Wasz stosunek do pogańskich tradycji, w waszych rodzinach.
| Autor |
Wiadomość |
|
medieval_man
Moderator
Dołączył(a): Pn gru 13, 2010 16:50 Posty: 7771 Lokalizacja: Kraków, Małopolskie
|
 Re: Wasz stosunek do pogańskich tradycji, w waszych rodzinac
slowianski2 napisał(a): Jak to zła? I jakoś im to nie przeszkodziło zostać poganami, rodzimowiercami, satanistami, ateistami czy kim tam jeszcze mimo to. Poza tym są dzieci kóre traktują uczestnictwo w sakramentach/nabożeństwach jako formę zabawy i wygłupów. Tak to, zła (ta analogia). Tak, nie przeszkodziło im. Uczestniczenie w misteriach chrześcijanskich nie przeszkodziło niektorym stac się tym wszystkim o czym piszesz. Pokaż mi dziecko, ktore wspólnie z kolegami biegnie z własnej woli do kościoła po to, zeby sie pobawic i powygłupiac. Chyba przyznasz, że dziecko z własnej woli chwyta naczynie z wodą w poniedziałek wielkanocny, żeby sie pobawic w polewanie nią koleżanek, ale to z rodzicami idzie w niedziele do kościoła i, jak stwierdził Lurker, nie ma tam dla niego nic zabawnego. Tak więc analogia jest żadna.
_________________ Fides non habet osorem nisi ignorantem
|
| Śr lis 06, 2013 10:01 |
|
|
|
 |
|
Lurker
|
Palatinus napisał(a): Takie określenie czyjegoś rytuału religijnego tylko świadczy o tym że komuś brakuje argumentów i próbuje najechać na rozmówcę obrażając i ośmieszając jego religię i wiarę. Ale że jesteśmy dorosłymi ludźmi to nie będziemy bawić w takie rzeczy. A wolno zapytać, na jakiej podstawie kolega przypisuje mi takie intencje? Wolno też zapytać, czy kolega zawsze tak reaguje, kiedy mu powiedzieć niewygodną dla niego prawdę, na którą nie ma żadnej odpowiedzi?
_________________ In my spirit lies my faith Stronger than love and with me it will be For always. Orkiestra!
|
| Śr lis 06, 2013 10:10 |
|
 |
|
Palatinus
|
Cytuj: A wolno zapytać, na jakiej podstawie kolega przypisuje mi takie intencje?
Wolno też zapytać, czy kolega zawsze tak reaguje, kiedy mu powiedzieć niewygodną dla niego prawdę, na którą nie ma żadnej odpowiedzi? To że wyraziłeś się subiektywnie to mnie nie rusz ale że złośliwie to zareagowałem.
|
| Śr lis 06, 2013 10:20 |
|
|
|
 |
|
Lurker
|
I tu żeś się waszmość pomylił.
_________________ In my spirit lies my faith Stronger than love and with me it will be For always. Orkiestra!
|
| Śr lis 06, 2013 10:27 |
|
 |
|
tredje
|
Dobre jest to, ze wiara w bozki przemija, zwyczaje zostaja. Widze to w Danii- chrzescijanstwo jest postrzegane jako cos co bylo i sie skonczylo. Zostaly obrzedy, o roznych korzeniach. Typu choinka. Chrzescijanstwo jest czyms obcym, narzuconym. Dlatego zazdroszcze Skandynawom, ze ich kultura lepiej sie zachowala. Coz, do Rzymu daleko.
W tym roku zaczynam robic rozne ozdoby swiateczne. Z podkresleniem astronomicznego znaczenia swieta - wiec Slonce, Ksiezyc. Symbol kola- rok, kolo zycia. Zwierzeta. Oczywiscie rozne tradycyjne blyskotki. Przyzwyczailam sie, ze w tym okresie jest swieto, nawet uzasadnienie tez jest. Fajnie sie to tutaj zaczyna - juz od wrzesnia mania swieczek, co przy krotkim dniu jest sensowne. Ozdoby juz teraz, najpierw "neutralne" potem coraz bardziej swiateczne. Stroiki, jelonki, szyszki, ptaszki. A ja sprawdzam czas wschodu i zachodu Slonca. Oczywiscie traktuje to jako zabawe, ale podszyta powazna refleksja.
