Księga Kapłańska dziś (na wesoło)
| Autor |
Wiadomość |
|
zagubiona_21
|
 Re: Księga Kapłańska dziś (na wesoło)
Po jednorazowym użyciu, można dobro przenaczyć na cele charytatywne... teraz ludzie potrzebują łóżek. Obrót wtórny komercyjny też taniej wyjdzie.
_________________ Szukaj mnie Bo sama nie wiem już Bo nie wiem kiedy sama się odnajdę.
|
| Pn maja 31, 2010 14:52 |
|
|
|
 |
|
Elbrus
|
Liam napisał(a): A powiedz mi, bracie, a pożyczka na przykład mogłaby być? Pod zastaw, dajmy na to? Z hipoteką? Tora nie mówi jasno o statusie własnościowym rzeczy pożyczonych. Interpretacje mogą być różne. Rozporządzenie, które dał Józef w sprawie roli w Egipcie, obowiązuje po dzień dzisiejszy: piątą część plonów należy oddawać faraonowi. Jedynie grunty kapłanów nie stały się własnością faraona. Izrael zamieszkał w Egipcie, w kraju Goszen. Wzięli go sobie na własność (...)(Rdz 47:26-27) Jeśli pożyczysz pieniądze ubogiemu z mojego ludu, żyjącemu obok ciebie, to nie będziesz postępował wobec niego jak lichwiarz i nie karzesz mu płacić odsetek. Jeśli weźmiesz w zastaw płaszcz twego bliźniego, winieneś mu go oddać przed zachodem słońca, bo jest to jedyna jego szata i jedyne okrycie jego ciała podczas snu.(Wj 22:24-26) We wszelkiej sprawie poszkodowania dotyczącego wołu, osła, owcy, odzieży, jakiejkolwiek zguby, o której ktoś powie, że to jego własność, sprawa obydwu winna być przedłożona Bogu, a którego Bóg uzna winnym, ten zwróci drugiemu w podwójnej ilości. Jeśliby ktoś powierzył drugiemu pieczę nad osłem, wołem, owcą lub nad jakimkolwiek innym zwierzęciem, a ono padło lub okaleczyło się, lub zostało uprowadzone, a nie ma na to świadka, to sprawę między obiema stronami rozstrzygnie przysięga na Pana, że przechowujący nie wyciągnął ręki po dobro drugiego, i właściciel przyjmie, co pozostało, a tamten nie będzie płacił odszkodowania. Jeśli zaś to zostało skradzione, zapłaci właścicielowi. (Wj 22:8-11) Jeżeli kto sprzeda dom mieszkalny położony w mieście otoczonym murami, to będzie miał prawo do wykupu aż do końca roku sprzedaży: prawo wykupu będzie trwało cały rok. Jeżeli dom nie będzie wykupiony przed upływem roku, w takim razie dom zbudowany w mieście warownym przejdzie na zawsze w posiadanie nabywcy i jego potomków. Nie wyjdzie z ich rąk w roku jubileuszowym. Domy we wsiach, które nie są otoczone murami, będą traktowane na równi z własnością gruntową, a więc będą podlegały wykupowi, a w roku jubileuszowym wyjdą z rąk nabywcy. Co się tyczy miast lewickich, to lewitom zawsze przysługuje prawo wykupu domów, które posiadają. Jeżeli kto kupi od lewitów dom miejski, to posiadłość ta wyjdzie z jego rąk w roku jubileuszowym, bo domy miast lewickich są ich posiadłością pośród Izraelitów.