Bioenergoterapia- niszczycielska siła-czy w każdym przypadku
Autor |
Wiadomość |
homo_homini_canis_est
zbanowany na stałe
|
 Re: Bioenergoterapia- niszczycielska siła-czy w każdym przyp
A to teraz uczą, że ciepło i elektryczność to nie są energie? 
_________________ Jezus Chrystus jest Panem Świata i Wszechświata, jest Królem Polski, mojej ukochanej Ojczyzny. Króluj nam, Chryste !!
|
N wrz 16, 2012 16:14 |
|
|
|
 |
Lurker
|
Przepraszam - masz rację; nie dotarłem jeszcze do rozdziału 22. Ciepło to oczywiście energia. Ale co to jest "elektryczność"...? Posłużyłeś się tu nieostrym terminem - workiem. Prąd elektryczny to zasdniczo uporządkowany ruch cząstek. Napięcie elektryczne to różnica potencjałów między dwoma punktami obwodu. Opór elektryczny... itd, itd. Tak, tak, oczywiście istnieje energia pola elektrycznego. I ładunek elektryczny płynący przez kawałek druta przekazuje mu pewną energię, która przemienia się w ciepło.
Czy kolega uzyskał satysfakcję? : )
_________________ In my spirit lies my faith Stronger than love and with me it will be For always. Orkiestra!
|
N wrz 16, 2012 16:39 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
@homo_homini_canis_est Cytuj: Skąd w ogóle wpadło Ci do głowy, by zjawiska duchowe usiłować udowadniać naukowo? Nie udowadniam naukowo zjawisk duchowych. Zwracam uwagę, że te zjawiska szczegółowo opisuje duchowość hinduska, która ma źródła w świętej księdze Wedy. Jak widać sam nie wiesz, co ta księga zawiera, co jest dziwne, gdyż bioenergoterapeuta znalazłby tam wytłumaczenie zjawisk duchowych i źródeł energii. Wedy to taka pozycja naukowa jak biblia Cytuj: Ty jako niewierząca ateistka A co to w ogóle znaczy? Tzn. jest jakiś podział na wierzący ateista/niewierzący ateista? To tak jak wierzący katolik/niewierzący katolik. Proszę o wyjaśnienie, bo coś nie orientuję się w szczegółowych klasyfikacjach ateizmu Cytuj: Jeśli Ci pomagam na tej drodze, choćby przez wywarcie w Tobie pozytywnych w skutkach emocji, to już było po co się spotkać. Jesteś bardzo zdolnym ewangelizatorem....tak zdolnym, że aż dziw bierze, że portal racjonalista nie uhonorował Cię za zasługi na rzecz ateizmu Cytuj: O przepływach energii z pewnością nie mówi Pismo Święte, bo ono dotyczy zupełnie innych spraw. Nie znam Ksiąg Wedy, podejrzewam, że i one o tym nic nie mówią. O święta ignorancjo Cytuj: Też nie wiem. Tu mogę odesłać tylko do twórcy tej dziwnej koncepcji. @ Val, wiesz coś o tym? Ponieważ to Ty jesteś przedstawicielem bioenergoterapeutów, to jest Twoim zadaniem wyjaśnić na czym ta teoria przepływów energii polega. Jakoś nie mam ochoty odrabiać Twoich zadań domowych. Ani podsuwać pod nos nauk bioenergoterapeutów, które mają swoje wyjaśnienia, lecz są one nieudowodnione przez naukę. Wręcz na poziomie scjentologicznym są Zresztą- skoro już przy nauce jesteśmy: wyjaśnij mi dlaczego prawa fizyki polegają na tym, że jak chorego się uzdrawia, to jego chorobę muszą wziąć inni.
|
N wrz 16, 2012 16:45 |
|
|
|
 |
homo_homini_canis_est
zbanowany na stałe
|
@Lurker, dobrze, ze dotarłeś do tego miejsca i je przetrawiłeś. Mam nadzieję, że teraz lepiej czujesz się w temacie przepływów energii ?  Val napisał(a): dlaczego prawa fizyki polegają na tym, że jak chorego się uzdrawia, to jego chorobę muszą wziąć inni. @Val, Ty studiuj dalej 
_________________ Jezus Chrystus jest Panem Świata i Wszechświata, jest Królem Polski, mojej ukochanej Ojczyzny. Króluj nam, Chryste !!