|
| Śr lis 06, 2013 11:30 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
A jakie to swieto, tredje, swietujesz? Wolne od pracy?
|
| Śr lis 06, 2013 11:37 |
|
 |
|
slowianski2
|
Palatinus napisał(a): Cytuj: Jaki to ma związek z podaną analogią? Takie jak twoje analogie. Dlaczego tak uważasz?
|
| Śr lis 06, 2013 13:32 |
|
 |
|
slowianski2
|
tredje napisał(a): Dlatego zazdroszcze Skandynawom, ze ich kultura lepiej sie zachowala. Lepiej? U nas na słowiańszczyźnie wiele rzeczy jest wciąż żywych ( od pogańskich zwyczajów ludowych towarzyszącym narodzinom, pogrzebom, ślubom, urodzinom, świętom kościelnym/cerkiewnym o pochodzeniu pogańskim, po magię ludową, uroki, zaklęcia ).
|
| Śr lis 06, 2013 13:40 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Kael napisał(a): A jakie to swieto, tredje, swietujesz? Wolne od pracy? Tredje tworzy sobie dopiero święto uwalniając się od "bożków", zapominając przy tym, że każda religia czci Boga lub jakieś bożki.
|
| Śr lis 06, 2013 13:54 |
|
 |
|
slowianski2
|
medieval_man napisał(a): slowianski2 napisał(a): Pokaż mi dziecko, ktore wspólnie z kolegami biegnie z własnej woli do kościoła po to, zeby sie pobawic i powygłupiac.
Tych co znałem a się wygłupiali chodzili bo ich rodzice brali, czy bo klasa wyjechała na pielgrzymkę. Kwestii czy są z rodzicami czy na pielgrzymce z własnej woli z nimi nie omawiałem. Tak więc jeśli byli z własnej woli to bym mógł ich wskazać, jeśli zaś nie byli z własnej woli to nie zmienia faktu że wygłupy miały miejsce.
|
| Śr lis 06, 2013 13:59 |
|
 |
|
tredje
|
Kael Cytuj: A jakie to swieto, tredje, swietujesz? Wolne od pracy? przesilenie zimowe
|
| Śr lis 06, 2013 14:31 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
tredje napisał(a): Kael Cytuj: A jakie to swieto, tredje, swietujesz? Wolne od pracy? przesilenie zimowe Czyli święto bożka Słońca.
|
| Śr lis 06, 2013 15:09 |
|
 |
|
tredje
|
Jakiego bozka? Slonce istnieje realnie. Mnie cieszy, ze dzien sie zacznie wydluzac. Dlugie noce sprzyjaja paleniu swieczek, przebywaniu w domu. Taka atmosfera tajemniczosci. Czy Was, katolikow naprawde nie cieszy zmiana por roku, zjawiska astronomiczne, samo zycie? Wlasciwie to potwierdza moj poglad -katolicyzm zabija radosc, zabija zwiazek ze swiatem. Wole godzine pochodzic brzegiem morza niz spedzic ten czas na mszy.
|
| Śr lis 06, 2013 16:18 |
|
 |
|
slowianski2
|
W sumie oni się przecież mają szykować do życia w innym świecie. Po co im związek z tym? Tu ich przecież pokusy i grzechy zwodzą.
|
| Śr lis 06, 2013 16:25 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
tredje napisał(a): Jakiego bozka? Slonce istnieje realnie. Mnie cieszy, ze dzien sie zacznie wydluzac. Dlugie noce sprzyjaja paleniu swieczek, przebywaniu w domu. Taka atmosfera tajemniczosci. Czy Was, katolikow naprawde nie cieszy zmiana por roku, zjawiska astronomiczne, samo zycie? Wlasciwie to potwierdza moj poglad -katolicyzm zabija radosc, zabija zwiazek ze swiatem. Wole godzine pochodzic brzegiem morza niz spedzic ten czas na mszy. 25 grudnia obchodzony był jako dzień narodzin boga Mitry - boga słońca i światłości. Cieszy nas życie, piękny świat i raduje uczciwość, którą usiłujesz zakrzyczeć.
|
| Śr lis 06, 2013 16:34 |
|
|
|