Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 25, 2025 18:12

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 500 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 34  Następna strona
 Prawdziwe oblicze WOŚP 
Autor Wiadomość
Post Re: Prawdziwe oblicze WOŚP
sapper napisał(a):
Chyba ze dla ciebie wazniejsze bedzie dojechanie na czas do pracy, a nie udzielenie pierwszej pomocy w np. wypadku drogowym.

Oczywiście, że to pierwsze. Nie jestem przeszkolony do udzielania pierwszej pomocy, a nie zamierzam robić tłoku tam, gdzie potrzebni są tylko i wyłącznie ludzie. którzy umieją nie pozabijać rannych, ani nie zrobić z nich kalek na całe życie, z dobroci serca. Zadzwonić mogę po karetkę, to wszystko.

Wt sty 17, 2017 14:40
zefciu napisał(a):
Co do reszty wypowiedzi - nie da się zrobić akcji o skali WOŚP opartej w całości na pracy wolontariuszy. Zresztą skoro takiego Yarpena gorszy, że zapłacono za transport, to czemu go nie gorszy, że zapłacono za sam sprzęt?

Najpierw sprawdź o co mam pretensję, a potem powołuj na mój przykład.

Wt sty 17, 2017 14:50
Yarpen_Zirgin napisał(a):
Najpierw sprawdź o co mam pretensję
Pretensje masz o to, że Owsiak mówi, że na pomoc idzie wszystko, a część idzie na rozdysponowanie pomocy. Dlaczego pieniądze wydane na rozdysponowanie pomocy nie mogą się liczyć jak wydane "na pomoc" nie wyjaśniasz.

Wt sty 17, 2017 15:14
zefciu napisał(a):
Najpierw sprawdź o co mam pretensję
Pretensje masz o to, że Owsiak mówi, że na pomoc idzie wszystko, a część idzie na rozdysponowanie pomocy. Dlaczego pieniądze wydane na rozdysponowanie pomocy nie mogą się liczyć jak wydane "na pomoc" nie wyjaśniasz.

Przeczytaj dokładnie co napisałem, bo dalej się rozmijasz z prawdą.

Wt sty 17, 2017 15:23

Chodzi Ci o to, że jest napisane, że na zakup sprzętu idą w całości wszystkie zebrane środki, zamiast wszystkie dochody, tak?

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Wt sty 17, 2017 16:58
JedenPost napisał(a):
Chodzi Ci o to, że jest napisane, że na zakup sprzętu idą w całości wszystkie zebrane środki, zamiast wszystkie dochody, tak?

Tak, ale jak sie ktoś uprze, to będzie dowodził, że zebrane środki w okresie od drugiej niedzieli stycznia do końca lutego, i te do końca roku kalendarzowego, to wszystko "zebrane środki".
Dobrze, że kolejni ministrowie we wszystkich kolejnych ekipach rządzących potrafią tą różnicę rozeznać.

Wt sty 17, 2017 22:03
To może wskaż, jaka konkretnie wypowiedź Owsiaka stoi w sprzeczności z jakim konkretnie wydatkiem WOŚP. Bo średnio mam ochotę bawić się z Tobą w "co poeta miał na myśli".

Śr sty 18, 2017 11:09
zefciu napisał(a):
To może wskaż, jaka konkretnie wypowiedź Owsiaka stoi w sprzeczności z jakim konkretnie wydatkiem WOŚP. Bo średnio mam ochotę bawić się z Tobą w "co poeta miał na myśli".

Coz za nagla zmiana! Zefciu zaprzestal poetyckiej interpretacji postow. :-)
Wczesniejsze interpretacje przypominaly humor o slawnych krytykach sztuki, stojacych przed obrazem, przedstawiajacym mala czarna kropke w dolnym rogu na bialym tle.
Jeden mowi do drugiego "zobacz, ilez w tym nienawisci". :-)

Śr sty 18, 2017 11:44
@sapper a na temat źródeł swoich rewelacji o zerowym bilansie coś napiszesz? Czy już całkiem zmienisz temat na wygodniejszy dla Ciebie "wszystkie przywary zefcia"?

Śr sty 18, 2017 14:23
Wyglada na to ze Beata Szydło jest poza PiS
http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title, ... aid=11877b
Bo przecież PiS jest przeciw WOŚP

Śr sty 18, 2017 19:48
Moderator

Coroner napisał(a):

Równie dobrze mogli dostać takie polecenie, aby dawać ambiwalentne sygnały w sprawie WOŚP. Gdy ktoś całe życie głównie knuł, najpierw przeciw władzy, a potem w polityce, to wszystko może widzieć w świetle propagandy i PR-u. Tak samo w kwestii medycznej marihuany. Sprzeciw PiS-u może być tylko wizerunkowy, a na czele tego sprzeciwu stoi jeden minister, aby to on był tym, który dał się w końcu złamać lub przegłosować, albo stać się kozłem ofiarnym, gdyby elektorat jednak został rozgniewany.

