Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Apokryfy
"22 Jezus zobaczył malców pijących mleko. Rzekł do swych uczniów: "Te maleństwa pijące mleko podobne są do tych, którzy weszli do królestwa". Spytali Go: "Jeśli staniemy się małymi, wejdziemy do królestwa?" Odrzekł im Jezus: "Wejdziecie, jeśli macie zwyczaj czynić dwa jednością i stronę wewnętrzną czynić tak, jak stronę zewnętrzną, a stronę zewnętrzną tak, jak wewnętrzną, stronę górną jak stronę dolną, i jeśli macie zwyczaj czynić to, co męskie i żeńskie jednością, aby to, co jest męskie nie było męskim, a to, co jest żeńskie nie było żeńskim; jeśli będziecie mieli zwyczaj czynić oczy jednym okiem, a jedną rękę dacie w miejsce ręki i nogę w miejsce nogi, i obraz w miejsce obrazu - wtedy wejdziecie do królestwa".
Pierwszy z brzegu fragment z Tomasza...
|
N gru 04, 2011 18:59 |
|
|
|
 |
Elbrus
|
Cytuj: "22 Jezus zobaczył malców pijących mleko. Rzekł do swych uczniów: "Te maleństwa pijące mleko podobne są do tych, którzy weszli do królestwa". Zaprawdę, powiadam wam: Jeśli się nie odmienicie i nie staniecie jak dzieci, nie wejdziecie do królestwa niebieskiego. (Mateusza 18:3) Cytuj: Spytali Go: "Jeśli staniemy się małymi, wejdziemy do królestwa?" Odrzekł im Jezus: "Wejdziecie, jeśli macie zwyczaj czynić dwa jednością Niech wasza mowa będzie: Tak, tak; nie, nie. A co nadto jest, od Złego pochodzi.(Mateusza 5:37) Jezus, znając ich myśli, rzekł do nich: Każde królestwo, wewnętrznie skłócone, pustoszeje. I żadne miasto ani dom, wewnętrznie skłócony, nie ostoi się. (...) Kto nie jest ze Mną, jest przeciwko Mnie; i kto nie zbiera ze Mną, rozprasza.(Mateusza 12:25, 30) Mam także inne owce, które nie są z tej owczarni. I te muszę przyprowadzić i będą słuchać głosu mego, i nastanie jedna owczarnia, jeden pasterz.(Jana 10:16) Cytuj: i stronę wewnętrzną czynić tak, jak stronę zewnętrzną, a stronę zewnętrzną tak, jak wewnętrzną Nie rozumiecie, że wszystko, co wchodzi do ust, do żołądka idzie i wydala się na zewnątrz. Lecz to, co z ust wychodzi, pochodzi z serca, i to czyni człowieka nieczystym.(Mateusza 18:17) Faryzeuszu ślepy! Oczyść wpierw wnętrze kubka, żeby i zewnętrzna jego strona stała się czysta.(Mateusza 23:26) Cytuj: stronę górną jak stronę dolną Niech przyjdzie królestwo Twoje; niech Twoja wola spełnia się na ziemi, tak jak i w niebie.(Mateusza 6:10) Cytuj: i jeśli macie zwyczaj czynić to, co męskie i żeńskie jednością, aby to, co jest męskie nie było męskim, a to, co jest żeńskie nie było żeńskim Lecz na początku stworzenia Bóg stworzył ich jako mężczyznę i kobietę: dlatego opuści człowiek ojca swego i matkę i złączy się ze swoją żoną, i będą oboje jednym ciałem. A tak już nie są dwoje, lecz jedno ciało. Co więc Bóg złączył, tego człowiek niech nie rozdziela!(Marka 10:6-9) Cytuj: jeśli będziecie mieli zwyczaj czynić oczy jednym okiem, a jedną rękę dacie w miejsce ręki i nogę w miejsce nogi Otóż jeśli twoja ręka lub noga jest dla ciebie powodem grzechu, odetnij ją i odrzuć od siebie! Lepiej jest dla ciebie wejść do życia ułomnym lub chromym, niż z dwiema rękami lub dwiema nogami być wrzuconym w ogień wieczny. I jeśli twoje oko jest dla ciebie powodem grzechu, wyłup je i odrzuć od siebie! Lepiej jest dla ciebie jednookim wejść do życia, niż z dwojgiem oczu być wrzuconym do piekła ognistego. (Mateusza 18:8-9) Cytuj: i obraz w miejsce obrazu - wtedy wejdziecie do królestwa". Pokażcie Mi denara. Czyj nosi obraz i napis? Odpowiedzieli: Cezara. Wówczas rzekł do nich: Oddajcie więc Cezarowi to, co należy do Cezara, a Bogu to, co należy do Boga.(Łukasza 20:24) MARIEL napisał(a): Pierwszy z brzegu fragment z Tomasza... "Pierwszy z brzegu" gnostycyzujący. Ale nie do końca - jak widać po powyższych powiązaniach z treściami kanonicznymi. Dobrze, że nie zapodałaś czegoś z wyższej półki, np. Pierwszej Myśli w Trzech Postaciach albo Sekretnej Księgi Jana. Zostawmy jednak te gnostyckie zagadki. Tutaj jest znacznie prostsza w odbiorze pobożnościowa twórczość: "19. (...) I położna wydała okrzyk i rzekła: "Jakże wielkim jest dla mnie dzień dzisiejszy, gdyż ujrzałam ten niezwykły cud". 