Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Nasze zbawienie
Cytuj: Czym konkretnie św Paweł tak Ci zawinił? Cytuj: Nauczal niezgodnie z nauka Jezusa... Cytuj: Skąd przekonanie, że Jezus (Syn Boży) przyszedł, żeby w ogóle czegokolwiek nauczać? Ze nauczanie było jego pierwszoplanowym zadaniem? Cytuj: Sam przeciez o tym powiedzial...Poza tym swiadczy o tym jego dzialalnosc ewangelizatorska...
W ST poznajemy Jezusa jako Slowo ( ktore stalo sie cialem)
Jestem przekonana, ze Jego misja bylo objawienie Boga Ojca ...
Oczywiscie odkupienie rodzaju ludzkiego jest tu nadrzedna sprawa....Jednak nauczanie nalezalo do Boskiego Planu...
Uwazasz, ze sie myle...? Powiedział Ja się na to narodziłem i po to przyszedłem na świat aby dać świadectwo prawdy.....świadectwo prawdy o bezgranicznej miłości i miłosierdziu Boga. Św Paweł, który tą misję Pana właściwie zrozumiał oddał własne życie za Prawdę. adaBRD napisał(a): chwat napisał(a): A niby czemu Marek P? I niby czemu mamy o tym rozmawiać?
Czekamy na informacje @ady, że św. Paweł nauczał niezgodnie z nauką Jezusa. Ano dlatego, ze Marek ma imponujaca wiedze na tematy biblijne...w przeciwienstwie do ciebie i Malgosi... Z tego, co tu soba zaprezentowales, to lepiej w ogole nie zabieraj glosu na tematy biblijne... Mnie osobiscie nie zalezy na rozmowie z toba... A Marka prosze o wypowiedz, czy Pawel i Jezus przekazywali te sama nauke... Tak Marek jak i inni wierzący odpowiedzą Ci to samo Św Paweł nie nie nauczał od siebie, ale wszystko w jego nauce pochodzi od Tego, który go powołał...... nie z ludzkiego ustanowienia, czy zlecenia, lecz z ustanowienia Jezusa Chrystusa....
|
Pn gru 12, 2016 16:53 |
|
|
|
 |
chwat
|
adaBRD napisał(a): chwat napisał(a): A niby czemu Marek P? I niby czemu mamy o tym rozmawiać?
Czekamy na informacje @ady, że św. Paweł nauczał niezgodnie z nauką Jezusa. Ano dlatego, ze Marek ma imponujaca wiedze na tematy biblijne...w przeciwienstwie do ciebie i Malgosi... Z tego, co tu soba zaprezentowales, to lepiej w ogole nie zabieraj glosu na tematy biblijne... Mnie osobiscie nie zalezy na rozmowie z toba... A Marka prosze o wypowiedz, czy Pawel i Jezus przekazywali te sama nauke... Kogo interesuje, na czym Tobie zależy? Powiedziałaś, że Paweł nauczał niezgodnie z nauką Jezusa, to czekamy na rewelacyjne dane. Takie są zasady forum: oskarżyciel przedstawia dowody. Nie wypytuj teraz Marka o coś innego niż powiedziałaś wcześniej. Nie przedstawiałaś wątpliwości co do różnic między nauką Pawła i Jezusa, ale stwierdziłaś, że nauczanie Pawła było niezgodne z Jezusowym. To teraz jazda z dowodami.
_________________ Jeżeli Boga nie ma, to co jest?
|
Pn gru 12, 2016 16:56 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Alus napisał(a): Cytuj: Czym konkretnie św Paweł tak Ci zawinił?[/quote Cytuj: Św Paweł nie nie nauczał od siebie, ale wszystko w jego nauce pochodzi od Tego, który go powołał.
Przyjrzalam sie temu dosc dokladnie i wychodzi mi na to, ze Pawel sie sam powolal...i stad roznice w nauczaniu Pawla i Jezusa...
|
Pn gru 12, 2016 17:03 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
chwat napisał(a): adaBRD napisał(a): chwat napisał(a): A niby czemu Marek P? I niby czemu mamy o tym rozmawiać?
