A dlaczego miałbym cię tu wpuścić?...
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: A dlaczego miałbym cię tu wpuścić?...
Nauka o tolerancji 9:49 A Jan odpowiadając, rzekł: Mistrzu, widzieliśmy takiego, który w twoim imieniu wygania demony i zabranialiśmy mu, ponieważ nie chodzi z nami. 9:50 Wtedy Jezus rzekł do niego: Nie zabraniajcie; kto bowiem nie jest przeciwko wam, ten jest z wami.
|
Wt cze 07, 2016 15:27 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Nie kwestionowałeś. Nikt, kto jest wyznawcą Jezusa, nie może kwestionować prawd zawartych w Ewangelii. Na tych prawdach oparta jest nasza wiara. W tych prawdach zawarta jest odpowiedz na twoje pytania.
|
Wt cze 07, 2016 15:31 |
|
 |
chwat
|
Ale Jezus nie powiedział do Piotra "toleruj wszystko", tylko Paś owce moje
A moje pytania, nie były wątpliwościami dotyczącymi prawd wiary, ale odnosiły się do pojęć i zwrotów, których Ty użyłaś.
_________________ Jeżeli Boga nie ma, to co jest?
|
Wt cze 07, 2016 16:09 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
chwat napisał(a): Ale Jezus nie powiedział do Piotra "toleruj wszystko", tylko Paś owce moje
A moje pytania, nie były wątpliwościami dotyczącymi prawd wiary, ale odnosiły się do pojęć i zwrotów, których Ty użyłaś. Może konkretniej sprecyzuj pytania.
|
Wt cze 07, 2016 16:16 |
|
 |
chwat
|
Mogę powtórzyć, to co było stronę wcześniej. Wg mnie pytania były wystarczająco precyzyjne:
w: do jakiej wspólnoty kościelnej należysz ? c: A co to takiego wspólnota kościelna?
i dalej:
w: Masz rację, Jezus ustanowił jeden Kościół, którego członkami są jego wyznawcy. Jezus jest Głową Kościoła wszystkich chrześcijan wyznających wiarę w Niego. c:"Jezus jest Głową Kościoła wszystkich chrześcijan wyznających wiarę w Niego" - czy jest coś takiego jak Kościół wszystkich chrześcijan, który uznaje Chrystusa za swojego zwierzchnika?
|
Wt cze 07, 2016 16:26 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Zadałeś pytania i ja udzieliłam ci , myślę, że dość precyzyjne i jasne odpowiedzi
|
Wt cze 07, 2016 17:02 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
@Chwat, a czy każdy z tych Kościołów, które prędzej wymieniłam, nie jest wyznawcą Chrystusa ?
|
Wt cze 07, 2016 17:08 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Czy ty chcesz, abym dokonała osądu, który Kościół jest właściwy. Tylko Jezus może osądzić. Przynależność do Kościoła otrzymujemy w spadku, od swoich rodziców. Jeżeli twoi rodzice byli katolikami - to ty będziesz katolikiem. Jeżeli twoi rodzice byli protestantami - to ty będziesz protestantem , itd. Można zmienić przynależność do Kościoła, ale, czy to nam pomoże zwiększyć wiarę w sobie ? Możemy oceniać, który Kościół jest ten bardziej właściwy, ale czy będzie to właściwe rozeznanie ?
Jezus nauczał: Nie sądzcie, a nie będziecie sądzeni Kto z was jest bez grzechu, nie pierwszy rzuci kamień.
Nawet, jeżeli Kościół w swych własnych, przyjętych dogmatach, popełnił grzech, to my jako wyznawcy powinniśmy dążyć do tego, aby wzrastał w Świętości, aby się zmieniał. Jezus przyszedł głównie do grzeszników, aby oni mieli szansę się nawrócić. Ja należę do Kościoła Katolickiego i mimo nawet Jego mrocznej przeszłości, nie wystąpiła bym z niego, wręcz przeciwnie będę walczyła o jego zmianę. Mój Kościół się zmienia i chwała mu za to. My jako wierni swojego Kościoła musimy wraz ze swoim Kościołem stawać się lepsi. Jezus ma większą radość z każdego nawróconego, niż z 10 prawych.
|
Wt cze 07, 2016 17:25 |
|
 |
chwat
|
Oj, przecież to ja zadałem pytania. Dwa pytania: - A co to takiego wspólnota kościelna? - czy jest coś takiego jak Kościół wszystkich chrześcijan, który uznaje Chrystusa za swojego zwierzchnika?