(Kpł 25:29-33) Święte dary każdego Izraelity będą należały do kapłana. Cokolwiek ktoś da kapłanowi, stanie się jego własnością. (Liczb 5:10) //system jubileuszowy Pod koniec siódmego roku przeprowadzisz darowanie długów. Na tym będzie polegało darowanie długów: każdy wierzyciel daruje pożyczkę udzieloną bliźniemu, nie będzie się domagał zwrotu od bliźniego lub swego brata, ponieważ ogłoszone jest darowanie ku czci Pana. Od obcego możesz się domagać zwrotu, lecz co ci się należy od brata, daruje twa ręka. (...) Jeśli będzie u ciebie ubogi któryś z twych braci, w jednym z twoich miast, w kraju, który ci daje Pan, Bóg twój, nie okażesz twardego serca wobec niego ani nie zamkniesz swej ręki przed ubogim swym bratem, lecz otworzysz mu swą rękę i szczodrze mu udzielisz pożyczki, ile mu będzie potrzeba. Strzeż się, by nie powstała w twym sercu niegodziwa myśl: Blisko jest rok siódmy, rok darowania, byś złym okiem nie patrzał na ubogiego twego brata, nie udzielając mu pomocy. On będzie wzywał Pana przeciwko tobie, a ty obciążysz się grzechem. (Pwt 15:1-3, 7-9) Nie będziesz żądał od brata swego odsetek z pieniędzy, z żywności ani odsetek z czegokolwiek, co się pożycza na procent. Od obcego możesz się domagać, ale od brata nie będziesz żądał odsetek, aby ci Pan, Bóg twój, błogosławił we wszystkim, do czego rękę przyłożysz w ziemi, którą idziesz posiąść. (Pwt 23:20-21) Nie wolno brać w zastaw kamienia młyńskiego górnego ani dolnego, gdyż tym samym brałoby się w zastaw samo życie. (...) Jeśli bliźniemu swemu udzielisz pożyczki z zabezpieczeniem, nie wejdziesz do jego domu, by zabrać cośkolwiek w zastaw. Na dworze będziesz stał, a człowiek, któremu pożyczyłeś, wyniesie ci ten zastaw na zewnątrz. Wszakże jeśli to jest człowiek ubogi, nie położysz się spać nakryty tym zastawem, lecz zwrócisz mu zastaw przed zachodem słońca, aby mógł spać pod swym płaszczem, błogosławiąc tobie, a Pan, Bóg twój, policzy ci to za dobry czyn. (...) Nie będziesz łamał prawa obcokrajowca i sieroty ani nie weźmiesz w zastaw odzieży od wdowy.(Pwt 24:6, 10-13, 17) Wydaje mi się, że jeśli ktoś zaznaczy, że nie daje łoża na zawsze, ale zastrzega sobie możliwość jego późniejszego zwrotu, to wtedy nie możemy mówić o własnym łożu. 
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
| Pn maja 31, 2010 15:23 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Elbrus napisał(a): Tora nie mówi jasno o statusie własnościowym rzeczy pożyczonych. Interpretacje mogą być różne. No to klops...  Widać trzeba będzie faktycznie wspomóc powodzian. 
|
| Pn maja 31, 2010 15:32 |
|
|
|
 |
|
zagubiona_21
|
Liam, przeczuwam u Ciebie ostrzeżenie albo bana....;d
_________________ Szukaj mnie Bo sama nie wiem już Bo nie wiem kiedy sama się odnajdę.
|
| Pn maja 31, 2010 17:34 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
zagubiona_21 napisał(a): Liam, przeczuwam u Ciebie ostrzeżenie albo bana....;d Poważnie??? Ale za co? Zgodnie z tytułem działu sam wymyśliłem temat, jeszcze zapodałem że na wesoło... nie moja wina że niektórzy nie zrozumieli. W każdym razie proszę o wyrozumiałość, bo w regulaminie nie doczytałem że poczucie humoru surowo wzbronione. A z którym dogmatem stoi w sprzeczności?
