Jestem homo z przegranym życiem na starcie
Autor |
Wiadomość |
meritus
|
 Re: Jestem homo z przegranym życiem na starcie
Cytuj: To nie jest argument. Skąd Apostoł Paweł może wiedzieć, kto wejdzie do Królestwa Bożego, a kto nie. Pisząc List wyrażał swoje prywatne zdanie na temat homoseksualizmu, ale gdyby poprosić go o uzasadnienie swojego stanowiska, nie wiem , czy by potrafił. Listy św. Pawła są Słowem Bożym, a nie prywatną opinią św. Pawła.
|
Pn gru 20, 2010 19:50 |
|
|
|
 |
stanislav
zbanowany na stałe
|
meritus napisał(a): Listy św. Pawła są Słowem Bożym, a nie prywatną opinią św. Pawła. A świstak siedzi i zawija w sreberka...
|
Pn gru 20, 2010 20:14 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: "Czyż sama natura nie poucza nas, że hańbą jest dla mężczyzny nosić długie włosy" (1 Kor 11,14.) - więc po czymś takim jak mam cała resztę traktować powaznie? Dlaczego jego zdanie na ma być wiążące dla kogokolwiek skoro na tym przykładzie widać ze gościu niekiedy głupoty gada? Nalezy traktowac poważnie, a więc cytowac całość wypowiedzi: - podczas gdy dla kobiety jest to właśnie chwałą?. Włosy bowiem zostały jej dane za okrycie (1 Kor 11,14-15). Długie włosy, długości do kolan jakie nosiły wtedy kobiety stanowiły ich upiększenie, ozdobę, u mężczyzny oznakę zniewieścienia. Św. Paweł przypomina jedynie przepisy Prawa, o których Jezus mówił, że nie będzie zmienione ani na jotę, nie przyszedł je znieśc, ale wypełnić.
|
Pn gru 20, 2010 20:54 |
|
|
|
 |
stanislav
zbanowany na stałe
|
I sama NATURA nas o tym poucza 
Ostatnio edytowano Pn gru 20, 2010 21:19 przez stanislav, łącznie edytowano 2 razy
|
Pn gru 20, 2010 21:05 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
stanislav napisał(a): I sama NATURA nas o tym poucza  Ilu mężczyzn jest wstanie zapuścić tak długie włosy.....do którego roku życia...niektórzy łysieją już po 20 roku życia, a ponad 50% po 40-tce to już zupełni łysole.....czy nie natura decyduje?
|
Pn gru 20, 2010 21:14 |
|
|
|
 |
stanislav
zbanowany na stałe
|
Natura przemówiła tymi słowy: długie włosy to HAŃBA.
Załączniki:
1234.jpg [ 18.49 KiB | Przeglądane 1896 razy ]
|
Pn gru 20, 2010 21:16 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
stanislav napisał(a): Natura przemówiła tymi słowy: długie włosy to HAŃBA. Bo nie wiesz jeszcze zapewne, że kobiece długie włosy (nie obcinane) symbolizowały poddaństwo kobiet mężczyźnie. A poddaństwo mężczyzny komukolwiek stanowiło hańbę. Izraelscy mężczyźni nosili właśnie "krótkie" włosy - czyli do ramion.....znów kłania się wiedza.
|
Pn gru 20, 2010 21:23 |
|
 |
stanislav
zbanowany na stałe
|
To o czym piszesz to tylko lokalna kultura, zasady czy obyczaje, obowiązujące w tamtych czasach na danym terytorium. Gdzie indziej obyczaje mogły być zupełnie inne. Cytat mówi o tym że to Natura nas poucza że długie włosy u mężczyzny to hańba. Więc pytam się kiedy Natura w ten sposób przemówiła?
|
Pn gru 20, 2010 22:38 |
|
 |
Soul33
Moderator
|
A jaka jest definicja "natury" w tym zdaniu? Teraz trzeba by się dokopać do łacińskiego oryginału i poszukać tłumaczenia tego słowa. To wykonalne, szukałem kiedyś "smoka" w starogreckim (Apokalipsa) i to nie problem, ale raczej mi się nie chce. Szczególnie, że może oznaczać to samo i okaże się, że trzeba dokonać kolejnej ekwilibrystyki umysłowej, aby to z sensem wyjaśnić, a jest to już męczące (przypomina mi się tutaj cytat z Nerrenturm Sapkowskiego, gdzie jakiś franciszkanin mówił coś w stylu: "ja tam nie wiem, mi ino miłować przykazano").