Teraz kolejne pytanie: znowu pojawiają się "Kościoły", które prędzej (?) wymieniłaś, w liczbie mnogiej. Przed chwilą (poprzednia strona) uznałaś, że Jezus ustanowił jeden Kościół. Skąd znowu nagle liczba mnoga, której użyłaś? Co to są Kościoły?
|
Wt cze 07, 2016 17:26 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
chwat napisał(a): Oj, przecież to ja zadałem pytania. Dwa pytania: - A co to takiego wspólnota kościelna? - czy jest coś takiego jak Kościół wszystkich chrześcijan, który uznaje Chrystusa za swojego zwierzchnika?
Teraz kolejne pytanie: znowu pojawiają się "Kościoły", które prędzej (?) wymieniłaś, w liczbie mnogiej. Przed chwilą (poprzednia strona) uznałaś, że Jezus ustanowił jeden Kościół. Skąd znowu nagle liczba mnoga, której użyłaś? Co to są Kościoły? Jezus ustanowił jeden Kościół - kościół ludzi wierzących w Niego. Gdzie przeczytałeś nazwę tego Kościoła ? Kościoły, które powstały, wspólnoty - utworzyli ludzie.
|
Wt cze 07, 2016 17:58 |
|
 |
chwat
|
I to co ustanowił Jezus i to co utworzyli ludzie, jest Kościołem. Tak? Mamy prawa używać tej samej nazwy odnośnie ludzkich wymysłów i Boskich ustanowień? Ma to taką samą wartość.
Czemu zarzucasz mi "nazwę Kościoła"? Podałem choć jedną?
|
Wt cze 07, 2016 18:51 |
|
 |
jaTylkoPytam
|
chwat napisał(a): I to co ustanowił Jezus i to co utworzyli ludzie, jest Kościołem. Tak? Mamy prawa używać tej samej nazwy odnośnie ludzkich wymysłów i Boskich ustanowień? Ma to taką samą wartość.
Czemu zarzucasz mi "nazwę Kościoła"? Podałem choć jedną? Jezus założył jeden Kościół, który później podzielił się na różne "frakcje"...podobnie jak wewnątrz jednej partii politycznej różne "frakcje" mogą występować...najsilniejszym argumentem jaki przemawia dla mnie za Katolickim Kościołem jest jednak to, że to inni się zbuntowali i z niego "wyszli". Choć, hmm...z drugiej strony tacy na przykład Lefebryści zarzucili, że to KK zboczył z drogi, hmm...ale teraz chyba się na nowo dogadali, z jakimś tam zachowaniem autonomii. Prawdę mówiąc, czasem się zastanawiam: a co jeśli To ci fanatycy (lefebryści) mają jednak rację? Może to dlatego, że wychowany religijnie zostałem tak naprawdę przez krypto-lefebrystycznych księży (choć formalnie byli katolikami).
|
Śr cze 08, 2016 11:33 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
[quote="chwat"]I to co ustanowił Jezus i to co utworzyli ludzie, jest Kościołem. Tak? Mamy prawa używać tej samej nazwy odnośnie ludzkich wymysłów i Boskich ustanowień? Ma to taką samą wartość.
Czemu zarzucasz mi "nazwę Kościoła"? Podałem choć jedną?[/quote
Napisałam ci, że Kościołem Jezusa są wszyscy ludzie wierzący w Niego, ci ludzie inaczej nazywają się chrześcijanie. Jezus nie utworzył Kościoła z konkretną nazwą. Częścią kościoła Jezusa, jest człowiek, który jest Świątynią Boga. Chrześcijanie podzielili się na wspólnoty, w początkowym okresie były to gminy chrześcijan. Pózniej utworzono z tych wspólnot Kościoły. Nazwy tych Kościołow to: Kościół Katolicki, Protestancki, Ewangeliczny, Zielonoświątkowy itd.