|
| Pn maja 31, 2010 17:40 |
|
|
|
 |
|
zagubiona_21
|
Żartowałam tak sobie.. przepraszam
|
| Pn maja 31, 2010 17:53 |
|
 |
|
Elbrus
|
zagubiona_21 napisał(a): Żartowałam tak sobie.. przepraszam Zobaczmy co na ten temat mówi ST: Chwyta za uszy psa, który biegnie - kto w cudze spory się miesza. Jak ten, co rzuca bezmyślnie strzały, oszczepy i śmierć - tak człowiek, co zwodzi bliźniego i mówi: To tylko dla żartu. Bez drew zagaśnie ognisko, bez donosiciela spór zniknie. Węgiel dla żaru, drwa dla ognia - a człowiek kłótliwy - do wzniecania sporu. Słowa donosiciela są jak przysmaki: zapadają do głębi wnętrzności. (Przysłów 26:17-22) Apostoł Paweł też lubił po starotestamentowemu postraszyć: (...) niechaj nawet mowy nie będzie wśród was, jak przystoi świętym, ani o tym, co haniebne, ani o niedorzecznym gadaniu lub nieprzyzwoitych żartach, bo to wszystko jest niestosowne. Raczej winno być wdzięczne usposobienie. O tym bowiem bądźcie przekonani, że żaden rozpustnik ani nieczysty, ani chciwiec - to jest bałwochwalca - nie ma dziedzictwa w królestwie Chrystusa i Boga. Niechaj was nikt nie zwodzi próżnymi słowami, bo przez te [grzechy] nadchodzi gniew Boży na buntowników. Nie miejcie więc z nimi nic wspólnego! (Efezjan 5:3-7)
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
|
| Pn maja 31, 2010 18:38 |
|
 |
|
zagubiona_21
|
o qrczak....... idę zapytać Ducha Św. czy moja mowa jest niestostowna........ ..a jeśli chodzi o donosicielstwo, to pomyłka.... Elbrus, Ty się na pamięć tego wszystkiego nauczyłeś, na każda okazję cytacik;p
|
| Pn maja 31, 2010 18:42 |
|
 |
|
Elbrus
|
zagubiona_21 napisał(a): ..a jeśli chodzi o donosicielstwo, to pomyłka.... Jeszcze admin zauważy twoj wpis i się nim zasugeruje - dla Liama może być nieciekawie. zagubiona_21 napisał(a): Elbrus, Ty się na pamięć tego wszystkiego nauczyłeś, na każda okazję cytacik;p Nie - wyszukiwarka mi pomaga. 
|
| Pn maja 31, 2010 18:44 |
|
 |
|
zagubiona_21
|
Elbrus napisał(a): Jeszcze admin zauważy twoj wpis i się nim zasugeruje - dla Liama może być nieciekawie. To przeprowadzimy bojkot decyzji admina  jednak podejrzewam, że są na tyle sprawni umysłowo, żeby podejmować samodzielne, obiektywne w miarę decyzje. Elbrus napisał(a): Nie - wyszukiwarka mi pomaga.  Ty hipokryto...  To żartobliwe, pełne sympatii określenie  , <odczytywać tylko w kontekście postu zacytowanego>
|
| Pn maja 31, 2010 18:52 |
|
 |
|
Elbrus
|
zagubiona_21 napisał(a): podejrzewam, że są na tyle sprawni umysłowo, żeby podejmować samodzielne, obiektywne w miarę decyzje. Jedno ostrzeżenie zarobiłem dzięki uprzejmości pewnego użytkownika.
|
| Pn maja 31, 2010 18:55 |
|
 |
|
zagubiona_21
|
Hmmm... przynajmniej wzbudzasz jakieś emocje;)
|
| Pn maja 31, 2010 18:57 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
zagubiona_21 napisał(a): Żartowałam tak sobie.. przepraszam To znaczy że można żartować? Czy nie? Elbrus, to jak to w końcu jest? Ja też dostałem ostrzeżenie za żart, nie wiem dzięki komu ale widać nie był zbyt dobry... Może ja poziomem nie dorastam? 
|
| Pn maja 31, 2010 19:04 |
|
 |
|
Elbrus
|
zagubiona_21: " jakieś emocje" Nie czuję się w ten sposób dowartościowany... Liam napisał(a): Ja też dostałem ostrzeżenie za żart, nie wiem dzięki komu ale widać nie był zbyt dobry... Ciesz się że chociaż coś masz. //teraz już poza offtopem Kończąc kwestię "własnego łoża": Lecz jeśli mężczyzna znalazł na polu młodą kobietę zaślubioną, zadał jej gwałt i spał z nią, umrze sam mężczyzna, który z nią spał. (Pwt 22:25) Zatem seks poza łóżkiem też musi być traktowany jako grzech - nie ma wymówki. 
Ostatnio edytowano Pn maja 31, 2010 19:13 przez Elbrus, łącznie edytowano 1 raz
|
| Pn maja 31, 2010 19:11 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Znaczy zaraz, bo tu jest mowa o gwałcie. A co jak była chętna?
|
| Pn maja 31, 2010 19:13 |
|
|
|