Czekamy na informacje @ady, że św. Paweł nauczał niezgodnie z nauką Jezusa. Ano dlatego, ze Marek ma imponujaca wiedze na tematy biblijne...w przeciwienstwie do ciebie i Malgosi... Z tego, co tu soba zaprezentowales, to lepiej w ogole nie zabieraj glosu na tematy biblijne... Mnie osobiscie nie zalezy na rozmowie z toba... A Marka prosze o wypowiedz, czy Pawel i Jezus przekazywali te sama nauke... Kogo interesuje, na czym Tobie zależy? Powiedziałaś, że Paweł nauczał niezgodnie z nauką Jezusa, to czekamy na rewelacyjne dane. Takie są zasady forum: oskarżyciel przedstawia dowody. Nie wypytuj teraz Marka o coś innego niż powiedziałaś wcześniej. Nie przedstawiałaś wątpliwości co do różnic między nauką Pawła i Jezusa, ale stwierdziłaś, że nauczanie Pawła było niezgodne z Jezusowym. To teraz jazda z dowodami. Najpierw ty udowodnij swoje oskarzenia wobec mnie...One byly wczesniej ... A zasady forum chyba sa dla wszystkich rowne...Czy moze ty jestes ponad prawem...?
|
Pn gru 12, 2016 17:12 |
|
 |
Soul33
Moderator
|
Lejesz wodę nie na temat. Stawiasz zarzut - podajesz argumenty i dowody. Czekamy.
I na pewno chwat nie musi dowodzić, że kilka postów wcześniej napisałaś, że św. Paweł nauczal niezgodnie z nauką Jezusa.
_________________ Don't tell me there's no hope at all Together we stand, divided we fall ~ Pink Floyd, "Hey you"
|
Pn gru 12, 2016 17:21 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
adaBRD potrafisz uzasadnić swoje oskarżenia? Św. Paweł ci nie pasuje to pewnie można go wyrzucić z Biblii, zapewne opis w Dziejach Apostolskich też sfałszowany, to może ta księga też do wyrzucenia, albo chociaż korekty. Cytuj: Dz 9, 1 Szaweł ciągle jeszcze siał grozę i dyszał żądzą zabijania uczniów Pańskich. Udał się do arcykapłana1 2 i poprosił go o listy do synagog w Damaszku, aby mógł uwięzić i przyprowadzić do Jerozolimy mężczyzn i kobiety, zwolenników tej drogi, jeśliby jakichś znalazł. 3 Gdy zbliżał się już w swojej podróży do Damaszku, olśniła go nagle światłość z nieba. 4 A gdy upadł na ziemię, usłyszał głos, który mówił: «Szawle, Szawle, dlaczego Mnie prześladujesz?» 5 «Kto jesteś, Panie?» - powiedział. A On: «Ja jestem Jezus, którego ty prześladujesz. 6 Wstań i wejdź do miasta, tam ci powiedzą, co masz czynić». 7 Ludzie, którzy mu towarzyszyli w drodze, oniemieli ze zdumienia, słyszeli bowiem głos, lecz nie widzieli nikogo. 8 Szaweł podniósł się z ziemi, a kiedy otworzył oczy, nic nie widział. Wprowadzili go więc do Damaszku, trzymając za ręce. 9 Przez trzy dni nic nie widział i ani nie jadł, ani nie pił. 10 W Damaszku znajdował się pewien uczeń, imieniem Ananiasz. «Ananiaszu!» - przemówił do niego Pan w widzeniu. A on odrzekł: «Jestem, Panie!» 11 A Pan do niego: «Idź na ulicę Prostą2 i zapytaj w domu Judy o Szawła z Tarsu, bo właśnie się modli». 12 (I ujrzał w widzeniu, jak człowiek imieniem Ananiasz wszedł i położył na nim ręce, aby przejrzał). 13 «Panie - odpowiedział Ananiasz - słyszałem z wielu stron, jak dużo złego wyrządził ten człowiek świętym Twoim w Jerozolimie. 14 I ma on także władzę od arcykapłanów więzić tutaj wszystkich, którzy wzywają Twego imienia». 15 «Idź - odpowiedział mu Pan - bo wybrałem sobie tego człowieka za narzędzie. On zaniesie imię moje do pogan i królów, i do synów Izraela. 16 I pokażę mu, jak wiele będzie musiał wycierpieć dla mego imienia». 17 Wtedy Ananiasz poszedł. Wszedł do domu, położył na nim ręce i powiedział: «Szawle, bracie, Pan Jezus, który ukazał ci się na drodze, którą szedłeś, przysłał mnie, abyś przejrzał i został napełniony Duchem Świętym». 18 Natychmiast jakby łuski spadły z jego oczu i odzyskał wzrok, i został ochrzczony. 19 A gdy go nakarmiono, odzyskał siły. 20 Jakiś czas spędził z uczniami w Damaszku i zaraz zaczął głosić w synagogach, że Jezus jest Synem Bożym. 21 Wszyscy, którzy go słyszeli, mówili zdumieni: «Czy to nie ten sam, który w Jerozolimie prześladował wyznawców tego imienia i po to tu przybył, aby ich uwięzić i zaprowadzić do arcykapłana?» 22 A Szaweł występował coraz odważniej, dowodząc, że Ten jest Mesjaszem, i szerzył zamieszanie wśród Żydów mieszkających w Damaszku.