|
N wrz 16, 2012 17:16 |
|
 |
Lurker
|
...energii fizycznych - tak. Bioenergię uważam za ściemę. Organizm nie działa w tak prosty, mechanicystyczny sposób, żeby chorobę powodował niedostatek energii. Na organizm składa się olbrzymia liczba interakcji między jego poszczególnymi cegiełkami, a choroba jest zaburzeniem tych interakcji. Zacinają się trybiki w zegarku, wypadają ogniwka z łańcuszka. Prosty przekaz energii niewiele tu zmieni - równie dobrze możesz mówić, że program nie działa, bo komputer stoi w zimnym pokoju i przez to maleją mu cyferki. To znaczy: może się zdarzyć, że elektronika zamarznie, tak jak zdarzają się oparzenia od nadmiernego przepływu energii : P, a z drugiej strony, organizm gorączkuje, żeby osłabić chorobotwórcze drobnoustroje. Ale generalnie jedynym sposobem na dostarczenie człowiekowi dobroczynnej energii jest jedzenie. Względnie, w szczególnych sytuacjach, ogrzanie się.
_________________ In my spirit lies my faith Stronger than love and with me it will be For always. Orkiestra!
|
N wrz 16, 2012 17:51 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Val napisał(a): To sobie poprowadzę monolog, skoro takie fochy robisz Kim jest ceniona przez Ciebie Barbara Ann Brennan?? Ano jest jasnowidzem, co ściśle wiąże się z tym, że widzi aury, zna się na czakrach itp.. Taką umiejętność posiadają również...wróżki. Autorka stosuje to co nie zostało udowodnione przez naukę: biopola między innymi. Aury nie mają żadnego potwierdzenia naukowego. Nauka udowodniła, że widzenie barw wokół przedmiotów i postaci jest efektem zażywania psychodelików. W opisie jej książki jest wyraźnie zaznaczone, że metoda poszerzania świadomości wykracza poza obiektywne eksperymenty naukowe. Czakry i aury mają swoje źródło w duchowości dalekiego wschodu, głównie w hinduiźmie i buddyźmie. Nie możesz więc utożsamiać bioenergo z Bogiem chrześcijańskim, gdyż jak już, to ta energia pochodzi od bóstw hinduskich bądź buddyjskich, jakkolwiek są one rozumiane. Istnienie czakr i kanałów energetycznych stanowi składnik wierzeń głównie hinduizmu i buddyzmu tantrycznego. Joga, bioenergoterapia, reiki i wiele technik rozwoju wewnętrznego, bazuje na wiedzy o ćakrach. Jako że wiedza o ćakrach jest wiedzą ezoteryczną, traktowana jest przez naukowców z dozą sceptycyzmu.Co najciekawsze pozycje Barbay Ann Brennan są oferowane w dziale: Parapsychologia. Okultyzm. Magia . Podsumowując: - Nie neguję tego, że energia bio ma swe źródła w Bogu, lecz jest to Bóg z dalekiego wschodu, nie chrześcijański.
- Zwolennicy bioenergo manipulują aktualnym stanem wiedzy, aby dopasować naukę do własnych teorii, które nie zostały obiektywnie zbadane
- Czakry, aury i tym podobne są wykorzystywane przez wróżki i jasnowidzów oraz bioenergoterapeutów
- Metody rozwoju duchowego wykraczają poza teren naukowy i ich źródła są niewiadome.
Czy @homo_homini zgadza się z wnioskami?
|
N wrz 16, 2012 19:17 |
|
 |
homo_homini_canis_est
zbanowany na stałe
|
Nie jestem ani rzecznikiem, ani tym bardziej recenzentem Pani Doktor Barbary Ann Brennan. Przeczytałem jej obie doniosłe i obszerne księgi, wiele się z nich nauczyłem. Nie ze wszystkim się z Nią zgadzam, pewne sprawy widzę inaczej. Szczegóły są bez znaczenia, z punktu widzenia niniejszego forum.
Warto może zwrócić uwagę, że Pani Brennan w ogóle nie używa pojęcia bioenergia. I to z czegoś wynika. Nawiasem, ja też unikam tego pojęcia, bo dla wielu może być mylące.
