Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Nasze zbawienie
chwat napisał(a): @ada wyhamuj nieco, bo powoli zaczyna wyglądać to nie tylko na nieznajomość Biblii i błędy interpretacyjne, ale raczej na jakąś paranoję... Okay... Robimy przerwe... A jak sie juz z podanymi dowodami uporasz podam ci nastepne... Daj znac, jak bedziesz gotowy... 
|
Pn gru 12, 2016 21:55 |
|
|
|
 |
Małgosiaa
Moderator
|
Nie ma Ewangelii Marka, Mateusza ani Jana czy Łukasza. Jest Ewangelia Jezusa Chrystusa!!!!!!!chwat napisał(a): @ada wyhamuj nieco, bo powoli zaczyna wyglądać to nie tylko na nieznajomość Biblii i błędy interpretacyjne, ale raczej na jakąś paranoję... No popatrz, zrozumiała, że nie nadążasz czytać  A zalewa tymi cytatami, aby udowodnić, że wie co to jest Biblia i, że ją zna  .
_________________ Pomoc dla UKRAINY https://www.siepomaga.pl/ukraina?utm_medium=email&utm_source=newsletter
|
Pn gru 12, 2016 21:56 |
|
 |
chwat
|
Sorry @ada, ale to kompletny bigos...
Żeby tu cokolwiek skomentować, trzeba by zacząć od najbardziej elementarnych podstaw. Z wypowiedzi dosłownych robisz metafory, z metafor konkrety, całkowicie bezkrytycznie podchodzisz do zdań wyrwanych z każdego rodzaju kontekstu, wszystko to jeden wielki koszmarny mętlik, który dowolnie sobie komentujesz i z którego wyciągasz dowolne wnioski...
_________________ Jeżeli Boga nie ma, to co jest?
|
Pn gru 12, 2016 22:07 |
|
|
|
 |
medieval_man
Moderator
Dołączył(a): Pn gru 13, 2010 16:50 Posty: 7771 Lokalizacja: Kraków, Małopolskie
|
adaBRD napisał(a): chwat napisał(a): @ada wyhamuj nieco, bo powoli zaczyna wyglądać to nie tylko na nieznajomość Biblii i błędy interpretacyjne, ale raczej na jakąś paranoję... Okay... Robimy przerwe... A jak sie juz z podanymi dowodami uporasz podam ci nastepne... Daj znac, jak bedziesz gotowy...  Obawiam się, że jak dalej będziesz na forum bez sensu przepisywała Pismo święte to faktycznie zrobimy przerwę. Tobie od forum. To nic osobistego. ps. nazywać rzucanie chaotycznie cytaty z Pisma dowodami? 
_________________ Fides non habet osorem nisi ignorantem
|
Pn gru 12, 2016 22:13 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
chwat napisał(a): Cytuj: Św. Paweł to święty chrześcijański i postać Biblijna, a zgodność jego nauczania z nauczaniem Jezusa, jest uznawana przez miliardy wiernych - to co nazywasz "moim twierdzeniem", nie jest żadnym moim twierdzeniem, tylko najzwyczajniejszym uznaniem faktu postrzegania św. Pawła przez wiernych.
A ty co..nie wierny...? Cytuj: Za to Twoja wypowiedź "Z kolei Jezus i Apostołowie głosili że zbawienie przychodzi tylko i wyłącznie z przestrzegania przykazań" ma charakter twierdzenia i do tego jest całkowicie niezgodna z prawdą.
Tak...?...to prosze o dowody.... Cytuj: Jezus wielokrotnie krytykował formalne przestrzeganie przykazań przez faryzeuszy i brak ich autentycznej wiary. Cytatów w tej chwili nie zamieszczam, bo krytyka faryzeuszy i ich powierzchownej postawy przez Jezusa, jest ewidentna i każdy kto chociaż odrobinę zna Ewangelie, zna tę krytykę aż za dobrze.
Ja jednak prosze o te cytaty...Sprawdzam... Cytuj: Nie znaczy to, że twierdzę teraz, że Jezus głosił zbawienie tylko przez wiarę i negował uczynki. Jezus (podobnie jak Paweł) mówią o konieczności obu. W każdym bądź razie, Twoja teza "Jezus i Apostołowie głosili że zbawienie przychodzi tylko i wyłącznie z przestrzegania przykazań" jest całkowitą herezją. Udowodnij to...Sprawdzam... Cytuj: Mocno komiczne jest przytaczanie przez Ciebie fragmentu listu św. Jakuba (na niebiesko) i jego następującego fragmentu: "2:17 Tak i wiara, jeżeli nie ma uczynków, martwa jest sama w sobie", jako argumentu, że Jezus i Apostołowie głosili zbawienie przez przestrzeganie przykazań, podczas kiedy cytowany przez Ciebie fragment, dokładnie temu przeczy, bo mówi również o wierze  A to taki cukiereczek dla ciebie...na otarcie lez...
|
Pn gru 12, 2016 22:16 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Innymi slowy Pan Jezus tylko tak sobie mowi, ze kto uwierzy bedzie zbawiony, bo Mu naprawde tylko o zbieranie zaslug chodzilo?