|
Pn gru 12, 2016 17:25 |
|
 |
chwat
|
@ada, niczego nie było wcześniej.
Nie widziałaś żadnych przeszkód, żeby stwierdzić, że nauczanie św. Pawła było niezgodne z nauką Jezusa, to nie wymyślaj wymówek w postaci oskarżeń (których nie było), żeby teraz nie powiedzieć czemu jest niezgodne.
Gramy na czas, żeby fabrykować "dowody"?
|
Pn gru 12, 2016 17:26 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Soul33 napisał(a): Lejesz wodę nie na temat. Stawiasz zarzut - podajesz argumenty i dowody. Czekamy.
I na pewno chwat nie musi dowodzić, że kilka postów wcześniej napisałaś, że św. Paweł nauczal niezgodnie z nauką Jezusa. Jesli nie wiesz, co Chwat mi zarzucil, to moze najpierw sprawdz... Skoro ja musze to i Chwat musi... I byloby dobrze i kulturalnie uzasadnic, dlaczego nazywasz moje wypowiedzi laniem wody...W ktorym miejscu leje wode...? Czy moderatora nie obowiazuja zasady kultury na forum...?
|
Pn gru 12, 2016 17:32 |
|
 |
Soul33
Moderator
|
Nie piszesz na temat.
_________________ Don't tell me there's no hope at all Together we stand, divided we fall ~ Pink Floyd, "Hey you"
|
Pn gru 12, 2016 17:44 |
|
 |
chwat
|
@ada, może żeby @Soul33 nie musiał zbyt długo sprawdzać, bo pewnie ma ciekawsze zajęcia, to wklej teraz ten mój rzekomy zarzut 
|
Pn gru 12, 2016 17:45 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
 `
Alus napisał(a):
Historia wymyślona przez nawiedzonych, niedouczonych fanatycznych wrogów KK.
Nie Alus, to nie wrogowie KK, to wyznawcy wiary, którzy należeli do KK, którzy wierzyli w KK. A jednak zostali zwiedzeni i oszukani. Nie uczono ich prawdziwej Chrystusowej wiary. Uczono wiary, która nie ma nic wspólnego z Biblią. Na jakimś etapie swojego życia przeczytali Biblię, i co, i szok. Kto tu oszukuje i mówi nieprawdę? Kościół, któremu tak ufał, który powinien prowadzić swą ekumeniczne nauczanie zgodnie z naukami Jezusa. To kimże jest ten Kościół? Czyj to jest Kościół? bo na pewno nie Jezusowy. To nie są nawiedzeni i nie douczeni fanatycy, bo nawet profesorowie i doktorzy nauk teologicznych, byli księża, podzielają ich zdanie. Marcin Luter i wiele innych reformatorów też byli wykształconymi wysoko teologicznie duchownymi w KK. Wybrali Jezusa i za tą wiarę zostali potępieni a wielu z nich za wiarę straciło życie w płomieniach inkwizycji, którą dla miłości bliźniego ustanowił Papież. Utracili życie ziemskie, ale zyskali życie w Królestwie Bożym.[/quote] Bajaj dalej..... Przeczytali Biblię i zrozumielii zrozumieli opacznie Ojcze spraw aby stanowili jedno, a jeszcze jako lepiej oświecona dopominaj sie dalej Intronizacji. Chrystusa.[/quote] Tak masz rację chciałabym bardzo, aby Intronizacja Jezusa Chrystusa (Królowanie) dokonała się w Kościele Katolickim, w sercu każdego wiernego. Na odrodzenie wiary, na nawrócenie nigdy nie jest za późno. Intronizacja, to nie tylko napisanie i odczytanie aktu. To żywa i prawdziwa wiara , jest takim aktem. Ale wiem, że w życiu chrześcijan taka intronizacja się odbywa, ale w Kościele to raczej jest niemożliwa, bo to zmieniło by cały hierarchiczny Kościół. Taki przewrót jest niemożliwy.
