Czy Polacy lubią ballady. Ballada o Titanicu
Autor |
Wiadomość |
maly_kwiatek
zbanowany na stałe
|
 Re: Czy Polacy lubią ballady. Ballada o Titanicu
http://www.youtube.com/watch?v=JlLZY5XlxZQPytasz mniePiosenkę Andrzeja Rosiewicza śpiewa Piotr Wolwowicz Pytasz mnie, co właściwie Cię tu trzyma Mówisz mi, że nad Polską szare mgły Pytasz mnie, czy rodzina, czy dziewczyna I cóż ja, cóż ja odpowiem Ci Może to ten szczególny kolor nieba Może to tu przeżytych tyle lat Może to ten pszeniczny zapach chleba Może to pochylone strzechy chat Może to przeznaczenie zapisane w gwiazdach Może przed domem ten wiosenny zapach bzu Może bociany, co wracają tu do gniazda Coś, co każe im powracać tu Mówisz mi, że inaczej żyją ludzie Mówisz mi, że gdzieś ludzie żyją lżej Mówisz mi, krótki sierpień, długi grudzień Mówisz mi, długie noce, krótkie dnie Mówisz mi, słuchaj stary jedno życie Mówisz mi, spakuj rzeczy, wyjedź stąd Mówisz mi, wstań i spakuj się o świcie Czy to warto, tak pod góre, tak pod prąd Może to przeznaczenie zapisane w gwiazdach Może przed domem ten wiosenny zapach bzu Może bociany, co wracają tu do gniazda Coś, co każe im powracać tu Może to zapomniana dawno gdzieś muzyka Może melodia, która w sercu cicho brzmi Może mazurki, może walce Fryderyka Może nadzieja doczekania lepszych dni Może to zapomniana dawno gdzieś muzyka Może melodia, która w sercu cicho brzmi Może mazurki, może walce Fryderyka Może nadzieja dla ojczyzny lepszych dni
_________________ Mały kwiatek pod stopami Boga - św. Teresa od Dzieciątka Jezus Zbrodnia państwowa to i państwowe morderstwo i terror demokracji. Gdy działa Duch Święty, wzrasta wiara, nadzieja, miłość Boga i bliźniego, ginie kłamstwo, nienawiść, magia.
|
Śr lip 06, 2011 21:57 |
|
|
|
 |
anna_marta
|
Z okazji rocznicy 11 lipca
(Żołnierzom rubieży)
sł. i muz. A. Markowski; opr. & solo G. Cebulski
Stepie płowy milczeć umiesz, stepie cichy czemu milczysz ty? Rankiem zginę, już na atak grają ostanę li żyw?
W dłoń miecz broń rubieży, gdzie wróg? Niech uderzy! Chan nie straszny nam! Szedł tu w wysokości, patrz, dziś białe kości! Serca nasze męstwem natchnij, Chryste Tyś nasz Pan!
Mój bachmacie biegać umiesz; koniu wierny czemuś smutny ty? Nocką zginę dniem mnie pochowają, ostanę li żyw?
W dłoń miecz broń rubieży, gdzie wróg? Niech uderzy! Chan nie straszny nam! Szedł tu w wysokości, legł w step, białe kości! Serca
|
Cz lip 07, 2011 5:30 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
anna_marta napisał(a): Z okazji rocznicy 11 lipca
(Żołnierzom rubieży)
sł. i muz. A. Markowski; opr. & solo G. Cebulski
W zasobach You Tube'a znalazłam tylko wersję tej pieśni, zwanej niekiedy Pieśnią Zydora Luśni, pochodzącą ze ścieżki dźwiękowej filmu "Pan Wołodyjowski". Śpiewa Gustaw Lutkiewicz. http://www.youtube.com/watch?v=gu9w7tXcxMY Kresom. I wszystkim zbrojnym, którzy oddali życie w obronie wiecznie płonącego pogranicza. Rusinom, Polakom i Litwinom. Kresowym wilkom.Stepie płowy, milczeć umiesz, Stepie cichy, czemu milczysz ty? Rankiem zginę, już na atak grają, Ostanę li żyw? W dłoń miecz, broń rubieży, Gdzie wróg niech uderzy, Chan nie straszny nam. Szedł tu w wysokości, Patrz dziś białe kości, Serca nasze męstwem natchnij, Marsie tyś nasz pan. Mój bachmacie, biegać umiesz, Koniu wierny, czemuś smutny ty? Nocka zginę, dniem mnie pochowają, Ostanę li żyw? Nic to, strzeż rubieży, Pierzchł wróg, nie uderzy, Chan nie straszny nam, Szedł tu w wysokości, Legł w step, białe kości, Serca nasze męstwem natchnij, Marsie tyś nasz pan.