Oczywiście Kościół uznaje, że istnieje coś takiego, jak kontekst historyczny.
_________________ Don't tell me there's no hope at all Together we stand, divided we fall ~ Pink Floyd, "Hey you"
|
Pn gru 20, 2010 23:34 |
|
 |
lublin33338
|
Zastanawiające jest jeszcze jedno - na jakiej podstawie duchowni weryfikowali poszczególne pisma i uznawali je za pochodzące od Boga lub nie? Dla mnie Biblia jest zbiorem ksiąg historycznych, ale również nie brakuje w niej legend i mitów. Interpretacja pewnych dyskusyjnych fragmentów - to już inny temat. Gdybyśmy wszystko brali na poważnie, nadal byśmy uważali, że świat został stworzony w sześć dni, a pra - rodzicami wszystkich ludzi byli Adam i Ewa. Nawet z przyczyn czysto genetycznych i biologicznych jest to niemożliwe.
|
Wt gru 21, 2010 1:19 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
lublin33338 napisał(a): Zastanawiające jest jeszcze jedno - na jakiej podstawie duchowni weryfikowali poszczególne pisma i uznawali je za pochodzące od Boga lub nie? Dla mnie Biblia jest zbiorem ksiąg historycznych, ale również nie brakuje w niej legend i mitów. Interpretacja pewnych dyskusyjnych fragmentów - to już inny temat. Gdybyśmy wszystko brali na poważnie, nadal byśmy uważali, że świat został stworzony w sześć dni, a pra - rodzicami wszystkich ludzi byli Adam i Ewa. Nawet z przyczyn czysto genetycznych i biologicznych jest to niemożliwe. Właśnie rzecz w tym, aby brać na poważnie, czyli dostrzegać, że ST to tekst opowiadaniowy, literacki, najróżniejszego typu: przypowieści, legendy, bajki, alegorie, poezje. Oczywiście wpleciony jest opis rytuałów. Najważniejsze, że jako utwór literacki nisie jakąs prawdę - przekazuje informacje o istenieu Boga Stwórcę, sprawiedliwego, kochającego. A wszystko w celu budowanie człowieka mądrego, twórczego, prawego, odpowiedzialnego, wolnego, odwaźnego,czerpiącego siły z wiary w Boga.
|
Wt gru 21, 2010 9:29 |
|
 |
leunamme888
zbanowany na stałe
|
stanislav napisał(a): meritus napisał(a): Listy św. Pawła są Słowem Bożym, a nie prywatną opinią św. Pawła. A świstak siedzi i zawija w sreberka... Stary polubiłem Twoje commenty.
_________________ Lights out we live in a world of darkness No doubt everything's up for sale We sleep all of the world is burning We pray to god for a better deal Nothing is sacred back then or now Everything's wasted is that all there is Can I go now Judas my guide
|
Wt gru 21, 2010 13:27 |
|
 |
leunamme888
zbanowany na stałe
|
A co się tyczy homoseksualistów to, co prawda te słowa już padały kilka razy, ale:
Sodomie lżej będzie w ów dzień niż temu miastu. (13) Biada tobie, Korozain! Biada tobie, Betsaido! Bo gdyby w Tyrze i Sydonie działy się cuda, które u was się dokonały, już dawno by się nawróciły, siedząc w worze pokutnym i w popiele. (14) Toteż Tyrowi i Sydonowi lżej będzie na sądzie niżeli wam. (15) A ty, Kafarnaum, czy aż do nieba masz być wyniesione? Aż do otchłani zejdziesz!