~ Pink Floyd, "Hey you"

Cz sty 19, 2017 0:35

Cytuj:
Gdy ktoś całe życie głównie knuł, najpierw przeciw władzy, a potem w polityce, to wszystko może widzieć w świetle propagandy i PR-u.
To współczuję. bo Twój list świadczy, że dokładnie tak postrzegasz ;)
Czasem niestety dalece poza normalne zacietrzewienie polityczne.

Jesli idzie o WOŚP - zastrzeżenia i zachwyty trzeba podzielić.

• pierwsza grupa to zastrzeżenia zgłaszane odnośnie (prawdziwego czy nie) geszefciarstwa Owsiaka & rodziny. Tu, zamiast się kłócić, należałoby po prostu sprawdzić. Przyznam, że bardzo złe wrażenie robi niechęć do ujawniania dokumentów (nawet na wezwanie sądowe), ale nie można wykluczyć że wszystko jest OK.
    Jeśli Owsiak jest tu czysty, powinien podejść do sprawy transparentnie.
    W zależności od audytu, są następujące możliwości:
    • zarzuty są nieprawdziwe, Owsiak jest w tej sprawie w porządku zarówno prawnie jak i moralnie, wynagrodzenia zarówno dla niego jak i dla jego pracowników są na uczciwym poziomie, nie ma także nepotyzmu i zatrudniania rodziny, zlecania swoim spółkom na korzystnych warunkach itd
    • zarzuty są nieprawdziwe prawnie (nie ma formalnego naruszenia przepisów), ale są moralnie watpliwe praktyki, wysokości wynagrodzeń, zlecenia.
    • prawdziwe są zarzuty również prawnie
    To wszystko jest do ustalenia na drodze audytu, a nie kłótni w mediach (i na forach ;) )
  • druga grupa to zastrzeżenia zgłaszane odnośnie wykorzystania środków.
    Tu można zbadać tylko rzeczy prawne (czy "koszty własne" są na ustawowym poziomie - osobiście sądzę że tak).
    Niestety, kwestia oceny moralnej tego, że np. wykorzystuje się pewną część środków na cele niezgodne z intencją ofiarodawców (np. na tzw. Przystanek) to już kwestia ocen.
  • następna grupa to już wyłącznie subiektywne oceny - np. czy zbieranie kasy powiązane z lansem i bębnieniem na prawo i lewo to jeszcze charytatywa.
    Oraz jak ocenić wykorzystanie popularności ze zbierania pieniędzy na chore dzieci do wręcz histerycznego wsparcia aborcji itp. akcji, czy nimb charytatywy upoważnia to obrzucania inwektywami osób krytycznie nastawionych do WOŚP (nie piszę tu oczywiście o tych, którzy są równie wulgarni jak Owsiak, tylko o tych, którzy zgłaszają wątpliwości w sposób cywilizowany).

Cz sty 19, 2017 1:16
Zobacz profil WWW
Soul33 napisał(a):
Coroner napisał(a):

Równie dobrze mogli dostać takie polecenie, aby dawać ambiwalentne sygnały w sprawie WOŚP. Gdy ktoś całe życie głównie knuł, najpierw przeciw władzy, a potem w polityce, to wszystko może widzieć w świetle propagandy i PR-u. Tak samo w kwestii medycznej marihuany. Sprzeciw PiS-u może być tylko wizerunkowy, a na czele tego sprzeciwu stoi jeden minister, aby to on był tym, który dał się w końcu złamać lub przegłosować, albo stać się kozłem ofiarnym, gdyby elektorat jednak został rozgniewany.

Czyli jeśli fakty nie pasują do teorii to tym gorzej dla faktów.
Nie masz wrażenia ze twoje poglądy nie maja poparcia w faktach? Akurat sposób działania jest taki jak zarzucasz PiS
Prosiłem o oficjalne stanowisko gdzie PiS wypowiadał się przeciwko WOŚP. Chodzi mi o oficjalne stanowisko partii a nie kolejnego polityka. To tak jakbyś powiedział ze biskupi polscy sa przeciw WOŚP a prawda jest taka ze cześć jest przeciw a czesc jest za.
Do dzisiaj się nie doczekałem się . Jak napisałem ze Beata Szydlo popiera WOŚP to pocżestowales mnie teoria spiskowa.
Chyba Marek ma racje w podsumowaniu twojej wypowiedzi..
Jeśli w innych sprawach stosujesz takie same triki to chyba nie podnosi twojej wiarygodności.
Ja lubię rozmawiać o faktach a nie o czyiś wyobrażeniach.