Nie mam ochoty odnosić się do żadnych manipulacji i żonglerki słowami, których znaczenia dyskutant nawet nie potrafi zdefiniować. Nie zamierzam też występować w imieniu wszystkich wróżek, jasnowidzów i bioenergoterapeutów, jak chciałaby manipulująca dyskutantka. Dodam wszelakoż, że uważam, iż wymienione grupy ludzi nie zajmują się grupowo wykorzystywaniem czegokolwiek, co należy do ludzi. To manipulacyjna insynuacja. O tym, że zjawiska duchowe nie podlegają metodologii naukowej wiedza wszyscy. Jeśli ktoś tego nadal nie wie i oczekuje mojego potwierdzenia, to po raz kolejny potwierdzam. Metody naukowe nie nadają się do badań nad zjawiskami duchowymi.
|
N wrz 16, 2012 19:51 |
|
 |
TQu
|
Watykan pogwałcił prawa zapisane w Biblii! Potępiali za to zwykłych ludzi, a sami stosowali zakazane praktyki Do XVII wieku wielu papieży regularnie korzystało z horoskopów i przepowiedni, a wróżbici należeli do papieskiego dworu na równi z biskupami i kardynałami. Papież Urban VIII był fanatycznym wyznawcą astrologii. Uroczystości religijne związane z nadaniami godności kościelnych jego rodzinie odbywały się przy sprzyjającym znaku zodiaku. Mówił nawet, że jego własny wybór na papieża przypadł przy najdoskonalszej konfiguracji gwiazd - tak samo jak w czasie narodzin Jezusa Chrystusa. http://odkrywcy.pl/gid,14925820,img,149 ... jecie.html
|
Wt wrz 18, 2012 4:45 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
O ile się nie mylę to odnalezienie Jezusa w Betlejem było przypisane " astrologicznemu podejściu" Astrologia więc nie może być kojarzona wyłącznie ze złem ( jak to często się słyszy właśnie u katolików ślepo zapatrzonych w wydedukowane regułki ) Astrologia tak samo jak bioenergia musi posiadać prawdziwe podłoże - sztuką jest odróżnić właściwie prawdę od fałszu
|
Pt wrz 21, 2012 2:01 |
|
 |
Iroon
|
TQu napisał(a): Watykan pogwałcił prawa zapisane w Biblii! Potępiali za to zwykłych ludzi, a sami stosowali zakazane praktyki Do XVII wieku wielu papieży regularnie korzystało z horoskopów i przepowiedni, a wróżbici należeli do papieskiego dworu na równi z biskupami i kardynałami. Papież Urban VIII był fanatycznym wyznawcą astrologii. Uroczystości religijne związane z nadaniami godności kościelnych jego rodzinie odbywały się przy sprzyjającym znaku zodiaku. Mówił nawet, że jego własny wybór na papieża przypadł przy najdoskonalszej konfiguracji gwiazd - tak samo jak w czasie narodzin Jezusa Chrystusa. http://odkrywcy.pl/gid,14925820,img,149 ... jecie.html Dzisiaj duża część duchownych podobnie się zachowuje, potępiaja innych, a sama w wprzypadku swojej choroby korzystaja z usług bioenergoterapii. Do Watykanu do Jana Pawła II jeżdziło z pomocą poprawy zdrowia co najmniej trzech bioenergoterapeutów. Są w internecie na to źródła tych informacji.
|
Pt wrz 21, 2012 2:06 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Iroon napisał(a): Dzisiaj duża część duchownych podobnie się zachowuje, potępiaja innych, a sama w wprzypadku swojej choroby korzystaja z usług bioenergoterapii. Do Watykanu do Jana Pawła II jeżdziło z pomocą poprawy zdrowia co najmniej trzech bioenergoterapeutów. Są w internecie na to źródła tych informacji. viewtopic.php?f=36&t=30871&hilit=papie%C5%BC+bioenergoterapeutaTemat: Czy JPII korzystał z usług New Age w czasie swojej choroby
|
Pt wrz 21, 2012 8:03 |
|
 |
homo_homini_canis_est
zbanowany na stałe
|
MARIEL napisał(a): Temat: Czy JPII korzystał z usług New Age w czasie swojej choroby Co to znowu są usługi New Age?????? 
|
Pt wrz 21, 2012 15:39 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Mam się tłumaczyć za założycielkę wątku dlaczego użyła takiego sformułowania??
|
Pt wrz 21, 2012 15:58 |
|
 |
homo_homini_canis_est
zbanowany na stałe
|
Nie musisz się z niczego tłumaczyć. Tamten wątek w całości był jedną wielka głupotą o niczym, tylko po co do niego wracać?
|
Pt wrz 21, 2012 16:33 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Temat JPII vs bioenergoterapeuci już istnieje, po co Iroon ma rozmieniać ten wątek na drobne, skoro taki temat już jest?
|
Pt wrz 21, 2012 16:38 |
|
|
|