|
Cz lip 07, 2011 8:39 |
|
|
|
 |
anna_marta
|
|
Cz lip 07, 2011 10:38 |
|
 |
Geonides
Dołączył(a): Pt mar 26, 2010 11:38 Posty: 473 Lokalizacja: Rio de Świebodzineiro
|
Ten temat na pewno jest w dobrym dziale? Co to ma wspólnego z aktualnościami z kraju i ze świata?
Cz lip 07, 2011 16:10 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Wołyń 1943. Słowa, muzyka, wykonanie : Lech Makowiecki http://www.youtube.com/watch?v=KDK2AVGo ... ded#at=163
|
Pt lip 08, 2011 8:36 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jaromír Nohavica (ur. 7 czerwca 1953 w Ostrawie) – czeski pieśniarz, kompozytor i poeta. Kometahttp://www.youtube.com/watch?v=eIct9dw6 ... re=relatedoraz piękna polska wersja tego utworu, śpiewa Kuba Blokesz http://www.youtube.com/watch?v=JB77QzVS ... re=relatedJaromir Nohavica "Kometa": Ujrzałem Kometę ze złotym warkoczem Zaśpiewać jej chciałem, zniknęła mi z oczu Przez chwilę świeciła nad lasem, a potem zostały mi w oczach monety dwie złote Monety ukryłem w szczelinie pod dębem, Gdy kiedyś powróci, gdzie indziej już będę, Gdzie indziej już będę i duszą i ciałem. Ujrzałem kometę, zaśpiewać jej chciałem. O lesie, o trawie, o wodzie O śmierci, co po każdego przychodzi O miłości, o zdradzie, , o świecie O wszystkich ludziach, co żyli tu, na tej planecie. Jak nocne pociągi po niebie mkną gwiazdy Pan Kepler ustalił ich rozkład jazdy Odnalazł wpatrzony w gwieździste przestrzenie blask tej tajemnicy, co jest nam jak brzemię Cień wiecznie tajemnej reguły w przyrodzie Że tylko z człowieka człowiek się narodzi Pniem drzewa z gałęzią wciąż łączy się korzeń Krew naszych nadziei wędruje przestworzem Ujrzałem kometę na niebie szerokim, jak relief artysty z minionej epoki Sięgnąłem, by chwycić, zatrzymać przy sobie I naraz poczułem, jak mały jest człowiek Jak posąg Dawida wykuty w marmurze wciąż stałem, szukając Komety tam w górze Daremnie czekałem, gdy ona powróci Mnie już tu nie będzie, ktoś inny zanuci. O lesie, o trawie, o wodzie O śmierci, co po każdego przychodzi O miłości, o zdradzie, , o świecie Piosenka będzie o nas i Komecie
|
So lip 09, 2011 11:05 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Karol Levittoux -Przemysław Gintrowski http://www.youtube.com/watch?v=Q-lQkQ8FNA4Przejmujący utwór osnuty na podstawie autentycznej historii życia i śmierci XIX- wiecznego bohatera, więcej na ten temat :http://pl.wikipedia.org/wiki/Karol_Levittoux do słów Jerzego Czecha Zbrodniczy spisek w gimnazjalnej klasie Zagraża państwu, w jego spokój godzi Inspiratorów wkrótce wykryć da się Wciąż niepoprawni Polaczkowie młodzi Ten Levittoux był hersztem, jak się zdaje Przez niego w dusze sączy się trucizna Śledztwo prowadźcie zgodnie ze zwyczajem W mig się przyzna, prędko się przyzna Drogi panie Levittoux, prawdę wyznać chciej Gdy wspólników podasz tu, sercu będzie lżej Milczysz, panie Levittoux, nie unikniesz kar Młodzież wiodłeś ty ku złu, smuci się nasz car Mury kazamat dostatecznie grube Żeby krzyk każdy wytłumić dokładnie