Tobie ktos wyjasnia Pismo sw, czy ty tak sobie prywatnie skladasz religie na miare swojego rozumu?
|
Pn gru 12, 2016 22:20 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
medieval_man napisał(a): adaBRD napisał(a): chwat napisał(a): @ada wyhamuj nieco, bo powoli zaczyna wyglądać to nie tylko na nieznajomość Biblii i błędy interpretacyjne, ale raczej na jakąś paranoję... Okay... Robimy przerwe... A jak sie juz z podanymi dowodami uporasz podam ci nastepne... Daj znac, jak bedziesz gotowy...  Obawiam się, że jak dalej będziesz na forum bez sensu przepisywała Pismo święte to faktycznie zrobimy przerwę. Tobie od forum. To nic osobistego. ps. nazywać rzucanie chaotycznie cytaty z Pisma dowodami?  Zwroc prosze uwage, ze moje dowody podawane sa w scisle okreslonym porzadku...To bardzo dokladne zestawienie i efekt ogromnego wysilku i zaangazowania...Nie sa chaotyczne... Ja nie mam innych argumentow w sprawie zbawienia...Jedyne jakie mam, to Slowo Boze... 
|
Pn gru 12, 2016 22:24 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Kael napisał(a): Innymi slowy Pan Jezus tylko tak sobie mowi, ze kto uwierzy bedzie zbawiony, bo Mu naprawde tylko o zbieranie zaslug chodzilo?
Tobie ktos wyjasnia Pismo sw, czy ty tak sobie prywatnie skladasz religie na miare swojego rozumu? Ja szukam PRAWDY w Kosciele, w ktorym ochrzczono mnie gdy mialam 3 tygodnie... 
|
Pn gru 12, 2016 22:29 |
|
 |
medieval_man
Moderator
Dołączył(a): Pn gru 13, 2010 16:50 Posty: 7771 Lokalizacja: Kraków, Małopolskie
|
adaBRD napisał(a): Zwroc prosze uwage, ze moje dowody podawane sa w scisle okreslonym porzadku...To bardzo dokladne zestawienie i efekt ogromnego wysilku i zaangazowania...Nie sa chaotyczne... Ja nie mam innych argumentow w sprawie zbawienia...Jedyne jakie mam, to Slowo Boze...  Niestety, nie odniosłem wrażenia, jakoby w twoim cytowaniu fragmentów Pisma był jakikolwiek ślad porządku. Wysiłek i zaangażowanie doceniam. Większość wklejanych przez Ciebie cytatów jest poza jakimkolwiek kontekstem i nie udowadnia żadnej z głoszonych przez Ciebie tez.
_________________ Fides non habet osorem nisi ignorantem
|
Pn gru 12, 2016 22:31 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
chwat napisał(a): Sorry @ada, ale to kompletny bigos...
Żeby tu cokolwiek skomentować, trzeba by zacząć od najbardziej elementarnych podstaw. Z wypowiedzi dosłownych robisz metafory, z metafor konkrety, całkowicie bezkrytycznie podchodzisz do zdań wyrwanych z każdego rodzaju kontekstu, wszystko to jeden wielki koszmarny mętlik, który dowolnie sobie komentujesz i z którego wyciągasz dowolne wnioski... Ja nie narzucam ci sposobu komentowania...ani obowiazku, jesli sprawa cie przerasta... Zrob jak uwazasz i na miare twoich mozliwosci...
|
Pn gru 12, 2016 22:38 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
medieval_man napisał(a): adaBRD napisał(a): Zwroc prosze uwage, ze moje dowody podawane sa w scisle okreslonym porzadku...To bardzo dokladne zestawienie i efekt ogromnego wysilku i zaangazowania...Nie sa chaotyczne... Ja nie mam innych argumentow w sprawie zbawienia...Jedyne jakie mam, to Slowo Boze...  Niestety, nie odniosłem wrażenia, jakoby w twoim cytowaniu fragmentów Pisma był jakikolwiek ślad porządku. Wysiłek i zaangażowanie doceniam. Większość wklejanych przez Ciebie cytatów jest poza jakimkolwiek kontekstem i nie udowadnia żadnej z głoszonych przez Ciebie tez. W takim razie czekam na konkretne argumenty z twojej strony...
