..olimpijska ceremonia pozegnalna, co myslicie ?
Autor |
Wiadomość |
Jajko
Dołączył(a): Pn lut 23, 2009 22:34 Posty: 10131 Lokalizacja: Pierdzisłąwice
|
 Re: ..olimpijska ceremonia pozegnalna, co myslicie ?
Ja się religiami i bogami interesuję, jak widać. Dla mojej żony jest to tak istotne, jak dla większości Polaków wybory w Zanzibarze właśnie.
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
Wt sie 14, 2012 10:32 |
|
|
|
 |
Johnny99
|
No więc widocznie te akcenty antyreligijne nie były przeznaczone dla niej. A jeżeli osób zaangażowanych religijnie jest tak niewiele, to tym bardziej trudno zrozumieć, co wam tak zależy na tym, by takie akcenty pokazywać milionom telewidzów. Obsesja?
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Wt sie 14, 2012 10:34 |
|
 |
Jajko
|
Czy ja gdzieś napisałem, że mi zależy? Ja, jako osoba żywo zainteresowana bóstwami i religiami zauważyłem to, co dla większości pewnie było niuansem i nic nie znaczącym szczegółem....
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
Wt sie 14, 2012 10:42 |
|
|
|
 |
Johnny99
|
No bo i nie dla tej obojętnej większości było przeznaczone. Choć sądzę, że jakoś to jednak większość zauważa podświadomie - np. wyrabia w niej poczucie, że teraz już także igrzyska olimpijskie, które niby to mają wzmacniać braterstwo między ludźmi, są odpowiednim miejscem do atakowania religii.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Wt sie 14, 2012 10:45 |
|
 |
SweetChild
|
Johnny99 napisał(a): "Imagine" jest jedną z najmocniejszych deklaracji antyreligijnych w dziejach muzyki pop. Jeżeli rzeczywiście została odtworzona bez zmiany tekstu podczas ceremonii, to trudno byłoby już o bardziej wymowny znak.  Sugerujesz, że należało zmienić tekst "Imagine"? Już sama taka myśl jest grzeszna 
|
Wt sie 14, 2012 10:59 |
|
|
|
 |
Johnny99
|
Albo zmienić, albo zrezygnować w ogóle z tej piosenki, bo w oryginalnej wersji nie nadaję się na jakikolwiek "uniwersalny" hymn.
|
Wt sie 14, 2012 11:04 |
|
 |
SweetChild
|
Jako uniwersalny hymn nie, ale jest jednym z ważniejszych elementów różnorodnej muzyki brytyjskiej.
|
Wt sie 14, 2012 11:16 |
|
 |
Johnny99
|
Tak jak i np. pieśń Amazing Grace. Była?
|
Wt sie 14, 2012 11:20 |
|
 |
Jajko
|
Po pierwsze, ta piosenka nie miała być chyba odtworzona jako uniwersalny hymn, a była tylko jedną z wielu słynnych brytyjskich piosenek wykonanych podczas ceremonii. Po drugie, ona może być hymnem niemal uniwersalnym, bo nawołuje do pokoju, do jedności, do porzucenia powodów do wojen, a jednym z takich powodów są właśnie religie. Od zawsze były i nadal są. Codziennie na świecie giną ludzie, bo modlą się do innego boga - to koszmarny paradoks!
|
Wt sie 14, 2012 11:21 |
|
 |
SweetChild
|
Johnny99 napisał(a): Tak jak i np. pieśń Amazing Grace. Była? Nie wiem, bo ceremonii nie oglądałem. Poza tym "Amazing Grace" nie znam, a "Imagine" znam. Zapytałem Googla o "Amazing Grace" i mogę stwierdzić, że obiło mi się o uszy, ale słysząc ten utwór nie potrafiłbym podać wykonawcy ani powiązać go z jakimś krajem.
|
Wt sie 14, 2012 11:23 |
|
 |
Johnny99
|
Trudno żebyś podał wykonawcę, bo jest to pieśń tradycyjna, wykonywało ją tysiące wykonawców, znana jest powszechnie w całym świecie anglosaskim, jak i poza nim. No i, niestety, jest religijna.
|
Wt sie 14, 2012 12:00 |
|
 |
SweetChild
|
Możliwe, ja jedynie stwierdzam na własnym przykładzie proste skojarzenie: Imagine -> Lennon -> The Beatles -> Wielka Brytania
W przypadku "Amazing Grace" nic takiego w moim przypadku nie zachodzi. Co innego "God save the Queen".
|
Wt sie 14, 2012 12:21 |
|
 |
gacjan
|
prawda czasu, prawda ekranu. Przede wszystkim do mkb apeluję, by jednak nie popadała w podobne wizje, jakie ma niewazny12 - nie warto wszędzie widzieć jakichś zawoalowanych znaczeń. One mogą dotyczyć antyreligijności, tudzież idei, że "Paul nie żyje", która rzekomo też aż była z okładek Beatlesów itd. Wbrew pozorom 99,99% ludzi poza oczywistymi symbolami innych nie odczytuje. A co do "Imagine" - cóż... to przede wszystkim manifest pokojowy, faktycznie - wtedy Lennon pod wpływem wątpliwej artystki Yoko Ono trochę komunizował, stąd te pewne skrzywienia. Niemniej odczytując to we właściwym kontekście można wyciągnąć te pozytywy z tego utworu. Swoją drogą na pewno też jest on protestem przeciwko wojnom religijnym, których nigdy nie umiałem zrozumieć.
|
Wt sie 14, 2012 13:14 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
SweetChild napisał(a): W przypadku "Amazing Grace" nic takiego w moim przypadku nie zachodzi. Mnie ta piosenka kojarzy się z Ameryką, z Presleyem, Johnym Cashem - wogóle z amerykańka wiochą, z country i krowami...
|
Wt sie 14, 2012 13:45 |
|
 |
Jajko
|
Nigdy jej nie słyszałem...dziwne...spędziłem kilka lat w świecie anglosaskim....dziwne...
|
Śr sie 15, 2012 0:09 |
|
|
|