Błogosławiony, kto przejdzie tę próbę A kto się złamie, przekleństwo nań spadnie Logika dziejów nakłada kajdany Sprawiedliwości zgrzytają zasuwy I ciągle jedna myśl tłucze o ścianę: "Nic nie mówić, nie mówić, nie mówić..." Wszakże, panie Levittoux, nie działałeś sam Gdy cię pozbawimy snu, wszystko powiesz nam Miejże rozum Levittoux, próżny jest twój trud Żadnej strawy nie dać mu, by go złamał głód Na przesłuchaniu wziął czterysta pałek Konieczny był tu bezpośredni przymus Śledztwo da skutek, jeśli jest wytrwałe Bez końca przecież nie może się trzymać Zwinięty w szmatę leży sztandar ciała Szarpie go w strzępy ptaszysko dwugłowe Krwią pokreślona pleców karta biała Na niej napis "nie powiem, nie powiem..." W końcu z ciebie, Levittoux, tryśnie zeznań zdrój Zaznasz knuta dzień po dniu, pęknie upór twój Chciałeś uciec, Levittoux, coś ci słabo szło Krzycz do ostatniego tchu, nas nie wzruszy to Pod siennikiem migoce kaganek Mniej boli ogień, niźli ran płomienie Dziś sobie takie rozścielę posłanie Co moją celę w jeden krzyk zamieni Skąpo tu światła Moskale mi dali Ale wystarczy, żeby spłonął człowiek Patrzcie, jak długo ten więzień się pali Co już nic nie powie, nie powie... Zwęglone resztki wymieciono rano Ból szybko wsiąka w kamień cytadeli Po incydencie tym rozkaz wydano By więźniom światła nie dawać do celi.
|
N lip 10, 2011 9:52 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Oskarżeni o wierność - Andrzej Kołakowski http://www.youtube.com/watch?v=nA8dTsaO ... re=relatedOskarżeni o wierność i cnotę Wędrujemy przez polską Golgotę I niezłomną żywimy się wiarą że z krwi naszej odrodzi się naród... Los nam drogę wyznaczył Auschwitz, Charków i Katyń Jakże trudna jest droga do nieba... Więc szukamy wciąż śladów naszych ojców i dziadów żeby znów sie zachować jak trzeba... Chociaż ciałem wstrząsają nam dreszcze duch narodów nie umarł w nas jeszcze... Oskarżeni o wierność i cnotę Wędrujemy przez polską Golgotę I niezłomną żywimy sie wiarą że z krwi naszej odrodzi się naród... Tak jak oni, przez lasy wędrujemy nocami I w tym samym zmierzamy kierunku I wznosimy modlitwy przed naszymi bitwami bo skądinąd nie widać ratunku... Tak jak Oni żyjemy nadzieją by nie ulec dziejowym zawiejom Oskarżeni o wierność i cnotę Wędrujemy przez polską Golgotę i niezłomną żywimy się wiarą że z krwi naszej odrodzi się naród...
|
N lip 10, 2011 17:32 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Barbarzyńcy, Przemysław Gintrowski Tekst :Jerzy Czech http://www.youtube.com/watch?v=7Yemm1RU4A0 BarbarzyńcyIdą barbarzyńcy, idą barbarzyńcy Ich smród zatruje miasta całej Europy Idą barbarzyńcy, idą barbarzyńcy Rozgrabią Rzym ich łapska, roztratują stopy Lecz wielu twierdzi, że to tylko plotka Pod ich rządami można żyć - to też są ludzie A ich prostota zdrowa, konopna i rumiana Ożywi Rzym tonący w lenistwie i nudzie Idą barbarzyńcy, nikt ich nie pokona Chcą świat antyczny mieczem aż do trzewi przeryć Ryk ich budzi grozę, cuchną ich imiona, Atylla, Odoaker, Witigez, Genzeryk. A