|
Pn gru 12, 2016 22:43 |
|
 |
chwat
|
I to będzie chyba trudne  Jak konkretnie odnieść się do kilku stron cytatów z Pisma, które są użyte bez sensu?
|
Pn gru 12, 2016 22:46 |
|
 |
chwat
|
adaBRD napisał(a): chwat napisał(a): Cytuj: Św. Paweł to święty chrześcijański i postać Biblijna, a zgodność jego nauczania z nauczaniem Jezusa, jest uznawana przez miliardy wiernych - to co nazywasz "moim twierdzeniem", nie jest żadnym moim twierdzeniem, tylko najzwyczajniejszym uznaniem faktu postrzegania św. Pawła przez wiernych.
A ty co..nie wierny...? Cytuj: Za to Twoja wypowiedź "Z kolei Jezus i Apostołowie głosili że zbawienie przychodzi tylko i wyłącznie z przestrzegania przykazań" ma charakter twierdzenia i do tego jest całkowicie niezgodna z prawdą.
Tak...?...to prosze o dowody.... Cytuj: Jezus wielokrotnie krytykował formalne przestrzeganie przykazań przez faryzeuszy i brak ich autentycznej wiary. Cytatów w tej chwili nie zamieszczam, bo krytyka faryzeuszy i ich powierzchownej postawy przez Jezusa, jest ewidentna i każdy kto chociaż odrobinę zna Ewangelie, zna tę krytykę aż za dobrze.
Ja jednak prosze o te cytaty...Sprawdzam... Cytuj: Nie znaczy to, że twierdzę teraz, że Jezus głosił zbawienie tylko przez wiarę i negował uczynki. Jezus (podobnie jak Paweł) mówią o konieczności obu. W każdym bądź razie, Twoja teza "Jezus i Apostołowie głosili że zbawienie przychodzi tylko i wyłącznie z przestrzegania przykazań" jest całkowitą herezją. Udowodnij to...Sprawdzam... Cytuj: Mocno komiczne jest przytaczanie przez Ciebie fragmentu listu św. Jakuba (na niebiesko) i jego następującego fragmentu: "2:17 Tak i wiara, jeżeli nie ma uczynków, martwa jest sama w sobie", jako argumentu, że Jezus i Apostołowie głosili zbawienie przez przestrzeganie przykazań, podczas kiedy cytowany przez Ciebie fragment, dokładnie temu przeczy, bo mówi również o wierze  A to taki cukiereczek dla ciebie...na otarcie lez... I prośba w kwestii formalnej. Pisz tak, żeby Twoje wypowiedzi były opisane jako "ada" a nie "chwat" a potem jeszcze raz "ada". Nie mam pół godziny czasu na przeredagowywanie Twoich postów, żeby porządkować ten pasztet chcąc cokolwiek powiedzieć. Pewne normy obowiązują.
|
Pn gru 12, 2016 22:55 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
adaBRD napisał(a): Ja szukam PRAWDY w Kosciele, w ktorym ochrzczono mnie gdy mialam 3 tygodnie...  Czyli na razie weszłaś do Kościoła. Nie wiem jak z modlitwą u ciebie, ale Biblię kwestionujesz jako niespójną. Nie możesz się nią żywić, bo nie masz enzymów trawiących. Suplemetacji od macierzystej firmy nie chcesz przyjąć, bo również jej nie trawisz. Wskazane nam generyki to produkcja chałupnicza, nie zawierają odpowiednikch nośników. Opakowania. Masz jakiś pomysł na to poszukiwanie, by zaczepić się na jakimś haku i próbować szukać, bez rozłażenia się po piwnicach i piętrach, czyli bezładnej gonitwy myśli? Czego od forumowiczów oczekujesz? Pomocy, czy sama chcesz ich uczyć, bo zbłądzili?
|
Pn gru 12, 2016 22:55 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
@ medieval_man[
Proszę uprzejmie o nie szafowanie ani kolorami tekstu, ani jego rozmiarami. W ten sposób bowiem posty stają się, wbrew intencji, mniej czytelne - medieval_man[/quote]
Nie zgadzam sie z twoja decyzja.
Nie masz prawa zmieniac tresci i charakteru moich postow.
Skorzystalam z dozwolonych przez wlascicieli forum srodkow , wiec prosze o przywrocenie poprzedniej ich formy...Albo o wskazanie punktu w regulaminie, ktory ci na to pozwala...
To moje posty i moje prawo do decydowania jak beda one wygladaly...
Nikogo nie obrazilam... Nie zrobilam nic wbrew regulaminowi...A wiec nie masz powodu...
|
Pn gru 12, 2016 23:06 |
|
|
|