3. I wyszła położna z jaskini, i spotkała ją Salome. I [położna] rzekła do niej: "Salome, Salome, mam ci do opowiedzenia cud niezwykły: dziewica porodziła, do czego z natury jest niezdolna". I rzekła Salome: "Na Boga żywego, jeśli nie włożę palca mojego i nie zobaczę jej przyrodzenia, nie uwierzę, że dziewica porodziła". 20. 1. I weszła położna [do jaskini], i rzekła: " Maryjo, ułóż się odpowiednio, niemały bowiem spór toczy się w twojej sprawie". I Maryja usłyszawszy to ułożyła się odpowiednio, i włożyła Salome palec w jej przyrodzenie. I Salome wydała okrzyk i rzekła: "Biada mi, bezbożnej i niewiernej, bom kusiła Boga żywego.Oto ręka moja palona ogniem odpada ode mnie". 2. I padła Salome na kolana przed Panem wszechwładnym, mówiąc: "O Boże ojców naszych, wspomnij na mnie, bom i ja jest potomkiem Abrahama i Izaaka, i Jakuba. Nie stawiaj mnie za przykład synom Izraela, ale oddaj mnie biednym. Ty bowiem wiesz, Panie wszechwładny, że w imię twoje dokonywałam uzdrowień, i że otrzymałam od Ciebie zapłatę". 3. I oto anioł Pański stanął i rzekł do niej: "Salome, Salome, Pan wszechwładny wysłuchał twą modlitwę. Zbliż twą rękę do dziecięcia i obejmij je, i stanie się twoim zbawieniem228 i radością". Przejęta radością zbliżyła się do dzieciny i objęła je mówiąc: "Uwielbiam Go, ponieważ ten jest, który narodził się królem Izraela". I natychmiast Salome została uzdrowiona, i wyszła z jaskini usprawiedliwiona. I oto odezwał się głos: "Salome, Salome, nie objawiaj rzeczy cudownych, któreś widziała, dopóki dziecina nie wejdzie do Jerozolimy".(...)" (ProtoEwangelia Jakuba) Prawda, że zrozumiałe?
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
N gru 04, 2011 19:53 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Elbrus napisał(a): ...Prawda, że zrozumiałe? Tak, piękna legenda z drugiej połowy II wieku.
|
Pn gru 05, 2011 0:28 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Elbrus napisał(a): Cytuj: i jeśli macie zwyczaj czynić to, co męskie i żeńskie jednością, aby to, co jest męskie nie było męskim, a to, co jest żeńskie nie było żeńskim Lecz na początku stworzenia Bóg stworzył ich jako mężczyznę i kobietę: dlatego opuści człowiek ojca swego i matkę i złączy się ze swoją żoną, i będą oboje jednym ciałem. A tak już nie są dwoje, lecz jedno ciało. Co więc Bóg złączył, tego człowiek niech nie rozdziela!(Marka 10:6-9 No i tak, z Markiem się trzeba zgodzić-mąż z żoną rzeczywiście stają się jednym ciałem.. Ale z Tomaszem już niekoniecznie, bo choć oboje stanowią jedno ciało, to jednak-to co żeńskie staje się jeszcze pełniej żeńskie, a to co męskie-jeszcze bardziej męskie.. Elbrus napisał(a): Cytuj: "jeśli będziecie mieli zwyczaj czynić oczy jednym okiem, a jedną rękę dacie w miejsce ręki i nogę w miejsce nogi"
Wykładnia z nogami też trochę kuleje, nie uważasz Zgadza się jedynie z Mateuszem w tym sensie, że obydwie kończyny u obydwóch autorów zostają wymienione  ... ale skoro mówisz, że chodzi o to samo. Elbrus napisał(a): Prawda, że zrozumiałe? Aż za bardzo..i nie widzę w tym nic pięknego, bardziej dosłownie już się chyba nie dało..
|
Pn gru 05, 2011 11:13 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Musiałeś chyba edytować, albo nie zauważyłam, że piszesz o powiązaniach.. a nie żadnej analogii..co nie zmienia faktu, że ten fragment z podmianą nóg jest nadal niezrozumiały. Zresztą, jest tego więcej i zgadzam się z jesienną, że są zwyczajnie -trudne w odbiorze. Elbrus napisał(a): Dobrze, że nie zapodałaś czegoś z wyższej półki, np. Pierwszej Myśli w Trzech Postaciach albo Sekretnej Księgi Jana. Jakbyś nic nie wiedział w temacie , to byś się tak nie odsłaniał, więc proszę tu nie kokietować czytających.
|
Pn gru 05, 2011 12:11 |
|
|
|
|
|