Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr lis 05, 2025 8:46

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 62 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
 Boże Ciało!!! 
Autor Wiadomość
Post Re: Boże Ciało!!!
Soul33 napisał(a):
Kradzież rozumiem jako pewien czyn. A tutaj wyszłoby coś takiego jak "kradzież przez zaniechanie".

A to nie jest czyn? Wziął, wiedząc, że sprzedawczyni się pomyliła. Jest to jednoznaczne do sięgnięcia do szuflady, gdy nikt nie widzi. Kradzież to kradzież i nieważny sposób, w jaki sie tego dokona.
W naszym społeczeństwie panuje przekonanie, że znalezione nie kradzione. Nic bardziej mylnego. Należy poszukać właściciela i dopiero, gdy sie go nie znajdzie, może być "znalezione nie kradzione". Natomiast, kiedy coś znajdę a za chwile dowiaduję się, że ktoś zgubił i nie oddam, jest to kradzież połączona z oszustwem. Tak tez jest w przypadku Robka. Nie tylko kradzież ale i oszustwo.

Cz cze 23, 2016 10:45
Soul33 napisał(a):
"kradzież przez zaniechanie"
Tak jak to dwóch dresiarzy uratowało życie staruszki przestając ją kopać.

Cz cze 23, 2016 10:51

Helenka napisał(a):
W naszym społeczeństwie panuje przekonanie, że znalezione nie kradzione. Nic bardziej mylnego. Należy poszukać właściciela i dopiero, gdy sie go nie znajdzie, może być "znalezione nie kradzione". Natomiast, kiedy coś znajdę a za chwile dowiaduję się, że ktoś zgubił i nie oddam, jest to kradzież połączona z oszustwem. Tak tez jest w przypadku Robka. Nie tylko kradzież ale i oszustwo.

Inaczej to widze.
Myśle że powiedzenie "znalezione nie kradzione" ma w sobie dużo racji, więc ja też bym widział to w ten sposób, że skoro znalazłem to nie ukradłem :-D

Cz cze 23, 2016 10:53
Robek napisał(a):
Inaczej to widze.
Myśle że powiedzenie "znalezione nie kradzione" ma w sobie dużo racji, więc ja też bym widział to w ten sposób, że skoro znalazłem to nie ukradłem

Po tym co zrobiłeś, nie spodziewam sie, że postapiłbyś inaczej niż przywłaszczył, wiedząc kto zgubił. Tylko nie miej potem pretensji, jesli to ktoś wobec Ciebie tak postąpi. Też będziesz uważał, że słusznie?
zefciu napisał(a):
Tak jak to dwóch dresiarzy uratowało życie staruszki przestając ją kopać.

:brawo: :piwo:

Cz cze 23, 2016 10:56

Helenka napisał(a):
Po tym co zrobiłeś, nie spodziewam sie, że postapiłbyś inaczej niż przywłaszczył, wiedząc kto zgubił. Tylko nie miej potem pretensji, jesli to ktoś wobec Ciebie tak postąpi. Też będziesz uważał, że słusznie?

Sama żeś użyła tej ludowej mądrości "znalezione nie kradzione" :-D i samemu bym na to nie wpadł, żeby tak na to spojrzeć, a dzięki tobie uświadomiłem sobie że właśnie musze to potraktować, jakoś coś co zostało przezemnie znalezione :mrgreen:

Cz cze 23, 2016 11:08
Robek napisał(a):
Sama żeś użyła tej ludowej mądrości "znalezione nie kradzione" i samemu bym na to nie wpadł, żeby tak na to spojrzeć, a dzięki tobie uświadomiłem sobie że właśnie musze to potraktować, jakoś coś co zostało przeze/mnie znalezione

Uważaj jak zgubisz i ktoś Cię potraktuje w ten sam sposób.

Cz cze 23, 2016 11:18
Robek napisał(a):
Inaczej to widze.
(censored) kogokolwiek obchodzi, jak to widzisz. O tym, czy jesteś złodziejem decydują panujące w społeczeństwie normy moralne, a nie to co widzisz.
Cytuj:
Myśle
I po co kłamać...

Cz cze 23, 2016 11:25
Moderator

Robek napisał(a):
Sama żeś użyła tej ludowej mądrości "znalezione nie kradzione" :-D i samemu bym na to nie wpadł, żeby tak na to spojrzeć, a dzięki tobie uświadomiłem sobie że właśnie musze to potraktować, jakoś coś co zostało przezemnie znalezione :mrgreen:

Teraz to już i ja zaczynam uważać to za trolling, bo ciężko inaczej myśleć o tych bzdurach ze "znalezieniem". Nie brnij w to. Niczego nie znalazłeś. Masz 50zł, które należy do kogoś innego i dobrze wiesz do kogo.

~ Pink Floyd, "Hey you"

Cz cze 23, 2016 11:28
@Robek
Patrz i ucz się:
http://www.deon.pl/wiadomosci/swiat/art ... rtune.html

Śr cze 29, 2016 18:43

Helenka napisał(a):

Tutaj jest inna sytuacja niż u mnie, bo ten gość oddał kase, ale dostał od tego znaleźne, a więc i tak i tak coś by zyskał.

Cz cze 30, 2016 23:07
Domagał się znaleźnego? Nie. Oddał, bo tak nakazuje Koran. Oddał, mimo, że nie wiediał do kogo nalezy ta kasa. Ty wiesz i dlatego to jest zwykła kradzież, bo ta sprzedawczyni rozliczając utarg musiała dołozyć z własnej kieszeni.

Cz cze 30, 2016 23:17

Robek napisał(a):
Soul33 napisał(a):
I co, te pieniądze dla siebie zatrzymałeś?

Gdybym zarabiał z 5tyś. miesięcznie to bym jej tą kase oddał, w sumie wtedy 50zł to by było dla mnie praktycznie nic, no ale nie zarabiam aż tyle, ostatnio prawie nic nie zarabiam, więc nie było mowy żebym oddał.
Powiedzałem o tym moim kolegą, to też byli zdziwieni że nie oddałem tej kasy :D

Hmm, też nie zarabiam 5tyś. miesięcznie. Jeśli przez Twoją nieuwagę zdobędę jakieś Twoje pieniądze, to mi się należą i nie muszę Ci oddawać?

"Wachlarzem o aloes", czyli mój blog literacki o fantasy i science-fiction:
http://wachlarzemoaloes.blogspot.com - blog
https://www.facebook.com/Wachlarzem-o-aloes-1499129103717492/ - fanpage

Cz cze 30, 2016 23:53

ARHIZ napisał(a):
to mi się należą i nie muszę Ci oddawać?

Tak :-D

Pt lip 01, 2016 14:06

Naprawde nie zauważyliście, że Robek w ramach trollingu co jakiś czas zakłada wątek, w którym opisuje jakieś zachowanie, które w jego mniemaniu wzbudzi wzburzenie, po czym radośnie rżnie głupa? Było rzucanie gosza na tacę, potem kradzież jabłek, teraz to.

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Pt lip 01, 2016 15:09

Robek - dlaczego?

Jeśli chodzi o mnie, nie śledzę aż tak bardzo tego forum - ograniczam się do powiadomień z poczty ;p

"Wachlarzem o aloes", czyli mój blog literacki o fantasy i science-fiction:
http://wachlarzemoaloes.blogspot.com - blog
https://www.facebook.com/Wachlarzem-o-aloes-1499129103717492/ - fanpage

Pt lip 01, 2016 15:28
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 62 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona