redukcji ryzyka zakażenia chorobami przenoszonymi drogą płciową (np. HIV/AIDS) - problemy natury psychicznej (lęk przed stosowaniem), szczególnie u starszych mężczyzn z zaburzeniami erekcji - możliwość wystąpienia uczulenia na lateks u obojga partnerów - zaburza spontaniczność i w wielu przypadkach obniża doznania seksualne - droga metoda antykoncepcyjna przy dłuższym (częstym) stosowaniu i spełnieniu warunku stosowania jedynie dobrej jakości prezerwatyw - nie najwyższa skuteczność jako metody antykoncepcyjnej, co w dużej mierze zależy od staranności stosowania (według najnowszych badań wskaźnik Pearla wynosi 3,1-4,8 )
Piśmiennictwo:
1 .Guillebaud J. Antykoncepcja – pytania i odpowiedzi. Wydawnictwo Medycyna Praktyczna, Kraków 2005. 2. Kurth AE, Holmes KK, Hawkins R, Golden MR. A national survey of clinic sexual histories for sexually transmitted infection and HIV screening. Sex Transm Dis. 2005; 32(6):370-6. 3. Moreau JC, Faye O, Hayatou D, Faye EO, Badiane M, Diadhiou F. Use of the male condom at schools and universities: survey with 1065 young people. Dakar Med. 2002; 47(2):229-33. 4. Mosher WD, Martinez GM, Chandra A, Abma JC, Willson SJ. Use of contraception and use of family planning services Zrodlo: http://www.poradnikmedyczny.pl/mod/archiwum/6056Cytuj: Prezerwatywa jest obecnie jedynym powszechnie stosowanym środkiem antykoncepcyjnym dla mężczyzn. Znana była już w starożytnym Rzymie. Przez tak długi okres była systematycznie udoskonalana, aby osiągnąć obecna skuteczność. Wybór prezerwatyw na rynku jest przeogromny i każdy znajdzie najlepszą dla siebie. Skuteczność tej metody jest stosunkowo wysoka. Jej wskaźnik zawodności wynosi około 4-13 ciąż na 100 par stosujących tą metodę w ciągu roku. Wskaźnik ten jest niższy (bliżej 4 niż 13) w przypadku stosowania prezerwatyw ze środkiem plemnikobójczym.
Kupując prezerwatywy trzeba koniecznie zwracać uwagę na ich "okres ważności" po tym czasie lateks z którego jest ona wykonana może być bardziej podatny na uszkodzenia. A tak na prawdę to aby być pewnym trzeba po prostu kupować prezerwatywy sprawdzonych firm, które gwarantują najwyższą jakość swoich wyrobów w dobrych sklepach czy aptekach zapewniających dobre przechowywanie prezerwatyw. Kupiona gdzieś w małym kiosku, źle przechowywana prezerwatywa może po prostu zawieść.
Zrodlo: http://www.zdrowie.med.pl/antykoncepcja ... pcja4.html
Crosis
|
Śr sie 17, 2005 9:04 |
|
 |
cieplutki
|
Masz do mnie pretencje za nieprecyzyjne
cytowanie własnych źródeł.. [...]
Czy możesz podać mi dowód, że 80% świata nauki nie zgadza się z "moimi" argumentami? Jestem
w stanie podać powalającą dla Ciebie statystykę
wyglądającą zupełnie inaczej.
Ty nie wpadłeś, a mój brat... cytuję:
Cytuj: Osobiście powiem Ci, że nie mogę patrzeć na krzywdę najmłodszego syna mojego brata ciotecznego.. Żyją w skrajnej nędzy.. bieda i ubóstwo.. chłopak ma 26 lat, 3 dzieci... a trzecie? Jest wynikiem pękniętego kondona.. Trzeba chłopaka pilnować, by teraz nie pił...
[...] - angua
|
Śr sie 17, 2005 9:06 |
|
 |
cieplutki
|
No to wpadłeś Crosis... podaję Twoje źródło:
Cytuj: Wiele osób twierdzi, ze prezerwatywa jest dobrym, tanim i skutecznym zabezpieczeniem nie tylko przed poczęciem dziecka, ale również przed chorobami przenoszonymi w czasie stosunku seksualnego. Wiele organizacji i towarzystw propaguje ją jako skuteczny środek zapobiegający zarażeniu wirusem HIV. Okazuje się jednak, że wyniki dostępnych badań nie potwierdzają powyższego stwierdzenia. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) podaje, że nie jest możliwe większe, niż 40% zabezpieczenie przed zakażeniem wirusem HIV u osób stosujących prezerwatywę, natomiast Ministerstwo Zdrowia Wielkiej Brytanii szacuje, że ponad 40% osób, które zachorowały na AIDS w Wielkiej Brytanii, zaraziło się podczas stosunku z prezerwatywą. Inne dostępne dane nie są aż tak alarmujące, tym niemniej powyższe doniesienia nakazują ostrożność i zdrowy rozsądek.
Nie będę z czystej kultury cytował reszty... 
|
Śr sie 17, 2005 9:08 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cieplutki - a czy my mowimy o AIDS czy o zajsciu w ciaze???
Przypomne Ci - odnosimy sie do Twojego stwierdzenia:
Cytuj: Życie daje dowód, że prezerwatywa po stosunku przerywanym należy do najmniej skutecznych metod antykoncepcyjnych..
Ja niedoskonalosci prezerwatywy w kwestii wirusa HIV nie neguje. Ale ty zarzucasz jej praktycznie brak skutecznosci w zapobieganiu ciazy. No chyba ze dla Ciebie antykoncepcja to tez zapobieganie wirusowi HIV.
Crosis
|
Śr sie 17, 2005 9:12 |
|
 |
cieplutki
|
Z czystej kultury nie zacytuję reszty...
Podtrzymuję swoje stanowisko..
Pomogłeś mi, dając dowód dla Funerala...
Swoją drogą nie będę się tu zniżał do tego,
by pokazać, jaka różnica jest w rozmiarach
wirusa hiv, plemnika i mikropora w prezerwatywie.
Plemnik jest zdecydowanie większy od wirusa HiV,
ale też nie bardzo dużo, ale mniejszy od mikropora..
|
Śr sie 17, 2005 9:18 |
|
 |
cieplutki
|
Zasmakuj poniżenia....
Twoje źródło:
Cytuj: - nie najwyższa skuteczność jako metody antykoncepcyjnej, co w dużej mierze zależy od staranności stosowania (według najnowszych badań wskaźnik Pearla wynosi 3,1-4,8 )
|
Śr sie 17, 2005 9:21 |
|
|
|