w Rzymie nie chcą wiedzieć, który z nich się zbliża Ospałej myśli nic już nie porwie do buntu Wiec trawią dni i noce na biustach kurtyzan Lub piszą podręczniki miłosnego kunsztu Idą barbarzyńcy straszni, skośnoocy Chęć walki prędko mdleje na odgłos ich kroków Nie ma co się bronić, zewsząd brak pomocy A przecież zawsze lepszy od wojny jest pokój Więc pieśćmy uszy dźwiękiem eleganckich wierszy Lub wierzmy w duchy, czary i różdżki magiczne W mądrości wschodnie wgryźmy się albo powiększmy Adeptów astrologii zgromadzenia liczne Tak właśnie my, Rzymianie, spoglądajmy w gwiazdy Tam swój horoskop może znaleźć nasze plemię Niebieskie konstelacje niechaj tropi każdy Kto nie chce dzisiaj patrzeć na zhańbiona ziemię
|
Wt lip 12, 2011 20:09 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Hymn - Jacek Kaczmarski, Przemysław Gintrowski, Zbigniew Łapiński http://www.youtube.com/watch?v=-U1sLnll ... re=related HymnKto w twierdzy wyrósł po co mu ogrody Kto krew ma w oczach nie zniesie błękitu Sytość zabije nawykłych do głodu Myśl upodlona nie dźwignie zaszczytów Kto się ukrywał szczuty i tropiony Nigdy nie będzie umiał stanąć prosto Zawsze pod murem zawsze pochylony Chyba że nagle uwierzy w swą boskość Kto w życiu oparł się wszelkim pokusom Tu po tygodniu jest ostoją grzechu Dawniej jedyną uciśnioną duszą A teraz jednym z tysięcy uśmiechów Z ran zadawanych kto krzyczał w agonii Na męki dając ciało by myśl pieścić Nie widzi sensu w nauce harmonii Ani nie umie śpiewać o tym pieśni Kto świat opuścił w zastanej postaci Ten nie zaśpiewa hymnu dziękczynienia Choćby i przez to miał zbawienie stracić Nie ma o nie ma zadośćuczynienia Nie dla wiwatów człowiekowi dłonie Nie dla nagrody przykazania boże Bo każdy oddech w walce ma swój koniec Walka o duszę Końca mieć nie może Jacek Kaczmarski 1980
|
Śr lip 13, 2011 18:17 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Michał Bajor - Co ma przeminąć to przeminie Towarzyszą: Grupa Wokalna oraz Męski Zespół Wokalny "Kairos" pod kierunkiem Borysa Somerschafa. Twarze w lustrach (2002) http://www.youtube.com/watch?v=f-fS1g4v ... re=relatedCO MA PRZEMINĄĆ TO PRZEMINIE (sł. Z.Książek, muz. P.Rubik) Nie pytaj świata dokąd zmierza Bo nie daj Boże prawdę powie Miast pytać z paciorków pacierza ułóż modlitwę za Jej zdrowie Co ma przeminąć, to przeminie A co ma zranić do krwi zrani Piotr rzekł: Quo Vadis Domine Quo Vadis Domine Quo Vadis Domine Dokąd zmierzasz Panie... O cel i sens nie pytaj świata choć wie co będzie i co było Miast pytać pomódl się za lato I za pachnącą chlebem miłość Co ma przeminąć, to przeminie A co ma zranić do krwi zrani Piotr rzekł: Quo Vadis Domine Quo Vadis Domine Quo Vadis Domine Dokąd zmierzasz Panie... Nie pytaj świata o recepty, które uleczą ludzkość całą Miast pytać raczej poproś szeptem by się ta jedna uśmiechała Co ma przeminąć, to przeminie A co ma zranić do krwi zrani Piotr rzekł: Quo Vadis Domine Quo Vadis Domine Quo Vadis Domine Dokąd zmierzasz Panie...