Ostatnio edytowano Pn gru 12, 2016 18:28 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz
|
Pn gru 12, 2016 18:24 |
|
 |
Małgosiaa
Moderator
|
adaBRD napisał(a): Ano dlatego, ze Marek ma imponujaca wiedze na tematy biblijne...w przeciwienstwie do ciebie i Malgosi...
Wywołałaś mnie do tablicy, więc oświadczam, co następuje: Małgosia nie zamierza rzucać pereł przed wieprze ani psom tego co święte. O wiedzy Małgosi czy chwata nie wiesz nic. Małgosia wyraźnie powiedziała, że nie dyskutuje z ..., bo to jest jak gra w szachy z gołębiem.
_________________ Pomoc dla UKRAINY https://www.siepomaga.pl/ukraina?utm_medium=email&utm_source=newsletter
|
Pn gru 12, 2016 18:28 |
|
 |
chwat
|
Co ciekawe, @ada uznaje w pewien sposób rozmiar wiedzy Marka, ale światopoglądowo bynajmniej się z nim nie zgadza. Całkiem niedawno w innym wątku wyraziła się o nim, że: "ogranicza sie jedynie do bycia aktywista w owczarni...", co raczej komplementem nie było. Nie wiem skąd nagle przyszło jej do głowy, że jego "imponująca wiedza na tematy biblijne", przyjdzie jej z odsieczą w podkopywaniu autorytetu i nauczania św. Pawła, a Marek stanie się jej kolegą. 
|
Pn gru 12, 2016 19:08 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Św Paweł nie nie nauczał od siebie, ale wszystko w jego nauce pochodzi od Tego, który go powołał. Cytuj: Przyjrzalam sie temu dosc dokladnie i wychodzi mi na to, ze Pawel sie sam powolal...i stad roznice w nauczaniu Pawla i Jezusa... Najwidoczniej tak się przyglądałaś jak wagonom towarowym wiozącym pielgrzymów Co krok to ujawniasz zupełną nieznajomość Biblii, a wiedzę czerpiesz jedynie z periodyków i opracowań wrogich chrześcijaństwu. Cytuj: Bajaj dalej.....Przeczytali Biblię i zrozumielii zrozumieli opacznie Ojcze spraw aby stanowili jedno, a jeszcze jako lepiej oświecona dopominaj sie dalej Intronizacji. Chrystusa. Cytuj: Tak masz rację chciałabym bardzo, aby Intronizacja Jezusa Chrystusa (Królowanie) dokonała się w Kościele Katolickim, w sercu każdego wiernego. Na odrodzenie wiary, na nawrócenie nigdy nie jest za późno. Intronizacja, to nie tylko napisanie i odczytanie aktu. To żywa i prawdziwa wiara , jest takim aktem. Ale wiem, że w życiu chrześcijan taka intronizacja się odbywa, ale w Kościele to raczej jest niemożliwa, bo to zmieniło by cały hierarchiczny Kościół. Taki przewrót jest niemożliwy. Skoro KK taki do d**y to i intronizacja podobnie.
|
Pn gru 12, 2016 19:18 |
|
 |
Małgosiaa
Moderator
|
chwat napisał(a): Nie wiem skąd nagle przyszło jej do głowy, że jego "imponująca wiedza na tematy biblijne", przyjdzie jej z odsieczą w podkopywaniu autorytetu i nauczania św. Pawła, a Marek stanie się jej kolegą. To akurat jest dowcip roku  , ale myślę, że nie o to chodziło adzie, ale o dołożenie Małgosi i chwatowi, że są głąbami  . Tyle, że ja się opinią ignorantów kompletnie nie przejmuję.
_________________ Pomoc dla UKRAINY https://www.siepomaga.pl/ukraina?utm_medium=email&utm_source=newsletter
|
Pn gru 12, 2016 19:19 |
|
|
|