|
Cz cze 09, 2016 8:49 |
|
 |
czytelnikBiblii
|
wybrana napisał(a): Kościołem Jezusa są wszyscy ludzie wierzący w Niego, ci ludzie inaczej nazywają się chrześcijanie. Obawiam się, że sama wiara w Jezusa to jeszcze za mało!... Ludzie nazywający się chrześcijanami dokonywali strasznych rzeczy, jak sprawozdaje historia... Jakub pisze o demonach wierzących w Boga!! Jk 2:19 bw "Ty wierzysz, że Bóg jest jeden? Dobrze czynisz; demony również wierzą i drżą."Ja bym do koniecznej wiary dodał to, co Pan Jezus nazwał w rozmowie z Nikodemem: Narodzeniem na nowo! Jest o tym w Ew.Jana 3 rozdział... I wtedy mamy KOŚCIÓŁ, jako ponad wyznaniową, ponad denominacyjną, niewidoczną (bo nie wiemy tak na pierwszy rzut oka, kto jest nowonarodzony; to wie tylko Bóg w sposób bezbłędny) zbiorowość, społeczność, wspólnotę ludzi, zwaną też Ciałem Chrystusa (On jest Głową), którzy narodzili się z Boga, na nowo, z góry (różne są określenia, ale chodzi o jedno: O nowe życie duchowe, zainicjowane przez Boga, dostępne dla tych, co Jezusa wiarą przyjmują Joh 1:12-13 bw (12) Tym zaś, którzy go przyjęli, dał prawo stać się dziećmi Bożymi, tym, którzy wierzą w imię jego, (13) którzy narodzili się nie z krwi ani z cielesnej woli, ani z woli mężczyzny, lecz z Boga.).
_________________ ➤ LEKCJE BIBLIJNE ➤ INTERNETOWE ROZMAITOŚCI ➤ NOWE PRZYMIERZE - audiobook ➤ CHOMIK - jego zapasy ➤ A TY ZOSTANIESZ POMAGACZEM?
|
Cz cze 09, 2016 11:34 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
czytelnikBiblii napisał(a): wybrana napisał(a): Kościołem Jezusa są wszyscy ludzie wierzący w Niego, ci ludzie inaczej nazywają się chrześcijanie. Obawiam się, że sama wiara w Jezusa to jeszcze za mało!... Ludzie nazywający się chrześcijanami dokonywali strasznych rzeczy, jak sprawozdaje historia... Jakub pisze o demonach wierzących w Boga!! Jk 2:19 bw "Ty wierzysz, że Bóg jest jeden? Dobrze czynisz; demony również wierzą i drżą."Ja bym do koniecznej wiary dodał to, co Pan Jezus nazwał w rozmowie z Nikodemem: Narodzeniem na nowo! Jest o tym w Ew.Jana 3 rozdział... I wtedy mamy KOŚCIÓŁ, jako ponad wyznaniową, ponad denominacyjną, niewidoczną (bo nie wiemy tak na pierwszy rzut oka, kto jest nowonarodzony; to wie tylko Bóg w sposób bezbłędny) zbiorowość, społeczność, wspólnotę ludzi, zwaną też Ciałem Chrystusa (On jest Głową), którzy narodzili się z Boga, na nowo, z góry (różne są określenia, ale chodzi o jedno: O nowe życie duchowe, zainicjowane przez Boga, dostępne dla tych, co Jezusa wiarą przyjmują Joh 1:12-13 bw (12) Tym zaś, którzy go przyjęli, dał prawo stać się dziećmi Bożymi, tym, którzy wierzą w imię jego, (13) którzy narodzili się nie z krwi ani z cielesnej woli, ani z woli mężczyzny, lecz z Boga.). Piszesz,że sama wiara w Jezusa, to jeszcze za mało. Jeżeli jest prawdziwa, to nie jest za mało. Co to znaczy wierzyć ? to znaczy przyjmować tą wiarę w sposób prawdziwy, co to znaczy prawdziwy ? to znaczy, w sposób jaki nauczał Jezus Chrystus - bo On dał nam świadectwo wiary i nauczał, jak mamy tą wiarę wyznawać. Jeżeli Kościół, który uważa się za wyznawcę Jezusa, a nie przyjmuje tych nauk, taki Kościół wykorzystuje wiarę do swoich instytucjonalnych potrzeb i sprzeniewierza się w wierze. My ludzie jesteśmy wszyscy grzeszni. Upadamy i wzrastamy w wierze. W Kościele też działają ludzie. Módlmy się, by ci co działają w Kościołach nie upadali a wzrastali w wierze, wierze, jaką przekazał nam Jezus Chrystus. Kościół nawracający, wznoszący się w wierze będzie radością dla Naszego Zbawcy. Jezus daje swe miłosierdzie dla wszystkich zagubionych owieczek. W raz z Kościołem wzrasta wiara tysiące wiernych. Nie bądzmy sędziami, ale starajmy się, by prawda zwyciężała.
|
Cz cze 09, 2016 12:21 |
|
|
|