A jeśli Sodomie będzie lżej to nie ma co się martwić. KRK lubi piętnować grzechy ciała nieumiarkowanie w jedzeniu i piciu. Zaś grzechy seksualne nie wiedzieć czemu tak napiętnował: onanizm to grzech ciężki, homoseksualizm jest grzechem, zakładanie prezerwatyw jest grzechem, seks z kobietą, która nie jest Twoją żoną, tylko partnerką jest grzechem (bo Kościół nie związał sakramentem małżeństwa i jest to cudzołóstwo), ale po uroczystości ten sam seks z tą samą kobietą jest uświęcony i nie jest już grzechem. Ponadto grzechy seksualne są ciężkie - wszystkie bez wyjątku.
A czymże jest winien człowiek, który rodzi się na grzesznym świecie z grzesznym ciałem i jaki jest grzech pierworodny jego, czy taki, że jego rodzice spłodzili i poczęli go na ten Świat. I jakże można popełnić grzech nie posiadając rozumu. To jest pewnie kolejna z ich tajemnic. Powiem tak autorowi - cierpienie i presja jaką KRK nakłada na niektórych ludzi jest przeogromne. W średniowieczu homoseksualistów palono na stosie i są wśród nas tacy psychopaci, którzy nadal chcieli by to robić. Znajdź sobie partnera, bądź szczęsliwy, nie żałuj nikomu niczego i bądź dobry dla ludzi i pielęgnuj w sobie wiarę a wszystko inne przyjdzie samo. Nie daj się nietolerancyjnym złym ludziom, którzy krzyczą o grzechach ciała zaś ich dusze są zgniłe od grzechów duszy. Kieruje nimi pycha, samouwielbienie, rządza władzy, chciwość, pragnienie władzy nad rządem dusz, pogarda dla słabszych. Jeśli tych cech nie będziesz posiadał nic złego Ci nie grozi.
_________________ Lights out we live in a world of darkness No doubt everything's up for sale We sleep all of the world is burning We pray to god for a better deal Nothing is sacred back then or now Everything's wasted is that all there is Can I go now Judas my guide
|
Wt gru 21, 2010 13:43 |
|
 |
meritus
|
Co do długich włosów, to proszę zwrócić uwagę, że apostoł Paweł wskazał na hańbiący charakter włosów, które okrywają ciało, czyli bardzo długich, a nie takich do ramion. Ale przecież najprościej wyrwać zdanie z kontekstu, by ośmieszyć Słowo Boże. Alus już to pokazał, ale widac chęć wyśmiewania się z Boga jest u niektórych tak duża, że Alus bezwiednie ową chuć tylko podjudził. launamme888 napisał(a): zakładanie prezerwatyw jest grzechem Nie opowiadaj takich rzeczy... Zakładanie prezerwatywy jako uszczelki na kranie nie jest grzechem. Grzechem jest ubezpładnianie aktu seksualnego. Co do cudzołóstwa to rozpusta, czyli puszcanie się poza małżeństwem jest grzechem śmiertelnym. Dla gnostyka może jest to cnotą. launamme888 napisał(a): są wśród nas tacy psychopaci, którzy nadal chcieli by to robić Miotasz ciężkie oskarżenia siejąc zamęt i niepokój. Wskaż personalnie o którego użytkownika forum ci chodzi, lub odwołaj te słowa. stanislav napisał(a): A świstak siedzi i zawija w sreberka... Nie rozmawiamy o zoofilii.
|
Wt gru 21, 2010 19:35 |
|
 |
stanislav
zbanowany na stałe
|
meritus napisał(a): Nie rozmawiamy o zoofilii. Jak nie homoseksualizm to zoofilia. Masz wogóle czas pomysleć o seksie heteroseksualnym? meritus napisał(a): , by ośmieszyć Słowo Boże. Słowo boże ośmieszyło się same. Proponuję nowy wątek - sprzeczności w Biblii - o przepraszam - w "Słowie Bożym".
|
Wt gru 21, 2010 20:07 |
|
|
|