Cz sty 19, 2017 7:38
Coroner napisał(a):
Soul33 napisał(a):
Coroner napisał(a):

Czyli jeśli fakty nie pasują do teorii to tym gorzej dla faktów.
Nie masz wrażenia ze twoje poglądy nie maja poparcia w faktach? Akurat sposób działania jest taki jak zarzucasz PiS
Prosiłem o oficjalne stanowisko gdzie PiS wypowiadał się przeciwko WOŚP. Chodzi mi o oficjalne stanowisko partii a nie kolejnego polityka. To tak jakbyś powiedział ze biskupi polscy sa przeciw WOŚP a prawda jest taka ze cześć jest przeciw a czesc jest za.
Do dzisiaj się nie doczekałem się . Jak napisałem ze Beata Szydlo popiera WOŚP to pocżestowales mnie teoria spiskowa.
Chyba Marek ma racje w podsumowaniu twojej wypowiedzi..
Jeśli w innych sprawach stosujesz takie same triki to chyba nie podnosi twojej wiarygodności.
Ja lubię rozmawiać o faktach a nie o czyiś wyobrażeniach.

Część jest przeciw, część za - powszechnie wiadomo, że kiedy J. Kaczyński jest przeciw, to ministrowie zakazują udziału w zbiórce podległym instytucjom i służbom.
A PiS nie jest postrzegany poprzez pryzmat zachowań uległych ministrów, ale własnie poprzez zachowanie wodza.
B. Szydło powiedziała jedynie, że przy swoim parafialnym kościele daje datki do puszki, ale słówka nie wyszeptała przeciw zakazom wydanym przez ponoć podległych jej ministrów.....ponoć podległych, bo Macierewicz podlega - i to z oporami - jedynie Kaczyńskiemu, bo Dudę już lekceważy.

Cz sty 19, 2017 7:56
Marek_Piotrowski napisał(a):
pierwsza grupa to zastrzeżenia zgłaszane odnośnie (prawdziwego czy nie) geszefciarstwa Owsiaka & rodziny. Tu, zamiast się kłócić, należałoby po prostu sprawdzić.
Żałosne! Jeśli ktoś oskarża Owsiaka o "geszefciarstwo" (cokolwiek to znaczy), to powinien przedstawić ku temu dowody. Jeśli nie - przyjmujemy że Owsiak jest czysty. Takie mamy standardy w cywilizacji chrześcijańskiej. Wiesz o tym przecież.
Cytuj:
Przyznam, że bardzo złe wrażenie robi niechęć do ujawniania dokumentów
Jakich konkretnie dokumentów Owsiak nie wyjawił?
Cytuj:
nie można wykluczyć że wszystko jest OK
Ja nie mogę również wykluczyć, że Marek_Piotrowski w wolnych chwilach oddaje się zoofilii. Ale ponieważ nie mam absolutnie żadnych przesłanek, by twierdzić, że tak jest, a jestem przedstawicielem cywilizacji chrześcijańskiej...
Cytuj:
Niestety, kwestia oceny moralnej tego, że np. wykorzystuje się pewną część środków na cele niezgodne z intencją ofiarodawców (np. na tzw. Przystanek) to już kwestia ocen.
Tutaj należałoby wskazać przesłanki za tym, że część ofiarodawców nie wie, że WOŚP organizuje Przystanek. Przystanek jednakże wydaje się na tyle głośną imprezą, że nie mamy podstaw tak sądzić.
Cytuj:
następna grupa to już wyłącznie subiektywne oceny - np. czy zbieranie kasy powiązane z lansem i bębnieniem na prawo i lewo to jeszcze charytatywa.
Z tego punktu widzenia należy ocenić Owsiaka jako dobrego organizatora, który umożliwia innym czynienie dobra, a nie jako osobę, która sama wykonuje jakieś poświęcenie. Tym niemniej nie jest to naganne moralnie - wykonywać dobrą pracę.
Cytuj:
wręcz histerycznego wsparcia aborcji
A to już jest wyssane z palca. Czy chodzi o sprzeciw wobec obrzydliwej ustawy wieszakowej?
Cytuj:
czy nimb charytatywy upoważnia to obrzucania inwektywami osób krytycznie nastawionych do WOŚP
Nie upoważnia. I tutaj zgadzam się z zastrzeżeniem. Owsiak nie ma prawa obrzucać inwektywami. Nie ma też prawa krytykować tych, którzy po prostu postanowili nie wspierać WOŚP (niezależnie od intencji).

Cz sty 19, 2017 8:13
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 500 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 34  Następna strona