|
Pt lip 15, 2011 19:55 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Śmiech (Live) - Gintrowski, Kaczmarski, Łapiński http://www.youtube.com/watch?v=2GX1RodazZMŚmiechsłowa: Krzysztof Maria Sieniawski muzyka: Przemysław Gintrowski Bardzo śmiesznie jest umierać Kiedy żyć byś chciał Nosić miano Oliviera Kiedy jesteś Brown Jak zabawnie chcieć i nie móc Lub nie chcieć i móc Dziś Romulus jutro Remus Jutro trup dziś wódz Chciałbyś lecieć za widnokrąg Miasto Ci się śni Czemu żyć chcesz Pinokio W korowodzie złych dni Bardzo śmiesznie wstawać rano Kiedy spać byś chciał I z twarzyczką zapłakaną Wychodzić na raut Jak zabawnie myśleć o czymś Kiedy braknie słów Prosto z pełni w sen wyskoczyć W roześmiany nów Chciałbyś słońca - musisz moknąć Myśląc - w to mi graj Nie umieraj Pinokio Jeszcze jedną noc trwaj
|
N lip 17, 2011 7:53 |
|
 |
maly_kwiatek
zbanowany na stałe
|
http://www.youtube.com/watch?v=UIRqh0hzzpIŚWIAT ORDONKI Słowa: Agnieszka Osiecka muzyka: Juliusz Loranc wykonanie: Ewa Bem (1997), Mela Koteluk (2003) Piosenka dostępna na płycie DVD Agnieszka Osiecka - Zielono mi Przedwojenna pieśniarka - Hanka Ordonówna śpiewała Miłość ci wszystko wybaczy... Agnieszka Osiecka odpowiedziała po latach, że to nieprawda, że miłość nie wybaczy wszystkiego, a może nawet nic nie wybaczy..., bo przecież w dzisiejszych kochankach tak wiele jest z graczy, a tak mało ... Nie najlepszy to był świat, pełen drobnych i wielkich wstydów, ta Warszawka z dawnych lat te fałszywe etole z mitów... Ale było kilka pań cudownie sentymentalnych, ale było kilka pań prawdziwie niebanalnych! Dziś miłość ci nic nie wybaczy, za kłamstwo, alkohol czy grzech dziś przyjdzie ci słono zapłacić, i nikt nie zamieni ich w śmiech! Gdy wrócisz pijany, szczęśliwy czy zły, czyjś głos ukochany nie powie: "To nic, to ty..." Bo miłość dziś nic nie wybaczy, lecz wściekła pobiegnie do drzwi, w dzisiejszych kochankach tak wiele jest z graczy a mało, tak mało - z Ordonki i mgły... Przeminęły czasy burz i dziewczyny są wyższe i dłuższe, świat Ordonki przykrył kurz i kobiety dziś mają duszę. Ale czemu nie ma pań nieznośnie sentymentalnych, ale czemu nie ma pań prawdziwie niebanalnych! Dziś miłość ci nic nie wybaczy, za kłamstwo, alkohol czy grzech dziś przyjdzie ci słono zapłacić i nikt nie zamieni ich w śmiech! Gdy wrócisz pijany, szczęśliwy czy zły, czyjś głos ukochany nie powie: "To nic, to ty..." Bo miłość dziś nic ci nie wybaczy, lecz wściekła pobiegnie do drzwi, w dzisiejszych kochankach tak wiele jest z graczy a mało, tak mało - z Ordonki i mgły...
_________________ Mały kwiatek pod stopami Boga - św. Teresa od Dzieciątka Jezus Zbrodnia państwowa to i państwowe morderstwo i terror demokracji. Gdy działa Duch Święty, wzrasta wiara, nadzieja, miłość Boga i bliźniego, ginie kłamstwo, nienawiść, magia.
|
N lip 17, 2011 21:11 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Wstyd - Leszek Czajkowski http://www.youtube.com/watch?v=YregRqAM ... re=related WstydOjczyznę Naszą łotry gryzą, bezkarnie na Nią leją błoto, ale przemilczmy ten epizod, bo wstyd być teraz patriotą! Krzyczą na wielkich zgromadzeniach, religia to prywatna sprawa, przeto wyciszmy głos sumienia. bo wstyd do Boga się przyznawać! Nie chodzi jeszcze tu do żłobka ta demokracja postsarmacji. Lecz o tym cicho sza i kropka, bo wstyd nie lubić demokracji! Powiększa się zboczeńców kasta, jak niegdyś szereg rósł partyjny. Niech żyje ćpun i pederasta! Bo wstyd być nietolerancyjnym! Straszy Europa bez narodów i finansjery prawo dzikie, a my się śmiejmy z ciemnogrodu, bo wstyd być kontr europejczykiem! Drży jak osika polska wolność niedawno zdjęta z szubienicy, że mamy wolę nieudolną, bo wstyd nie poprzeć dziś lewicy! Ale nadejdzie dzień kochani, to zmiecie postkomunę tłustą! A my będziemy skacowani i wstyd Nam będzie spojrzeć w lustro!
|
Pn lip 18, 2011 10:58 |
|
|
|